Студопедия — Політична глобалістика.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Політична глобалістика.






Політична наука і глобалістика як система міждисциплінарних знань в наші дні мають багато точок дотику. Політологічні методики, категорії і концепції все ширше іспользуютсяются при вивченні планетарної проблематики, а результати глобалістських досліджень знаходять своє застосування при аналізі політичних процесів і явищ сучасного світу. Сьогодні вже стало можливим цілком виразно говорити про виникнення в рамках політичної наукинового напряму - політичної глобалістики.

У найзагальнішому вигляді в політичній глобалістиці можливо по предмету досліджень виділити три найбільш загальних, тісно пов'язаних один з одним напряму.

Перше такий напрямок включає в себе вивчення політичних причин походження, сутності та проявів обшечеловеческіх проблем у світовій політиці. У цій області накопичено великий науковий матеріал, хоча існує і багато дискусійних питань.Наприклад, один з центральних серед них - які проблеми вважати справді всесвітніми? Сьогодні вже можна сказати, що в сучасній глобалістиці виділено коло найбільш актуальних і значимих питань. Це питання, пов'язані з боротьбою з міжнароднимтероризмом, збереженням навколишнього середовища, запобіганням світової ядерної війни, а також такими є глобальнідемографічна та продовольча, енергетична і сировинна проблеми, освоєння космосу та Світового океану, ліквідація економічної відсталості багатьох держав сучасного світу, позбавлення роду людського від небезпечних хвороб і деякі інші проблеми.

Звичайно, глобальна проблематика не замкнута система. З поглибленням наших знань про неї і зміною ситуації на планеті вона може поповнюватися і новими елементами. Однак слід зазначити, що в деяких сучасних дослідженнях простежується тенденція невиправдано збільшувати число ключових труднощів людства. Так, в "Енциклопедії світових проблем і людського потенціалу" мова йде про 10233 проблемах, які її творці розглядають як всесвітніх. У зв'язку з цим не викликає подиву висловлена ​​на сторінках авторитетного міжнародного політико-прогностичного журналу "Фьючез» в одному з перших відгуків про зазначеній роботі подив: "Чи дійсно ці проблеми існують?" У зв'язку з цим абсолютно очевидно, що для вивчення глобальних проблем дуже важливо визначити їх критерії, які обмежували всесвітню проблематику і дозволяли б включати в неї істинно загальнолюдські питання. Згідно виявленим і узагальненим в єдину систему критеріям як глобальні сучасна наукарозглядає проблеми, які:

· в тій чи іншій мірі зачіпають життєві інтереси всього людства, всіх держав і народів, кожного окремого мешканця нашої планети;

· виступають в якості об'єктивного чинника розвитку сучасної цивілізації, тобто незважаючи на специфічні прояви в рамках окремих країн і регіонів, мають у кінцевому рахунку всесвітній характер;

· набувають надзвичайно гострий характер і загрожують не тільки позитивному розвитку людства, а й загибеллю цивілізації, якщо не будуть знайдені конструктивні шляхи їх подолання;

· вимагають для свого вирішення колективних зусиль усіх держав і народів, усього світового співтовариства.

· Важливо відзначити, що глобальні проблеми характеризуються планетарними масштабами прояву; великою гостротою, комплексністю і взаємозалежністю; динамізмом.

Другий напрямок політичної глобалістики складають дослідження, пов'язані, з пошуком політичних шляхів вирішення глобальних проблем. Це - надзвичайно актуальне завдання. Загроза, яка виходить від планетарних проблем самому існуванню всіх землян, зараз усвідомлюється дедалі більшою кількістю людей. Небезпека подальшого поглиблення загальнолюдських труднощів знаходиться в центрі уваги як науковців, так і політиків, діячів культури, представників широких кіл світової громадськості. У здійснюваних ними спробах осмислення сьогоднішнього стану нашої планети та цивілізації підкреслюється, що в наш час вперше рід людський уподібнився одній людині в тому сенсі, що усвідомив і вже цілком конкретно усвідомив свою, всього цього роду смертність.

Поряд з подібного виду узагальнюючим підходом має місце і постійне прагнення при вивченні глобальної проблематики оперативно виділяти найбільш болючі для поточного моменту точки, найбільш небезпечні тенденції у всесвітньому розвитку.Відомий американський письменник і вчений А. Азімов у зазначеній зв'язку зазначав: "Ми живемо в часи, коли перенаселеність, парниковий, ефект, потоншення озонового шару, забруднення навколишнього середовища, загибель лісів і живої природи, небезпеки, що виходять від накопичення ядерних озброєнь загрожують нам руйнуванням цивілізації і корінним ослабленням самої життєздатності Землі ".

Необхідність відвести від людства небезпеку, що наближається стимулювала інтенсивні дослідження можливих рішень всесвітніх проблем. Деякі вчені акцентували увагу на подоланні окремих планетарних утруднень, інші ставили своїм завданням способи вирішення всього комплексу нагальних питань планетарного масштабу. Таким чином, у політичній глобалістиці виникло безліч проектів і сценаріїв, спрямованих на знаходження тих чи інших виходів з тупиків сучасного глобальної проблемної ситуації.

Фахівці, зайняті пошуками шляхів вирішення глобальних проблем підкреслюють, що існуючі на сьогоднішній день політичні інститути стали в змозі чинити істотний вплив на сучасне і майбутнє світовий розвиток. Безсумнівно, цей розвиток повинен зазнати суттєвих політичні трансформації для сприятливого вирішення основного комплексу глобальних проблем.

Центральними питаннями для досліджень подібного роду є такі, як прогноз майбутнього світопорядку та суспільно-політичного устрою, які повинні встановлюватися в міру дозволу. У зв'язку з цим перед глобалістикою постає завдання зпрогнозування і проектування таких ймовірних змін. На вирішення цього завдання орієнтоване третій напрямок політичної глобалістики. Воно умовно може бути названо футурологічним.

Фундаментальних планетарних проблем у ході реалізації пропонованих вченими глобалістами політичних стратегій, спрямованих на забезпечення не тільки виживання людства, але і його поступального, сталого розвитку. Багато політологів вважають, що загострення планетарних протиріч означає вступ світового співтовариства в новий "перехідним" період своєї еволюції. Цей період вони визначають як "епоху критичної нестабільності" "вік невизначеності", "період екстремальних альтернатив", "десятиліття загального повороту" і т.п. Цей перехідний етап має привести до змін в житті громади, в основних орієнтирах його подальшого розвитку. Наприклад, О. Джаріні, ведучи мову про вплив глобальних проблем на еволюцію знайшов цивілізації, приходить до висновку, що можливо "розрізнити в наш" вік невизначеності "початок нової ери, в якій на зміну не реалістичного пошуку політичних визначеності прийде розуміння політичних меж цих детермінант.

Широко розповсюдженими в сучасній політичній науці слід визнати також думки, згідно з яким зміни у світовому розвитку, викликані протиріччями і проблемами планетарного характеру, приведуть до створення в майбутньому іншого суспільства, істотно відрізняється від соціально-політичних систем наших днів. За багатьма своїми параметрами: політичним, соціальним, економічним, екологічним, аксіологічними та іншим це прийдешнє суспільство стане набагато більш пристосованим до безпрецедентних глобальним викликам, ніж сьогоднішні суспільно-політичні структури.

При більш детальному розгляді порушеного питання про прогнозування світового суспільного розвитку в контексті загальнолюдських труднощів слід відзначити, що зараз як в політичній думці, так і в суспільній свідомості нерідко віддається явну перевагу аналізу перш за все одного боку глобальної проблематики - небезпеки, яку несе її невирішеність для майбутнього цивілізації. Хоча не можна не визнати, що дана сторона надзвичайно важлива, тому що пов'язана з визначенням подальшої долі роду людського і перспектив всесвітньо-історичного процесу. У той же час таке трактування часто викликає критику, яку, на нашу думку, також не слід залишати без уваги. Це пов'язано з тим, що мова в ній йде про виникнення певної тенденції доабсолютизації зазначеної властивості системи протиріч планетарного масштабу і прояву відомої одномірності в передбаченні політичного розвитку світового співтовариства. З даного приводу письменник С.Л. Залигін пише: "Сьогодні ідеал людства, на мій погляд, знизився, впав до примітивного стану, вираженого одним словом -" виживання ". Виживання - екологічне,економічне, політичне, духовне. В історії світового розвитку можливо ще ніколи не (було такого приземленого ідеалу ".

Однак у сучасній глобалістиці висунутий також цілий ряд футурологічних ідей і концепцій, які продовжують надавати помітний вплив на світову громадську думку, попереджаючи землян про можливу катастрофу планетарного масштабу, як наслідок незадовільного рішення загальнолюдських проблем. Таким чином, на підставі викладеного представляється можливим зробити висновок про те, що питання політичного розвитку є найважливішим предметом вивчення для всіх трах виділених нами основних напрямків сучасної політичної глобалістики. У рамках першого напрямку зусилля політологів і глобалістів додається для того, щоб поставити діагноз глобальним болючим явищам у функціонуванні нинішньої цивілізації, а також визначити їх вплив на всесвітнє розвиток, включаючи і його політичну складову.

Друге із зазначених напрямків; орієнтовано на пошуки ефективних політичних методів лікування небезпечних недуг людської спільноти, серед яких велике місце займають проекти політичних і соціальних реформ і перетворень.

Третє - найбільш загальний напрямок політико-глоблістскіх ісследовавній представляє собою прогнозування ймовірних політичних результатів і наслідків можливого подальшого розвитку кризових процесів і явищ нашої цивілізації. Причому спектр оцінок тут вельми широкий. Від пророцтв настання планетарної катастрофи і колапсу всієї світової системи до пророкувань зцілення людства від глобальних недуг та передбачень прийдешнього світового політичного порядку, вільного від кардинальних проблем нашого часу.

 







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 849. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия