Студопедия — Місцеві податки і збори
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Місцеві податки і збори






Відповідно до ст. 143 Конституції України територіальні гро­мади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування згідно із законом установлюють місцеві податки і збори. У Законі України «Про місцеве самовря­дування в Україні» це повноваження сформульовано по-іншому й закріплюється те, що органи місцевого самоврядування відповідно до Податкового кодексу України встановлюють місцеві податки і збори (ст. 69).

У ст. 10 Податкового кодексу України встановлено:

234 місцеві податки: а) податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; б) єдиний податок;

235 місцеві збори: а) збір за провадження деяких видів підприєм­ницької діяльності; б) збір за місця для паркування транспортних засобів; в) туристичний збір.

Місцеві податки і збори поділяються умовно на дві групи: обов'язкові та факультативні. Обов'язково місцеві ради вста­новлюють податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, єдиний податок та збір за провадження деяких видів під­приємницької діяльності. Факультативно, тобто в межах повно­важень, визначених чинним законодавством, вирішують питання щодо встановлення збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору. Установлення місцевих податків та зборів, не передбачених Податковим кодексом України, заборо­няється.

Місцеві податки та збори, що встановлені рішеннями сільських, селищних і міських рад у межах їх повноважень, є обов'язковими до сплати на території відповідних територіальних громад.

У ході прийняття рішення про встановлення місцевих податків та зборів обов'язково визначаються об'єкт оподаткування, платник по­датків і зборів, розмір ставки, податковий період та інші обов'язкові елементи, визначені ст. 7 Податкового кодексу України.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості.

Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової нерухомості.

Не є об'єктом оподаткування: а) об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності); б) об'єкти житлової нерухомості, які розта­шовані в зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відсе- лення, визначені законом; в) будівлі дитячих будинків сімейного типу; г) садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об'єкта на одного платника податку; ґ) об'єкти житлової нерухо­мості, які належать багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного тако­го об'єкта на сім'ю; д) гуртожитки.

Базою оподаткування є житлова площа об'єкта житлової не­рухомості. Для фізичної особи - платника податку - база оподат­кування зменшується: а) для квартири - на 120 кв. метрів; б) для житлового будинку - на 250 кв. метрів.

Ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радою в розмірах за 1 кв. метр житлової площі об'єкта житлової нерухомості:

236для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. мет­рів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1 відсо­ток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

237для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. мет­рів, ставка податку становить 2,7 відсотка розміру мінімальної за­робітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податко­вого) року.

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року. Податок сплачується за місцем розташування об'єкта опо­даткування і зараховується до відповідного бюджету. Податкове зобов'язання за звітний рік із податку сплачується: а) фізичними особами - протягом 60 днів із дня вручення податкового повідом- лення-рішення; б) юридичними особами - авансовими внесками

щокварталу до ЗО числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Збір за місця для паркування транспортних засобів. Платни­ками збору є юридичні особи, їх філії (відділення, представниц­тва), фізичні особи - підприємці, які згідно з рішенням сільської, селищної або міської ради організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.

Об'єктом оподаткування є земельна ділянка, яка згідно з рішен­ням сільської, селищної або міської ради спеціально відведена для убезпечення паркування транспортних засобів на автомобільних дорогах загального користування, тротуарах або інших місцях, а також комунальні гаражі, стоянки, паркінги (будівлі, споруди, їх частини), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету, за винятком площі земельної ділянки, яка відведена для безоплатного паркування транспортних засобів, передбачених ст. ЗО Закону Ук­раїни «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Базою оподаткування є площа земельної ділянки, відведена для паркування, а також площа комунальних гаражів, стоянок, паркін- гів (будівель, споруд, їх частин), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету. Ставки збору встановлюються за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 кв. метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі від 0,03 до 0,15 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої зако­ном на 1 січня податкового (звітного) року.

Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності. Платниками збору є суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), їх відокремлені підрозділи, які от­римують у встановленому порядку торгові патенти та провадять такі види підприємницької діяльності: а) торговельна діяльність у пунктах продажу товарів; б) діяльність із надання платних побуто­вих послуг за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів Украї­ни; в) торгівля валютними цінностями в пунктах обміну іноземної валюти; г) діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей). Ставка збору за провадження торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг установлюється

сільськими, селищними та міськими радами з розрахунку на кален­дарний місяць у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня календарного року (далі - мінімальна заробітна плата), з урахуванням місцезнаходження пункту продажу товарів та їх асортименту, пункту з надання плат­них послуг та їх виду.

Туристичний збір. Платниками збору є громадяни України, іно­земці, а також особи без громадянства, які прибувають на тери­торію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної та міської ради про встановлення туристично­го збору, та отримують (споживають) послуги з тимчасового про­живання (ночівлі) із зобов'язанням залишити місце перебування в зазначений строк.

Ставка встановлюється в розмірі від 0,5 до 1 відсотка до бази справляння збору, якою є вартість усього періоду проживання (ночівлі), за вирахуванням податку на додану вартість. До вартості проживання не включаються витрати на харчування чи побутові послуги (прання, чистка, лагодження та прасування одягу, взут­тя чи білизни), телефонні рахунки, оформлення закордонних пас­портів, дозволів на в'їзд (віз), обов'язкове страхування, витрати на усний та письмовий переклади, інші документально оформлені витрати, пов'язані з правилами в'їзду.

Згідно з рішенням сільської, селищної та міської ради справ­ляння збору може здійснюватися: а) адміністраціями готелів, кем­пінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та іншими закладами готельного типу, санаторно-курортними закладами; б) квартирно- посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб на поселення в будинки (квартири), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму; в) юридичними особами або фізичними особами - підпри­ємцями, які уповноважуються сільською, селищною або міською радою справляти збір на умовах договору, укладеного з відповід­ною радою.

Рішення про встановлення місцевих податків та зборів офіцій­но оприлюднюється відповідним органом місцевого самовряду­вання до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в яко­му планується застосовування встановлюваних місцевих податків

та зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми від­повідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом. У разі, якщо сільська, селищна або міська рада не прийняла рішення про встановлення обов'язкових місцевих податків та зборів, вони справляються, виходячи з норм Податкового кодексу України із застосуванням мінімальної ставки місцевих податків та зборів. Сільським, селищ­ним, міським радам не дозволяється встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридич­них осіб та фізичних осіб - підприємців і фізичних осіб або звіль­няти їх від сплати таких податків та зборів.







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 734. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия