Студопедия — Мета: Ознайомлення з навігацією у вікні РП Microsoft Publisher, оволодіння технологією відкриття і збереження публікацій, методами створення публікацій: бюлетеня, буклету тощо.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мета: Ознайомлення з навігацією у вікні РП Microsoft Publisher, оволодіння технологією відкриття і збереження публікацій, методами створення публікацій: бюлетеня, буклету тощо.

1. Курочкин А.А. Ляшенко В.В. Технологическое оборудование для переработки продукции животноводства. – М.: Колос, 2001. – 440с.

2. Сурков В.Д. и др. Технологическое оборудование предприятий молочной промышленности. / Сурков В.Д., Липатов Н.Н., Золотин Ю.П. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Легкая и пищевая пром. – 1983. – 432 с.

3. Твердохлеб Т.В. и др. Технология молока и молочных продуктов. – М.: Агропромиздат, 1991.- 464 с.

Практична робота № 7

Тема: Створення інформаційного бюлетеня і буклету.

Мета: Ознайомлення з навігацією у вікні РП Microsoft Publisher, оволодіння технологією відкриття і збереження публікацій, методами створення публікацій: бюлетеня, буклету тощо.

Обладнання та програмне забезпечення:

1. Персональний комп’ютер IBM PC.

2. Операційна система Windows XP.

3. Видавнича система Microsoft Publisher для Windows.

Порядок виконання роботи:

Завдання 1 (Створення інформаційного бюлетеня)

1. Відкрийте програму Microsoft Publisher і з’ясуйте її інтерфейс:

Ø вивчіть зміст і призначення команд меню програми;

Ø вивчіть призначення, порядок використання кнопок панелі інструментів;

Ø вивчіть порядок роботи із слайдами;

Ø вивчіть зміст елементів рядка стану програми.

2. Відкрийте діалогове вікно налагодження параметрів роботи програми, перегляньте зміст вкладок.

3. Налаштуйте панелі інструментів: встановіть відображення панелей: Стандартная, Форматирование, WordArt.

4. В області завдань Новая публикация оберіть тип Публикации для печати/ Бюллетени та виберіть один із запропонованих шаблонів.

5. У вікні майстра Личные данные клацніть на кнопці Отмена, якщо воно відкриється.

6. В області завдань Параметры: Бюллетень клацніть на посилання Содержимое страницы та вкажіть кількість колонок для свого документа.

7. Клацніть на посиланні Цветовые схемы виберіть один із варіантів Пользовательская цветовая схема і створіть власну колірну схему.

8. Клацніть на посиланні Шрифтовые схемы і виберіть один із варіантів схеми шрифтів або, для власної схеми, на посиланні Стили и форматирование.

9. У меню Файл виберіть команду Сохранить как і збережіть публікацію під ім’ям Бюлетень.pub у власній папці.

10. На панелі інструментів Стандартная клацніть на кнопці Крупнее або збільшить масштаб перегляду бюлетеня до 100%.

11. Почніть із назви бюлетеня ((«Труд», «Известия», «Трамвай», «Ангел», «Снегурочка», «Студент»,..). Як бачимо з прикладів, воно повинно бути легким та зручним при вимові, виражати концепцію видання.) Тематики бюлетеня: а)про Бердичівський педагогічний коледж, б)про життя студентів, в)про музичне відділення БПК.

12. Клацніть у будь-якому місці текстової рамки Заголовок основной статьи і введіть дані (Придумайте заголовки для статей. Завдання — оформити заголовок так, щоб він кидався у вічі: яскраво, броско, коротко, красиво. Заголовок повинно бути видно відразу, і по-можливості найкраще. Для цієї мети можна використовувати подложку. Або виконати його взагалі в іншому редакторі, що дозволяє робити світіння, відображення…)

13. Ознайомтеся з рекомендаціями, що містяться в тестовій рамці Основная статья і замініть текст рекомендації текстом своєї статті. Далі продовжить заміну текстових заповнювачів потрібним текстом, вводячи його з клавіатури.

       

14. Щоб переміститися на іншу сторінку, клацніть на значку Перемещение по страницам у нижній частині екрану

 

15. Якщо текст не вміщується в існуючу текстову рамку, то декілька текстових рамок з’єднані між собою, тобто в них розміщено тест однієї статті, тоді у верхньому лівому або нижньому правому куті області, що охоплює ці рамки, відображаються кнопки Перейти к предыдущему текстовому полю та Перейти к следующему текстовому полю. Клацніть на будь-якій з них, і ви дізнаєтесь, які саме рамки є з’єднаними.

16. Роз’єднування двох зв’язаних рамок призводить до порушення зв’язку в ланцюжку. Щоб роз’єднати текстові рамки, клацніть на першій рамці ланцюжка, а потім на панелі інструментів Связать текстовые поля клацніть на кнопці Разорвать связь со следующей.

17. Текст з роз’єднаної рамки переміститься до спеціальної області Текст в области переполнения, що на екрані не відображається. У нижній частині текстової рамки з’явиться значок А…, який вказує що частину тексту прихована. Збільшить текстову рамку чи перенесіть приховану частину тексту до іншого поля.

18. Для того, щоб стаття «продовжувалася» в іншій текстовій рамці, спочатку клацніть на рамці, в якій є надлишковий текст, а після цього – на кнопці Создать связь с надписью на панелі інструментів Связать текстовые поля. Курсор миші в результаті таких дій набере вигляду глечика з текстом. Для того щоб «вилити» надлишковий текст у порожню текстову рамку, клацніть у будь-якому його місці. Якщо при імпорті файлу весь текст не уміщається в текстову рамку, на екрані відобразиться запит про те, чи слід скористатися функцією автоматичного перенесення. Дайте позитивну відповідь.

19. Інформаційний бюлетень можна доповнити необхідною кількістю текстових полів: клацніть на кнопці Надпись на панелі інструментів Объекты, що знаходиться на екрані праворуч. Клацніть у потрібному місці бюлетеня і, утримуючи кнопку миші в такому стані, намалюйте додаткову рамку. Клацніть у будь-якому місці текстової рамки для переходу в режим редагування.

20. За потреби змініть стиль тексту, скориставшись панеллю інструментів Форматирование.

21. Для видалення текстової рамки у контекстному меню оберіть команду Удалить объект або натисніть клавішу Delete.

22. Для автоматичного розставлення переносів клацніть на текстовій рамці і у меню Сервис оберіть команду Язык/Расстановка переносов/Автоматически расставлять переносы в статье/ОК.

23. Для заміни і додавання зображень у публікації двічі клацніть на ньому лівою кнопкою миші і вставте нове зображення, вибравши в меню Вставка команду Рисунок/Картинки. В області задач Картинки введіть до поля Шукати ключове слово або скористайтесь командою Переглядати і Шукати об’єкти. Клацніть на кнопці Почати і знайдіть відповідне зображення і вставте його.

24. Для здійснення групування об’єктів клацніть на кнопці Выбор объектов на панелі Объекты і лівою кнопкою, утримуючи її, намалюйте рамку вибору навколо об’єктів, які треба об’єднати в одну групу. Клацніть на кнопці Сгруппироватьобъекты, розташованій у нижньому правому куті рамки вибору. Для розгрупування об’єктів клацніть один раз на них і на кнопці Разгруппироватьобъекты, яка розташована у нижньому правому куті рамки.

25. Для видалення зайвих сторінок перейдіть на сторінку, яку потрібно видалити, у меню Правка виберіть команду Удалить страницу. Клацніть спочатку на перемикачі з надписом, що відповідає вашим потребам, наприклад, на перемикачі Только страницу справа, а потім на кнопці ОК. Якщо помилково буде видалена потрібна сторінка, виберіть у меню Правка команду Отменить удаление страницы.

26. Закінчіть заповнення бюлетеня і збережіть його командою Файл/Сохранить. Вийдіть з програми.

27. Основні етапи по виготовленню бюлетеня:

· Логотип та афоризм дозволяє за допомогою малюнку та короткої фрази виразити концепцію своєї газети. (Підберіть вислів, що підходить, розумну думку).

· Зміст бюлетеня: а)про Бердичівський педагогічний коледж, б)про життя студентів, в)про музичне відділення БПК. Подумайте, які рубрики будуть заповнені, які материали та знімки будуть в них разміщені.

· Винесіть найбільш привабливі факты із заявленних тем на обкладинку, відобразіть в колонці «Зміст випуску», що починається зі слів «В цьому випуску…».

  • Передова стаття у вашому випуску повинні бути про коледж. (Розташуйте її в колонці, візьміть у красиву рамку).
  • Текст, що коментує фотографію, слід розмістити безпосередньо під нею.
  • Великий текст, що не разділяється візуально на змістовні частини, завжди читаєтся важко. Правильно використовуйте підзаголовки, тоді читач відразу бачить тезисний зміст сторінки.

· Графика прикрашає будьяке видання. Підберіть не тільки красиві фото, картинки, але й не забудьте на сторінці «добавить праздника» в виді зірочок, ялинок, ангелочків… зберігайте загальний стиль оформлення.

· Зміст текстових блоків форматується так само, як і в текстовому редакторі Word. Під час верстки статті використовуйте різні рамки, в які розміщується текст.

  • На останній сторінці випуску розмістіть обов’язкову інформацію (вихідні дані): ім’я головного редактора, склад редакції, номер ліцензії, спонсори. Вкажіть тираж, контакти та адреси редакції, типографії, де друкувався випуск.

 

Завдання 2 (створення інформаційного буклету)

1. Відкрийте програму Microsoft Publisher.

2. В області завдань Новая публикация оберіть тип Публикации для печати/ Буклеты та виберіть один із запропонованих шаблонів.

3. У вікні майстра Личные данные клацніть на кнопці Отмена, якщо воно відкриється.

4. Вкажіть форму майбутнього буклету – Бланк для заказа, Бланк для ответов або Бланк подписки.

5. Клацніть на посиланні Цветовые схемы виберіть один із варіантів Пользовательская цветовая схема і створіть власну колірну схему.

6. Клацніть на посиланні Шрифтовые схемы і виберіть один із варіантів схеми шрифтів або, для власної схеми, на посиланні Стили и форматирование.

7. У меню Файл виберіть команду Сохранить как і збережіть публікацію під ім’ям Буклет.pub у власній папці.

8. На панелі інструментів Стандартная клацніть на кнопці Крупнее або збільшить масштаб перегляду бюлетеня до 100%.

9. Клацніть у рамці Название мероприятия і введіть заголовок свого буклету.

10. Клацніть у будь-якому місці текстової рамки Заголовок задней панели і введіть свій текст. (зразок 1, 2)

11. Ознайомтеся з рекомендаціями, що містяться в тестових рамках і замініть текст рекомендації своїм текстом. Далі продовжить заміну текстових заповнювачів потрібним текстом, вводячи його з клавіатури.

       

12. Щоб переміститися на іншу сторінку, клацніть на значку Перемещение по страницам у нижній частині екрану:

 

13. Якщо текст не вміщується в існуючу текстову рамку, то декілька текстових рамок з’єднані між собою, тобто в них розміщено тест однієї статті, тоді у верхньому лівому або нижньому правому куті області, що охоплює ці рамки, відображаються кнопки Перейти к предыдущему текстовому полю та Перейти к следующему текстовому полю. Клацніть на будь-якій з них, і ви дізнаєтесь, які саме рамки є з’єднаними.

14. Роз’єднування двох зв’язаних рамок призводить до порушення зв’язку в ланцюжку. Щоб роз’єднати текстові рамки, клацніть на першій рамці ланцюжка, а потім на панелі інструментів Связать текстовые поля клацніть на кнопці Разорвать связь со следующей.

15. Текст з роз’єднаної рамки переміститься до спеціальної області Текст в области переполнения, що на екрані не відображається. У нижній частині текстової рамки з’явиться значок А…, який вказує що частину тексту прихована. Збільшить текстову рамку чи перенесіть приховану частину тексту до іншого поля.

16. Для того, щоб стаття «продовжувалася» в іншій текстовій рамці, спочатку клацніть на рамці, в якій є надлишковий текст, а після цього – на кнопці Создать связь с надписью на панелі інструментів Связать текстовые поля. Курсор миші в результаті таких дій набере вигляду глечика з текстом. Для того щоб «вилити» надлишковий текст у порожню текстову рамку, клацніть у будь-якому його місці. Якщо при імпорті файлу весь текст не уміщається в текстову рамку, на екрані відобразиться запит про те, чи слід скористатися функцією автоматичного перенесення. Дайте позитивну відповідь.

17. Інформаційний бюлетень можна доповнити необхідною кількістю текстових полів: клацніть на кнопці Надпись на панелі інструментів Объекты, що знаходиться на екрані праворуч. Клацніть у потрібному місці бюлетеня і, утримуючи кнопку миші в такому стані, намалюйте додаткову рамку. Клацніть у будь-якому місці текстової рамки для переходу в режим редагування.

18. За потреби змініть стиль тексту, скориставшись панеллю інструментів Форматирование.

19. Для видалення текстової рамки у контекстному меню оберіть команду Удалить объект або натисніть клавішу Delete.

20. Для автоматичного розставлення переносів клацніть на текстовій рамці і у меню Сервис оберіть команду Язык/Расстановка переносов/Автоматически расставлять переносы в статье/ОК.

21. Для заміни і додавання зображень у публікації двічі клацніть на ньому лівою кнопкою миші і вставте нове зображення, вибравши в меню Вставка команду Рисунок/Картинки. В області задач Картинки введіть до поля Шукати ключове слово або скористайтесь командою Переглядати і Шукати об’єкти. Клацніть на кнопці Почати і знайдіть відповідне зображення і вставте його.

22. Для здійснення групування об’єктів клацніть на кнопці Выбор объектов на панелі Объекты і лівою кнопкою, утримуючи її, намалюйте рамку вибору навколо об’єктів, які треба об’єднати в одну групу. Клацніть на кнопці Сгруппироватьобъекты, розташованій у нижньому правому куті рамки вибору. Для розгрупування об’єктів клацніть один раз на них і на кнопці Разгруппироватьобъекты, яка розташована у нижньому правому куті рамки.

23. Для видалення зайвих сторінок перейдіть на сторінку, яку потрібно видалити, у меню Правка виберіть команду Удалить страницу. Клацніть спочатку на перемикачі з надписом, що відповідає вашим потребам, наприклад, на перемикачі Только страницу справа, а потім на кнопці ОК. Якщо помилково буде видалена потрібна сторінка, виберіть у меню Правка команду Отменить удаление страницы.

24. Закінчіть заповнення буклету і збережіть його командою Файл/Сохранить. Вийдіть з програми.

Контрольні запитання:

1. Для чого призначена програма Microsoft Publisher?

2. Охарактеризуйте інтерфейс програми Microsoft Publisher.

3. Що таке шаблон і з яких об’єктів він складається?

4. Для чого призначена Область завдань?

5. Як створити, відкрити і зберегти публікацію?

6. В яких форматах можна зберігати документи Microsoft Publisher?

7. Як створити новий шаблон публікації?

8. Як з’єднати та розділити текстові рамки?

9. Як додати до публікації інформацію з інших офісних документів?

10. В який спосіб можна додавати сторінки до створеної публікації та видаляти їх?

11. Як групувати та розгруповувати об’єкти?

12. Як вставити новий об’єкт для оформлення публікації?

 

Звіт по роботі повинен містити:

1. Тему, мету.

2. Хід виконання роботи.

3. Відповіді на контрольні запитання.

4. Висновки з роботи.

 

     
 
 
   

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Загальні відомості. Перелік питань до захисту практичної роботи | Практична робота. Мета: Ознайомитися з основними можливостями табличних процесорів та прийомами їх використання.

Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 515. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Стресс-лимитирующие факторы Поскольку в каждом реализующем факторе общего адаптацион­ного синдрома при бесконтрольном его развитии заложена потенци­альная опасность появления патогенных преобразований...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия