Студопедия — Довідковий матеріал. Біохімічна індикація дії радіації.Біохімічні методи активно впроваджують в радіаційну медицину, радіобіологію і радіаційну гігієну
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Довідковий матеріал. Біохімічна індикація дії радіації.Біохімічні методи активно впроваджують в радіаційну медицину, радіобіологію і радіаційну гігієну






 

Біохімічна індикація дії радіації. Біохімічні методи активно впроваджують в радіаційну медицину, радіобіологію і радіаційну гігієну. Для них характерні широкий набір чутливих тестів, швидка реакція у відповідь на дію іонізуючих випромінювань у широкому діапазоні доз і відносно тривала «пам’ять» на променеве враження. Використовування біохімічних показників засновано на обліку та аналізі метаболічних змін, що спостерігаються в організмі під час дії іонізуючого випромінювання. У літературі трапляються різні групи тестів, запропоновані для біохімічної індикації.

Великі можливості для дослідників під час вибору показників біохімічних індикаторів променевого враження запропонували Гербер і Декок. Автори внесли у список 30 показників, які визначали в сечі. Це різні класи біологічних сполук (амінокислоти, поліаміни, ферменти, метаболіти нуклеїнових кислот, іони), які, на думку авторів, можуть дати комплексну дозову оцінку дії іонізуючого випромінювання. Приклади деяких методів біохімічної індикації наведено в роботі Альтмана. Автор запропонував такі показники: у крові – амілаза і лізиламінопептидаза; у сечі – креатин, таурин, індоксилсульфат, 5-оксиіндол-3-оцтова кислота, псевдоурідин, α-аміноізомасляна кислота, ДНКаза II. Вказані показники розділені, з урахуванням патогенетичних закономірностей їх підвищеного вмісту в крові і сечі, на чотири групи:

1 – які характеризують особливості метаболізму специфічних сполук (зокрема, псевдоурідин, що відображає розпад РНК);

2 – що свідчать про загальну реакцію організму на променеву дію (більшість показників);

3 – що відображають специфічну реакцію одного або декількох органів (наприклад, підвищення рівня α-амілази в крові);

4 – які застосовують як індикатори, так і для прогнозу радіаційних уражень.

Виконавши велику кількість досліджень з вивчення впливу опромінювання на обмін білків і нуклеїнових кислот, учені дійшли до висновку про необхідність класифікації біохімічних показників променевого ураження за такими видами порушень метаболізму, з якими вони найтісніше пов’язані. Було запропоноване принципово нове розділення біохімічних індикаторів на дві групи, що беруть до уваги зміни технічно-лабораторних можливостей і рівень (молекулярний, клітинний) змін, що діагностуються:

Група 1: дезоксинуклеозиди – загальні; тимідин та продукт його розпаду; дезоксиурідин; амінокислоти та продукти їхньої деградації: таурин, цистеїнові кислоти, продукти деградації триптофану; креатин/креатинін; ферменти сироватки крові: амілаза, лужна фосфатаза та її ізоферменти.

Група 2: структурні індикатори: одноланцюгові розриви ДНК; репаративний синтез ДНК; порушення структури мембран еритроцитів.

Суттєвим пріоритетом володіють продукти розпаду ДНК (тимідин, дезоксицитидин, дезоксиуридин і β-аміноізомасляна кислота). Важливе значення має кількісне визначення не окремих метаболітів ДНК, а їхня сума. Багато уваги приділено вивченню патогенезу дезоксинуклеозидимії і дезоксинуклеозидурії. Показаний чіткий кореляційний взаємозв’язок інтенсивності приросту продуктів розпаду ДНК в крові і сечі, рівня клітинного збіднення лімфоїдної тканини. Такий висновок випливає з дослідів на тваринах різного віку, що мають неоднаковий ступінь розвитку лімфоїдної тканини під час комбінації радіаційної дії з окремими чинниками, що володіють лімфотропним упливом (введення ад’юванта Фройнда, антилімфоцитарної сироватки, глюкокортикоїдних гормонів). З інших біохімічних показників першої групи перспективні з прикладного погляду ферменти крові, беручи до уваги специфічність їхніх змін під час радіаційних дій і відносну простоту визначення. Кажучи про ферменти як індикатори опромінювання, треба виділити амілазу і лужну фосфатазу.

Зміни активності ферменту амілази в умовах дії іонізуючого випромінювання вивчені в осіб з гострою променевою хворобою, під час радіотерапії злоякісних новоутворень і в експерименті на щурах. Знайдена певна дозова залежність як у 1-й добі (в межах доз 200–300 рад, 500 рад і вище), так і під час динамічного спостереження протягом триваліших термінів після променевого впливу. Амілаземія характерна при опромінюванні голови і слинних залоз (мінімальною дозою, що викликає збільшення рівня ферменту в крові, приймають дозу 150 рад).

Лужна фосфатаза визнана багатьма дослідниками як перспективний біохімічний тест радіаційних уражень. Уже в перших дослідженнях було показано зниження активності ферменту у тварин при рентгенівському опроміненні. В подальших роботах оцінювали вплив опромінення не тільки на загальну активність лужної фосфатази, але і на її ізоферменти. Відомо, що лужна фосфатаза знаходиться в організмі в декількох ізоформах: кісткової, печінкової, кишкової і ниркової. J. Stepan і співавтори визначали активність перших трьох ізоферментів у сироватці крові щурів, які піддавалися тотальному γ-опроміненню (джерело Со) в одноразових дозах 100, 300, 500 і 800 Р. Вимірювання показників проводилося на 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 11 і 14-у добу після опромінення. Автори виявили зміни загальної фосфатазної активності залежно від дози, а також активності печінкового і кишкового ізоферментів. Меншою чутливістю до дії радіації володіла фракція кісткового ізофермента (зміни його активності виявлялися лише у разі дози 800 Р). Ретельне математичне опрацювання одержаних даних дало змогу авторам говорити про можливість використання цього ферментативного показника для ранньої діагностики і прогнозування радіаційного враження кишківника і кісткової тканини. Підкреслено також ще один важливий аспект застосування цього біохімічного індикатора – для оцінки радіозахисного впливу фармакологічних засобів і деяких інших терапевтичних заходів. Придатність лужної фосфатази під час відбирання радіопротекторів продемонстрована в подальших працях Крізала, Стокласова, Ледніна.

Б.П. Суринов виконав низку клініко-експериментальних досліджень з вивчення множинних форм ферментів під час дії опромінення. Були визначені ізоферменти естераз ефірів карбонових кислот, лактат-дегидрогенази, кислої і лужної фосфатаз в крові і деяких тканинах.

Із показників другої групи відносно простими і доступними для виконання є лише ті методи, що засновані на вивченні порушень в структурі мембран, що є однією з основних вимог, які ставляться до методів біохімічної індикації. Як приклад цієї групи показників можна привести метод виявлення радіаційного враження мембран еритроцитів, заснований на вимірюванні їхньої кількості при седиментації у градієнті урографіна після додаткової обробки поверхнево-активними сполуками (тритони, твіни) або етиловим спиртом, кислотна чи лужна їхня резистентність. Вказані методи дають змогу оцінити величину дози в межах від 100 до 500 Р.

Вимірювання лужної фосфатази проведене у разі контролю за людьми, що піддаються професійному опроміненню, в діапазоні дозових навантажень від 0 до 5 бер. При цьому показано, що у межах доз 0,01–3,3 бер існує експоненціальна залежність між активністю ферменту і величиною поглинутої дози. Т. Кубасова і співавтори запропонували використовувати для біоіндикації у межах малих доз поверхневі зміни клітин крові ссавців, що виявляються методами зв’язування лектинів – рослинних білків, здатних специфічно взаємодіяти з вуглеводними компонентами рецепторів мембран. Вони провели експерименти на мишах і на зразках крові людини, підданих рентгенівському опроміненню в межах доз 0,25–5,0 Гр.

Діапазон малих доз опромінювання став предметом експериментальних робіт, проведених на мишах в умовах гострого γ-опромінення (джерело 137Сs). Фейнендеген та співавтори провели низку досліджень, в яких на першому етапі було показано, що включення в ДНК мишей введеного внутрішньовенно дезоксиурідину, міченого за 125І, зменшується під упливом опромінення всього тіла. Ефект досягав свого максимуму до 4 год після опромінення і виявлявся навіть при такій малій дозі, як 0,05 Гр. На другому етапі був розроблений відносно простий чутливий метод, що дає змогу оцінювати виявлений феномен. Метод полягає в наступному: живі триденні культури фібробластів пересівали на поживне середовище, що містить сироватку крові опромінених в різних дозах мишей і дезоксиурідин з радіоактивною міткою за 125І. Після цього визначали ступінь включення позначеної сполуки у фібробласти. Оптимальні результати, які мають найбільшу кореляцію з поглинутою дозою, виявлялися в пробах з сироваткою крові мишей після чотиригодинного опромінювання.

В.К. Мазурик і співавтори встановили залежність доза–ефект під час дослідження виділень метаболітів, похідних ДНК (дезоксиурідин, тімідіин, ß-аміноізомасляна кислота), щурами під час опромінення їх у межах доз 50–200 Р у різних ліній тварин з використанням різних видів опромінення і різних потужностей доз. Вони також отримали важливі дані про характер екскреції продуктів метаболізму ДНК у тривалих дослідах. Результати свідчать про наявність декількох максимумів підвищеного виділення вказаних сполук (перший – на 1-й добі – для всіх отриманих метаболітів, другий – з 15-ї доби для дезоксиурідину, з 20-ї – для тимідину). Для ß-аміноізомасляної кислоти виявлені, крім першого, ще два максимуми (другий – на четверту добу і третій – на 15–30-у добу). Ці результати можуть бути використані під час аналізу патогенезу віддалених наслідків радіації і виявленні ролі порушень метаболізму у вказаних патологічних процесах.

Хромосомні аберації. Зміни структури хромосомного апарату називають хромосомними абераціями (перебудовами або мутаціями). Вони можуть виражатися у зміні числа генів у хромосомах унаслідок або випадіння з хромосоми її частини – делеції, або подвоєння ділянок хромосом – дуплікації. Якщо ж в одній із ділянок хромосоми гени розташовані у зворотному порядку порівняно з нормою, то це явище називають інверсією. В структурі ділянки хромосоми, що зазнала інверсії, може бути центром ера, й тоді йдеться про парацентричну інверсію. Коли інвертована ділянка не має центромери, інверсію називають перицентричною.

До хромосомних аберацій також належить зміна положення ділянки хромосоми в хромосомному наборі. Аберації цього класу називають транслокаціями. Найпоширенішими є реципрокні транслокації, за яких відбувається обмін ділянками між не гомологічними хромосомами. Якщо ділянка хромосоми змінює своє положення без реципрокного обміну й залишається в тій самій хромосомі або ж потрапляє в іншу, то йдеться про транспозицію.

Транслокація може бути збалансованою, коли до розривів хромосоми приєднуються однакові фрагменти іншої хромосоми. При цьому виникають так звані робертсонові структури, серед яких трапляються й дицентричні хромосоми. Утворення хромосомних аберацій цього типу активізується під впливом опромінення. Поява робертсонових структур не спричиняє захворювання. Натомість, у разі незбалансованої транслокації спостерігається фізична або ментальна недостатність.

Основою появи хромосомних аберацій є фрагментація або обміни фрагментами між різними хромосомами чи в межах однієї хромосоми. Фрагментація хромосоми пов’язана з розривами молекули ДНК.

У разі опромінення клітини в пресинтетичній фазі фрагментації й обміни фрагментами як процеси, пов’язані з розривами ДНК, стосуються всієї хромосоми – носія однієї молекули ДНК. Аберації, які виникають при цьому називають хромосомними. Якщо ж фрагментації й обміни індукуються в реплікативній або в постреплікативній фазі, то внаслідок індивідуальності молекули ДНК у хроматидах аберації хромосом спричиняються розривами молекули ДНК у хроматидах. Такі аберації називаються хроматидними.

Розрізняють такі хроматидні аберації:

· хроматидна кінцева делеція – відщеплення кінцевого фрагмента;

· хроматидна інтерстиціальна делеція – вставка – відщеплення кінцевого фрагмента з однієї хроматини й ділянки з другої хроматини з наступним обміном цими фрагментами;

· ізолокусні розриви – розриви в обох хроматидах у тотожних місцях;

· хроматидні транслокації – обміни фрагментами хроматид між різними хромосомами й у межах однієї хромосоми;

· хроматидні кільця.

Виділяють такі хромосомні аберації:

· хромосомна кінцева делеція – відщеплення кінцевого фрагмента;

· асиметрична хромосомна транслокація – злиття центричних фрагментів і окремо – ацентричних (повна транслокація) або об’єднання між собою лише центричних (неповна транслокація);

· хромосомні ацентричні кільця – відщеплення внутрішнього фрагмента, який утворює кільце;

· хромосомні центричні кільця.

З поодинокими хромосомними розривами пов’язані шизофренія, затримка розумового розвитку, деякі типи раку. В разі опромінення жінки в перші шість тижнів вагітності навіть у дозі 0,1 Гр генетичні ушкодження можуть виявитися настільки значними, що це загрожуватиме здоров’ю майбутньої дитини.

За дуже сильних ушкоджень хромосом проявляється їх масова фрагментація – пульверизація.

Тестові завдання для самоконтролю знань:

1. При якій мінімальній дозі виникаєамілаземія: а) 300 рад; б) 150 рад; в) 500 рад; г) 1 рад.

2. Як називається зміна числа генів у хромосомах або випадіння з хромосоми її частини: а) делеції; б) дуплікації; в) пульверизація; г) фрагментація.

3. Як називається масова фрагментація хромосом: а) делеції; б) дуплікації; в) пульверизація; г) фрагментація.

4. Утворення асиметричних хромосомних транслокацій спостерігається при: а) хроматидних абераціях; б) хромосомних абераціях.

5. З якими процесами пов’язана фрагментація хромосоми:а) метаболічними; б) розривами молекули ДНК; в) збільшення рівня ферменту в крові; г) зміни загальної фосфатазної активності; д) інтенсивності приросту продуктів розпаду ДНК в крові і сечі.

6. Хто запропонував використовувати методи біохімічних індикаторів променевого враження: а) Гербер; б) Рентген; в) Кюрі; г) Декок; д) Суринов.

7. При якій дозі виявлялися зміни активності фракції кісткового ізофермента: а) 100 Р; б) 300 Р; в) 500 Р; г) 800 Р.

8. Які хвороби пов’язані з хромосомними абераціями: а) амілаземія; б) шизофренія; в) дифтерія; г) гастрит.

9. Утворення ізолокусних розривів спостерігається при: а) хроматидних абераціях; б) хромосомних абераціях.

10. Як називають інверсію, коли інвертована ділянка не має центромери: а) парацентрична; б) перицентрична.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 440. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия