Студопедия — Модель системи управління
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Модель системи управління






Виходячи з положень загальної теорії систем, управління – це процес цілеспрямованого впливу суб’єкта на визначений об’єкт для досягнення поставленої мети, результату.

Суб’єкт управління – це той, хто керує, а об’єкт управління – це те, що керується суб’єктом управління. За сутністю та змістом взаємодія між елементами управління визначається як взаємозв’язок, взаємодія. Тобто суб’єкт, впливаючи на об’єкт досягає від нього бажаної поведінки, бажаної дії, водночас, й об’єкт може ставити перед суб’єктом різні вимоги, просити додаткових ресурсів, покращення умов тощо. Тому, взаємозв’язки між суб’єктом та об’єктом управління поділяються на такі види:

1. прямий зв’язок – це вплив суб’єкта на об’єкт;

2. зворотній зв’язок – це інформування об’єктом управління у відповідній формі про сприйняття чи неприйняття керуючого впливу суб’єкта управління.

Виходячи з цього, можемо зробити висновок, що між суб’єктом і об’єктом управління існує означена, відповідна єдність, яка визначається поняттям “внутрішнє середовище”, а якщо вплив суб’єкта управління здійснюється на якісь процеси, явища суспільного життя, то таке управління визначається поняттям “зовнішнє управління”.

Таким чином, управлінські відносини являють собою конкретну форму соціальних зв’язків свідомовольового й організаційного характеру, я яких одна сторона (суб’єкт) є носієм функцій управління, а інша (об’єкт) випробує її регулюючий вплив, який відповідає відповідним цілям управління.[1]

Особливе місце серед різновидів державного управління в адміністративно - політичній сфері займає управління в органах внутрішніх справ. Підтримуючи думку О.М. Бандурки, вважаємо, що управління в ОВС як різновид державного управління повинно забезпечувати взаємодію систем, підрозділів і служб ОВС як єдиного цілого з метою успішного виконання поставлених перед ними завдань у сфері внутрішніх справ держави.

Сфера внутрішніх справ, як відомо, є складною і багатогранною. Перед органами внутрішніх справ поставлена низка специфічних завдань, пов’язаних із забезпеченням особистої безпеки громадян, захистом гарантованих прав, свобод і інтересів як окремої особи чи групи осіб, так суспільства і держави в цілому від злочинних чи інших посягань; з попередженням і припиненням злочинів і правопорушень; із здійсненням ліцензійно-дозвільної діяльності; з охорони власності за договором тощо.

Об’єктивно існуючий взаємозв’язок між усіма завданнями, що поставлені перед органами внутрішніх справ, дозволяє оцінювати сферу внутрішніх справ, як самостійний об’єкт державного управління, а специфічні ознаки і властивості, що створюються у сфері внутрішніх справ обумовлюють виникнення і існування специфічного різновиду державного управління – управління в ОВС.

Управління в сфері органів внутрішніх справ – це особливий вид діяльності спеціально створених апаратів та спеціально призначених посадових осіб по упорядкуванню діяльності системи ОВС, забезпеченню її оптимального функціонування і розвитку з метою ефективного вирішення завдань по боротьбі із злочинністю та охорони громадського порядку, поставлених перед нею.

Управління в сфері органів внутрішніх справ (А.М. Плішкін) – це різновид державного управління, який забезпечує взаємодію систем, служб і підрозділів ОВС як єдиного цілого з метою виконання поставлених перед ними завдань з охорони громадського порядку та боротьби зі злочинністю.

Управління в ОВС представляє собою цілеспрямовану організуючу діяльність, яка характеризується своїми специфічними об’єктами і суб’єктами управління у сферах внутрішнього та зовнішнього середовища.

Об’єкти внутрішнього управління в ОВС – це відносини, які виникають всередині системи управління (наприклад, між керівниками і підлеглими тощо) і направлені на підтримку її у стані, що забезпечує найкраще вирішення завдань з охорони громадського порядку та боротьби зі злочинністю.

Об’єкти зовнішнього управління в ОВС – це суспільні відносини у сфері внутрішніх справ, що пов’язані з забезпеченням особистої безпеки громадян, захистом гарантованих законом прав, свобод і інтересів як окремої особи чи групи осіб, так суспільства і держави від протиправних посягань; зі здійсненням оперативно-розшукової діяльності, дізнання і слідства; із забезпеченням безпеки дорожнього руху та протипожежної безпеки; із здійсненням ліцензійно-дозвільної діяльності; з охорони власності за договором, регулювання і забезпечення яких відповідними нормативними актами поставлено в обов’язок органам внутрішніх справ.

Суб’єктами управління в ОВС – це структурно окреслені спільноти людей з органами управління, які формуються ними та керівним складом, наділеним управлінськими функціями та який здійснює управлінську діяльність.

Серед суб’єктів управління в ОВС можна виділити дві великі групи:

- “зовнішня” – це всі атестовані працівники ОВС, незалежно від посад, які вони займають, і спеціальних звань, що вони мають.

“внутрішня” – це сукупність керівників усіх рангів, що працюють в ОВС. Організаційна структура ОВС.

Управління в ОВС має свою організаційну структуру, яка передбачає наявність визначеного порядку розподілу між структурними підрозділами функцій, повноважень та відповідальності.

Зміст організаційної структури управління включає в себе наступні організаційно-правові елементи:

1. склад (перелік) структурних підрозділів органу внутрішніх справ (у тому числі посад);

2. систему його структурних зв’язків (взаємозв’язків між підрозділами);

3. визначений порядок розподілу між структурними підрозділами функцій, повноважень та відповідальності.

Організаційна структура ОВС – це внутрішня побудова ОВС, яка включає в себе систему взаємопов’язаних та взаємодіючих структурних підрозділів (посадових осіб), між якими у визначеному порядку здійснений розподіл функцій та повноважень, також відповідальність за результати їх виконання.

Законом України від 10.01.2001р. “Про загальну структуру і чисельність МВС України” була затвердженні структура МВС України та встановлена його загальна чисельність.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 422. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия