Студопедия — Тема 4. Проблеми перегляду рішень в апеляційному і касаційному порядку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 4. Проблеми перегляду рішень в апеляційному і касаційному порядку






1. Суб’єкти, порядок і строк здійснення права на апеляційне оскарження судових рішень.

2. Новели Цивільного процесуального кодексу України щодо судових рішень, які підлягають апеляційному оскарженню, і проблемні питання їх визначення.

3. Зміст повноважень апеляційного суду щодо перегляду судових рішень і межі їх реалізації.

4. Проблеми касації у цивільному судочинстві.

5. Суб’єкти, порядок і строк реалізації права на касаційне оскарження судових рішень.

 

Контрольні питання

1. Чим приєднання до апеляційної скарги відрізняється від подачі апеляційної скарги?

2. Який порядок розгляду апеляційної скарги, поданої з пропуском строку для апеляційного оскарження судового рішення?

3. Чи можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали, які не передбачені в ст.293 ЦПК України?

4. Який строк передбачений для апеляційного оскарження рішення, якщо були оголошені лише його вступна і мотивувальна частини?

5. Чи має право апеляційний суд переглядати судове рішення в частині, яка не оскаржується?

6. В яких випадках апеляційний суд може приймати нові докази?

7. Чи допускається зупинення апеляційного провадження?

8. Чи відрізняється коло судових рішень, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку, від тих, які можуть бути переглянуті в касаційному порядку?

9. Чи є відкриття касаційного провадження підставою для зупинення виконання рішення, що оскаржується?

10. Чи розглядаються у касаційному провадженні додаткові матеріали?

11. Які правила, які застосовуються судом першої інстанції, не застосовуються при касаційному розгляді?

12. Суд якої інстанції вирішує питання про відстрочення, розстрочення виконання, зміну або встановлення способу виконання рішення, прийнятого судом касаційної інстанції?

Завдання 1. У справі про поновлення на роботі була призначена почеркознавча експертиза за клопотанням представника позивача, оскільки позивач стверджував, що він не писав заяву про звільнення і не він розписувався в журналі обліку трудових книжок за отримання трудової книжки. Відповідач проти призначення експертизи заперечував, оскільки вважав за неможливе її проведення без відібрання в судовому засіданні експериментальних зразків почерку, що було неможливим, оскільки позивача в даному засіданні не було. Окрім цього, суд при призначенні експертизи не обговорив із сторонами питання, які слід поставити на вирішення, визначивши їх в ухвалі самостійно. Суд також зупинив провадження у справі на час проведення експертизи.

Чи правомірні дії суду при призначенні експертизи і зупиненні провадження у справі?

Чи може відповідач оскаржити ухвалу суду і в якому порядку?

Завдання 2. Жиров звернувся в банк для отримання кредиту, проте йому було відмовлено. При перевірці його реєстрації з’ясувалося, що він з реєстраційного обліку знятий, про що відмітка в паспорті у нього відсутня.

Жиров звернувся у відділ громадянства, міграції і реєстрації фізичних осіб відповідного райвідділу, де йому пояснили, що він був знятий з реєстраційного обліку на підставі рішення суду про визнання його безвісно відсутнім. У рішенні вказувалося, що суддя Ворошиловського районного суду м. Донецьк ухвалив рішення за заявою його матери, визнавши його безвісно відсутнім, оскільки мати стверджувала, що він декілька років тому виїхав з міста, не повідомивши їй куди він їде, після чого вона не мала відомостей про нього. Суд при цьому не посилався на свідчення свідків або письмові докази у справі.

Жиров звернувся до адвоката за правовою допомогою, пояснивши, що він з міста не виїжджав, має постійне місце роботи, спілкується з матір’ю, що можуть підтвердити знайомі, родичі, колеги по роботі. Проте у нього з матір’ю виник спір про спадкування нерухомості його діда, що могло обумовити подання цієї заяви.

Які дії повинен зробити адвокат для надання правової допомоги у даній справі?

 

Завдання 3. Ленінський районний суд м. Донецька ухвалив рішення, яким задовольнив позов ТОВ «Механізація» про визнання договору купівлі-продажу нежилих приміщень, укладеного між ТОВ «Прогрес», від імені якого виступав арбітражний керуючим Морозова, і Поповим, недійсним і визнання за ТОВ «Прогрес» права власності на дані приміщення. Позов був заявлений ТОВ «Механізація» – кредитором ТОВ «Прогрес», яке знаходилося в процедурі банкрутства. Відповідачами у справі були покупець нежилих приміщень – Попов і Морозова. Позов був задоволений в повному обсязі. На момент ухвалення рішення у справі спірні будівлі були вже продані третій особі – Озерову, який звернувся з апеляційною скаргою на дане рішення.

У судове засідання до апеляційного суду з’явилися позивач, представник апелянта і новий арбітражний керуючий ТОВ «Прогрес» – Сорокін, на думку якого він, як арбітражний керуючий юридичної особи, майно якої продавалося, повинен бути допущений до розгляду справи, оскільки на момент апеляції арбітражний керуючий підприємства змінився.

Чи підлягає заява Сорокіна задоволенню? Яке рішення за заявленою апеляційною скаргою повинен прийняти суд?

 

Завдання 4. Страхова компанія «Ікар» звернулася до суду з позовом до Сорокіна про відшкодування майнової шкоди. Сорокін звернувся з зустрічною позовною заявою, в якій просив визнати акт автотоварознавської експертизи недійсним і стягнути майнову й моральну шкоду.

Судом було встановлено, що У м. Києві відбулося ДТП за участю водіїв: Володіної, яка управляла автомобілем КІА РІО, і Сорокіна, який управляв автомобілем Ніссан. Винним у ДТП був визнаний Сорокін, який порушив пункт 13.1 Правил дорожнього руху, і був притягнутий до адмінвідповідальності за ст.124 КпАП України. З протоколу про адмінправопорушення вбачалося, що вказаний автомобіль належить Трошину, з яким, як пояснив Сорокін у судовому засіданні, знаходився в трудових відносинах.

Страхова компанія «Ікар» відшкодувала Володіній шкоду, завдану автомобілю внаслідок ДТП, у розмірі 4284 грн. згідно з укладеним між ними договором страхування. Позовні вимоги обґрунтовувалися ст.993 ЦК України.

Рішенням районного суду м. Києва вимоги за зустрічною позовною заявою задоволені частково. Визнаний недійсним акт товарознавської експертизи, стягнута із СК «Ікар» на користь Сорокіна моральна шкода у розмірі 1500 грн.

Задовольнивши вимоги по зустрічному позову частково, суд виходив з того, що при проведенні експертизи допущений ряд порушень, а тому висновок не може бути доказом в справі, і позовні вимоги по первісному позову щодо відшкодування матеріальної шкоди, завданої ДТП, на цих підставах не можуть бути задоволені. Вирішуючи питання про визнання недійсним акту автотоварознавської експертизи, суд не притягнув до участі у справі ТОВ «Експертна компанія», що проводила експертизу, і експерта Волкова. У задоволенні позовних вимог страхової компанії «Ікар» до Сорокіна про відшкодування матеріальної шкоди було відмовлено.

Не погоджуючись з таким рішенням суду, страхова компанія «Ікар» подала апеляційну скаргу. У скарзі вказувалося на те, що у рішенні суду відсутнє посилання на норму, відповідно до якої може бути визнано незаконним висновок експертизи. Призначена у справі судова автотоварознавча експертиза не була проведена унаслідок некоректності поставлених експертові питань, що вказане експертом, на що суд не звернув уваги. СК «Ікар» просила рішення суду скасувати і прийняти нове про задоволення вимог по первинному позову в повному обсязі і відмову в задоволенні вимог за зустрічним позовом.

Чи підлягає задоволенню апеляційна скарга? Яке рішення повинен ухвалити суд апеляційної інстанції?

 

Завдання 5. Федін звернувся з позовом до СПД Радченко про розірвання договору на виготовлення і монтаж меблів, стягнення пені і відшкодування моральної шкоди.

У позові він вказав, що між ним і СПД Радченко був укладений договір на виготовлення і монтаж меблів для кухні вартістю 9 тис. грн., з яких 4700 грн. він як передплату віддав в день підписання договору. У обумовлений в договорі строк замовлення виконане не було. Після його письмової претензії працівники Радченко приступили до монтажу кухонних меблів в його квартирі, який не закінчили і пообіцяли продовжити наступного дня, а також отримали від Федіна залишок вартості меблів.

Посилаючись на ці обставини, позивач просив суд розірвати укладений договір в частині, яка залишилася не виконаною, стягнути на його користь відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» пеню у розмірі 13220 грн. (3% вартості роботи за кожен день прострочення виконання робіт), втрачений заробіток за 3 дні відпустки за власний рахунок в сумі 373 грн. і 5 тис. грн. компенсації моральної шкоди.

Рішенням районного суду позов був задоволений частково. Договір на виготовлення і монтаж меблів в частині, яка залишилася не виконаною, розірваний, стягнутий із СПД Радченко на користь позивача 13220 грн. пені за час прострочення виконання договору, 373 грн. втраченого заробітку, 3 тис. грн. компенсації моральної шкоди.

Апеляційний суд рішення суду першої інстанції скасував і ухвалив нове рішення, яким стягнув з Радченко 2620 грн. пені за прострочення виконання зобов’язань, 1500 грн. компенсації моральної шкоди.

Радченко звернувся з касаційною скаргою на рішення апеляційного суду, посилаючись на порушення норм матеріального і процесуального права, просив рішення даного суду скасувати і ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог. Зокрема він указував, що відшкодування моральної шкоди для даного випадку в законодавстві не передбачено.

Проаналізуйте ситуацію. Яке судове рішення повинен ухвалити суд?







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 476. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия