Студопедия — ФІЛОГЕНЕЗ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ФІЛОГЕНЕЗ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ






Обнесённые колючей проволокой ветра
Недавно обследованные форты с берега практически не видны.
От белого винограда остаётся привкус боли, разлуки, вины...
В тишине замечается присутствие тишины.
И в твоём голосе раскачивается тем ветром ветка.

В тысяча какой-то раз нажимая на кнопку "play"
Не вижу игры, только той ветки разные знаки
Путеводные, упрощающие дорогу мою к Итаке,
Сокращая поэму, мостами пересекающие овраги...
Только видимо лучше чтобы дорога была длинней.

Здесь, обретая сердце своё, удивляюсь: жизнь строго говоря ничья,
Воодушевляюсь, обнаруживая что истёртая тетива — тугая
Как струны твоей гитары. На острове Попугая,
Понимая: по всей видимости жить невозможно играя,
Как и живя, играть, останавливаюсь у ручья.

Здесь единственная валюта — кровь. Её золотой запас
Пополняем тобой в снах чутких, цветных и чётких.
Греки уходят на Север: туда влечёт их.
Я играю в футбол с деревьями, но не волнует счёт их.
И я обол Спарты, готов им вкопать за пас.

...А ведь правда на этом острове есть нечего кроме дикого винограда.
Даже птицы не залетают в эти девственные края.
(Та ещё переделка) когда между нами бесчисленные моря,
Сложно поверить в то, что той ночью была моя,
Та, которая держит над горизонтом огненный шарф заката.

В.С. Черно, О.І. Цебржинський, Ю.К. Хилько

 

 

ГІСТОФІЗІОЛОГІЯ

ГІПОТАЛАМО-ГІПОФІЗАРНОЇ СИСТЕМИ

 

(ЛЕКЦІЙНИЙ КУРС)

 

Миколаїв – 2012

ББК 28.06

УДК 611.018.82+612.43

Черно Валерій Степанович, Цебржинський Олег Ігорович, Хилько Юрій Костянтинович. Гістофізіологія гіпоталамо-гіпофізарної системи. Курс лекцій. –Миколаїв: Видавництво Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинсько, 2012. –143 сторінки, 8 ум. др. арк. Ілюстрацій – 17, Бібліографія – 21 найменування.

 

ISBN

 

Щиро дякуємо за допомогу рецензентам:

В.І.Шепітько – доктору медичний наук, профессору, завідувачу кафедри цитології, гістології та ембріології ВДНЗ «Українська медична стоматологічна академія» м.Полтава.

В.О.Зюзіну – доктору медичний наук, профессору, завідувачу кафедри фізиної реабілітації Чорноморського державного університету імені Петра Могили.

І.М.Рожкову – доктору біологічних наук, профессору, завідувачу кафедри ТМФВ та здоровя людини Миколаївського національного університету ім.В.О.Сухомлинського.

 

В навчальному посібнику викладений теоретичний матеріал курсу, що вивчається студентами біологічних факультетів ВНЗ України у розділах: «Цитологія, гістологія», «Спеціальна гістологія» «Анатомія центральної нервової системи», «Фізіологія вегетавної нервової системи». Матеріал посібнику може використовуватись при підготовці магістрантів за напрямками: «Цитологія та гістологія», «Біохімія» та «Фізіологія людини та тварин». Описані анатомічні, гістологічні та цитологічні характеристики гіпоталамусу та гіпофізу, їх локалізація у головному мозку, фізіологічні та біохімічні особливості нейропептидів-гормонів гіпоталамусу та гіпофізу, наведені стиснуті описи патологічних станів порушень цієї системи.

 

 

ЛЕКЦІЯ 1

ТЕМА: ПРОМІЖНИЙ МОЗОК

 

ПЛАН ЛЕКЦІЇ

1 ВСТУП.

2 ФІЛОГЕНЕЗ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.

3 АНАТОМІЯ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.

3.1 КОРОТКИЙ ПОРІВНЯНО-АНАТОМІЧНИЙ НАРИС СПИННОГО МОЗКУ.

3.2 КОРОТКИЙ ПОРІВНЯНО-АНАТОМІЧНИЙ НАРИС ГОЛОВНОГО МОЗКУ.

3.3 КОРОТКИЙ НАРИС ЕМБРІОГЕНЕЗУ ГОЛОВНОГО МОЗКУ

4 АНАТОМІЯ ПРОМІЖНОГО МОЗКУ.

5 ТАЛАМІЧНИЙ МОЗОК. ТАЛАМУС.

6 ФУКНКЦІЇ ПРОМІЖНОГО МОЗКУ.

 

ВСТУП

Регуляція і координація життєдіяльностю організму та його інтеграція у цілісну систему забезпечуються нервовими й ендокринними факторами, які вступають між собою у складні та різноманітні взаємодії. Обидві регулюючі системи об’єднуються гіпоталамусом (підзгір’ям), нейросекреторні клітини якого займають проміжне положення між нервовими і ендокринними. Отже, в нейроендокринній системі гіпоталамус займає головне місце. Вплив гіпоталамуса на ендокринні функції в багатьох випадках здійснюється через гіпофіз, який знаходиться у функціональному поєднанні з гіпоталамусом.

Передній мозок, prosecephalon, розвивається у зв’язку з нюховим рецептором, і спочатку (у водяних тварин) є чисто нюховим мозком, rhinencephalon. З переходом тварин із водного середовища в повітряне роль нюхового рецептора зростає, оскільки з його допомогою визначаються хімічні речовини, які сигналізують тварині про здобич, небезпеку та інші життєво важливі явища природи з далекої відстані, – дистантні рецептори.

Саме, а також завдяки розвитку і вдосконаленню інших аналізаторів передній мозок у наземних тварин дуже розростається і переважає інші відділи центральної нервової системи, перетворюючись із нюхового мозку на орган, який керує всією поведінкою тварини. Відповідно до двох основних форм поведінки: 1) інстинктивної, що базується на досвіді виду (безумовні рефлекси), 2) індивідуальної, основаної на досвіді індивідуума (умовні рефлекси), в передньому мозку розвиваються дві групи центрів: 1) базальні, або підкіркові ядра великого мозку; 2) кора великого мозку. В ці дві групи центрів переднього мозку поступають всі нервові імпульси і до них протягуються всі аферентні (чутливі) шляхи, які, за невеликим винятком, проходять попередньо через один спільний центр – таламус (thalamus), зоровий горб (згір’я). Пристосування організму до навколишнього середовища шляхом зміни обміну речовин, транспозицій і мутацій зумовило виникнення в передньому мозку вищих центрів, які відповідають за вегетативні процеси – гіпоталамусу (підзгір’я), hypothalamus.

Із двох частин переднього мозку, проміжного (diencephalon) і кінцевого мозку (telencephalon) кора і підкіркові ядра відносяться до кінцевого мозку, а згір’я і підзгір’я – до проміжного. Функціонально можливо виділити стріарну, ретикулярну (сітчасту) та лімбічну системи, які мають відношення до теми книги – гіпоталамо-гіпофізарній системі.

 

ФІЛОГЕНЕЗ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

Однією із властивостей живого є подразливість. Кожний живий організм отримує подразнення від навколишнього середовища і відповідає на них відповідними реакціями, які пов’язують організм із зовнішнім світом. Обмін речовин, який відбувається в самому організмі, у свою чергу, зумовлює низку подразнень, на які реагує організм.

Гуморальна, донервова форма регуляції присутня у всіх одноклітинних організмів. Так, у найпростіших одноклітинних організмів (амеби) нервової системи немає. Регуляція відправлень клітини здійснюється гуморальним шляхом – біологічно активні речовини через цитоплазму клітини поступають до певної ділянки клітини і здійснюють свій регулюючий вплив.

Нервова форма регуляції виникла з появою багатоклітинних організмів, у яких з’явилася нервова система. У своєму розвитку нервова система проходить три етапи.

І етап – сіткоподібна нервова система, приклад – кишковопорожнинні (гідра). Її нервова система складається з нервових клітин, численні відростки яких, багаторазово з’єднуючись між собою у різних напрямках, утворюють сітку, яка дифузно пронизує все тіло. При подразненні будь-якої ділянки тіла збудження розповсюджується по всій нервовій сітці, і тварина реагує рухом усього тіла. Відображенням цього етапу в людини є сіткоподібна будова інтрамуральної нервової системи.

ІІ етап – вузлова нервова система. Нервові клітини уже утворюють вузли і нервові стовбури. Поперечні нервові стовбури з’єднують вузли в межах сегменту, поздовжні нервові стовбури різних сегментів зв’язують нервові вузли сусідніх сегментів у єдине ціле. На головному кінці, який при рухові дотикається до різних предметів оточуючого середовища, розвиваються органи чуттів, у зв’язку з чим головні вузли розвиваються сильніше за решту, виступаючи прообразом майбутнього головного мозку. Відображенням цього етапу є збереження у людини примітивних рис (розкиданість по всій території вузлів і мікровузлів) у будові вегетативної нервової системи.

ІІІ етап – трубчаста нервова система. На початковому ступені розвитку тварин особливо велику роль відігравав апарат руху, від досконалості якого залежала основна умова існування – живлення (рух у пошуках їжі, захват її та поглинання).

У нижчих хребетних розвився перистальтичний спосіб переміщення, пов’язаний з непосмугованими м’язами і місцевим нервовим апаратом. На більш високому ступені розвитку перистальтичний спосіб змінюється скелетною моторикою – рухом за допомогою жорстких важелів – поверх м’язів (членистоногі) і всередині м’язів (хребетні). Наслідком цього стало утворення посмугованої м'язової тканини і центральної нервової системи, яка координує переміщення окремих важелів моторного скелета. Так нервова система у хордових (ланцетник) виникла у вигляді метамерно побудованої нервової трубки із сегментарними нервами, які від неї відходять до всіх сегментів тіла, включно з апаратом руху – тулубний мозок. У хребетних і людини тулубний мозок стає спинним. Таким чином, поява тулубного мозку пов’язана з удосконаленням у першу чергу моторного апарату тварини. Поряд із цим уже в ланцетника є і рецептори (нюховий, світловий).

Подальший розвиток нервової системи і виникнення головного мозку зумовлені переважно вдосконаленням рецепторного апарату.

Оскільки більшість органів чуттів виникає на тому кінці тіла, який звернений у бік руху (вперед), то для сприйняття зовнішніх подразнень, які до них поступають, розвивається передній кінець тулубного мозку і утворюється головний мозок, що співпадає з відокремленням переднього кінця тіла у вигляді голови – цефалізація (cephalic – голова).

На першому етапі розвитку головний мозок складається із трьох відділів: переднього, середнього та заднього, причому із цих відділів у першу чергу (в нижчих риб) особливо розвивається задній, або ромбоподібний мозок. Розвиток заднього мозку відбувається під впливом рецепторів акустики і статики (рецептори VIII пари черепних нервів), які мають вирішальне значення для орієнтації у водному середовищі.

У подальшій еволюції задній мозок диференціюється на довгастий мозок, який є перехідним відділом від спинного мозку до головного, та власне задній мозок, із якого розвиваються мозочок і міст.

У процесі пристосування організму до навколишнього середовища шляхом зміни обміну речовин у задньому мозку як найбільш розвиненому відділі центральної нервової системи виникають центри керування життєво важливими процесами рослинного життя, пов’язані, зокрема, із зябровим апаратом (дихання, кровообіг, живлення). Тому в довгастому мозку з’являються ядра зябрових нервів (Х пара – блукаючий нерв). Ці життєво важливі центри дихання і кровообігу залишаються у довгастому мозку людини, чим пояснюється смерть при ушкодженні довгастого мозку.

На третьому етапі, у зв’язку з остаточним переходом тварин із водного середовища в повітряне, посилено розвивається нюховий рецептор, який сприймає хімічні речовини, що містяться у повітрі. Вони сигналізують своїм запахом про здобич, небезпеку та інші життєво важливі явища навколишнього середовища. Під впливом нюхового рецептора розвивається передній мозок. У подальшому передній мозок розростається і диференціюється на проміжний та кінцевий мозок. У кінцевому мозку як у вищому відділі центральної нервової системи з’являються центри усіх видів чутливості. Однак нижче розміщені не зникають, а зберігаються, підпорядковуючись вище розміщеним центрам. Отже, з кожним новим розвитком головного мозку виникають нові центри, які підкорюють собі старі.

Відбувається своєрідне переміщення функціональних центрів до головного кінця і одночасне підпорядкування філогенетично старих зачатків новими. У результаті центри слуху, які вперше виникли у задньому мозку, є також у середньому і передньому. Центри зору, які виникли у середньому мозку, є також і в передньому, а центри нюху – тільки в передньому мозку.

Вдосконалення рецепторів призводить до прогресивного розвитку переднього мозку, який поступово стає органом, що керує всією поведінкою тварини.

Розрізняють дві форми поведінки тварин: інстинктивну, яка основана на видових реакціях (безумовні рефлекси), та індивідуальну, основану на досвіді індивідуума (умовні рефлекси). Відповідно до цих двох форм поведінки у кінцевому мозку є дві групи центрів сірої речовини: підкіркові вузли, які мають форму ядер (ядерні центри), та кора з сірої речовини, яка має будову суцільного екрану (екранні центри). При цьому спочатку розвиваються підкіркові ядра, а потім кора. Кора виникає при переході тварин від водного до наземного способу існування і чітко виявляється в амфібій і рептилій.

Подальша еволюція нервової системи характеризується тим, що кора головного мозку все більше підпорядковує собі нижчерозміщені центри, відбувається поступова кортиколізація функцій.

Необхідною формацією для здійснення вищої нервової діяльності є нова кора, розміщена на поверхні півкуль, яка набула у процесі філогенезу шестишарової будови. Завдяки посиленому розвитку нової кори кінцевий мозок у вищих хребетних переважає решту відділів головного мозку, нібито покриваючи їх плащем (pallium). Новий мозок (neencephalon), який розвився, відтісняє у глибину старий (нюховий) мозок, який згортається у вигляді Аммонового рогу (hyppocamp), який залишається нюховим центром. Внаслідок плащ (новий мозок) різко переважає над рештою відділів головного мозку – старим мозком (pallencephalon).

Отже, розвиток головного мозку здійснюється під впливом розвитку рецепторів, чим і пояснюється, що найвищий відділ головного мозку – кора сірої речовини, являє собою сукупність кіркових кінців аналізаторів, суцільну рецепторну поверхню, яка сприймає подразнення. Подальший розвиток мозку в людини піддається іншим закономірностям, пов’язаним із його соціальною природою.

Крім аналізаторів, які сприймають різноманітні подразнення зовнішнього світу і складають конкретно – наочне мислення, властиве тваринам (перша сигнальна система), у людини виникла здатність абстрактного мислення, за допомогою слова, спочатку почутого (усна мова), пізніше видимого (письмова мова). Це склало другу сигнальну систему.

Кіркові центри аналізаторів мови:

1. Руховий аналізатор артикуляції мови, центр Брока, знаходиться у задній частині верхньої скроневої звивини. При його враженні спостерігається рухова афазія – людина не може вимовити слова.

2. Слуховий аналізатор усної мови. Його ядро розміщене в задній частині верхньої скроневої звивини, в глибині бічної (Сильвієвої) борозни – центр Верніке. При його враженні зберігається здатність чути звуки, але втрачається властивість розуміти слова – словесна глухота або сенсорна афазія.

3. Руховий аналізатор писемної мови розміщується у задньому відділі середньої лобної звивини. При враженні цього центру втрачається здатність писати – аграфія.

4. Зоровий аналізатор письмової мови розміщений у нижній тім’яній часточці в ділянці кутової звивини. При його враженні людина втрачає здатність читати – алексія.

Всі аналізатори мови закладаються у обох півкулях, але розвиваються тільки з одного боку (у правші – зліва, у лівші – справа).

Аналізатори усної і писемної мови сприймають словесні сигнали, що складає другу сигнальну систему дійсності у формі абстрактного мислення (загальні уявлення, поняття, висновки, узагальнення), властиві тільки людині.

Відомо, що тіло людини побудоване за типом двохсторонньої (білатеральної) симетрії і що воно, в основному, поділяється на сегменти (метамери). Ці особливості будови добре виражені і в ділянці нервової системи, перш за все у спинному мозкові. За зовнішніми ознаками спинний мозок людини не виявляє ніяких ознак сегментації: це довгий, приблизно циліндричної форми тяж, але всередині він містить сегментарні центри, з якими пов’язані у метамерному порядку спинномозкові нерви. У головному мозкові розрізняють два основних відділи: 1) мозковий стовбур, який зберігає сліди метамерії і є безпосереднім видозміненим спинним мозком (до мозкового стовбура відносяться довгастий мозок, міст, мозочок, середній мозок, проміжний мозок) 2) півкулі великого мозку.

 







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 2190. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.035 сек.) русская версия | украинская версия