Студопедия — Започаткування вивчення правознавства. Шкільна правова освіта у ХVІІІ-ХІХ ст.ст
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Започаткування вивчення правознавства. Шкільна правова освіта у ХVІІІ-ХІХ ст.ст






Розвиток системи шкільної правової освіти – це процес кількісних та якісних змін у її структурних компонентах, унаслідок реалізації системоутворюючих зв’язків між якими змінюється її система в цілому і стає спроможною досягати інших, відмінних від попередніх, освітніх результатів, що можуть бути як більш, так і менш високими.

Започаткував вивчення правознавства у складі суспільствознавства в школах Російської імперії Петро І. За його указом була перекладена з латини книга німецького просвітника й засновника буржуазної моральної філософії Самуїла фон Пуфендорфа, видана в Швеції у 1673 р. У російському перекладі вона отримала назву «О должностях человека и гражданина по закону естественному». Її використовували як навчальний посібник із суспільствознавства. Під словом «должность» у назві книги фактично розуміли «обов’язок», відповідно, вона вміщувала перелік таких обов’язків людини, як: дотримуватися порядку, бути працелюбною, бережливою, задоволеною своїм станом тощо. Пояснювалися у ній і відносини підданих з владою, значення батьківщини для громадянина і способи вияву своєї любові до неї представниками різних суспільних прошарків. Власну адаптацію цієї книги зробила Катерина ІІ. Під назвою «О должностях человека и гражданина, книга к чтению определенная в народных городских училищах Российской империи» вона була видана у 1783 р. [33, с. 78]. Вивчення деяких її розділів, передусім тих, що стосувалися суспільних обов’язків та відносин з владою, передбачалося й програмами з читання у церковнопарафіяльних і повітових навчальних закладах і мало забезпечувати виховання дітей нижчих станів у дусі відданості самодержавству й утвердження засад станово-кріпацького ладу [38, с. 50]. У 1819 р. посібник вилучено з використання за розпорядженням Міністерства духовних справ і освіти, представники якого вважали, що більш ефективному засвоєнню обов’язків сприятиме вивчення Закону Божого, зокрема, у курсі «Скорочений катехізис» [33, с. 78; 25, с. 5-6].

На шкільну правову освіту завжди здійснює влив юридична наука. У ній існує два основні підходи до розуміння сутності права:

- перший – філософсько-правовий. З його позицій право є способом забезпечення нормальних умов життєдіяльності людини, а не її примусу:

- другий, протилежний – нормативно-позитивістський, відповідно до якого право розглядається передусім як норми, закріплені в нормативно-правових актах; право і закон ототожнюються [30, с. 215], причому, пріоритетним стає закон, що виражає і закріплює інтереси і потреби не особи, а держави й забезпечується її примусовою силою.

Ці підходи закладають підґрунтя для відбору змісту правової освіти, методів навчання. Залежно від того, який підхід домінував на певному етапі, шкільна правова освіта у процесі свого розвитку існувала у двох формах:

1) правознавство, абоправознавчий підхід в освіті, в основі якого – філософсько-правовий підхід, за сутністю – людиноцентричне;

2) законознавство,абозаконознавчий підхід в освіті, в основі – нормативно-позитивістський підхід, за сутністю – державоцентричне.

У ХІХ ст. в юриспруденції переважав позитивістський підхід. Згідно з ним, вивчення права зводилося до законознавства, переказу діючого законодавства; теорія права, філософське, історичне осмислення його не передбачалося [31]. Упродовж 1849-1867 рр. у гімназіях готували законослухняних вірнопідданих чиновників за програмою К. Неволіна і підручником М. Рождественського. Вони розробили змістову тріаду: 1) теорія держави і права; 2) правові засади державної влади; 3) основні положення чинного законодавства, яка з незначними змінами була основою структурування змісту й розробки навчальних програм з правознавства не лише у ХІХ-ХХ, але й у ХХІ ст. Спробу поєднати філософсько-правовий та нормативно-позитивістський підходи у 1871 р. здійснили К. Кавелін (автор програми) та О. Мушніков (автор підручника). Вироблені ними ідеї були передовими для свого часу. Вони обстоювали необхідність осмислення учнями природи права, а не лише запам’ятовування правових фактів; доводили доцільність формування у них правових навичок і вмінь, а не лише сприйняття знань про правові основи державного будівництва та вітчизняне законодавство; рекомендували педагогам пояснювати учням систему законодавства, вчити їх працювати з томами Зводу законів, знаходити потрібні нормативні акти [34, с. 53-54].

У ХІХ ст. були закладені основи профільного навчання правознавства. У 1852 р. в організації середньої освіти відбулися зміни, відповідно до яких запроваджувалося три типи гімназій. В одному з них передбачалося поглиблене вивчення законодавства [38, с. 51].

У першій половині й до кінця 50-х рр. ХІХ ст. шкільною правовою освітою була охоплена незначна частина населення. Дещо змінилася ситуація на початку 60-х рр. ХІХ ст. Реформи, що проводилися в Російській імперії, передусім відміна кріпацтва, активізували громадський рух, учасники якого доводили обов’язковість вивчення суспільствознавчих предметів і здійснення правового виховання [37, с. 12].

Особливу роль у розвитку шкільної правової освіти та формуванні її системи відіграли земські установи, утворені за реформою 1864 р. Земці виходили з того, що реалії державного і суспільного життя др. п. ХІХ ст. обумовили нове завдання суспільствознавчої освіти: підготовку особи, котра розуміється на історичних та суспільно-політичних подіях, процесах, що відбуваються в країні, й може брати у них участь. Правову освіту (як складник суспільствознавчої) вони розглядали як засіб задоволення потреби людини у знаннях про державу і право, обґрунтовували практично-прикладне значення законів у житті. Завдання правової освіти вони вбачали в наданні населенню, передусім селянам, які в нових умовах залучалися до державного управління і брали участь у різних відносинах, елементарних знань про правові норми. Максимально, на думку земських освітян, його виконанню сприяло введення до навчального плану, хоча б у варіативну частину, курсу законознавства. Проведений нами аналіз навчальних планів деяких середніх закладів, підвідомчих земствам (Єлисаветградське земське реальне училище, Херсонське земське сільськогосподарське училище тощо), засвідчив, що вони вміщували цей курс [29, с. 254]. Програмою-мінімум земці вважали повідомлення учням знань про державу і закон у контексті тем з історії, тобто, виходячи з особливостей конкретного періоду, інформування їх про: права селянина, які він мав / має як громадянин, учасник селянського товариства, виборець до Державної Думи, присяжний засідатель; функції та повноваження місцевої влади; основи знань з цивільного і кримінального галузей права [42, с. 489]. До дидактичних принципів, на яких має ґрунтуватися навчання законознавства, земські освітні діячі відносили: практичність (відповідність запитам і потребам життя), наочність, доступність, міжпредметність, виховний та розвиваючий характер, саморозвиток і самоосвіта. Вони також обстоювали необхідність урахування та сприяння розвитку пізнавальних інтересів і здібностей учнів, позитивну мотивацію та стимулювання навчання [4; 10]. Земські освітяни опікувалися й підготовкою вчителів до викладання законознавства, на земських педагогічних курсах пропонували їм слухати лекції і брати участь в обговоренні навчальних програм з цього предмета [21].

Поширення правової освіти серед широких верст населення у той час гальмувалося тим, що питання: «Чи всім суспільним прошаркам потрібна правова освіта, з якою метою та в якому обсязі?» вирішувалося з класових позицій. Відповідь детермінувалася політичними умовами періоду, соціальною неоднорідністю. Популярними були ідеї, що право – предмет вивчення лише у вищих спеціалізованих навчальних закладах.

Отже, у ХІХ ст. шкільна правова освіта не мала системного характеру. Її мета не була чітко визначеною. Концептуальні засади юридичної науки лише формувалися, що обумовлювало труднощі у відборі змісту правової освіти. Її навчально-методичні основи тільки починали закладатися, практика реалізації – накопичуватися. Однак, позитивні надбання того часу, а саме: включення правознавчих курсів у навчальний план середніх освітніх закладів і спроби розробки їх змісту на засадах не лише державо-, але й людино- центричного підходів, успадковані правовою освітою як інваріанти.







Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 562. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия