Студопедия — Полтавська область. Спостерігачі дільниць пояснюють порушення недостатністю досвіду членів ДВК та людським фактором
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Полтавська область. Спостерігачі дільниць пояснюють порушення недостатністю досвіду членів ДВК та людським фактором






Спостерігачі дільниць пояснюють порушення недостатністю досвіду членів ДВК та людським фактором

Координатор всеукраїнської громадської організації Сергій Хоменков заявив, що на двох виборчих дільницях області підрахунок голосів проводився з порушеннями. За його словами, проблеми виникли у Кременчуці та Великій Багачці.

– За даними наших спостерігачів, не на всіх виборчих дільницях були достатньо обізнані у виборчому законодавстві члени ДВК, але на переважній більшості вони дослухалися порад більш досвідчених людей, зокрема спостерігачів. Іноді члени ДВК навіть відкривали закон, і працювали чітко за книжкою. Та на двох дільницях все-таки мало місце порушення процедури підрахунків голосів всупереч зауваженням наших спостерігачів. Це сталося у Кременчуці – ТВО № 148, дільниця № 531126, та у Великобагачанському районі, ТВО № 150, виборча дільниця № 530007. Там члени ДВК намагались робити кілька процедур водночас – рахувати кількість виборців, рахувати голоси, запаковувати невикористані бюлетені, хоча усі ці операції мають проводитись окремо. Спостерігачі дільниць склали відповідні протоколи.

Сергій Хоменков вважає, що така поведінка членів ДВК обумовлена не злим умислом, а бажанням якомога скоріше завершити роботу і піти додому (На двох виборчих дільницях Полтавщини допущені порушення при підрахунку голосів // «Полтавщина» (http://www.poltava.pl.ua/news/28248/). – 2014. – 26.05).

 

Так, грубе порушення виборчого законодавства було зафіксовано спостерігачем Лінник Наталією у місті Полтаві на дільниці № 531209 (територіальний виборчий округ № 146). Сейф з бюлетенями, усупереч вимогам виборчого законодавства, був відкритий головою ДВК № 531209 разом з представником правоохоронниих органів до початку підготовчого засідання і без присутності інших членів дільничної комісії та спостерігачів.

Спостерігач звернулась за поясненнями до голови комісії Бушми Віталіни Володимирівни, але та не змогла пояснити свої дії, посилаючись на слабке знання виборчого законодавства та відсутність досвіду. Саме підготовче засідання проходило сумбурно та не відповідало процедурі (Полтавщина: Грубі процедурні порушення роботи дільничної комісії // Громадянська мережа ОПОРА (http://oporaua.org/oblast/article/5510-poltavshchyna-grubi-procedurni-porushennja-roboty-dilnychnoji-komisiji). – 2014. – 25.05).

Сумська область

На двох дільницях в Сумах зафіксовані випадки, коли бюлетені для участі як в президентських, так і місцевих виборах видавали за одним списком виборців, що є грубим порушенням.

Зокрема, на дільниці № 590913 обидва бюлетені видавали по одному списку. На дільниці № 590997 видають три бюлетені по одному списку: для волевиявлення на президентських виборах, а також виборах міського голови та депутата обласної ради.

Після зауваження спостерігачів ці порушення були усунені, але наразі невідомо скільки людей проголосували таким чином.

Крім цього, на іншій ДВК № 590986 частина бюлетенів лежить у сейфі, хоча всі вони повинні бути на виду у членів виборчої комісії. На цій же дільниці спостерігачі помітили, що бюлетень виборцю видали не за паспортом, а за посвідченням учасника бойових дій, що також є порушенням чинного законодавства («По дві штуки в одні руки»: у Сумах за одним списком видавали різні бюлетені // Громадянська мережа ОПОРА (http://oporaua.org/oblast/article/5615-lpo-dvi-shtuky-v-odni-rukyr-u-sumah-za-odnym-spyskom-vydavaly-rizni-bjuleteni). – 2014. – 25.05).

Тернопільська область

В одній з дільниць 165-го виборчого округу (м. Тернопіль), яка знаходиться на території студентського містечка Тернопільського національного економічного університету, близько 15 % молодих виборців не знаходять себе в списках.

У зв’язку із цим кореспондент поцікавився у чому причина відсутності громадян у списках виборців. Голова виборчої дільниці Марія Іванівна Порохонька від кандидата на пост президента України Юлії Тимошенко на це відповіла:

«Списки нам надаються відділом ведення реєстру із міської ради. Спершу надаються попередні, а згодом уточнені. Виборці зобов’язанні перевірити себе у попередніх списках. У разі відсутності, вони повинні написати заяву до органу ведення реєстру».

Вона також додала, що відповідно до законодавства, це потрібно було зробити до 19 травня, або якщо до цього числа вони не зареєструвалися, то до 22 травня вони могли звернутися у суд за місцезнаходженням дільниці.

«Є частина студентів, які це зробили. Вони прийшли до нас із заявами, їх внесли у список, і сьогодні у них була можливість проголосувати. Чому інших людей не було включено у списках – за це відповідає відповідний орган міської ради. Як я з ними спілкувалася, вони ці дані збирають на основі подань та паспортних столів. Я до них зверталася вже два рази сьогодні, тому що студенти, які не знаходили себе у списках, є виписані із гуртожитків. Ці студенти закінчили університет і у період, коли були попередні списки і уточнені – вони виписалися, тому їх не було у списках».

Голова дільниці висловила свою думку про те, що на все є причини. Оскільки, якщо рахувати кількість виборців, які не змогли проголосувати через відсутність у списках без всяких на те пояснень, то це не була б така велика цифра. На її думку, люди просто легковажно віднеслися до цього.

Одна із причин, яку називає Марія Іванівна Порохонька, – громадяни не знали процедури попередньої перевірки себе у списках. І якщо у засобах масової інформації подавали роз’яснення законодавства, то люди мали б слухати і робити це.

«Інші запитання варто задавати відділу ведення реєстру виборців. Не знайшли себе у списках близько 10 відсотків, але ця цифра стосується лише студентів. В Інтернеті подали дещо вищу цифру, але я думаю, що це не так. Ми не ведемо цього обліку, адже ми не зобов’язані це робити» (В Тернополі понад 15 % студентів не внесені до списків виборців // Громадянська мережа ОПОРА (http://oporaua.org/oblast/article/5658-v-ternoppoli-ponad-15-studentiv-ne-vneseni-do-spyskiv-vyborciv). – 2014. – 25.05).

 

Харківська область

На ВД № 631548 (174 ВО) офіційний спостерігач став свідком того, як на дільниці була зареєстрована в якості спостерігача людина у військовій формі. Як повідомив пізніше голова комісії — цей спостерігач представляв громадську організацію Російської Федерації.

Близько 16:00 на дільницю № 631548 зайшли двоє людей - чоловік у військовій формі та жінка в штатському. Вони пред'явили свої посвідчення та зареєструвалися як спостерігачі. Після підійшли до інших спостерігачів, поцікавилися явкою виборців та залишили приміщення.

Опісля спостерігач спитав у голови комісії, від якої саме організації були ці люди. На це голова комісії відповів, що від громадської організації Російської Федерації. На фото з журналу реєстрації видно – що чоловік представляв інтереси організації, назву якої скоротили до абревіатури ОФ (12 рядок), а жінка – від кандидата, прізвище якого вписали нерозбірливо, але воно схоже на прізвище Тимошенко (13 рядок).

Далі спостерігач вирішив вийти за ними та на вулиці побачив поряд з цими двома особами ще двох чоловіків – одного в штатському та одного в військовій формі – і жінку, також в штатському.

Через годину на дільницю прийшли ще двоє інших – чоловік і жінка. Вони зареєструвалися як спостерігачі від кандидата Ю.В. Гриценка (рядок 14) та Гриценка А.С. (рядок 15) і представилися членами самооборони. Також у розмові з членами комісії надали їм свої контакти, і сказали дзвонити в разі непередбачуваних обставин. Після чого залишили дільницю.

Примітно, що потім на ДВК надійшло декілька дзвоників їх було як мінімум 3, з різних джерел з питанням, чи все на дільниці в порядку.Адреса ВД № 631548: школа № 104, спортивна зала, вул. Другої П’ятирічки, 55, м. Харків.До речі, за цією адресою знаходиться ще одна ВД № 631544 (Харків: Незрозумілі люди у військовому на ВД № 631548 // Громадянська мережа ОПОРА (http://oporaua.org/news/5697-harkiv-nezrozumili-ljudy-u-vijskovomu-na-vd-631548). – 2014. – 26.05).

На виборчій дільниці № 631331 перед закінченням підготовчого засідання членів комісії поставили до відома, що склад ДВК змінився. До 11 членів ДВК долучиться новий – замінений. Але це були не останні зміни, які відбулися на дільниці.

Як повідомляє спостерігач на початку підготовчого засідання склад ДВК № 631331 нараховував 12 членів. З них 11 з'явилися в день голосування.

Після закінчення підготовчого засідання та перед відкриттям дільниці, голова ДВК дізналася від окружної комісії 175 ВО, що 12-ий член комісії був замінений напередодні о 23:00, і вже прямує на роботу. Член комісії Тамара Дворнікова (подання Олега Тягнибока) з'явилася о 8:30 та, підписавши листочок з присягою о 8:45, перейшла до виконання обов'язків.

Але, коли до ДВК надійшла постанова ОВК, яка стосувалася заміни члена комісії, виявилося, що дільнична комісія складається не з 12 осіб, а з 14. Причину неявки двох інших “новобранців” на роботу не знають ні ДВК, ні ОВК. Але окружна комісія просить не припиняти роботу дільничної комісії.

Громадянська мережа ОПОРА ставить під сумнів правомірність складання присяги члена комісії, адже, відповідно до статті 29 частини 2 прийняття присяги членом комісії повинно відбуватися на засіданні (Харків: на дільниці № 631331 плутанина з членами комісії // Громадянська мережа ОПОРА (http://oporaua.org/oblast/article/5602-harkiv-na-dilnyci-631331-plutanyna-z-chlenamy-komisiji). – 2014. – 25.05).

 







Дата добавления: 2015-08-31; просмотров: 415. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия