Студопедия — Крымский Государственный Медицинский Университет
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Крымский Государственный Медицинский Университет






а) головного і спинного мозку; б) рогівки;

в) міокарду; г) епітелію шлунку; д) епітелію бронхів.

 

10. Найбільш часте застосування пневматичних шин: а) іммобілізація при пошкодженнях хребта; б) іммобілізація при пошкодженнях стегна; в) іммобілізація при пошкодженнях передпліччя і гомілки;

г) як найбільш оптимальний спосіб іммобілізації при пошкодженнях в області плечового суглоба.

 

11. Яка найбільш доцільна пов'язка накладається на сідницю: а) клеолова;

б) пращевидна; в) циркулярна; г) восьмиобразна.

 

12. Для чого медсестра гнійною перев'язувальною одягає клейонковий фартух і гумові рукавички? а) щоб не забруднити свій одяг; б) щоб можна було їх (рукавички і фартух) вимити після перев'язки і не забруднити одяг наступного хворого; в) щоб не перенести інфекцію від одного хворого до іншого;г) щоб гнійна інфекція не інфікувала медсестру.


 

КОНТРОЛЬНЫЕ ЗАДАЧИ НА ИТОГОВЫЙ МОДУЛЬНЫЙ КОНТРОЛЬ

Вариант 1

1.Постова медсестра виявила, що у хворого, що оперується з приводу травми грудної клітки з розривом легені, на другий день після втручання з'явилося виділення яскраво-червоній крові їх дренажу плевральної порожнини, знизився артеріальний тиск, став частим і ниткоподібним пульс. Якими повинні бути дії постової медсестри?

Ответ: Негайно повідомити про це лікареві.

2. У хворого при проведенні закритого масажу серця в положенні лежачи на спині на твердій поверхні в області верхівкового поштовху по лівій среднеключичной лінії виник перелом 4-5 ребер. Яка причина даного ускладнення?

Ответ: Неправильно вибрано місце прикладення сили.

 

 

Вариант 2

1. Професор проводить обхід хворих в хірургічному відділенні, але з ним знаходиться тільки завідувач відділенням, Він призначив хворому ультразвукове обстеження жовчного міхура. Хто повинен бути присутнім на обході? Хто виконає призначення професора?

Ответ: Бути присутніми повинні всі лікарі. Виконати повинна постова медсестра.

2. Яка мета закидання голови при проведенні штучного дихання?

Ответ: Забезпечити прохідність дихальних шляхів.

 

Вариант 3

1. Швидка допомога доставила хворого в приймальний спокій з кровотечею із

шлунку, що виражається в блювоті з кров'ю, меленою, низьким артеріальним тиском, ниткоподібним пульсом. У хворого вдома був колапс. Який вид транспортування у відділення вибрати? Хто повинен супроводжувати хворого?

Ответ: Транспортування на каталці у супроводі хірурга і реаніматолога.

2. Поясните суть і обгрунтованість прийому Селліка при наданні реанімаційної допомоги особі, що втопилася.

Ответ: Натискання на перстневидний хрящ, який, здавлюючи стравохід, перешкоджає аспірації шлункового вмісту.

 

Вариант 4

1. Хворий після лікування в хірургічному відділенні з приводу флегмони гомілки виписаний на амбулаторне лікування. Що в палаті необхідно обробити після виписки?

Ответ: Проводиться миття полови, обробка ліжка, тумбочки, стільця, постільного приладдя.

2. Хворий М. під час фізичних вправ в тренажерному залі відчув різкий біль в області правого біцепса. При огляді по передній поверхні правого плеча візуалізується слабка припухлість, деформація за типом поглиблення. При пальпації області травми біль значно посилюється. Активні рухи неможливі унаслідок болю, пасивні обмежені і утруднені з тієї ж причини. Яка травма, на ваш погляд, у хворого в даному випадку? Яку необхідно надати першу допомогу?

Ответ:У хворого розрив двоголового м'яза плеча. Необхідно виконати іммобілізацію верхньої кінцівки за допомогою шини Крамера або підручних засобів, місцево застосувати холод, доставити хворого в хірургічний стаціонар.

 

Вариант 5

1. Під час надходження дитини в хірургічне дитяче відділення за ним регулярно спостерігає лікар, виконує низку лікувальних заходів: проводить перев'язки, промивання гнійної порожнини, а медична сестра стежить за виконанням гігієнічних заходів, за одягом, ліжком дитини, виконує призначення лікаря. Санітарка виконує функції прибиральниці. По якій системі організована робота у відділенні?

Ответ: По двоступеневій системі.

2. У хворий Н. під час бігу підвернулася права стопа всередину, після чого з'явився біль в області гомілковостопного суглоба. Ходьба украй скрутна із-за болю. При огляді по зовнішній поверхні правого гомілковостопного суглоба слабка припухлість. При пальпації області припухлості біль посилюється. Активні рухи обмежені унаслідок болю, пасивні безболісні, можливі в повному об'ємі. Яка травма, на ваш погляд, у хворий в даному випадку? Яку необхідно надати першу допомогу?

Ответ: Видалити зондом вміст шлунку. Провести часткову санітарну обробку. Поголити шкіру на місці майбутньої операції. За призначенням анестезіолога компенсувати втрати внутрішньовенними вливаннями.

 

Вариант 6

1. Хворий поступив в приймальне відділення самостійно з болями у верхньому відділі живота, блювотою кишковим вмістом. При огляді і рентгенівському обстеженні виявлена кишкова непрохідність. Яким заходам потрібно вжити перед подачею його на операцію?

Ответ: Видалити зондом вміст шлунку. Провести часткову санітарну обробку. Поголити шкіру на місці майбутньої операції. За призначенням анестезіолога компенсувати втрати внутрішньовенними вливаннями.

2. Хворий С., 65 років, доставлений в ургентному порядку в хірургічне відділення з діагнозом: проникаюче поранення черевної порожнини з пошкодженням поперечно-ободової кишки, селезінки, гемоперітонеум, геморагічний шок 2 ст. Оперований. Виконана спленектомія, ушивання рани поперечний-ободової кишки, санація черевної порожнини. Чи показана в даному випадку екстрена профілактика правця?

Ответ: Показана. Для екстреної профілактики необхідно використовувати АС-анатоксин або ПСЧІ або ПСС.

 

Вариант 7

1. Під час операції в чистій операційній виявлений і розкритий абсцес печінки. Який вид прибирання перед наступною операцією необхідно провести?

Ответ: Провести генеральне прибирання.

2. Хворий отримав травму черепа і знаходився в несвідомому стані. У тім'яній області є рана, що кровоточить. Необхідний вид пов'язки, щоб хворий як менше рухав головою.

Ответ: Косиночная пов'язка.

 

Вариант 8

1. У хірургічному відділенні за хворим спостерігає медична сестра, виконує призначення лікаря, проводить перев'язки, а санітарка перестилає ліжко, миє хворого під душем, переодягає, допомагає при умиванні, годуванні хворого, ставить клізму під спостереженням медсестри. Лікар оглядає хворого, призначає лікування, виконує операції. По якій системі організована робота у відділенні?

Ответ: Трьохстепенна система.

2. Хворий звернувся з приводу забиву лівого плечового суглоба. Рухи в плечовому суглобі обмежені із-за болю. Необхідний вид пов'язки.

Ответ: Пов'язка Дезо.

 

Вариант 9

1. Перед операцією у хворого К., 24 років, з приводу не ущемленої пахової грижі проведена внутрішньошкірна проба з 0,5% розчином новокаїну 0,1 мл. Через 20 хвилин на шкірі передпліччя з'явилася яскрава гіперемія до 3,0 см в діаметрі. Викликаний лікар. Як розцінити результати проби? Чим провести знеболення під час операції?

Ответ: Проба на новокаїн різко позитивна. Необхідно застосувати інший місцевий анестетик або наркоз.

2. Дитина при катанні на ковзанах впала і ударилася правим коліном. На коліні є невелика рана. Необхідний вид пов'язки.

Ответ: “Черепашача” пов'язка, що сходиться або розходиться.

 

Вариант 10

1. Хворий Е., 19 років, поступив в хірургічне відділення з післяін'єкційним абсцесом стегна. Черговим хірургом гнійник розкритий, але він виявив, що у хворого є множинні інфільтрати і сліди після внутрішньовенних ін'єкцій. Яке захворювання можна запідозрити у хворого?

Як медична сестра повинна проводити пробу на чутливість до антибіотиків? Як поступити з шприцем після використання?

Ответ: Хворий – наркоман. Не виключена можливість носійства вірусу імунодефіциту людини (СНІД’у). Медсестра повинна працювати одноразовим шприцем, в рукавичках. Шприц після використання необхідно замочити для дезинфекції на 1 годину в 3% розчині хлорного вапна. Після цього привести його в неробочий стан, відламавши або зрізавши канюлю, а голку зігнути, щоб не можна було її використовувати повторно.

2. Хворий К., 25 років поступив в хірургічне відділення після автодорожної події. Отримав удар в область грудної клітки. Зараз відзначає одишку, болі при диханні в правій половині грудній клітці, блідість шкіри і слизових оболонок, запаморочення, мигтіння перед очима. Пульс у хворого слабкого наповнення, 120 ударів в одну хвилину, артеріальний тиск 80/40 мм рт. ст. Грудна клітка слабо бере участь в диханні, справа визначається притуплення і не прослуховується дихання.

Яка гадана травма у хворого? Як уточнити діагноз? Які необхідні заходи допомоги?

Ответ: У хворого імовірно закрита травма грудної клітки з внутрішньоплевральною кровотечею, Для уточнення діагнозу необхідна рентгенографія грудної клітки, плевральна пункція. При підтвердженні діагнозу проводять повторні пункції плевральної порожнини з введенням антибіотиків, гемостатична терапія, а при їх неефективності операція торакотомія для зупинки кровотечі і заповнення крововтрати.

 

Вариант 11

1. Хворий П., 22 років, звернувся в порядку швидкої допомоги до медсестри з скаргами на болі в області зовнішньої поверхні правого плеча, підвищення температури тіла до 39 0 С. При огляді виявлений інфільтрат в підшкірній клітковині діаметром 5 см, хворобливий при пальпації, з розм'якшенням в центрі. Шкіра в цій області червона. Із слів хворого, 5 днів тому була зроблена ін'єкція 25% розчину магнію сульфату у зв'язку з підвищенням артеріального тиску. Яка була допущена помилка при виконанні ін'єкції? Яке виникло ускладнення? Які заходи необхідно вжити медсестрі?

Ответ: Ін'єкція даного препарату виконана не внутрішньом'язово, а підшкірно. Виник післяін'єкційний абсцес. Медсестра повинна направити хворого до хірурга для розтину абсцесу.

2. Хворий А., 34 років в колотнечі отримав удар ножем в живіт. Швидкою допомогою доставлений в хірургічний стаціонар. При огляді хворий блідий, в свідомості, пульс слабкого наповнення, артеріальний тиск 70/40 мм рт. ст.. Живіт декілька піддутий, слабо бере участь в диханні, в правому підребер'ї є рана 2,0х1,0 см з якої виділяється при диханні невелика кількість крові. При пальпації хворобливість в правому підребер'ї і в правій половині живота притуплення.

Яке гадане у хворого пошкодження? Які додаткові необхідні методи діагностики? Яка необхідна допомога?

Ответ: Імовірно при ножовому пораненні пошкоджена печінка. Необхідно додатково зробити загальний аналіз крові, визначити гематокріт, а якщо можливо те і ОЦК, лапароскопія. Хворий повинен бути екстрено оперованим під прикриттям заповнення крововтрати.

 

Вариант 12

1. Хворий С., 56 років, звернулася до лікаря – невропатолога з скаргами на оніміння і болю по задній поверхні лівого стегна і гомілки. Хворий відзначив, що появі цих скарг передувала ін'єкція в ліву сідницю, виконана вдома. Чим викликані симптоми? Яка можлива помилка була допущена при виконанні ін'єкції?

Ответ: При ін'єкції пошкоджений сідничий нерв. Ін'єкція виконана не у верхній зовнішній квадрант, а у внутрішній нижній.

2. У хворого С., із закритою травмою живота при операції виявлено пошкодження селезінки. Селезінка видалена, але у хворого залишається блідість шкіри і слизових оболонок, тахікардія 150 ударів в хвилину, артеріальний максимальний тиск 50 мм рт. ст., шоковий індекс 2,0. Гемоглобін 60 г/л, центральний венозний тиск знизився практично до 0 мм водного стовпа, сеча через введений під час операції катетер не виділяється. Встановлено, що втрата крові складає 2000 мл, ОЦК знизилося на 40%.

Який стан у хворого, обумовлений крововтратою і яка його тяжкість? Як заповнити крововтрату?

Ответ: У хворого є масивна крововтрата, геморагічний шок. Заповнення крововтрати: 170%, з яких крові 70%, співвідношення крові і колоїдних розчинів 1:1.

 

Вариант 13

1. Під час внутрішньовенного введення розчину ципрофлоксацину хворому К., він став пред'являти скарги на відчуття браку повітря, серцебиття, що стискають, тиснуть болі за грудиною. Оціните розвинуту картину. Ваші подальші заходи?

Ответ: Розвинувся анафілактичний шок. Необхідно припинити введення препарату, терміново ввести адреналін, кардіотонічні засоби антигістамінні, глюкокортикоїди.

2. Чоловік поранений ножем в праве плече. З рани фонтаном б'є яскраво-червона кров. Який вид кровотечі? Який повинен бути вид першої допомоги?

Ответ: Артеріальне. Накласти джгут вище поранення на плече.

3. Хворому після резекції шлунку з приводу виразкової хвороби призначено відкачувати зондом вміст з кукси шлунку 2 рази на день. З якою метою відкачують вміст? Як довго воно проводиться?

Ответ: Оскільки анастомоз після резекції починає функціонувати тільки через декілька днів, то накопичується в куксі вміст, який може привести до недостатності швів і перитоніту. Відкачують до відновлення функції анастомозу, про що свідчить зменшення відкачуваного вмісту, звичайно до 50--0 мл.

 

Вариант 14

1. У післяопераційному періоді з метою заповнення ОЦК, хворому П. 45 років внутрішньовенно краплинно вводили розчин Рінгера, на етикетці якого не були вказані термін придатності і дата виробництва. Після інфузії у хворого виникло підвищення температури тіла до фебрильних цифр, лихоманка, які незабаром вирішилися профузним пітом.

Яка причина розвитку вказаних проявів?

Ответ: Розвинулася пірогенна реакція, очевидно унаслідок непридатності розчину Рінгера.

2. У немолодої жінки мимоволі почалася кровотеча з виразки гомілки. Кров темна, тече рівномірним струменем. Який вид кровотечі у хворий? Яка повинна бути перша допомога?

Ответ: У жінки венозна кровотеча. Перша допомога – створити піднесене положення кінцівки. Можна накласти ще тиснучу пов'язку.

3. У хворого 77 років останні роки наголошується утруднення сечовипускання, часто сечовипускання буває в нічний час. Добу тому після вживання гострої їжі сеча перестала виділятися і з'явилися значні болі внизу живота. Що відбулося у хворого? Передбачувана причина цього стану і які заходи допомоги?

Ответ: Хворий страждає аденомою передміхурової залози. Наступила гостра затримка сечі. Необхідно провести катетеризацію або накласти цистостому.

 

Вариант 15

1. Вкажіть послідовність збору системи для внутрішньовенних трансфузій?

Ответ: Система в зібраному вигляді складається з флакона з необхідним для вливання препаратом, короткої трубки з повітряним фільтром і голкою для надходження повітря у флакон, крапельниці з фільтром і двома трубками, затиску, пункцційної голки, гумової перехідної трубочки, що сполучає трубку крапельниці з пункційною голкою. Знявши з флакона металевий ковпачок, заздалегідь обробити його спиртом, вводять в нього коротку голку крапельниці (через неї потім піде рідина з флакона) і довгу голку повітрявідної трубки (через яку у флакон входитиме повітря). На трубку перед крапельницею накладають затиск, перевертають флакон вверх дном і підвішують на спеціальній підставці на висоті 1 — 1,5 м над ліжком. При цьому стежать, щоб кінець довгої голки (повітрявідної трубки) знаходився у флаконі над рівнем рідини.

2. У хворого туберкульозом легенів почався кашель з яскраво-червоною пінявою мокротою.

Яка повинна бути перша долікарська допомога?

Ответ: Додають піднесене напівсидяче положення, забороняють говорити, рухатися, кладуть на груди міхур з льодом, вводять етамзілат, хлористий кальцій і ін. за призначенням лікаря. Пригнічувати кашельною рефлекс не стоїть, оскільки це сприяє до скупчення крові в нижніх відділах легенів і розвитку пневмонії.

3.У хворого після аденомектомії на 3-й день припинилося виділення сечі по дренажу,

пов'язка рясно промокла сечею. Що повинна зробити чергова медсестра?

Ответ: Викликати чергового лікаря.

 

Вариант 16

1. У хворого 98 років, обтяженого ішемічною хворобою серця, хронічним обструктивним бронхітом, цукровим діабетом, але підлягаючого зберіганню в інтелектуальному плані посеред вулиці відбулася зупинка дихання і серцевої діяльності. При цьому присутні два медичних працівників, визначите їх дії?

Ответ: Надавати допомогу на місці події, здійснюючи штучну вентиляцію легенів однією людиною і закритий масаж серця - іншим з частотою 1:5.

2. У чоловіка 37 років з'явився сильний біль в правому боці, ірадірующая в мошонку. Хворий кидається, не знаходить собі місця. Сечовипускання не прискорене, безболісне. Живіт м'який, хворобливий справа в нижньому відділі, симптом Щеткина-Блюмберга негативний. Симптом Пастернацкого різко позитивний справа. Передбачуваний діагноз? Ваші дії?

Ответ: У хворого правостороння ниркова коліка. Необхідно викликати лікаря і по його рекомендації провести спробу купірування коліки: ввести спазмолітики і знеболюючі. Можна застосувати теплу грілку до поперекової області або зробити хворому теплу ванну або інші заходи назначенні лікарем.

 

Вариант 17

1. Хворий впав на вулиці, перехожими з'ясовано, що він не подає ознак життя (пульсу на сонних артеріях немає, дихання не визначається). Початі реанімаційні заходи: висунута щелепа, завданий прекардиальный удару, почато штучне дихання методом «рот в рот» з частотою 16 в хвилину і закритий масаж серця з частотою 55 в хвилину. У чому полягає помилка в діях, що проводяться?

Ответ: Частота закритого масажу серця повинна бути істотно вище (80-100 в хвилину).

2. Жінка звернулася до хірурга з скаргами на болі в лівій сідниці після проведеної 2 дні тому внутрішньом'язовій ін'єкції магнію сульфату. При пальпації - в сідниці визначається хворобливий щільний інфільтрат діаметром 3,0 см. Передбачуваний діагноз, причина. Рекомендації.

Ответ: У хворого утворився інфільтрат в сідниці після ін'єкції магнезії протягом 2 днів, ймовірно із-за введення препарату підшкірно, а не внутрішньом'язовий. Небходімо для розсмоктування інфільтрату використовувати тепло (грілка, УВЧ і ін.)

 

Вариант 18

1. При якому патологічному стані під час проведення реанімації закидання голови протипоказане?

Ответ: При пошкодженні шийного відділу хребта.

2. У відділенні лікувався хворий з приводу виразкової хвороби, Близько трьох годин ночі він поскаржився медичній сестрі на сильний біль в надчеревній області. Сестра відзначила, що хворий блідий, пульс 60 ударів в 1 хвилину, слабкого наповнення, живіт різко напружений і хворобливий. Передбачуваний діагноз? Дії медичної сестри?

Ответ: У хворого ймовірно відбулася перфорація виразки. Необхідно негайно викликати чергового лікаря.

 

Вариант 19

1. У хворого (24 років) під час постановки підключичного венозного катетера справа раптово виникли сильні болі в грудній клітці на стороні пункції, з'явилася задишка. При аускультації: на стороні пункції легеневі шуми не вислуховуються, звук перкуторно-коробочки. ЧСС-90 в хвилину, А/Т 110/70 мм.рт.ст., гемодинаміка стабільна.

Яке ускладнення венепункції можна припустити?

Ответ: Правосторонній пневмоторакс.

2. У хірургічному відділенні заплановані планові оперативні втручання: холецистектомія, резекція шлунку, резекція сигмовидної кишки з приводу пухлини, ампутація нижньої кінцівки з приводу вологої гангрени. Визначте послідовність операцій, обгрунтуйте вашу послідовність. Вкажіть вид прибирання операційного залу в час і після операцій.

Ответ: Послідовність виконання операцій: холецистектомія; резекція шлунку; резекція сигмовидної кишки; ампутація нижньої кінцівки. Під час операції прибирання - поточна; після операций- генеральна.

 

Вариант 20

1. У хворого протягом 4 днів в правій підключичній вені знаходиться венозний катетер. Наголошується гіперемія шкіри навколо катетера, набряклість правої надключичної ямки, ціаноз, набряклість правої руки, болі по внутрішній поверхні плеча, розширення поверхневої венозної мережі. Яке ускладнення можна запідозрити?

Ответ: Синдром Педжета-Шретера (з'явився тромбофлебіт підключичної вени).

2. У хірургічне відділення поступив в ургентному порядку хворий з діагнозом помилкового крупу. Вирішено виконати трахеостомію. Який інструментарій знадобиться для виконання операції?

Ответ: Окрім звичайного набору загально хірургічних інструментів (скальпелі, пінцети, кровоспинні затиски), необхідно приготувати: однозубі гострі гачки (2 шт.), тупі гачки Фарабефа (2 шт.), рарозширювач для трахеї, подвійні трахеотомічні канюлі різних розмірів (3—4 шт.), електровідсмоктувач із стерильним катетером. Якщо операцію проводять під місцевою анестезією, готують шприци, голки і 0,25% розчин новокаїну.

 

 

Крымский Государственный Медицинский Университет







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 308. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия