Студопедия — Визначення за проростками та будовою першого листка
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Визначення за проростками та будовою першого листка






Знайомство з морфологією рослин різних ботанічних родин дозволяє встановити відміни та єдинство між ними у всіх фазах росту і розвитку. При розпізнаванні овочевих рослин слід звертати увагу на характер росту і розвитку кореневої системи, колір і опущеність підсім' ядольного коліна і т.д. Овочеві культури родини Селерові (морква, петрушка, селера пастернак, укріп) за формою сім' ядолей розрізняються слабо, однак у них добре виражена неоднакова для кожного виду кожного справжнього листка (рис.3)

10-й 13-й 15-й 17-й 21-й 23-й 25-й 27-й см

Рис. З Сходи овочевих рослин родини Селерових

1 - морква (цифри вказують число днів після посіву); 2 - петрушка; 3 - селера, 4 пастернак

Сім'ядолі буряка і шпинату дуже відрізняються від сходів інших родин за формою, товщиною і довжиною (рис. 4)

Рис.4 - Схоли овочевих рослин родини Лободових

1- буряк (цифри вказують число днів після посіву); 2 - шпинат

 

Підсім'ядольне коліно буряка столового з антоціановим забарвленням, сім' ядолі подовжено-ланцетовидної форми, перший справжній листок овальний; сім'ядолі і перший справжній листок зелений з антоціановим відтінком. Підсім'ядольне коліно шпинату округле, голе, зелене, сім' ядолі довгі, ланцетовидні, перший справжній листок округло-овалький, зелений, без опушення. У деяких овочевих рослин родини Бобові (горох.;квасоля)при появі сходів сім'ядолі залишаються в грунті (рис. 5), у рослин родини Гарбузові і Пасльонові вони з'являються над поверхнею грунту (рис. 6).

Рис.5 - Сходи овочевих рослин родини Бобові

1 - горох (цифри вказують число днів після посіву); 2 - квасоля: а - звичайна, що виносить сімядолі на поверхню грунту, б - багатоквіткова з сім’ядолями, що залишаються в грунті.

Рис.6 Сходи овочевих рослин родини Гарбузові

1- огірок; 2 - кавун; 3 - диня; 4 - скидання часінпевої оболонки за допомогою бугорка біля кореневої шийки, що впирається у нижній край насіннєвої оболонки, в -сім' ядолі, що вивільнилися від сім'ядолі; 5 - томат; 6 - баклажан; 7 -перець.

 

Однодольні рослини (цибуля, кукурудза) мають сім' ядолю, форма якої шиловидна, не розділена на пластинку і черешок (рис. 7).

Рис.7 - Сходи цибулі

1- насіння, що проростає; 2 - розвиток сходів; 3 - утворення придаточного кореня і першого справжнього листка; 4 - сіянці цибулі через 25 днів після появи сходів. Частини молодої рослини цибулі: а - зони продовження ростка сім' ядолі, б -сім'ядоля; в - перший листок, що виходить із трубчастої сім' ядолі; г - придаточні корені, що появилися із верхньої частини дінця; д - насіннева оболонка; е - первинне дінце;.к - первинна брунька; з - пора в сім' ядолі з справжнім листком, що виходить з неї, і - первинний корінь.

Культури родини Капустяні слабо розрізняються за формою сім' ядолей, але в них різновидна форма першого справжнього листка (рис.8).

 

 

 

Рис. 8 - Сходи овочевих рослин родини Капустяні

1 - редис; 2 - ріпа; 3 - капуста; 4 - форма першого листка у різновидів капусти: а -білокачанна, б - краснокачанна, з - савойська, г - брюссельська, д - листова, е - кольрабі, ж - цвітна.

Для представників цієї родини характерна різниця в загартовуванні і опушені справжнього листка. У щавлі підсім'ядольне коліно округле, сім'ядолі і перший справжнійлисток овальні, темного кольору і кислуваті на смак.

У ревеня під сім'ядольне коліно з антоціановим кольором, сім'ядолі товсті, м'ясисті, перший справжній листок овальний, зелений, м'ясистий.

Сходи овочевих рослин родини Айстрові і М'ятликові показані на рис. 9.

1-й 2-й 3-й 4-й 5-й 6-й 7-й 9-й 11-й 14-й

Рис.9- Сходи родини Айстрових. М'ятликових

1 - салат (цифри вказують число днів від сходів); 2 - артишок; 3 — кукурудза цукрова: а -первинний корінь, б - придаточні корені, в - брунька

У салата підсім'яне коліно, сім'ядолі і перший справжній листок округлі. Сходи рослин родини Астрові нагадують сходи щавлю. Цибуля ріпчаста має одну сім'ядолю трубчастої форми, сходить вічко видно, виносить назовні насінину; цибуля-батун відрізняється більш світлими листками; у цибулі-порія більш тонкі і гострі листки з синюватим відтінком, дольовою борідкою на першому справжньому листку.

Сім'ядолі у спаржі на поверхнюне виносяться, сходи шиловидні, із зачатком кладодій. У кукурудзи цукровий листок злегка відігнутий донизу, широкий, воронковндно розкритий, голий або слабо опушений, зелений.

Родина Капустяні. Плід - двостворчастий стручок, формується з двох плодолистиків, що утворюють вздовж плода перегородку. Стінки плоду сухі, при дозріванні розтріскуються. Верхня частина стручка називається клювиком, вона не має ні створом, ні перегородки. Плід редису і редьки у вигляді клювика, що дуже розрісся, який не розтріскується при дозріванні насіння. Родина Селерових. Квітки зібрані в складний зонтик, який складається з 25-30 простих зонтиків.

Родина Лободових. (буряк, шпинат). Квітки зібрані в суцвіття. Плоди при дозріванні зростаються з навколо плідниками і утворюють супліддя-клубочки. У буряка клубочки розміщуються на окремих квітконосах - колоссях, які розташовані на розгалужених стеблах. У шпинату суцвіття формуються на основних стеблах в пазухах листків.

Родина Бобові. (горох, квасоля). Плід - боб, утворюється з одного плодолистика без повздовжньої перегородки.

Родина Гарбузові. (огірок, кавун, диня, гарбуз, кабачок). Представники цієї родини утворюють м' ясистий плід - ягоду (гарбузину).

Родина Пасльонові. (томат). Плід - ягода. Суцвіття зібрані у складну розгалужену або просту китицю Плід має 2 - 5, а іноді і більше гнізд-камер, в яких розміщується насіння.

Порядок виконання роботи:

1. Заповніть таблицю 5.

2. Отримайте занумерований роздатковий метеріал у фазі сходу, першого

справжнього листка, розсади 5...10 видів овочевих рослин.

3. Користуючись літературою і наглядними посібниками, визначте родину, рід, видовий склад рослин, дайте назву.

4. Опишіть колір і опушеність підсім'яного коліна, першого справжнього листка, охарактеризуйте суцвіття і плід.

5. Опишіть і замалюйте у зошиті форму сім'ядолей, першого справжнього листка, розеточних листків, суцвіть, плодів.

Таблиця №5.

Визначення овочевих рослин за сходами, вегетативними і репродуктивними органами

Родина, рід, вид, назва   Форма, колір, опущеність і інші особливості  
Сім'ядолей і гіпокотеля   Першого справжнього листка   Стебла і листків   Квітки і суцвіття   Плода  
                       

 

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1617. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия