Студопедия — ТЕМА 7.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕМА 7.






РОЗВИНУТА РОДОВА ГРОМАДА, НЕОЛІТ: СОЦІАЛЬНИЙ УСТРІЙ, МАТЕРІАЛЬНА ТА ДУХОВНА КУЛЬТУРА.

ПЛАН.

1. Формування відтворюючих форм господарства. Неолітична революція: передумови, чинники та наслідки.

2. Матеріальна культура та її локальні варіанти.

3. Соціальні відносини часів розвинутої родової громади: шлюб та родина, материнська та батьківська сімейна община, владні інститути, Форми власності.

4. Духовна культура пізньопервісного населення.

ЗМІСТ.

Передумови і шляхи переходу до відтворюючих форм господарювання.

Виникнення землеробства в Старому Світі. Зародження та ранні форми землеробства в Новому Світі. Одомашнення тварин та зародження скотарства. “Неолітична революція” та її значення для наступного розвитку людства. Перший суспільний поділ праці та його історичне значення. Співвідношення природного та суспільного поділів праці в розвиненому родовому суспільстві.

Суспільний, внутрішньогромадський та міжгромадський розподіли праці. Надлишковий продукт, форми його накопичення та розподілу. Зміни у відношеннях власності. Найдавніші землеробські племена на території Східної Європи. Матеріальна культура найдавніших землеробсько-скотарських племен Євразії. Керамічне виробництво. Прядіння і ткацтво. Сімейно-шлюбні відносини у ранніх землеробів і скотарів.

Основні риси племінної організації землеробів і скотарів.

Основні принципи регулювання соціальних відносин часів пізньопервісної громади. Родова організація, субклан. Система лідерства. Сегментація роду. Зміни соціального статусу жінки. Організація влади та соціального контролю.

Духовна культура. Розвиток раціональних знань. Мистецтво. Міфологія і подальший розвиток релігійних уявлень.

Передумови і шляхи переходу до відтворюючих форм господарювання. Зміна природно-кліматичних умов у час відходу останнього льодовика у Європі. Формування нових ландшафтно-кліматичних зон у голоцені. Криза мисливського господарства: вимирання великих промислових тварин – мамонта, волохатого носорога, печерного ведмедя, відхід на північ північного оленя, бізона, на південь – коня, бика. Нерівномірність господарського і соціального розвитку населення. Пошуки нових засобів та джерел поповнення життєво необхідних ресурсів.

Виникнення землеробства в Старому Світі. Причини виникнення землеробства і скотарства (гіпотеза «релігійних ритуалів», випадковість, дитячі забави тощо). Головна причина – необхідність надійного і безперебійного забезпечення людства життєво необхідними продуктами. Зародження та ранні форми землеробства в Новому Світі. Одомашнення тварин та зародження скотарства. Необхідні передумови: 1) – достатньо високий рівень розвитку технічних засобів та навичок (обробка каменю, шкур, спорудження будівель, заготівля кормів тощо); 2) – достатньо високий рівень знання біології та зоології, екологічних особливостей навколишньої місцевості, механізму розмноження тварин і рослин, кормових територій, а також засобів транспортування, зберігання і обробки продуктів харчування, молодняка та засівного фонду; 3) – врахування демографічної ситуації, наявність певної кількості населення, спроможної вести землеробське господарство і відтік частини населення, якщо кормова територія неспроможна прогодувати усіх членів роду-племені (ідея демографічно-екологічної кризи); 4) – забезпеченність геоботанічним фондом, тобто - наявністю у регіоні тих рослин і тварин, які піддавалися землеробству та доместикації; 5) – сприятливі природно-кліматичні умови для вирощування рослин і розведення тварин (родючі грунти, трав’яний фонд, помірно холодні зими і не дуже жаркі літні місяці).

М. Вавілов – гіпотеза осередкового виникнення землеробства, первинні центри землеробства (східносередземноморський чи передньоазійський (Іран, Палестина, Закавказзя) – 9-8 тис. до н. е. – пшениця, ячмінь, жито, горох, вика, сочевиця; приручені коза, вівця, пізніше ВРХ і свиня; південно-східноазійський регіон (Китай, Індія) – 7-5 тис. р. до н. е. – рис, торо, ямс, приручені тварини гаяли (різновид биків), буйволи, свині, кури; африканський осередок – 5 тис. до н. е. – просо та сорго, приручений тур. Ше осередки у Західній Африці, Південній і Центральній Америці (кукурудза, квасоля, гарбуз, перець, авокадо, слива, картопля, батат та ін. Балкани і Північне Причорномор’я – зона доместикації бика, свині і коня.

Нове розуміння власності на землю, худобу та на продукти виробництва. “Неолітична революція” (за Г. Чайлдом) та її значення для наступного розвитку людства. Трансформація усієї системи життєзабезпечення. Розподіл надлишків продуктів громадського виробництва. Зростаня чисельності общини та ускладнення системи виробництва. Складність та ієрархія системи управління. Перший суспільний поділ праці та його історичне значення. Співвідношення природного та суспільного поділів праці в розвиненому родовому суспільстві.

Суспільний, внутрішньогромадський та міжгромадський розподіли праці. Надлишковий продукт, форми його накопичення та розподілу. Зміни у відношеннях власності. Найдавніші землеробські племена на території Східної Європи. Час, передумови і центри землеробства. Матеріальна культура найдавніших землеробсько-скотарських племен Євразії. Культивація рослин, догляд за природними ділянками диких тварин. Ускладнене збиральництво.

Етапи становлення відтворюючого господарства: поява примітивних видів культивації рослин і приручення тварин; виникнення землеробства і скотарства в певних екологічних умовах окремих осередків ойкумени (мали допоміжне, другорядне значення); землеробство і скотарство – основа життєзабезпечення населення регіону. Інтенсифікація і спеціалізація привласнювачого господарства в неоліті та енеоліті. Стабілізація економіки первісної общини.

Керамічне виробництво. Прийоми виготовлення керамічного посуду. Прядіння і ткацтво. Сімейно-шлюбні відносини у ранніх землеробів і скотарів. Основні риси племінної організації землеробів і скотарів.

Основні принципи регулювання соціальних відносин часів пізньопервісної громади. Подальша еволюція соціальних та суспільних стосунків. Нові форми власності, сімейних стосунків, управління, влади. Зміни, пов’язані з системою власності: диференціація власності на ту, що створена своєю працею (знаряддя праці, посуд, худоба) і ту, що дісталася у спадок (земля). Земля – основний засіб виробництва; формування сімейної власності; виникнення спадкової власності. Колективна власність на землю (роду, а не общини). Родова форма власності. Проста кооперація, статевий поділ праці. Співвідношення обсягу і видів праці різних статевих груп. Статева кооперація та спеціалізація. Спадкоємність ремісничих спеціалізацій. Міжплемінний розподіл праці. Розширення форм обміну. Зміцнення довготривалої осілості. Накопичення надлишків продуктів. Родова організація, субклан. Система лідерства. Сегментація роду. Зміни соціального статусу жінки. Організація влади та соціального контролю.

Духовна культура. Розвиток раціональних знань. Мистецтво. Міфологія і подальший розвиток релігійних уявлень.

 

ЛІТЕРАТУРА:

Археология Украинской ССР. Т. 1. Первобытная археология. К.: Наукова думка. 1986.

Адрианов Б. В. Земледелие наших предков. – М.: Наука, 1978.

Березанська С. С. Про роль металургії у суспільному житті в епоху міді та бронзи // Археологія. – 1971. – Т. 2.

Генінг В. Ф. Три ступені розвитку продуктивних сил первіснообщинної формації // Археологія. – 1989. – Т. 3.

Генінг В. Ф. Соціальні форації первісності // Археологія. – 1989. – Т. 4.

Енгельс Ф. Походження сім’ї, приватної власності і держави. - К.: Политвидав, 1984.

Залізняк Л.Л. Найдавніше минуле України. - К.: Наукова думка, 1997.

Исследование социально-исторических проблем в археологии. –К.: Наукова думка, 1987.

Истрин В. Возникновение и развитие письма. - М.: Наука,1965.

Кабо В. Р. Первобытная доземледельческая община. - М.: Наука, 1986.

Павленко Ю.В. Теоретично-методологічні основи вивчення ранньокласових суспільств за археологічними даними // Археологія.- 1989, № 1.

Разложение родового строя и формирование классового общества. - М.: наука, 1968.

Сайко Э. В., Терехова Н. Н. Становление керамического и металлообрабатывающего производства // Становление производства в эпоху энеолита и бронзы. – М.: Наука, 1981.

Сминтина О.В. Відтворення шляхів формування державності та первісна історія: до постановки проблеми // Правова держава. - 1998, № 1.

Станко В.Н., Гладких М.І., Сегеда С.П. Історія первісного суспільства. - К.: Либідь, 1999.

Тайлор Є.Б. Первобытная культура. - М.: Политиздат,1989.

Хазанов А.М. Разложение первобытнообщинного строя и возникновение классового общества // Первобытное общество. - М.: Наука, 1975.

Хвостова К.В. Социологические модели: " западные " и " восточные " типы общественных отношений // Общее и особенное в историческом развитии стран Востока. - М.: Наука, 1966.

Чебоксаров Н.Н., Чебоксарова И.А. Народи. Раси. Культури. - М.: Наука, 1985.

Черных Б. И. Металл. Человек. Время. – М.: Наука, 1972.

 

 

ТЕМА 8

ПЕРЕДУМОВИ ТА РОЗКЛАД ПЕРВІСНОГО СУСПІЛЬСТВА

 

ПЛАН

1. Виникнення виробничої спеціалізації, розвиток товарного виробництва. Запровадження у виробництво металів.

2. Соціальна та майнова диференціація. Виникнення приватної власності та суспільних класів,

3. Розпад родової громади і формування патріархальних родин

4. Ранні форми експлуатації. Патріархальне рабство і його еволюція

5. Культура эпохи розкладу первіснообщинного ладу

ЗМІСТ

Передумови розкладу первісного суспільства. Металургія кольорових металів та її історичне значення. Розвиток ремесел в добу пізньої родової общини. Відкриття металургії заліза та її історичне значення. Розвиток обміну. Другий і третій великі суспільні поділи праці.

Зародження приватної власності. Зародження класів. “Воєнна демократія” як політична організація в період розкладу родового ладу. Рабство в первісному суспільстві. Моногамна сім’я. Шляхи переходу від первісного суспільства до цивілізації. Племінна організація в епоху розкладу первісного суспільства.

Патріархальна сім’я. Історія вивчення. Етапи розвитку: фратріальна сім’я, батьківська сім’я. Особливості патріархальної сім’ї в слов’янському світі.

Патріархальний рід. Історія вивчення. Передумови виникнення. Структура патріархального роду. Економічні та ідеологічні основи існування роду. Особливості патріархального роду в різних народів.

Патронімія. Структура. Важливіші риси (територіальні, економічні, ідеологічні) патронімії. Пережитки патронімії в різних європейських, в тому числі і слов’янських народів.

Господарська основа збереження родових інститутів. Соціальна і майнова диференціація. Формування військової організації.

Розкладання первісного суспільства в умовах патріархату. Економічне становище у скотарсько-землеробських суспільствах: питання володіння і спадкування майна. Чоловічі будинки і таємні чоловічі союзи як інструменти руйнування родо-племінної структури. Розпад родової громади і формування патріархальних родин. Розподіл колективної родової власності. Еволюція патріархальної родини, патронімії і племінні структури.

Ранні форми експлуатації. Форми зовнішньої експлуатації. Форми внутрішньої експлуатації: патріархальне рабство і його еволюція; традиційна форма експлуатації; кабала; скіпщина; лихварство й ін. Форми власності. Утворення суспільних класів і їхня соціальна основа.

Форми організації суспільства і влади в перехідний період. Військова демократія і військова олігархія. Традиційно-аристократична і плутократична форми. Кастова система. Теократія.

Виникнення державних інститутів і державної організації. Адміністративно-управлінська система. Армія. Поліція. Фіскальний апарат. Судова система.

Залишки первісності в класових суспільствах. Форми їхнього прояву.

Подальший розвиток землеробства. Мотичне, вогневе та орне землеробство. Моделі скотарства.

Етапи виникнення металургії як самостійної галузі виробництва. Моноцентризм та поліцентризм. Історичне значення впровадження у виробництво металів.

Домашні промисли. Становлення ремесла як професії. Гончарство, металообробка як найдавніші види ремісницької діяльності.

Форми та шляхи зростання надлишкового продукту, обмін та його роль в цей час. Виникнення приватної власності та шляхи її становлення. Приватна власність на землю.

Виникнення суспільних класів. Дві сфери розшарування первісного суспільства: економічна та соціальна. Накопичення надлишкового продукту та підвищення статусу окремих членів громади. Види залежності та форми експлуатації. Внутрішні та зовнішні механізми класоутворення.

Становлення держави. Шляхи і механізми інституціоналізації влади: військовий, аристократичний, плутократичний, чоловічі союзи, общинно-кастові структури. Політична організація її основні риси та інститути управління.

Відокремлення сім’ї та її трансформація. Механізми соціалізації. Зміни у суспільному положенні чоловіка і жінки.

Духовна культура часів пізньородової громади. Розвіт раціональних знань. Зародження наукових напрямків. Виникнення писемності. Зародження світових релігій. Міфологія. Мистецтво.

Релігійні представлення епохи. Еволюція тотемізму і культ людських предків. Скотарсько-землеробські культи землІ-праматері, небесного запліднюючого чоловічого початку. Поява уявлень про сили, сприятливі та несприятливі для людини, про боротьбу доброго і злого початків у світі. Персоніфікація стихійних явищ, заступників людських колективів і господарських занять: складання пантеону героїв і богів. Шаманізм. Космогонічні і культурні міфи. Мистецтво епохи розвинутого родового суспільства. Сюжетність і антропоморфність образотворчого мистецтва. Схематизм зображень. Символи, ритми і знаки в образотворчому мистецтві. Реалістичні скульптурні зображення. Музика, легенди, казки і сказання. Розвиток позитивних знань. Геометрія і математика. Сонячний і місячний календар. Медицина.

Народності. Шляхи виникнення. Основні риси народностей.

Сусідська община. Особливості її в землеробських народів Месопотамії та Єгипту. Характерні риси сусідської общини в європейських землеробських народів. Община в кочових племен Західної та Середньої Азії.

Оформлення ієрархічного язичеського пантеону. Оформлення ідеї посмертного “воздаянія”. Тенденції єдинобожжя. Виділення жрецтва. Соціальні функції релігії перехідної епохи.

Поділ розумової і фізичної праці. Виникнення писемності. Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, музика, театр, танець, зародження поезії і літератури. Виділення соціального прошарку, що обслуговує культурні запити й інтереси знаті. Розвиток ювелірної справи. Розповідачі казок, поети й усна народна творчість. Легенди, міфи і сказання перехідного періоду. Позитивні знання перехідної епохи. Матеріалознавство, металургія і математика. Географія. Військова справа і розвиток медицини. Архітектура.

 

ЛІТЕРАТУРА

Алексеев В.П. Становление человечества. - М.:Политиздат, 1984.

Андреев И.Л. Происхождение человека и общества. - М.: Мысль, 1988.

Адрианов Б. В. Земледелие наших предков. – М.: Наука, 1978.

Анимисов А.Ф. Духовная жизнь первобытного общества.- М.-Л.: Наука, 1966.

Арутюнов С.А. Народы и культуры. Развитие и взаимодействие. - М.: Наука, 1989.

Березанська С. С. Про роль металургії у суспільному житті в епоху міді та бронзи // Археологія. – 1971. – Т. 2.

Давня історія України в трьох томах. Т. 1. Первісне суспільство. - К.: Наукова думка, 1997.

Сайко Э. В., Терехова Н. Н. Становление керамического и металлообрабатывающего производства. // Становление производства в эпоху энеолита и бронзы. – М.: Наука, 1981.

Бунятян К. П., Мурзін В.Ю., Симоненко О.В. На світанку історії.- К.: Видавничий дім "Альтернатива", 1998.

Бунятян К.П. Розвиток форм власності у первісному суспільстві // Археологія. - 1992, №3.

Бутинов Н.А. Община, cемья, род // Советская этнография. - 1968, № 2.

ОПОРНА ЛІТЕРАТУРА ДО КУРСУ.

Авдусин Д.А. Археология СССР.- М.: Высшая школа, 1977. № 1.

Авдусин Д.А. Основи археология.- М.: Высшая школа, 1989.

Адрианов Б. В. Земледелие наших предков. – М.: Наука, 1978.

Алексеев В.П. Историческая антропология и этногенез. - М.: Наука, 1989.

Алексеев В.П. Становление человечества. - М.: Политиздат, 1984.

Алексеев В.П., Першиц А.И. История первобытного общества.-

М.: Высшая школа, 1990.

Андреев И.Л. Происхождение человека и общества. - М.: Мысль, 1988.

Анимисов А.Ф. Духовная жизнь первобытного общества. - М.-Л.: Наука, 1966.

Арутюнов С.А. Народы и культуры. Развитие и взаимодействие. - М.: Наука, 1989.

Археология СССР. Єнеолит СССР.- М.: Наука, 1982.

Археология СССР. Мезолит СССР.- М.: Наука, 1989.

Археология СССР. Палеолит СССР.- М.: Наука, 1984.

Археология Украинской ССР. Т. 1. Первобытная археология.

К.: Наукова думка. 1986.

Березанська С. С. Про роль металургії у суспільному житті в епоху міді та бронзи // Археологія. – 1971. – Т. 2.

Бибиков С.Н. Древнейший музыкальный комплекс из костей мамонта. - К.: Наукова думка, 1981.

Бибиков С.Н.Некоторые аспекты палеоэкономического моделирования палеолита // Советская археология. - 1969, № 4.

Борисковский Л.И. Древнейшее прошлое человечества. - Л.: Наука, 1979.

Брей У., Трамп Д. Археологический словарь.- М.: Прогресс,1990.

Бунятян К. П. Про періодизацію первісного суспільства // Археологія.- 1989.

Бунятян К. П., Мурзін В.Ю., Симоненко О.В. На світанку історії.- К.: Видавничий дім "Альтернатива", 1998.

Бунятян К.П. Розвиток форм власності у первісному суспільстві // Археологія. - 1992, №3.

Бутинов Н.А. Община, cемья, род // Советская этнография. - 1968, № 2.

Возникновение и развитие земледелия. - М.: Наука, 1967.

Генінг В. Ф. Соціальні формації первісності // Археологія. – 1989. – Т. 4.

Генінг В. Ф. Три ступені розвитку продуктивних сил первіснообщинної формації // Археологія. – 1989. – Т. 3.

Генінг В.Ф.Проблеми формаційної структури первісності // Археологія. 1989. № 2.

Герасимов М.М. Люди каменного века.- М.: Наука, 1964.

Гладких М.І., Станко В.Н. Мистецтво та світогляд пізньопалеолітичної людини (за матеріалами України) // Археологія. - 1996, № 3.

Давня історія України в трьох томах. Т. 1. Первісне суспільство. - К.: Наукова думка, 1997.

Дарвин Ч. Происхождение видов путем естественного отбора.-М.: Просвещение, 1987.

Долуханов П.М. География каменного века. - М.: Наука, 1979.

Енгельс Ф. Походження сім’ї, приватної власності і держави. - К.: Политвидав, 1984.

Залізняк Л.Л. Найдавніше минуле України. - К.: Наукова думка, 1997.

Исследование социально-исторических проблем в археологии. – К.: Наукова думка, 1987.

Истрин В. Возникновение и развитие письма. - М.: Наука,1965.

Кабо В. Р. Первобытная доземледельческая община. - М.: Наука, 1986.

Матюшин Г.Н. Три миллиона лет до нашей эри. - М.: Просвещение, 1986.

Монгайт А.Л. Археология Западной Европи. Т. 1. Каменний век. - М.: Наука, 1973.

Монгайт А.Л. Археология Западной Европи. Т. 2. Бронзовий и железний век. - М.: Наука, 1974.

Павленко Ю.В. Теоретично-методологічні основи вивчення ранньокласових суспільств за археологічними даними // Археологія.- 1989, № 1.

Разложение родового строя и формирование классового общества. - М.: Наука, 1968.

Ранов В.А. Древнейшие страницы истории человечества. - М.: Просвещение, 1988.

Рогинский Я.Л. Проблема прародины человека современного типа // Наука и человечество. - М.: Наука, 1964.

Сайко Э. В., Терехова Н. Н. Становление керамического и металлообрабатывающего производства // Становление производства в эпоху энеолита и бронзы. – М.: Наука, 1981.

Семенов Ю.И. На заре человеческой истории. - М.: Наука, 1988.

Сминтина О.В. Давня історія України. Ч. 1. Епоха антропосоціогенезу та ранньопервісної общини. - Одеса: Гермес, 1999.

Смирнов С.В. Про пізнавальні можливості археологічної періодизації у побудові історичних реконструкцій // Археологія. 1989. № 1.

Смирнов С.В.Спеціалізація знарядь як фактор антропогенезу // Археологія, 1998, №1.

Станко В.Н., Гладких М.І., Сегеда С.П. Історія первісного суспільства. - К.: Либідь, 1999.

Тайлор Є.Б. Первобытная культура. - М.: Политиздат,1989.

Файнберг Л.А. У истоков социогенеза. - М.: Наука, 1980.

Хазанов А.М. Разложение первобытнообщинного строя и возникновение классового общества // Первобытное общество. - М.: Наука, 1975.

Чебоксаров Н.Н., Чебоксарова И.А. Народы. Расы. Культуры. - М.: Наука, 1985.

Черных Б. И. Металл. Человек. Время. – М.: Наука, 1972.

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Авдусин Д.А. Археология СССР: Учебное пособие. – М., 1977.

2. Авдусин Д.А. Полевая археология СССР: Учебное пособие. – М., 1980.

3. Алексеев В.П. От животных к человеку. – М., 1969.

4. Алексеев В.П. География человеческих рас. – М., 1974.

5. Алексеев В.П. Палеоантропология земного шара и формирование человеческих рас: палеолит. – М., 1978.

6. Алексеев В.П. Становление человечества. – М., 1984.

7. Алексеев В.П. Человек: Эволюция и таксономия: некоторые теоретические вопросы. – М.1985.

8. Алексеева Т.И. Адаптивные процессы в поколениях человека. – М., 1986.

9. Алексеева Т.И. Географическая среда и биология человека. – М., 1977.

10. Археология Зарубежной Азии. – М., 1986.

11. Археология и естественные науки. – М., 1965.

12. Археология и методы исторических реконструкций. – К., 1985.

13. Археология СССР: Мезолит. – М., 1989.

14. Археология СССР: Неолит. – М., 1991.

15. Археология СССР: Палеолит. – М., 1984.

16. Археология Старого и Нового Света. – М., 1982.

17. Безуглий А.М., Співачевський І.Г. Шкільний геологічний словник-довідник. – Київ: Вид-во “Рад. школа”, 1976.

18. Биологический энциклопедический словарь / Гл.ред. М.С.Гиляров. – 2-е изд., испр. – М., Сов. энцикл., 1989.

19. Биосфера: эволюция, пространство, время. Биогеографические очерки: Пер. с англ. / Ред. и предисл. Ю.И.Чернова. – М., Прогресс, 1988.

20. Біологічний словник / За ред. К.М.Ситника, О.П.Топачевського. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Київ: Голов. ред. УРЕ, 1986.

21. Борисковский П.И. Древнейшее прошлое человечества. – Л., 1979.

22. Брей У., Трамп Д. Археологический словарь. – М., 1990.

23. Бунак В.В. Род Нomo, его возникновение и последующая эволюция. – М., 1980.

24. Быков Б.А. Экологический словарь. – Алма-Ата: Наука КазССР, 1988.

25. Винокур І.С., Телегин Д.Я. Археологія України: навч. посібник. – К., 1993.

26. Войткевич Г.В. Геологическая хронология Земли. – М.: Наука, 1984.

27. Географический энциклопедический словарь. Понятия и термины. – М.: Сов. энцикл., 1988.

28. Геологический словарь. Изд. 2-е, исправленное. – М.: Недра. Т.1, 1978. – 486с. Т.2, 1978.

29. Голубець М.А. Від біосфери до соціосфери. – Львів, Поллі, 1997.

30. Джохансон Д., Иди М. Люси: истоки рода человеческого. – М., 1984.

31. Довідник з біології / За ред. К.М.Ситника. – Київ: Наук. думка, 1998.

32. Елинек Я. Большой иллюстрированный атлас первобытного человека. – Прага, 1980.

33. Ефименко П.П. Первобытное общество. – К..1953 (изд. 3)

34. Золотарев А.М. Родовой строй и первобытная мифология.- М., 1964

35. Ископаемые гоминиды и происхождение человека. – М., 1966.

36. История Европы: Т.1. Древняя Европа. – М., 1978.

37. Клюшников М.М., Онищенко О.М. Історична геологія. – Київ: Вид. об’єднання. «Вища школа», 1975.

38. Ковальчук Г.В. Зоологія з основами екології. – Суми: ВТД “Університетська книга”, 2003. – 592с.

39. Косвен М.О. Очерки по истории первобытной культуры. – М., 1957

40. Коуэн Р. История жизни. – Киев: Наук. думка, 1982.

41. Крапивный А.П., Радкевич В.Л., Тихонова Н.И. Краткий зоологический словарь. – Минск: Вышейш. шк., 1982.

42. Лапо А.В. Следы былых биосфер. М.: Знание, 1987.

43. Ларичев В.Е. Сад Эдема. – М., 1980.

44. Линбланд Ян Человек – ты, я и первозданный. – М., 1991.

45. Мараушвили Л.И. Палеогеографический словарь. – М.: Мысль, 1985.

46. Мартынов А.И. Археология: Учебник. – М., 1996.

47. Массон В.М. Средняя Азия и Древний Восток. – М.-Л., 1964.

48. Матюшин Г.Н. Археологический словарь. – М., 1996.

49. Михайлова И.А., Бондаренко О.Б., Обручева О.П. Общая палеонтология. – М.: Изд-во МГУ, 1989.

50. Монгайт А.Л. Археология Западной Европы: Каменный век. – М., 1973.

51. Мороз С.А. Історія біосфери Землі: У 2-х кн. Кн. 2: Геолого-палеонтологічний життєпис. Навчальний посібник. – Київ: Вид-во “Заповіт”, 1996.

52. Палеонтологический словарь. // Под ред. Г.А.Безносовой и Ф.А.Журавлевой. – М.: Наука, 1965.

53. Палеонтологія, палеоекологія, еволюційна теорія, стратиграфія: Словник-довідник / За ред. В.П.Макридіна та І.С.Барскова. – Харків: Вид-во “Око”, 1995. –

54. Реймерс Н.Ф. Азбука природи. – М.: Знание. 1980.

55. Реймерс Н.Ф. Основные биологические понятия и термины. – М.,: Просвещение, 1988.

56. Румянцев А.М. Первобытный способ производства. – М., 1987.

57. Семенов Ю.И. На заре человеческой истории. – М., 1982.

58. Словник-довідник з археології /Редактор, укладач та керівник авторського колективу Н.О.Гаврилюк. – К., 1996.

59. Справочник по систематике ископаемых организмов. – М.:Наука, 1984. – 225с.

60. Тегако Л.И., Саливон И.И. Основы антропологии и экологии человека. – Минск, 1997. – 328с.

61. Харитонов В.М. Лекции по антропогенезу и археологии палеолита – М., 1987.

62. Хрисанова Е.Н. Эволюционная морфология скелета человека. – М., 1978.

63. Чмихов М.О. Давня культура. – К., 1994.

64. Чмихов М.О., Кравченко Н.М., Черняков І.Т. Археологія та стародавня історія України. – К., 1992.

65. Шовкопляс І.Г. Основи археології: навч. посібник. – К., 1977

66. Энгельс Ф. Происхождение семьи, частной собственности и государства. – МарксК., Энгельс Ф. Соч., 2-е изд. – Т. 21

 

Питания на колоквіум

1. 1. Пізнавальне та наукове значення вивчення історії первісного суспільства.

2. Основні знаряддя неандертальської людини. Спосіб виготовлення і використання.

3. Перші одомашнені тварини у Європі. Час і територія.

4. Джерела історії первісного суспільства.

5. Первісні ініціації, їх суспільне значення.

6. Зародження і виникнення писемності. Причини і наслідки.

7. Історія науки про первісне суспільство.

8. Ранні («сапієнтні») неандертальці. Проблема переходу до Homo sapiens.

9. Запровадження металів. Первісні форми обробки металів.

10. Історіографія науки про первісне суспільство.

11. Походження релігії, неандертальські захоронення.

12. Розвинута родова громада. Розвиток землеробства і скотарства. Домашні промисли та формування ремісництва.

13. Проблеми періодизації історії первісного суспільства.

14. Кроманьйонці Європи – біологічні особливості і спосіб життя.

15. Шлюб і сім’я в первісному суспільстві. Формування і розвиток.

16. Тваринні предки людини. Сучасні теорії про походження людини.

17. Особливості господарського життя ранньородової первісної громади (збиральництво, мисливство).

18. Господарство і матеріальна культура мотичних землеробів-скотарів.

19. Ранньородова первісна громада – походження та суспільне життя.

20. Виникнення виробничої спеціалізації, розвиток товарного виробництва.

21. Впровадження у виробництво металу і його наслідки.

22. Антропологічна, археологічна та історична схеми періодизації історії первісного суспільства

23. Тваринні предки людини: дріопітеки, рамапітеки, гігінтопітеки та ін.

24. Розпад родової громади і формування патріархальних родин

25. Хронологія та сучасні методи датування історії первісного суспільства.

26. Первісні обряди, танець, походження музики.

27. Військова справа у період розкладу первісного суспільства.

28. Значення етнографічної науки у розвитку історії первісного суспільства (Леві-Брюль, Леві-Строс).

29. Пітекантропи Південно-Східної Азії та Африки

30. Розвиток ювелірної справи у період розкладу первісного суспільства.

31. Головні антропологічні досягнення сім’ї Лікі (Луїс, Ричард, Мері, Мейв).

32. Матеріальна культура населення пізнього палеоліту.

33. Виділення і становлення розумової праці. Початки і розвиток писемності.

34. Писемні джерела історії первісного суспільства.

35. Соціальні відносини часів розвинутої родової громади: шлюб та родина, материнська та батьківська сімейні громади, владні інститути, форми власності.

36. Монументальна архітектура в епоху формування держав і класів.

37. Археологічні джерела історії первісного суспільства.

38. Духовна культура періоду пізнього палеоліту.

39. Військова демократія в епоху розкладу первісного суспільства.

40. Виникнення науки історії первісного суспільства.

41. Вид “Homo erectus”. Час існування, територія розповсюдження.

42. Форми та шляхи зростання надлишкового продукту. Виникнення приватної власності.

43. Джерела історії первісного суспільства.

44. Тваринні предки людини: австралопітекові.

45. Причини виникнення землеробства і скотарства. Територія їх первісного поширення.

46. Перші люди - Homo habilis.

47. Формування відтворюючих форм господарства. Неолітична революція: передумови, чинники та наслідки.

48. Ранні форми експлуатації. Патріархальне рабство і його еволюція

49. Архантропи. Їх антропологічний вигляд, вік, господарство та природне оточення.

50. Поява первісного землеробства, його форми і характер.

51. Пізня родова громада. Геометрія і математика. Сонячний і місячний календар.

52. Синантропи, Їх антропологічний вигляд, вік, господарство та природне оточення.

53. Що таке доместикація? Причини і поширення.

54. Легенди і міфи перехідного періоду до класового суспільства.

55. Палеооантропи. Їх антропологічний вигляд, вік, господарство та природне оточення.

56. Еволюція тотемізму і культ людських предків.

57. Медицина та математичні знання у період розкладу первісного суспільства.

58. Класичні неандертальці. Проблема переходу до Homo sapiens.

59. Господарство і матеріальна культура рибалок і мисливців періоду мезоліту.

60. Час появи і характер соціальної та майнової диференціації у первісному суспільстві.

61. Первісні суспільства і племена у сучасному світі.

62. Організація влади у ранньородовій громаді.

63. Формування військової організації у період розкладу первісного родового суспільства.

64. Походження людських рас.

65. Шлюб і сім’я у ранньородовій громаді.

66. Шаманізм як форма первісної релігії.

67. Уявлення про первісність за стародавніх часів і в середні віки.

68. Виникнення мислення і мови.

69. Основні технічні досягнення неолітичного та енеолітичного часу.

70. Мисливство як головна форма господарства у ранньородоввій громаді

71. Що таке проміскуїтет? Коли він існував?

72. Що таке макроліти та мікроліти? Коли і як вони застосовувалися?

73. Паростки духовної культури у неандертальському середовищі

74. Головні знаряддя праці та полювання неоантропів.

75. Язичеський пантеон богів.

76. Образотворче мистецтво палеоліту. Його походження і розвиток (наскельний живопис та “мобільні” твори мистецтва).

77. Дуальна організація первісного суспільства. Що таке фратрії?

78. Пізньородова громада. Причини, які викликали осілий спосіб проживання.

79. Ранньородова громада мисливців, збирачів і рибалок.

80. Походження і сутність релігійних вірувань. Тотемізм, анімізм, магія.

81. Доместикація – що це таке? Час появи та розвиток у різних куточках світу.

82. Походження людського суспільства (соціогенез).

83. Раціональні знання, поява рахунку та знаково-символічних зображень у ранньородовій громаді.

84. Духовна культура часів пізньородової громади. Формування писемності.

85. Матеріальна культура неоантропів періоду пізнього палеоліту.

86. Полігамія та моногамія як первісні форми шлюбних стосунків.

87. Космогонічні та культурні міфи періоду розкладу первісного суспільства.

88. Особливості джерел історії первісного суспільства

89. Рушійні сили процесу антропогенезу.

90. Археологічні культури бронзового та ранньозалізного віків.

91. Найдавніші гомініди і їх трудова діяльність.

92. Мисливське господарство із застосуванням лука.

93. Виникнення приватної власності, держави і класів.

 

 







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 2103. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия