Студопедия — Картування солонців і солонцеве обстеження
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Картування солонців і солонцеве обстеження






Ґрунтово-меліоративні дослідження на солонцях і солонцюватих землях проводять, щоб зібрати інформацію, необхідну для розроблення правильно­го технічного вирішення меліорації і освоєння солонцюватих грунтів і со­лонців, обґрунтування практичної необхідності проведення меліоративних робіт, встановлення їхніх видів, вартості, а також загальних меліоративних затрат на освоєння об'єкта. Складаються ці дослідження з підготовчого, польового і камерального періодів.

У підготовчий період збирають інформацію про територію досліджень, збирають і узагальнюють матеріали ґрунтових обстежень і намічають місця виробок, причому особливу увагу звертають на аналітичний матеріал, зок­рема, на склад вбирних основ, ступінь і характер засолення, глибину заля­гання і потужність карбонатного та гіпсового горизонтів і вміст у них карбо­натів і гіпсу, гранулометричний склад; вивчають досвід меліорації й освоєн­ня солонців і солонцевих земель (ступінь і характер освоєння, агротехніку, урожайність, застосування меліорантів, добрив та їхню ефективність).

Рекогносцировочні обстеження солонцюватості ґрунтів, зокрема, на зро­шуваних масивах, проводять не рідше одного разу на рік. Про процес осо­лонцювання ґрунтів судять за станом розвитку сільськогосподарських куль­тур, утворення на поверхні ґрунту білуватої кірки, тріщинуватості, горіху-вато-глибової структури з глянцем на гранях структурних окремостей тощо.

Вивчення розвитку процесу осолонцювання в динаміці проводиться на стаціонарних ділянках, які організовують на осолонцьованих і засолених землях.

Для встановлення розвитку процесу осолонцювання на досліджуваній пло­щі використовують зразки ґрунтів, які відбирають під час сольового знімання. У зразках із верхніх горизонтів ґрунту визначають склад вбирних основ і ємність вбирання. На основі цих аналітичних даних складають карту осолон­цювання ґрунтів у такому ж масштабі, як і при сольовому зніманні.

У польовий період ґрунтове знімання виконують на всіх сільськогоспо­дарських угіддях. На площах з несолонцюватими ґрунтами, а також ком­плексами, що мають солонців до 10%, дослідження не проводять.

Масиви, де солонців є від 10 до 30% і наявні ділянки однорідних солон­цюватих і сильнозасолених ґрунтів, обстежують маршрутно-рекогносциру­вальним методом з метою коригування матеріалів минулих обстежень, у цьому випадку розрізи закладають із розрахунку 20% від загальної кіль­кості, необхідної для обґрунтування цільового знімання заданого масштабу.

На площах, де комплексність ґрунтів перевищує 30%, знімання прово­дять наново в обсязі поданих вказівок.

При солонцевому зніманні до складу робіт включають всі види, як і в разі проведення ґрунтових обстежень.

Ступінь диференціації профілю, морфологічна вираженість і властивості генетичних горизонтів, які зумовлені суттєвими відмінностями, що визнача­ються зонально-географічними умовами, є основою для виділення декіль­кох підтипів: автоморфні солонці — чорноземні, каштанові і напівпустельні; напівгідроморфні солонці — лучно-чорноземні, лучно-каштанові і лучно-напівпустельні.

Поділ солонців всередині підтипу відповідно до родового рівня базується на показниках глибини залягання і хімічного складу солей. Ділять солонці на солончакові, солончакуваті, глибокосолончакуваті і глибокозасолені за верхньою межею виділення легкорозчинних солей, зазначаючи тип засо­лення. У солонців солончакових ця межа становить 0-30 см, у солончакува­тих — 30-80 см, у глибокосолончакуватих — 80-150 см, у глибокозасоле-них — більше 150 см.

Солонці напівгідроморфні відрізняються від автоморфних наявністю во­довмісного ґрунтового горизонту. На підтиповому рівні їх ділять на солонці лучно-чорноземні, лучно-каштанові, лучно-напівпустельні, напівгідромор­фні, мерзлотні; на родовому рівні — на солончакові, солончакуваті і глибо­косолончакуваті.

Солонці гідроморфні поширені в місцях підвищеного зволоження з близь­ким рівнем залягання ґрунтових вод (1-3 м). У типі гідроморфних солонців розрізняють чотири підтипи: чорноземно-лучні, каштаново-лучні, лучно-бо­лотні й лучно-мерзлотні.

За глибиною залягання карбонатів і гіпсу солонці поділяються на карбо­натні (залягання з поверхні або у верхньому перехідному горизонті, виді­лення СаС03 не глибше 40-45 см), глибококарбонатні (виділення СаС03 глибше 40-45 см), високогіпсові (виділення гіпсу до 40 см) і глибокогіпсові (виділення гіпсу глибше 40 см).

Ділять солонці на види за потужністю надсолонцевого горизонту (ЕН): кіркові (потужність ЕН<3 см), мілкі (ЕН — 5-10 см), середні (ЕН — 10-18 см) і глибокі (ЕН>18 см). За вмістом вбирного натрію у солонцевому горизонті солонці поділяють на малонатрієві (до 10% від ємності вбирання), серед-ньонатрієві (10-25%) і багатонатрієві (25% і більше). За структурою солон­цевого горизонту солонці ділять на горіхуваті, стовпчасті, глибисті.

Солонцюваті ґрунти ділять залежно від гумусованості ґрунту на дві гру­пи: високогумусні (чорноземи, лучно-чорноземні, чорноземно-лучні та ін.) і малогумусні (бурі, каштанові та малогумусні чорноземи південні).

Високогумусні ґрунти ділять на несолонцюваті — до 5% вбирного натрію від ємності вбирання, слабосолонцюваті — 5-10%, середньосолонцюва-ті — 10-15% і сильносолонцюваті — 15-20%. Для ґрунтів другої групи (малогумусних) використовують такі градації: несолонцюваті — до 3% вбир­ного натрію від ємності вбирання, слабосолонцюваті — 3-5%, середньосо-лонцюваті — 5-10% і сильносолонцюваті — 10-15%.

Серед солонцюватих ґрунтів (чорноземів, каштанових тощо) розрізняють власне солонцюваті і глибокосолонцюваті. В умовах зрошення чорноземів недоброякісними водами розвиваються імпактно-осолонцьовані ґрунти. За глибиною залягання солонцевого горизонту виділяють поверхнево-солон­цюваті і глибокосолонцюваті ґрунти. За глибиною залягання легкорозчин­них солей виділяють солончакові, солончакуваті і глибокосолончакуваті, за якістю легкорозчинних солей залежно від хімізму засолення — содово-сульфатні, хлоридно-сульфатні, хлоридні тощо.

Під час обстеження солонцевих комплексів степового і лучно-степового режимів виробки закладають переважно на плямах солонців (80%). Це зу­мовлено тим, що вибір методів меліорації таких комплексів визначається агромеліоративними показниками солонців, а не оточуючих їх ґрунтів.

На лучних комплексах виробки закладають рівномірно на всіх компо­нентах ґрунтів, тобто їхня кількість має відповідати відсотковому вмісту ґрунтів, які складають комплекс (наприклад, у контурі є 70% лучних ґрун­тів і 30% солонців лучних. Відповідно до цього, з десяти необхідних точок на лучних ґрунтах закладаються сім, на солонцях — три).

Основні розрізи закладають тільки на ґрунтах, для яких визначатимуть заходи меліорації на досліджувану територію.

Місцезнаходження виробок наносять на карту з точністю ±3 мм. Кіль­кість виробок визначається масштабом проведення досліджень. Відбір зраз­ків ґрунту проводять із середини генетичного горизонту потужністю 10 см або із цілого горизонту, коли його потужність менше 10 см. Виконують лабораторні дослідження зразків ґрунту зі всіх основних розрізів і з 10% піврозрізів. Аналізують сольовий склад у пробах ґрунтових вод.

Приблизну кількість аналізів зразків ґрунту з одного контрольного роз­різу або напіврозрізу подано в таблиці 21.

 

 

Таблиця 21







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 554. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия