Студопедия — Хід уроку. І. Організаційний момент.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Хід уроку. І. Організаційний момент.






І. Організаційний момент.

Подумайте про почуття. Кожен з вас у цю хвилину переживає якісь почуття. Наприклад, ви можете відчувати радість від того, що почався наш урок, або зацікавленість новою темою. Але можуть бути і неприємні почуття. Це також абсолютно нормально, постарайтесь висловити те, що ви відчуваєте.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Згадаємо, що ми вивчали на минулих заняттях. Для цього уявіть себе на місці своїх батьків, старшого брата чи сестри. Запропонуйте вихід з названих нижче ситуацій.

1. Незважаючи на попередження, ваша дитина розбила вазу. Ваші дії:

а) поставите її в куток;

б) насварите її;

в) мовчки позбираєте осколки.

2. Ваша дитина порушила заборону й поїла всі апельсини, які були вдома. Через кілька годин вона вкрилася висипом. Ви:

а) купите їй ще апельсинів;

б) пообіцяєте більше ніколи не купувати апельсини й дотримаєтеся своєї обіцянки;

в) надасте дитині швидку допомогу.

3. Молодший брат (сестра) розмалював твій зошит із домашньою роботою:

а) ви закінчите розмальовувати зошит разом;

б) ховатимете зошити далі;

в) поскаржитеся батькам.

Перевірте у зошитах домашнє завдання та оцініть його (робота в парах).

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

Сьогодні ми продовжимо вивчати розділ “Соціальна складова здоров’я” і дізнаємось, як допомагати людям з обмеженими можливостями. Записуємо тему в зошит.


ІV. Вивчення нового матеріалу.

Пригадайте казку Валентина Катаєва “Квітка-семицвітка”. Закінчилася вона тим, що дівчинка використала останню пелюстку чарівної квітки на бажання, щоб усі діти були здоровими і її друг Сергійко зміг ходити.

На жаль, наше життя не казка. Поряд з нами живуть люди, фізичні можливості яких обмежені. Давайте з’ясуємо, хто належить до них.

Мозковий штурм “Люди з обмеженими можливостями”.

Учні обговорюють, хто такі люди з обмеженими можливостями і які категорії населення до них відносяться.

Вчитель записує відповіді на дошці.

Отже, люди з обмеженими можливостями – ті, хто з певних причин не можуть забезпечувати себе, доглядати за собою. До цієї категорії населення належать: люди, які погано чують або глухі, мають порушення мовлення або німі, погано бачать або сліпі. Є люди з обмеженими руховими можливостями або із затримкою розвитку.

Ви можете зустрітися з такими людьми у сім’ї, навчальному закладі, в лікарні, на вулиці. Для них складними можуть бути навіть звичайні дії. Те, на що здорові люди не звертають особливої уваги, для людей з обмеженими фізичними можливостями перетворюється на серйозні проблеми. Як спуститися сходами, зайти до салону громадського транспорту, перейти дорогу, здобути інформацію?

Однак люди з обмеженими фізичними можливостями іноді долають недуги, досягають значних успіхів.

З усіх категорій осіб, які потребують спеціального захисту, на особливу увагу заслуговують інваліди. Інвалідність може бути вродженою (церебральний параліч) і набутою в результаті травм (відсутність кінцівок, перелом хребта), інфекцій (поліомієліт, розсіяний склероз), побічні дії ліків. Людина може втратити зір або слух у будь-якому віці, а відхилення в розумових здібностях виявляються вже в дитинстві.

Держава має дбати про потреби людей з обмеженими можливостями: влаштовувати спеціальні підйомники у транспорті, обладнувати сходи для заїзду інвалідних візків, забезпечувати тих, хто погано чує, слуховими апаратами, встановлювати звукові сигнали світлофорів для сліпих.

Для дітей з обмеженими можливостями в Україні створено спеціальні дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади. Чи знаєте ви в Кіровограді такі заклади?

Видаються книжки та підручники для сліпих. Їх пишуть спеціальним шрифтом Брайля. Букви замінено різними комбінаціями шести опуклих крапок, які можна “читати” пальцями.

Заповнимо таблицю:

 

Вид діяльності Учень 5 класу Бабуся 70 років Людина без ніг Сліпа людина Чоловік 60 років
Вільне пересування          

 

Самостійні поїздки куди-небудь          
Робота для забезпечення свого існування          
Підтримування своєї спортивної форми          
Уміння захистити себе в разі необхідності          

 

У нашій державі особливе місце посідають організації спеціального призначення, що реалізують та охороняють законні права й інтереси громадян. До таких організацій належить соціальна служба, яка захищає право громадян на працю, дбає про пенсійне забезпечення, допомогу неповнолітнім і незаможнім. Ця служба має кризові центри та притулки для неповнолітніх. Вона також розв’язує питання про пільги для ветеранів війни й інвалідів, займається благодійністю.

 

V. Узагальнення та систематизація знань.

Визначте, які засоби та пристрої необхідні різним людям. З’єднайте їх стрілками.

    Слуховий апарат
     
Сліпа людина   Крісло-візок
     
Глуха людина   Абетка Брайля
     
Людина, нездатна ходити   Спеціальні доріжки в метро
     
    Електронний пульт управління

Не забувайте, що немічним, слабким та хворим людям в першу чергу необхідно:

ü Допомога медичних працівників.

ü Доброзичливе ставлення.

ü Тиша і спокій.

ü Регулярне вживання їжі.

ü Вчасний прийом ліків.

ü Увага рідних.

ü Найпростіші медичні процедури.

 

Практична робота.

1. На стор. 12 підручника написано, як користуватись термометром. Тож будемо вчитися вимірювати температуру.

2. При закапуванні ліків в око хворий лягає на бік. Краплі закапують піпеткою, трохи відтягуючи нижню повіку. У кожне око закапують по1-2 краплі призначених лікарем ліків. Потренуємося з вами на ляльці.

3. Перш ніж закапати вухо, краплі необхідно підігріти до температури тіла, потримавши флакончик в руці або теплій воді. Після закапування хворий має полежати протягом кількох хвилин, щоб ліки не витекли. Потренуємося з вами на ляльці.

 

VІ. Підсумки уроку.

Чим ви змогли б допомогти бабусі, якщо їй треба закапати краплі у вухо, а батьків немає дома?

Як ви допоможете батькам, коли менший братик чи сестричка хворіє на грип?

VІІ. Домашнє завдання.

Прочитайте казку Валентина Катаєва “Квітка-семицвітка”, проаналізуйте її зміст.

§ 1 підручника.

 

 







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 504. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия