Студопедия — Хід уроку. І. Організаційний момент.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Хід уроку. І. Організаційний момент.






І. Організаційний момент.

Розпочнемо урок з кола. Кожен з учнів повинен по черзі доповнити речення: “Для мене найкращий відпочинок – це... ”

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Молодий організм у стадії розвитку особливо чутливий до шкідливих впливів. Тому діти, які ростуть в несприятливих умовах, швидше втомлюються при навантаженнях.

Батьки повинні створювати такий режим дня, в якому праця чергувалася б з розумовим відпочинком. Організований таким чином процес виховання не тільки служить здоров’ю, але і є важливим фактором розвитку особистості дитини.

Ви вдома повинні були написати режим дня, якого ви дотримуєтесь. Зачитайте його.

Чи прочитали ви “Казку про втрачений час?”

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

Якщо ви не будете дотримуватися режиму дня – пізно лягати спати, багато їсти, чи, навпаки, не їсти, – що може трапитися з вашим організмом?

Правильно! Організм втомиться.

Сьогодні ми з вами працюємо за темою “Сон і здоров’я. Втома і перевтома. Попередження перевтоми” (записуємо у зошити).

ІV. Вивчення нового матеріалу.

На минулому уроці ми дізналися про те, в який час у людей більша працездатність, найвища ефективна розумова активність. Хочу доповнити, що фізична активність людини, як і розумова, змінюється протягом доби. Найсильнішими люди бувають з 8 до 12 години та з 14 до 17 години, а найслабкішими – з 2 до 5 та з 12 до 14 години. Поспостерігайте за собою щодо цього. Для цього можна завести щоденник та вносити туди записи.

Коли ж людина відпочиває? Найкращий відпочинок – міцний сон. Людина спить третину свого життя. Здавалося б, це марно втрачений час. Проте сон і здоров’я взаємопов’язані. Сон необхідний для людини, він допомагає відновити сили.

Під час сну організм людини не відключається повністю. З пам’яті зникають випадкові враження дня, накопичується енергія.

Сон – періодичний стан, під час якого відключається свідомість і знижується активність життєвих функцій організму: сповільнюється частота дихання, стає рідшим пульс. Під час сну відновлюються сили організму, його активність і працездатність.

Люди потребують різної тривалості сну, залежно від віку й індивідуальних особливостей. Розглянемо таблицю, в якій вказано, скільки потрібно спати різним категоріям людей:

Вік Тривалість сну, год.
7 – 10 11 – 10
11 – 14 10 - 9
15 – 17 9 – 8
> 17 8 – 7

Сон необхідний для нормального життя. Організм відпочиває повноцінно, якщо сон міцний і глибокий. Якщо людина не висипається, у неї можуть бути головні болі, погане самопочуття й настрій, вона стає агресивною, дратівливою.

¨ А тепер пригадайте ситуацію, коли ви не виспалися. Як ви почувалися? Що з вами сталося через це?

¨ Що може перешкоджати нормальному сну?

¨ Щоб уночі добре спалося, треба відповідно підготуватися. Як ви думаєте, що слід робити перед сном?

Учитель узагальнює, доповнює і записує на дошці відповіді:

J У кімнаті, в якій сплять, не повинно бути душно – її неодмінно слід провітрити.

J Температура повітря повинна бути 180 – 200 С.

J Вечеря має бути легкою і обов’язково за дві години до сну.

J Перед сном не можна дивитись детективи, фільми жахів тощо.

J Не можна перед сном сваритися, займатись рухливими іграми.

Про втому організм повідомляє нам сам. Після тривалого бігу відчувається слабкість. Після тривалого читання розпливаються букви, іноді починає боліти голова.

Втома – це тимчасове зменшення функціональних можливостей організму, викликане інтенсивною або тривалою роботою. Втома може бути фізичною і розумовою.

Стомлюваність організму залежить не тільки від фізичних даних людини (витривалості, сили, фізичної підготовки), але й від зовнішніх обставин. Наприклад, у сповненому шуму приміщенні людина буде втомлюватися швидше.

Запам’ятайте! Втома – природна захисна реакція людського організму у відповідь на перевантаження.

Найкраще чергувати різні види діяльності. Доки очі й мозок відпочивають, м’язи ніг і спини можуть працювати. Або навпаки. Організмові потрібно давати час на відпочинок

Якщо перевантаження є частим або довгим, утома стає хронічною (постійною) і може виникнути перевтома. Якщо втома – явище нормальне, то перевтома – комплекс функціональних порушень в організмі, і тут уже потрібні рекомендації фахівців (лікарів, психологів).

А тепер давайте розділимося на дві групи (сонечко і зірочки).

Група “зірочки” напише ознаки перевтоми, а група “сонечко” – що слід робити, аби уникнути перевтоми.

Ознаки перевтоми:

- поганий сон;

- погіршується пам’ять;

- послаблення фізичної активності;

- порушується постава;

- людина починає худнути або, навпаки, набирати вагу;

- знижується розумова діяльність тощо.

Аби уникнути перевтоми, необхідно:

- чергувати розумову і фізичну працю;

- дотримуватися режиму дня;

- більше гуляти на свіжому повітрі;

- спати у приміщенні, яке провітрювали;

- займатися фізичними вправами;

- правильно обладнати місця роботи і відпочинку.

V. Узагальнення та систематизація знань.

Розглянемо ситуацію.

Світланка – відмінниця. У неї дуже мало вільного часу. Після школи вона йде на заняття з живопису, потім їде до вчителя музики. Увечері робить уроки, а ще телевізор хочеться подивитися хоч одним оком. Але останнім часом вона стала гірше вчитися, її все дратує, у неї зник апетит.

Що б ви їй порадили?

 

Проведемо гру “Підніми себе сам”.

Сидячи на своїх стільцях, ви двома руками міцно-міцно візьметеся за стілець знизу й тримаючись руками за сидіння, зробите спробу підняти себе разом зі стільцем. Потрібно втримати це напруження якнайдовше, а потім різко відпустити руки й розслабити тіло.

Учитель показує, як правильно виконати усі дії.

Аналіз гри.

- Чи сподобалася вам ця гра?

- Що ви зараз відчуваєте?

- Який у вас настрій?

(Діти: стало легше, приємніше, тіло відпочило, минула втома, голова посвітлішала)

Ця гра вчить, як важливо для тіла розслаблятися. Та спочатку потрібно навчитися добре напружувати всі частини тіла. Після напруження завжди настає відпочинок, минає втома.

 

VІ. Підсумки уроку.

Отже, відпочинок – це не ледарювання, а правильна зміна роду діяльності. Відпочинок слід планувати.

Ви вже знаєте, що протягом доби для навчання і відпочинку, для їжі та сну є сприятливі й несприятливі години. Розгляньте таблицю “Сприятливі години” і заповніть її: навчання - червоним кольором, сон - синім, фізкультура - жовтим, їжа – зеленим.

 

Види діяльності Години доби
                                               
Сон с с с с с с                             с с с с
Навчання                   ч ч ч ч   ч ч ч ч            
Фізкультура               ж ж ж ж ж   ж ж ж ж              
Вживання їжі               з         з     з     з          

VІІ. Домашнє завдання.

§ 15 підручника.

Зробити малюнки до теми.

Підібрати прислів’я про сон, відпочинок.

Підготувати прямокутні картки червоного та зеленого кольорів.

 







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 449. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия