Студопедия — Методична розробка
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методична розробка






если Вы спите с ним всю жизнь? Стюарт Эмери

ВОС - 021000

Методична розробка

для проведення занять зі студентами

за курсом "Вогнева підготовка"

 

Тема № 6 "Ручні гранати";

 

Час: 1 години

 

Розробив:

полковник запасу АСКАНОВ І.О.

Обговорена на засіданні

кафедри військової підготовки

Протокол №__

Від «___»______________ 20___р.

м. Рівне 2011 р.

Тема№ 6 Ручні гранати

Навчальна мета:

- показати високі бойові властивості ручних гранат;

- вивчити призначення, будову частин ручних осколкових гранат, та правила поводження з ними;

- вивчити призначення, будову частин ручної комулятивної гранати, та правила поводження з нею;

- виховувати впевненість при діях гранатами;

 

Час: 1 години

Місце: клас вогневої підготовки

Метод: групове заняття

Матеріальне забезпечення:

- пістолет Макарова ПМ - 1шт.

- плакати по будові ПМ - 1 к-т.

- учбові осколкові гранати - 10 к-тів

- плакати по будові ручних осколкових гранат - 1 к-т

- учбові комулятивні гранати - 5 к-тів

- плакати по будові ручних комулятивних гранат - 1 к-т

- макет УЗРГМ -1шт

- сумка для гранат - 4 шт

Посібники:

- Методика вогневої підготовки механізованих підрозділів, вид. МО 1978 р.

- Настанова по бойовому приміненню ручних осколкових гранат, вид. МО 1979 р.

- Вогнева підготовка, частина 2.

- НСД "Ручні гранати" вид. 1987 р.

 

Організаційно-методичні вказівки

При проведенні даного заняття особливу увагу необхідно виділити засвоєння правил безпеки при поводженні з ручними гранатами. На заняттях необхідно мати учбові гранати, гранати в розрізі, учбові запали, плакати. З початку занять керівник повинен назвати і показати на плакаті, а пізніше на учбовій гранаті, основні частини, та механізми.

Необхідно виділити увагу слухачів, що при вибухі розривного заряду корпус гранати розривається на велику кількість осколків, які поражають живу силу противника в радіусі 25 м.(Ф-1 - до 200 м). Кидати наступаючі гранати необхідно на відстань рівну вказкну в настанові по бойовому приміненню. За час польоту гранати (3-4 сек) атакуючий рухаючись із швидкістю 2-4 м/с: може пройти відстань 10-15 кроків. Таким чином гранату із положення з ходу необхідно кидати на відстань 35-40 м.

Дане заняття проводиться методом розповіді, показ, пояснення. Успішне вивчення матеріалу неможливе без активної участі студентів. Тому слід не тільки самому показувати і розповідати, але й методом спілкування заставляти студентів самостійно приходити до правильних висновків з призначення, взаємодії частин та механізмів. Перед проведенням заняття перевірити гранати, запали на предмет учбових зразків. Нагадати заходи безпеки при поводженні зі зброєю та боєприпасами.

 

 

Навчальні питання:

1. Призначення, бойові властивості, будова гранат і запалів.

2. Робота частин і механізмів гранат при киданні. Поводження з гранатами.

3. Призначення, характеристики, будова і принцип роботи комулятивної

гранати РКГ – 3 е.

 

Зміст питань та методичны вказывки

 

Навчальні питання та їх зміст Методичні вказівки
   
І. Вступна частина – 10 хв. 1. Прийняти доповідь від чергового про готовність взводу до проведення занять, наявність особового складу, зовнішній вигляд 2. Нагадати тему попереднього заняття і провести контрольне опитування: - призначення та ТТХ РПГ – 7 - основні частини РПГ – 7 3. Об'явити тему, навчальну мету та порядок проведення занять. ІІ. Основна частина 1. Призначення, бойові властивості, будова гранат і запалів.   Ручні гранати характеризуються по бойовому призначенню. Усе їх різноманіття можна розділити на протипіхотні, протитанкові і спеціальні. Протипіхотні діляться на осколково-фугасні і запальні. Осколково-фугасні, у свою чергу, — на оборонні і наступальні. Оборонна граната характеризується товстим масивним корпусом, порівняно потужним зарядом і великим радіусом розльоту осколків. Кидається така граната, як правило, з укриття. При використанні оборонної гранати слід враховувати небезпеку поразки своїх солдатів. Основне призначення оборонної гранати — протидія атакуючим ворожим силам. У сучасних оборонних ручних гранатах використовується принцип закономірного дроблення корпусу, що забезпечує утворення великої кількості осколків оптимальної маси. Наступальна граната має тонкий (близько міліметра) сталевий, алюмінієвий або пластиковий корпус і невеликий заряд вибухівки. Радіус поразки такої гранати складає максимум півтора-два десятки метрів, тому вона допускає максимальну оперативність у використанні. Використовується наступальна граната, як випливає з її назви, в наступі, коли відстань до противника скорочується до мінімуму, і служить для протидії загороджувального вогню. В ході наступу солдат кидає гранату на ходу, не маючи можливості сховатися за яке-небудь укриття. У такому разі для виключення поразки власною гранатою бажано, щоб її радіус дії був значно менше середньої дальності кидка. Тому в наступальних гранатах як вражаючий чинник використовується ударна хвиля вибуху відносно малого розривного заряду. Протитанкові гранати додаткової класифікації не мають, оскільки схожі за типом дії (кумулятивно-фугасний). Ці гранати використовувалися під час Другої світової війни, епізодично в локальних войнах, а нині повністю витіснені реактивними протитанковими гранатометами. Причина відмови від них — велика маса, що утрудняє кидок на велику дистанцію, і слабку кумулятивну дію (кращі зразки давали бронепробиваємість близько 150 мм по сталевому листу).
Розповідь викладача супроводжувати записом матеріалу студентами
Ручні осколкові гранати призначені для ураження осколками живої сили противника в ближньому бою (при атаці, в траншеях, сховищах, населених пунктах, в лісі, в горах і т. д.).

На озброєнні Української Армії є такі ручні гранати РГД-5, РГ-42, РГН, Ф-1, РГО, РКГ – 3 е.

В залежності від дальності розльоту осколків гранати діляться на гранати наступальні та оборонні: ГРД-5, РГ-42, РГН - гранати наступальні; Ф-1 і РГО - обороні. Граната РКГ – 3е – протитанкова комулятивна.

Ручні осколокові гранати комплектуються модернізованими уніфікованими запалами УЗРГМ і УЗРГМ - 2.

 

Бойові властивості ручних гранат.

Розповідь викладача

 

Характеристика РГД-5 РГ-42 Ф-1 РГН РГО РКГ-3
Маса спорядженої гранати 310 гр. 420 гр. 600 гр. 310 гр. 530 гр. 1070гр.
Радіус розльоту осколків до 25 м до 25 м до200 м до 16 м до 16 м -
Середня дальність кидка 40-50 м 30-40 м 30-40 м 30-40 м 30-40 м 15 -25м
Середнє число осколків           -
Принцип дії Дист. Дист. Дист. Миттєв Миттсв Миттєв
Тип гранати Н Н О Н О ПТ/К
Час горіння запала 3,2-4,2 с 3, 2-4,2 с 3, 2-4,2 с 3, 2-4,2 с 3, 2-4,2 с -

 

Будова ручних осколкових гранат.
Розповідь викладача супроводжувати показом матеріальн. частини записом матеріалу студентами
Ручна осколкова граната складається із наступних елементів:

- корпуса з трубкою для запалу

- розривного заряду

- запалу УЗРГМ

Корпус служить для сполучення всіх частин гранати й для утворення осколків при вибусі гранати. В корпусі розміщені розривний заряд і в деяких гранатах осколковий наповнювач. Корпус має дно і кришку.

В кришці корпусу прикріплені трубка для запалу і охорони заряду від висипання і вологи, фланець з різьбою для вкручення запалу. Для охорони трубки від забруднення у фланець вкручується пластмасова пробка.

Розривний заряд служить для розриву корпусу гранати. За розривний заряд в гранатах, як правило, використовується подрібнені вибухові речовини тротил (т)

 

Запал УЗРГМ уніфікований запал ручної гранати модер­нізований і призначений для підриву ручних осколкових гранат всіх типів (за виключенням РГО, РГН). Запал УЗРГМ складається із двох основних частин:

- ударного механізму;

- власного запалу.

Ударний механізм служить для запалювання капсуля-запалювача. Він складається із:

- трубки ударного меха­нізму;

- з'єднувальної втулки;

- направляючої шайби;

- бойової пружини;

- ударника;

- шайба ударника;

- спускового важіл;

- запобіжника з кільцем.

Трубка ударного механізму являється основою для збирання всіх частин запалу.

З'єднувальної втулки служить для сполучення запалу з корпусом гранати. Вона надіта на нижню частину трубки ударного механізму.

Направляюча шайба являється упором для верхнього кільця бойової пружини і для направлення руху ударника. Вона закріплюється в верхній частині трубки ударного механізму.

Бойова пружина служить для надання ударнику енергії, необхідної для наколу капсуля - запалювача. Бойова пружина надіта на ударник. Своїм верхнім кінцем вона упирається в направляючу шайбу, а нижнім кінцем в шайбу ударника.

Ударник служить для наколу і запалювання капсуля- запалювача. Він розміщується в середині трубки ударного механізму.

Шайба ударника служить для опори нижнього кінця бойової пружини. Шайба надіта на нижній кінець ударника.

Спусковий важіль (ричаг). Служить для утримання ударника в зведеному положені. Він утримується на трубці ударного механізму запобіжною чекою.

Запобіжна чека служить для утримання ударного механізму у зведеному по­ложенні. Вона проходить через щілину вушка спускового важіля і стінку трубки ударного механізму. Кінці чеки в службовому положенні розігнуті.

 

Власний запал призначений для вибуху розривного за­ряду гранати. Він складається:

- втулки-уповільнювача;

- капсуля-запалювача;

- порохового уповільнювача;

- капсуля-детонатора.

Втулка уповільнювача служить основою для складання частин власного запалу. Верхня частина втулки уповільнювача має різьбу для сполучення з втулкою ударного механізму.

Капсуль-запалювач служить для запалювання порохового уповільнювача запалу. Він розміщеній в верхній частині втулки уповільнювача.

Пороховий уповільнювач являється дистанційним елементом і служить для подачі променя вогню від капсуля-запалювача до капсуля-детонатора. Він складається із малогазового складу і розмішується в каналі втулки уповільнювача.

Капсуль детонатор служить для вибуху розривного заряду гранати. Він розміщений в гільзі закріпленій на нижній частині втулки уповільнювача.

Запали завжди мають бути у бойовому стані. Розби­рати запали і перевіряти роботу ударного механізму ка­тегорично забороняється.

 

Особливості будови ручних гранат.







Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 521. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия