Студопедия — Гідравлічна начіпна система
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Гідравлічна начіпна система






Роздільно-агрегатна гідравлічна система (РАГС), наведена на рис. 3, складається зі шестеренчастого насоса 3 з приводом і механізмом включення, золотникового розподільника 5 з важелями керування, масляного бака 1 з фільтром 4, основного та виносних силових циліндрів, гідравлічної арматури (трубопроводи, запірний і сповільнювальний клапани, розривна муфта). Деякі гідравлічні системи мають також гідрозбільшувач зчіпної ваги з гідроакумулятором, регулятор глибини обробітку ґрунту. Ці системи встановлюються на універсально-просапні трактори МТЗ-80/82 та інші.

Рис. 3. Схема гідравлічної системи трактора:

1 – масляний бак; 2,7 – маслопроводи низького і високого тиску; 3 – масляний насос; 4 – фільтр; 5 – золотник; 6 – важіль керування золотником; 8 – силовий циліндр; 9 – начіпний механізм; 10 – начіпне знаряддя

Масляний бак – це резервуар для робочої рідини гідросистеми. Місткість його повинна забезпечувати нормальну роботу гідросистеми. Бак має фільтр очищення масла, яке надходить з розподільника. Нижня частина бака обладнана спускними отворами, які закриваються пробками з магнітами для виловлювання випадкових металевих часток. Рівень масла можна контролювати за допомогою контрольної пробки або масломірного щупа. Робочою рідиною в гідросистемах тракторів є мінеральне гідравлічне або індустріальне мастило. Марка мастила для тракторів рекомендується заводом-виробником.

Гідравлічні насоси, якими обладнані гідросистеми, шестеренчасті, нерегульованої дії, призначені для створення тиску робочої рідини в гідросистемах.

За своїм призначенням насоси бувають різних модифікацій і мають різне умовне позначення. Наприклад, позначення НШ-10В-2, НШ-10В-3, НШ-32-4-Л, НШ-50-2-Л, означають: – насос; – шестеренчастий: 10, 32, 60 – подача робочої рідини в кубічних сантиметрах за один оберт вала насоса; – назва заводу-виробника (Вінниця); 2, 3, 4 – насоси мають номінальний тиск відповідно 14 МПа, 16 МПа, 20 МПа; – насос з лівостороннім напрямом обертання.

Насос НШ-50-2-Л (рис. 4) складається з корпуса 1, ведучої 3 і веденої 4 циліндричних шестерень, бронзових втулок 2 і 9, кришки 10. Між кришкою і верхніми втулками 9 та кришкою і корпусом насоса встановлено гумову ущільнювальну манжету 6.

Рис. 4. Будова гідронасоса НШ-50-2-Л:

1 – корпус насоса; 2, 9 – втулки; 3,4 – ведуча і ведена шестерні; 5 – вкладиш; 6 – ущільнення; 7 – манжета; 8 – вал ведучої шестерні; 10 – кришка; 11 – впускний отвір

В залежності від конструкції трактора ведуча шестерня насоса приводиться в дію від колінчастого вала двигуна або механізмів трансмісії і обертає ведену шестерню.

Обертаючись у протилежних напрямах, шестерні подають мастило з всмоктувальної порожнини в нагнітальну, звідки воно через патрубок і маслопровід високого тиску надходить у розподільник.

Насоси приводяться в дію за допомогою кулачкової муфти або переміщенням шестерні, розміщеної на валу приводу.

Насоси, в позначенні яких після робочого об’єму стоїть буква , мають центруючу втулку, яка розміщена зі всмоктувального боку і фіксує обойми підшипників від провертання, і тому з правостороннього обертання на лівостороннє вони не переобладнуються.

Розподільник розподіляє масло від гідронасоса по силових циліндрах, а також автоматично переключає гідравлічну систему на холостий хід після закінчення піднімання або опускання знаряддя, обмежує підвищення тиску масла в системі при перевантаженнях.

Найчастіше в гідросистемах сільськогосподарських тракторів застосовують чотирипозиційні циліндричні золотникові розподільники відносно простої конструкції, зручні у виготовленні та експлуатації.

Розподільник (рис. 5) складається з корпуса 3, кришок 2 і 19, золотників 1, розміщених у корпусі, перепускного 18 і запобіжного клапанів (клапани розміщено в розточках і ). У корпусі розподільника є головний канал , який через отвір і маслопровід сполучається з нагнітальною порожниною насоса гідросистеми. Зливний канал через канал , порожнину кришки 19, отвір кришки і маслопровід з’єднується з масляним баком системи. Перепускний канал при встановленні золотників у нейтральне або плаваюче положення сполучає запоршневу порожнину перепускного клапана із заливним каналом . Навколо кожного золотника є по дві кільцеві порожнини : одна з отвором , а друга – з отвором . Канал сполучає запоршневу порожнину перепускного клапана з надклапанною порожниною запобіжного клапана та зливним каналом , через який масло зливається в бак при відкритому запобіжному клапані.

Золотник – це циліндричний плунжер (з поясками та кільцевими проточками) в отворах корпуса розподільника.

Золотники виготовляються з великою точністю і підбираються у відповідності до розмірних груп розточок корпуса, тому їх не можна розпаровувати.

Якщо золотник встановлений у „Нейтральне” або „Плаваюче” положення, запоршнева порожнина перепускного клапана (рис. 5, в) сполучається відповідно через виточки або зі зливним каналом і тому тиск мастила в ньому менший, ніж у головному каналі. При цьому перепускний клапан відкривається і весь час перепускає масло з головного клапана в бак гідросистеми.

Якщо один із золотників розподільника стає у відповідне положення, він перекриває перепускний канал , роз’єднуючи запоршневу порожнину перепускного клапана і зливний канал . Тиск мастила в головному каналі і в запоршневій порожнині клапана вирівнюється, і клапан під дією пружини закривається.

У різних положеннях („Плаваюче”, „Нейтральне”) золотник утримується кульками фіксатора, при цьому пристрій може автоматично повертати золотник із положень „Піднімання” і „Примусове опускання” у „Нейтральне”. З положення „Плаваюче” у „Нейтральне” золотник переводиться вручну.

Рис. 5. Розподільник:

а – розвантажувальні отвори золотника; б – важіль золотника; в – розріз (поздовжній) розподільника; г – запобіжний клапан; 1 – золотник; 2, 19 – кришка корпуса; 3 – корпус; 4 – важіль золотника; 5 – гумовий чохол; 6, 11, 13, 15 – гумові ущільнювальні кільця; 7 – важіль керування; 8 – вісь; 9 – кришка; 10 – сферична опора пружини; 12 – пружина; 14 – втулка; 16 – заглушка; 17 – гніздо перепускного клапана; 18 – перепускний клапан; 20 – гайка-ковпак; 21 – регулювальний гвинт; 22 – пружина; 23 – штифт напрямний; 24 – запобіжний клапан; 25, 26 – гніздо й ущільнювальна шайба запобіжного клапана; – отвір для від’єднання маслопроводу від насоса; – головний канал (нагнітальна порожнина); – запоршнева порожнина перепускного клапана; – жиклерний отвір клапана; – канал, що сполучає запоршневу порожнину перепускного клапана із запобіжним клапаном; – канал зливу мастила через запобіжний клапан; – розвантажувальні отвори золотника; – перепускний (зливний) канал розподільника; – зливний канал корпуса розподільника; – кільцеві порожнини корпуса; і – отвори в корпусі для приєднання маслопроводів силового циліндра; – канал, який сполучає зливний канал корпуса з порожниною кришки; – отвір, що сполучає порожнину кришки корпуса розподільника з баком; і – розточки корпуса, в яких монтуються перепускний і запобіжний клапани

Схему роботи розподільника наведено на рис. 6. Для піднімання знаряддя в транспортне положення золотник 4 розподільника 5 встановлюють на „Піднімання” (рис. 6, а), він кільцевими проточками сполучає каналом 1 підпоршневу порожнину гідроциліндра з насосом, а надпоршневу порожнину з баком 1 (див. рис. 3). При цьому перепускний клапан 6 закривається і все мастило, що нагнітається насосом по каналу 1, надходить у порожнину циліндра 3 (рис. 6). Під тиском мастила поршень через шток силового циліндра та начіпний механізм 9 піднімає знаряддя 10 (див. рис. 3). В момент коли поршень стиснеться з верхньою кришкою циліндра і тиск мастила в системі зростає, золотник автоматично повернеться в нейтральне положення.

В положенні „Примусове опускання” золотник 4 з’єднує з насосом канал 2, і масло нагнітається у надпоршневу порожнину силового циліндра (рис. 6, б). Поршень переміщується, втягуючи шток всередину циліндра. З порожнини циліндра мастило витісняється по маслопроводу через канал 1 розподільника 5 в бак. Навішене знаряддя опускається. В положення „Примусове опускання” золотник встановлюється тільки при роботі зі знаряддям, яке потребує примусового заглиблення робочих органів. Начіпні машини і знаряддя з опорними колесами готують до роботи встановленням, золотника розподільника в „Плаваюче” положення. У цьому ж стані золотник перебуває і під час роботи агрегату.

Встановлений в „Плаваюче” положення золотник розподільника сполучає між собою порожнини і гідроциліндра. Масло, яке нагнітається насосом, через перепускний клапан розподільника зливається в бак. Оскільки порожнини гідроциліндра сполучені між собою через розподільник, поршень може вільно переміщатися (плавати) під дією сили ваги навісного знаряддя, дублюючи опорним колесом рельєф поля.

Рис. 6. Схема роботи розподільника:

а – піднімання; б – примусове опускання; 1, 2 – відвідні канали; 3 – силовий циліндр; 4 – золотник; 5 – розподільник; 6 – перепускний клапан; , – порожнини силового циліндра

При нейтральному положенні золотник розподільника перекриває канали 1 і 2 (рис. 6, а), що з’єднують порожнини і гідроциліндра. Замкнуте в порожнинах циліндра мастило утримує поршень зі штоком, а через шток та начіпний механізм трактора підтримує у потрібному положенні начіпне знаряддя. Мастило, яке подається насосом, зливається в бак через перепускний клапан 6.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 8827. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия