Студопедия — Оцінка умов праці
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Оцінка умов праці






 

Реалізація задачі поліпшення умов праці вимагає розробки і застосування критеріїв і методів об’єктивної оцінки стану і зміни цих умов. Розробка таких критеріїв і методів необхідна також для вирішення питань, пов’язаних з організацією винагороди працівників, використанням трудових ресурсів, забезпечення нормального відтворення робочої сили, нормуванням і організацією праці.

Критерії оцінки умов праці мають відображати сукупний комплексний вплив усіх елементів умов праці на організм людини, узагальнювати в єдиному показнику різноманітний вплив, що сприймає організм людини в процесі праці.

В даний час оцінка умов праці здійснюється, виходячи із системного підходу і сучасного трактування ваги праці, що дозволяє цілком об’єктивно і з достатньою точністю кількісно оцінювати вплив умов праці на організм людини. Сучасне поняття вага праці” відбиває сукупний вплив на працюючу людину різних елементів умов праці. Основним критерієм для встановлення ступеня ваги робіт є якісно визначений функціональний стан організму, що формується під впливом різних виробничих факторів. У залежності від цього функціонального стану виділяють 6 категорій ваги робіт, яким відповідають групи умов праці.

До першої категорії відносяться роботи, виконувані дорослими, здоровими й адаптованими робітниками в умовах, близьких до комфортних. Працездатність і продуктивність праці до кінця робочої зміни і тижня не знижуються.

До другої категорії відносяться роботи, виконувані в сприятливих (але некомфортних) умовах. Наприкінці робочого періоду з’являється помірна втома і дещо знижується продуктивність праці.

На роботах третьої категорії виникає функціональний прикордонний стан організму, що характеризується нестійкістю його фізіологічних реакцій, що легко можуть змінюватись убік поліпшення або погіршення під впливом додаткових факторів. Наприклад, при покращенні умов праці функціональний стан організму повертається до нормального.

Четверта категорія робіт характеризується передпатологічним станом організму, погіршуються показники роботи, подовжується період відновлення порушених функцій. Встановлення раціональних фізіологічно обґрунтованих режимів праці і відпочинку і поліпшення гігієнічних факторів не досягають мети, стан організму і працездатність поліпшуються недостатньо.

До п’ятої категорії відносяться роботи, що викликають патологічний стан організму наприкінці робочого періоду. Зростає кількість помилок у роботі, виникають парадоксальні реакції, різко зростає час відновлення порушених функцій, економічні показники роботи значно знижуються. Для відновлення працездатності потрібно велика кількість часу, але в частини робітників патологічні реакції накопичуються і призводять до захворювань і стійкої втрати працездатності.

Роботи шостої категорії характеризуються тим, що патологічний стан організму виникає незабаром після початку робочого періоду, нерідко з переходом у розвиток серйозного захворювання.

На основі медико-фізіологічної класифікації робіт з ваги, НДІ праці була розроблена методика її кількісної оцінки, у якій показники функціонального стану організму (наслідок впливу виробничого середовища), з одного боку, і складові елементи умов праці (причини), з іншої, представлені у числах-балах. Бали характеризують певний ступінь впливу умов праці на організм. За допомогою кореляційно-регресійного аналізу встановлена тісна залежність у функціональній системі “людина – виробниче середовище”. Вона описує причинно-наслідкові зв’язки між умовами праці і формуванням певної категорії ваги роботи.

На основі узагальнення великого матеріалу досліджень розроблені відповідні рівняння і графіки. Їхнє використання на підприємствах дозволяє одержати оцінку ваги роботи розрахунковим способом без проведення щораз трудомістких і складних медико-фізіологічних досліджень.

 

 

       
   

 


Умови праці
Санітарно-гігієнічні Психофізіологічні Естетичні Соціально-психологічні

 

Організм людини
Фізіологічний потенціал організму Емоційний настрій Соціально-психологічне ставлення до праці

Технічні та організаційні виробничі можливості засобів праці

 

 


Рис 2.10 Схема впливу умов праці на працездатність людини і вагу праці

 

НДІ праці розроблена “Карта умов праці на робочому місці” – своєрідний санітарний паспорт робочого місця, документ, за допомогою якого оцінюється вага праці, що виконується на робочому місці, ділянці, у цеху. Вона може бути об’єктивною основою для розробки організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, економічних і інших заходів щодо поліпшення умов праці.

У “Карті” всі елементи умов праці одержують бальну оцінку від 0 до 6. Потім по “Карті” підраховують середній бал цих факторів. Кількісна оцінка категорії ваги праці визначається по формулі:

(2.7)

де: - інтегральна оцінка ваги праці на робочому місці

Хвизн- фактор що набрав найбільшу оцінку в балах;

- сума балів біологічно значимих факторів (елементів умов праці) без Хвизн;

n - кількість виробничих факторів;

Хі - фактичні бальні оцінки.

В тому випадку, якщо тривалість дії якого не будь фактора менше тривалості зміни, то бальну оцінку зменшують на час дії цього фактору. 8- годинний робочий день (480 хв) приймають за одиницю.

Інтегральну оцінку можна визначити і іншим способом використовуючи кореляційно-регресійну залежність:

 

(2.8)

де: – інтегральна оцінка категорії ваги роботи на j -му робочому місці, у балах;

– середній бал для усіх біологічно значимих (i -их) факторів умов праці на (j-му) робочому місці. (Біологічно значимі, або активні фактори – це фактори, що беруть участь у формуванні відповідного функціонального стану організму і категорії ваги праці).

Кожній категорії ваги праці відповідає певне число балів.

Таблиця 2.2

Категорії ваги праці

Індекс категорії ваги праці Середня величина біологічно значимих виробничих факторів, що впливають на формування ваги праці хср Інтегральна кількісна оцінка ваги праці Іт
I До 1,0 До 18
II 1,1-2,0 19,7-33,0
III 2,1-3,0 34,4-45,0
IV 3,1-4,0 45,7-53,0
V 4,1-5,0 53,9-58,5
VI 5,1-6,0 58,9-60,0

 

Сприятливими умовами вважаються такі, при яких категорія ваги праці не перевищує другу, а число балів, відповідно, 33. При третій категорії ваги (число балів не більше 45) умови праці розглядаються як не цілком сприятливі, і потребують відповідного поліпшення. Якщо категорія ваги відноситься до четвертої, п’ятої або шостої, то умови праці розглядаються як несприятливі, у зв’язку з чим необхідна розробка комплексу заходів щодо якісного їх поліпшення.

 







Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 589. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия