Студопедия — Зміст практичних занять
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Зміст практичних занять






Перелік тем практичних занять К-ть годин
  Заняття 1. Педагогічна інноватика у структурі наукового знання. План
  1. Сутність та зміст педагогічної інноватики.
  2. Види педагогічних нововведень (за Е. Брансуїком).
  3. Етапи розвитку інновації.
  4. Основні ознаки нового як особливого феномена.
  5. Види новизни.
  6. Результати педагогічної творчості.
  7. Три групи творчих педагогів.
  8. Структура педагогічної інноватики.
Література: [1;2;5;7;9;10;14;15;16; 17;18;19;20;21] Підготовка до практичного заняття за темою. Опрацювання лекційного матеріалу та літератури (завдання для самопідготовки). Доповнити список літератури новими джерелами. Підготовка до поточного контролю матеріалу. Виконання практичних завдань.
 
  Заняття 2. Класифікація педагогічних нововведень. План
  1. Типологія нововведень.
  2. Види інновацій у системі освіти (групи інновацій в освіті).
  3. Рівні нововведень. Загальні педагогічні інновації.
  4. Інноваційний потенціал навчального закладу.
  5. Критерії педагогічних інновацій.
Література
: [1;4;6;8;11;12;13;18;19;30] Підготовка до практичного заняття за темою. Опрацювання лекційного матеріалу та літератури (завдання для самопідготовки). Підготовка до поточного контролю матеріалу. Виконання практичних завдань. Поміркувати над проблемою (роздатковий матеріал).
 
  Заняття 3. Сучасні наукові аспекти розвитку педагогічної технології. План
  1. Періоди трансформації змісту понять «педагогічна технологія», «технологія в освіті», «технологія освіти».
  2. Сутність та зміст поняття «педагогічна технологія». Структура педагогічної технології.
  3. Педагогічна технологія у працях вітчизняних дослідників (В.П.Безпалько, М.В.Кларин, Г.К. Селевко та ін.).
  4. Функціонування педагогічної технології як науки.
  5. Предмет педагогічної технології.
Література
: [1;4;6;12;18;19;20;30;32;33] Підготовка до практичного заняття за темою. Опрацювання лекційного матеріалу та літератури (завдання для самопідготовки). Підготовка до поточного контролю матеріалу. Виконання практичних завдань.
 
  Заняття 4. Класифікація педагогічних технологій. План
  1. Класифікація педагогічної технології (основні підходи).
  2. Виокремлення критеріїв класифікації педагогічної технології за різними авторами.
  3. Класичні та альтернативні педагогічні технології.
  4. Педагогічні технології початкового навчання.
  5. Педагогічні технології закладів нового типу.
Література
:[1;6;8;11;12;13;18;19;22;23;24;25;27;28;29;34;35;36;39;41;42;45;46;47;51;52] Підготовка до практичного заняття за темою. Опрацювання лекційного матеріалу та літератури (завдання для самопідготовки). Підготовка до поточного контролю матеріалу. Виконання практичних завдань.
 
  Заняття 5. Виховні технології як спосіб соціально-педагогічної діяльності. План
  1. Сутність та зміст технології виховання.
  2. Структура та компоненти технології виховання.
  3. Значення виховної технології для сучасної практики виховання.
  4. Недоліки застосування технології виховання.
  5. Етапи технології виховання.
Література:
[1, 4;6;8;11;12;18;19;30;33] Підготовка до практичного заняття за темою. Опрацювання лекційного матеріалу та літератури (завдання для самопідготовки). Підготовка до поточного контролю матеріалу. Виконання практичних завдань.
 
  Заняття 6. Виховні технології як спосіб соціально-педагогічної діяльності (продовження) План
  1. Виховний ідеал у технології виховання. Сучасний виховний ідеал.
  2. Комплексний підхід до технології виховання.
  3. Зміст та тематика виховних справ. Сутність колективних творчих справ за І.П.Івановим.
  4. Умови оптимального вибору форм і методів технології виховання.
Література:
[1, 4;6;8;11;12;18;19;30;33] Підготовка до практичного заняття за темою. Опрацювання лекційного матеріалу та літератури (завдання для самопідготовки). Підготовка до поточного контролю матеріалу. Виконання практичних завдань. Поміркувати над проблемою (роздатковий матеріал).
 
  Заняття 7. Дискусійні технології у роботі соціального педагога. План
  1. Сутність дискусійного підходу. Основні функції дискусії.
  2. Організації дискусії. Основні фази дискусії.
  3. Види диспутів. Етапи проведення диспуту.
Література:
[1, 2, 8;11;12;13;18;19;36;39;44;47;48;49] Підготовка до практичного заняття за темою. Опрацювання лекційного матеріалу та літератури (завдання для самопідготовки). Підготовка до поточного контролю матеріалу. Виконання практичних завдань.
 
  Заняття 8. Інноваційна діяльність соціального педагога. План
  1. Модель індивідуальності соціального педагога.
  2. Вплив інноваційних технологій на професійну підготовку соціального педагога.
Література:
[1;2;3;5;7;8;9;10;12;13;15;17;19;20;21;26;31;33;40;41;49] Підготовка до практичного заняття за темою. Опрацювання лекційного матеріалу та літератури (завдання для самопідготовки). Підготовка до поточного контролю матеріалу. Виконання практичних завдань.
 
  Загальна кількість годин  

Зміст самостійної роботи

Зміст самостійної (індивідуальної) роботи К-ть годин
  Тема 1. Педагогічна інноватика у структурі наукового знання. Інструкція для самопідготовки 1. Вивчити рекомендовану літературу до вивчення курсу «Соціально-педагогічні інноваційні технології: теорія та практика». Доповнити список літератури новими джерелами. 2. Опрацювати питання для самостійного вивчення. 3. Проаналізувати підходи авторів різних підручників та посібників до визначення поняття «інновація» (завдання виконати письмово). Що є спільним у цих визначеннях? 4. Словникова робота: педагогічна інноватика, інновація, педагогічна інновація, новизна, інноваційна діяльність, педагогічні відкриття, педагогічні винаходи, педагогічні вдосконалення, інноваційні освітні процеси, інноваційний потенціал, педагогічна неологія, педагогічна аксіологія, педагогічна праксіологія. 5. Опрацювати витяг з Положення «Про порядок здійснення інноваційної освітньої діяльності».  
  Тема 2. Класифікація педагогічних нововведень. Інструкція для самопідготовки 1. Вивчити рекомендовану літературу. 2. Опрацювати питання для самостійного вивчення: 1) Критерії педагогічних інновацій. (Волкова Н.П. Педагогіка: Навч. посіб. Вид. 2-ге. перероб., доп. – К.: Академвидав, 2007. – с.464-466). 2) Класифікація інновацій в освіті (автор статті Л.В. Буркова). 3. Словникова робота: інновація освіти, класифікація інновацій, інноваційний потенціал педагога, інноваційний потенціал навчально-виховного закладу, інноваційний заклад освіти. 4. Оформити таблицю: Основні групи інновацій (ознака класифікації, тип інновації).  
  Тема 3. Сучасні наукові аспекти розвитку педагогічної технології. Інструкція для самопідготовки 1. Вивчити рекомендовану літературу. 2. Опрацювати питання для самостійного вивчення: 1) Основні ознаки педагогічної технології. (І.М. Дичківська Інноваційні педагогічні технології: Навчальний посібник. – К.: Академвидав, 2004. – с.75-78). 2) Cутність педагогічної технології у працях вітчизняних дослідників: В.П. Безпалько, М.В. Кларин. Г.К. Селевко та інші. – (І.М. Дичківська Інноваційні педагогічні технології: Навчальний посібник. – К.: Академвидав, 2004. – с.64-72. у тому числі: рівні функціонування с.67). 3. Словникова робота: технологія, технологізація, технологічний процес, технологічна схема, технологічна карта, педагогічна технологія, освітні технології, технологія навчання, технологія виховання, персоніфікована технологія, навчальна технологія.  
  Тема 4. Класифікація педагогічних технологій. Інструкція для самопідготовки 1. Вивчити рекомендовану літературу. 2. Опрацювати питання для самостійного вивчення: 1) Ідея технологізації навчально-виховного процесу в оцінці науковців та практиків. 2) Класифікація педагогічних технологій: різні підходи до однієї проблеми. 3) Характеристика педагогічної технології як системи. 4) Педагогічна технологія і наукова організація праці педагога. 5) Прогноз технологічних тенденцій у сучасній освіті. 6) Проблема технологізації процесу навчання і виховання у педагогічній спадщині А.С. Макаренка. 7) Педагогічна технологія і педагогічна майстерність (порівняльний аналіз). 8) Педагогічна технологія і педагогічна творчість (порівняльний аналіз). 3. Словникова робота: авторитарні технології, дидактоцентричні технології, особистісно орієнтовані технології. 4. Підготуватись до дискусії на тему: 1) Педагогічні технології з погляду сучасного соціального педагога (на матеріалі вивчення періодики). 2) Педагогічні технології з погляду сучасного педагога (вивчення досвіду роботи конкретної школи, методичного об’єднання тощо). 3) Дослідження умов ефективного використання педагогічних технологій у сучасній системі освіти (на матеріалі вивчення навчальних закладів міста, району, області). 4) Дискусійні питання використання педагогічних технологій у шкільній освіті (за матеріалами сучасних педагогічних видань). 5) Характеристика педагога-технолога (теоретична і «практична» моделі). 5. Оформити таблицю: класичні та альтернативні педагогічні технології, педагогічні технології початкового навчання, педагогічні технології закладів нового типу (представити даний перелік технологій за зразком): Довідка про технологію Цільові орієнтири технології Процесуальна частина технології Психолого-педагогічні умови застосування технології Результативність технології  
  Тема 5. Виховні технології як спосіб соціально-педагогічної діяльності. Інструкція для самопідготовки 1. Вивчити рекомендовану літературу. 2. Опрацювати питання для самостійного вивчення: 1) Зміст та тематика виховних справ (пізнавальні; соціально-орієнтовані; етичні; естетичні; екологічні; трудові; спортивні). 2) Прокоментувати назви: «виховний захід», «колективна виховна справа» (КВС), «колективна творча справа» (КТС), «вихована справа» (ВС). 3) Розкрити сутність КТС за І.П.Івановим. 3. Скласти таблицю (порівняти традиційні та інноваційні форми та методи виховання). 4. Розробити схему технології виховання, включити, як центральну складову, інноваційні елементи. 5. Словникова робота: виховна технологія, технологія виховання, виховний процес, виховний вплив, виховний захід, виховний ідеал, комплексність, комплексний підхід, виховна справа, форми і методи технології виховання. 6. Проаналізувати розуміння виховного ідеалу з позицій сьогодення у трактуванні сучасного українського професора О. Вишневського (через систему цінностей). Більш детально: Вишневський О.І. Система цінностей і структура змісту виховання // Теоретичні основи педагогіки / За ред. О.І. Вишневського. – Дрогобич, 2001. – С.94-95 7. Творчі роздуми: Сучасний виховний ідеал. Який він?  
  Тема 6. Дискусійні технології у роботі соціального педагога. Інструкція для самопідготовки 1. Вивчити рекомендовану літературу. 2. Опрацювати питання для самостійного вивчення. 3. Словникова робота: методи дискусійного характеру, диспут, дискусія, спір (суперечка), аргументація, дебати, логоманія, полеміка, софістика, евристика. 4. Ознайомитись з правилами дискусії. Створити власну пам’ятку учасників дискусії. 5. Проаналізувати дванадцять способів змусити людей пристати на вашу думку, яку пропонує автор книги «Як здобувати друзів і впливати на людей» Дейл Карнегі. З чим ви погоджуєтесь, а з чим ні? 6. Підготуватися до проведення дискусії на тему:
  1. Державний захист сім’ї та дитинства.
  2. Що таке справедливість?
  3. Падіння моралі. Наслідки.
  4. Вічні цінності очима вихованців.
  5. Вічні цінності моїми очима та очима В.Сухомлинського.
  6. Як ви розумієте поняття свобода і відповідальність?
  7. Як ви співвідносите правові і моральні норми у своєму житті?
  8. «Важкі» учні чи «важкі» батьки?
  9. Вічні проблеми – батьки, діти, педагоги.
  10. Різні погляди на проблему: кохання і ранні шлюби.
  11. Чи є майбутнє у молоді України?
  12. Докори совісті. Що це?
  13. Чи потрібно боротися зі своїми недоліками?
  14. Здоровий спосіб життя. Хто за?
  15. Молодіжна культура. Яка вона?
  16. Творчість людини: шляхи звільнення від стереотипів і шаблонів.
 
  Тема 7. Інноваційна діяльність соціального педагога. Інструкція для самопідготовки 1. Вивчити рекомендовану літературу. 2. Опрацювати питання для самостійного вивчення: 1) Індивідуальний стиль інноваційної діяльності соціального педагога. 2) Діагностика готовності соціального педагога до інноваційної діяльності. 3) Шляхи та методи розвитку інноваційної поведінки соціального педагога. 4) Психологічні бар’єри у інноваційній діяльності соціального педагога. 3. Словникова робота: інноваційна педагогічна діяльність, інноваційний педагогічний експеримент, передовий соціально-педагогічний досвід, новаторський соціально-педагогічний досвід, зразковий соціально-педагогічний досвід, психологічні бар’єри, фрустрація, управління педагогічними інноваціями, готовність до інноваційної педагогічної діяльності, інноваційна компетентність соціального педагога, особистісна цент рація соціального педагога, інноваційна поведінка соціального педагога. 4. Скласти таблицю: порівняти передовий та новаторський інноваційний досвід соціального педагога. 5. Письмова робота: охарактеризуйте на конкретних прикладах інноваційні стереотипи. 6. Розробіть пам’ятку (рекомендації) щодо формування індивідуального стилю інноваційної діяльності соціального педагога.  
Загальна кількість годин  

Орієнтовний тематичний план оглядових лекцій







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 132. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия