Студопедия — Тема 1. Загальнотеоретичні проблеми цивільного процесуального права
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 1. Загальнотеоретичні проблеми цивільного процесуального права






1. Новели цивільного процесуального законодавства щодо видів і розміру судових витрат.

2. Підстави і порядок відстрочення, розстрочення і звільнення від сплати судових витрат. Порядок повернення судового збору.

3. Проблемні питання відшкодування витрат на правову допомогу.

4. Новели національного законодавства щодо забезпечення позову. Заходи щодо охорони і захисту інтересів особи, права якої обмежуються при забезпеченні позову. Заходи, якими не допускається забезпечення позову.

5. Новели національного законодавства щодо доказування в цивільному судочинстві.

6. Розподіл обов’язків щодо доказування і порядок реалізації права на подання доказів. Доказові презумпції і фікції.

7. Новели цивільного процесуального законодавства щодо кола учасників цивільних процесуальних правовідносин.

8. Проблемні питання процесуального статусу сторін і представника в цивільному процесі. Порядок залучення і вступу до цивільного процесу третіх осіб.

9. Проблемні питання процесуального статусу особи, яка надає правову допомогу.

 

Контрольні питання

1. Який порядок повернення сплаченого судового збору?

2. Які дії має зробити суд, якщо вказана ціна позову очевидно не відповідає вимогам?

3. За яких умов і в якому розмірі підлягають відшкодуванню витрати на правову допомогу?

4. Чи допускається забезпечення позову до відкриття провадження у справі?

5. Чи допускається забезпечення позову на стадії апеляційного і касаційного оскарження?

6. Якими видами забезпечення позову, не передбаченими в ст. 152 ЦПК України, суд може забезпечити позов?

7. Які заходи захисту і охорони прав і інтересів осіб, права яких обмежуються при вживанні заходів забезпечення позову, передбачені в ЦПК України?

8. Що таке доказові презумпції і фікції?

9. Які обмеження передбачені щодо доказування на стадії апеляційного і касаційного перегляду судового рішення?

10. Який строк встановлений для надання доказів і чи може він бути поновлений?

11. Які питання не можуть ставиться на вирішення експертизи?

12. Чи є підставою для залишення без руху і повернення позовної заяви незазначення у позовній заяві третіх осіб?

13. Чи може суд притягнути з власної ініціативи співвідповідача?

14. На якій стадії допускається залучення до участі в справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову?

15. Хто є особами, які беруть участь в справі про захист честі, гідності, ділової репутації при розповсюдженні недостовірної інформації через ЗМІ?

16. Хто є належними відповідачами у справах про визнання публічних торгів недійсними?

17. В якому статусі можуть притягуватися нотаріуси у справах про визнання недійсними посвідчених ними правочинів?

18. Хто може брати участь в справі про стягнення аліментів як треті особи?

19. Хто може брати участь в справі про визнання особи такою, яка втратила право користування житловим приміщенням, і зняття її з реєстраційного обліку?

20. У чому полягають відмінності представника від особи, яка надає правову допомогу?

21. Чи може апеляційний суд притягнути до участі в справі особу як відповідача, третю особу, якщо це не було зроблено судом першої інстанції?

Завдання 1. Ухвалою місцевого суду м. Донецька від 10.12.2012 р. був накладений арешт на нежиле приміщення. Предметом спору було визнання договору купівлі-продажу даного приміщення недійсним, копія якого додавалася до позовної заяви. Ухвала була постановлена на підставі заяви про забезпечення позову, поданої позивачем 08.12.2012 р. Провадження у справі було відкрите 12.12.2012 р. На момент постановлення ухвали про забезпечення позову нежиле приміщення вже було продане Мохову на підставі договору купівлі-продажу від 27.11.2012 р., що був нотаріально посвідчений і пройшов державну реєстрацію. У позовній заяві Мохов не був вказаний як відповідач або третя особа.

Чи правомірні дії суду? Яким чином Мохов може захистити свої права?

 

Завдання 2. Іванов звернувся до суду з позовом про стягнення з Семенова суми позики, відсотків за два роки, 3% річних за час прострочення повернення боргу і інфляційних втрат. У позові Іванов указував, що між ним і відповідачем був укладений договір позики на суму 100 тис. грн., за користування якої відповідач повинен був сплачувати щомісячно 2 % і повернути суму позики, проте свої зобов’язання відповідач не виконав. На підтвердження позовних вимог Іванов надав суду оригінал договору позики, підписаний відповідачем, і розписку, надруковану на останньому аркуші договору позики.

Відповідач указував, що з позивачем він не укладав договір позики, гроші від позивача він не отримував, розписку не підписував. Його паспортні дані, сума позики і сума відсотків вписана не його почерком. Він часто буває у відрядженнях і залишає бухгалтеру для фінансових платежів чисті аркуші з підписами, виконаними в середній і нижній частині аркуша, щоб бухгалтер могла роздрукувати декілька платіжних документів і не могла використовувати їх для інших цілей. Він просив призначити почеркознавчу і технічну експертизи документів.

Суд залишив дане клопотання відкритим, зобов’язавши відповідача і позивача надати документи, які б містили вільні зразки їх почерку на дату підписання договору позики. Проте на наступне засідання відповідач не з’явився, здавши через канцелярію заяву про відкладення судового розгляду у зв’язку з відрядженням. У наступне засідання він не з’явився з тієї ж причини.

Суд ухвалою відмовив в задоволенні заявленого клопотання, вказавши, що неможливо призначити експертизи з огляду на ухилення відповідача від надання вільних і експериментальних зразків почерку і підпису.

Суд задовольнив заявлені позовні вимоги в повному обсязі.

Проаналізуйте дану ситуацію. Яким чином Семенов може захистити свої права?

Завдання 3. Марченко звернулася з позовом до свого колишнього чоловіка про визнання за нею частки в праві власності на квартиру та усунення перешкод в користуванні квартирою, придбаною за час шлюбу.

У позові вона вказала, що квартира була придбана в 2000 р. У договорі купівлі-продажу покупцем був вказаний чоловік. У шлюбі вони перебували з 1987 по 2007 р. Після розірвання шлюбу у зв’язку з неприязними відносинами з колишнім чоловіком, вона була вимушена переїхати до родичів. Після її переїзду відповідач змінив в квартирі замки і відмовляється надати їй ключі, в квартиру не пускає, посилаючись на те, що власником квартири є лише він.

У договорі купівлі-продажу квартири 2000 р. ціна квартири була визначена за інвентарною оцінкою БТІ на той момент, а саме 4 тисячі гривень, яку позивачка і вказала як ціну позиву. До позовної заяви була додана квитанція про сплату судового збору у розмірі 229,40 грн. Суд ухвалою залишив позовну заяву без руху, вказавши, що ціна позову явно не відповідає вартості квартири на момент розгляду справи. В ухвалі суд вказав, що цей недолік має бути усунений протягом 5 днів з дня її постановлення. Дана ухвала була отримана позивачкою після закінчення зазначеного в ухвалі строку.

Проаналізуйте дану ситуацію. Як Марченко може захистити свої права?

 

Завдання 4. ДП «Укрзв’язок» звернулося до суду з позовом до Жаркова, Юрченка і Морозова про відшкодування майнової і моральної шкоди, заподіяної транспортному засобу позивача під час ДТП.

Жарков і Морозов подали зустрічні позови до ДП «Укрзв’язок» і Юрченка про відшкодування майнової і моральної шкоди, заподіяної під час ДТП. При цьому Жарков і Морозов управляли транспортними засобами, що належали Дроздову і Павлову відповідно, за довіреностями.

Відповідно до постанови районного суду зіткнення транспортних засобів ДП «Укрзв’язок» і Жаркова, відбулося з вини Жаркова, який не вибрав безпечної швидкості руху і при виникненні перешкоди не вчинив заходів для уникнення зіткнення. Відповідно до постанови районного суду транспортні засоби під управлінням Жаркова і Морозова зіткнулися з вини останнього, який не вибрав безпечної дистанції, що спричинило зіткнення. Відповідно до постанови районного суду зіткнення транспортних засобів під керуванням водія ДП «Укрзв’язок» і Юрченка сталося з вини Юрченко, який порушив правила обгону.

В ході судового розгляду Морозов не зміг підтвердити розмір витрат на ремонт автомобіля. Окрім цього, строк дії його довіреності на управління транспортним засобом в ході розгляду справи закінчився.

Рішенням суду позов ДП «Укрзв’язок» задоволений частково, з Жаркова на користь ДП «Укрзв’язок» стягнута майнова шкода у розмірі 8 тис. грн., в задоволенні інших вимог і позовів Жаркова і Морозова було відмовлено.

Апеляційним судом рішення було скасоване і прийняте нове рішення, яким позови ДП «Укрзв’язок» і Жаркова задоволені частково, з Юрченко на користь ДП «Укрзв’язок» стягнута майнова шкода у розмірі 8 тис. грн. і на користь Жаркова – 17 тис. грн. і 2 тис. грн. на відшкодування моральної шкоди. Юрченко подав касаційну скаргу, в якій просив рішення апеляційного суду скасувати, а рішення суду першої інстанції залишити в силі.

Проаналізуйте ситуацію. Чи правильно був визначений склад осіб, які брали участь у розгляді справи? Чи підлягає касаційна скарга задоволенню?

 

Завдання 5. Осипов звернувся з позовом до ТОВ «Автоперевезення», податкової інспекції, товарної біржі з вимогою про визнання за ним права власності на придбані за результатами аукціону нежилі приміщення, що належали ТОВ «Автоперевезення». Майно, що реалізовувалося на аукціоні, знаходилося в податковій заставі і його продаж проводився за рішенням податкової інспекції у зв’язку з непогашенням ТОВ «Автоперевезення» заборгованості за податковими зобов’язаннями. Позивач аукціон виграв, проте ТОВ «Автоперевезення», податкова інспекція і товарна біржа відмовилися оформляти результати аукціону шляхом укладення договору купівлі-продажу. Зокрема власник посилався на незаконність продажу його майна, оскільки до проведення аукціону ухвалою господарського суду було відкрито провадження про банкрутство даного підприємства, що, на думку товариства, перешкоджало продажу його майна. На момент розгляду справи ТОВ «Автоперевезення» знаходилося у стадії ліквідації.

Позивач звернувся із заявою про забезпечення позову шляхом накладення арешту на спірне майно. ТОВ «Автоперевезення» проти накладення арешту заперечувало з посиланням на Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Суд заяву задовольнив і постановив ухвалу про накладення арешту.

Проаналізуйте дану ситуацію. Підготуйте апеляційну скаргу на ухвалу суду про забезпечення позову.

 

Завдання 6. Котову стало відоме про те, що районним судом було винесено рішення про скасування приватизації квартири, співвласником якої він був разом з матір’ю, яка і звернулася до суду з відповідним позовом. Третьою особою у справі було Управління комунальних ресурсів. Виходячи із змісту рішення, воно не було заочним. Котов не отримував повістки про судові засідання. Не погодившись з рішенням суду, він подав апеляційну скаргу, а також заяву про забезпечення позову шляхом заборони позивачці і третій особі здійснювати дії, спрямовані на приватизацію квартири, посилаючись на те, що на даний момент він знятий з реєстрації і його мати звернулася до суду з метою отримання можливості провести повторну приватизацію лише на себе, і на момент розгляду апеляційної скарги матір може приватизувати квартиру, що ускладнить реалізацію рішення у даній справі.

Яке судове рішення має постановити апеляційний суд за заявою Котова?

 

Завдання 7. Лобов звернувся з позовом до Прохорова В., Прохорової А. і КП «Жілком» про відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої залиттям квартири.

Позов був мотивований тим, що квартира позивача була затоплена гарячою водою внаслідок прориву центрального опалювання (радіатора в кімнаті) в квартирі, де проживають Прохорови. Позивач просив стягнути з відповідачів 38 тис. грн. майнової шкоди і 10 тис. грн. моральної шкоди.

Гірницьким районним судом м. Макіївки провадження у справі було закрите у зв’язку із смертю позивача.

Спадкоємці Лобова – Лобова і Марков звернулися з апеляційною скаргою на ухвалу суду, в якій просили скасувати ухвалу і справу повернути для продовження розгляду позовних вимог до суду першої інстанції.

Проаналізуйте дану ситуацію. Чи підлягає апеляційна скарга задоволенню?

 







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 668. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия