Студопедия — Хід уроку. І. Організаційний момент.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Хід уроку. І. Організаційний момент.






І. Організаційний момент.

Добрий день, діти!

- Що ви робили протягом тижня, щоб бути здоровими?

- А чи добре ви сьогодні виспалися?

- А як ви щойно відпочили на перерві?

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Вдома ви працювали над малюнками і таблицею, параграфом 15.

Перевіримо крос-тест, таблицю і зробимо виставку малюнків.

Інтелектуальна гра “Світлофор”. Учитель проводить бесіду за питаннями, всі учні піднімають вгору картки: зелені – “відповідь знаю”, червоні – “важко відповісти”. Вчитель запитує одного з тих, хто підняв зелену картку.

- Яка робота призводить до перевтоми?

- Назвіть ознаки втоми й перевтоми?

- Як втома впливає на здоров’я?

- Поясніть поняття “фізичне здоров’я”.

- Що таке сон?

- Для чого потрібен сон?

- Які бувають “крадії часу”?

- Скільки годин треба спати у вашому віці?

- Скільки разів на день треба харчуватися?

- Коли ви буваєте фізично найактивнішими упродовж дня?

 

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

Сьогодні ми поговоримо про те, як правильно організувати свій відпочинок та дозвілля, ознайомимося із видами активного відпочинку та продемонструємо з вами деякі вправи, які допоможуть зміцнити здоров’я. Записуємо тему уроку у зошити.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

Повторимо, що потрібно робити, щоб запобігти перевтомі?

Ви назвали одним із пунктів чергування розумової та фізичної праці. Правильно, це дійсно так. Людям, які займаються розумовою працею, необхідний активний відпочинок. Під час такого відпочинку активно працюють ті органи й системи організму, які доти не були суттєво задіяні.

Відкрийте підручник на сторінці 77 і розгляньте малюнки. Скажіть, на якому малюнку зображено активний відпочинок, а де – ні.

Активний і різноманітний відпочинок – найкорисніші. Відпочивати потрібно щодня, у вихідні, на канікулах.

Активний відпочинок не лише знімає втому, поновлює працездатність до початкового рівня, а й сприяє ще більшому підвищенню, оскільки організм ніби тренується. Чергування видів праці, поєднання розумової і фізичної праці, навчання і праці з фізкультурою і спортом становить основу дієвого повноцінного використання вільного часу. Відпочивати можна й пасивно. Як ви вважаєте, що таке пасивний відпочинок?

§ Малювання.

§ Ліплення.

§ Читання літератури.

§ Колекціонування тощо.

А як ви відпочиваєте на вихідних?

Пам’ятайте, відпочинок – це не повне неробство, а зміна роду діяльності. Поки мозок працює, м’язи відпочивають, і навпаки.

Не варто забувати про фізичну працю, бо цей вид активного відпочинку не тільки зміцнює психічне і фізичне здоров’я, але й формує риси характеру. Праця, під час якої ти береш участь у житті класу, школи або родини, сприяє соціальному здоров’ю.

 

Гра “Шнурівка”

Учні об’єднуються у дві команди. Командам дається завдання написати якомога більше видів активного та пасивного відпочинку. Через певний проміжок часу кожна команда по черзі (як зашнуровують взуття) називає по одному виду активного чи пасивного відпочинку. Виграє команда, яка закінчує.

Є види відпочинку, під час яких не відновлюються сили та здоров’я, а навпаки, настає духовне, фізичне й розумове виснаження. До такого “відпочинку” належать, наприклад, азартні ігри.

Колективне обговорення.

Учні називають види азартних ігор, обговорюють, чи дають вони користь, і в результаті з’ясовують, що азартні ігри шкідливі для здоров’я.

Ви вже знаєте, що здоров’я кожної людини є найвищою цінністю не тільки для неї, але й для родини, суспільства, держави. Для підтримування та зміцнення здоров’я багато важить не тільки правильна організація праці й відпочинку, але й виконання фізичних вправ і процедур.

Дуже важливо, щоб фізичні вправи і процедури були: регулярними; різноманітними; інтенсивними; такими, що не викликають перевтоми.

Постійні фізичні вправи зміцнюють м’язи, зв’язки, суглоби, а також сприяють гарному настрою та бадьорості. Займаючись фізичними вправами, школярі не тільки зміцнюють своє здоров’я та розвиваються фізично, але й загартовують характер і волю.

Які ви знаєте процедури, що зміцнюють наше здоров’я? (загартовування, процедури, спрямовані на оздоровлення під час хвороб: розтирання, компреси, масаж тощо)

Заповнимо таблицю “Якості, що набуваються завдяки фізичним навантаженням”:

 

 


Рухові Моральні
Спритність Швидкість … Колективізм Дисциплінованість ….

 

Надзвичайно важливе значення для зміцнення здоров’я має ранкова фіззарядка. Ранкова гімнастика дисциплінує, виробляє волю й дає величезний заряд працездатності на цілий день. Гімнастичні вправи вранці виконують у певній послідовності: спочатку рекомендується потягання, що поліпшують кровообіг і дихання; потім – вправи для розминки рук і плечей, тулуба, ніг; далі – стрибки та біг; закінчують зарядку вправами на відновлення дихання й водними процедурами.







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 446. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия