Студопедия — Введение к рабочей программе ДИСЦИПЛИНЫ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Введение к рабочей программе ДИСЦИПЛИНЫ






140 год (4 години на тиждень)

Зміст освіти Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів Спрямованість корекційно-розвивальної роботи (відносно вісіх змістових ліній)
Числа. Дії з числами
Узагальнення і систематизація навчального матеріалу за 3-й клас. Нумерація трицифрових чисел.     Арифметичні дії додавання і віднімання, множення і ділення. Прийоми усного додавання і віднімання, множення і ділення в межах 1000.   Залежність результатів арифметичних дій від зміни одного з компонентів. Письмове додавання і віднімання у межах 1000. Ділення з остачею.       Учень (учениця): Називає чисел в межах 1000, місце числа в натуральному ряд за зразкомі. Визначаєрозрядний склад числа. замінює число сумою розрядних доданків. Порівнюєчисла в межах 1000 за зразком. Виконуєдії додавання і віднімання трицифрових чисел на основі нумерації за допомогою вчителя. в обчисленнях правило знаходження невідомого компонента арифметичної дії.   Користується алгоритмом письмового додавання і віднімання. застосовує алгоритм ділення з остачею практично. Перевіряєправильність виконання ділення з остачею під контролем педагога. Може використовуватинавички усного додавання й віднімання, множення й ділення в межах 1000 за допомогою вчителя.   Сенсомоторний розвиток: координувати рухи, які у своїй сукупності необхідні для виконання завдань на розміщення предметів на площині аркуші паперу, парти тощо; розвивати всіх рухових дій потрібних для письма та виконання практичних завдань.   Пізнавальний розвиток: вчити: використовуватизнання про усну і письмову нумерацію багатоцифрових чисел під час розв’язування тематичних завдань, математичних завдань незнайомої структури та пізнавальних завдань; утримуватив пам’яті та діяти за інструкцією при розв’язуванні завдань на додавання і віднімання багатоцифрових чисел; дотримуватися правил усного й письмового додавання і віднімання багатоцифрових чисел; розвивати: міркування під час розв’язування самостійних завдань, поясненнь своїх дії; вчити: виконувати самостійно множення і ділення багатоцифрових чисел; діяти за інструкцією вчителя під час виконання нових завдань; виявляти самостійністьта зацікавленість у виконанні пізнавальних завдань. Мовленнєвий розвиток: збагачувати словниковий запас математичними термінами, розвивати вміння користуватися ними як в навчанні так і життєдіяльності; вправляти запам’ятовуванні і відтворенні математичних понять (наприклад: дріб, чисельник, знаменник); вчити:мовленнєво формулювати правила, закони, властивості, які вивчаються протягом року; використовувати набуті знання у власному мовленні; використовувати засвоєні знання у обґрунтуванні математичних завдань, в спілкування з іншими тощо; розвивати комунікативні вміння в процесі відповідей на уроці, повідомлення думок, суджень, спілкуванні з вчителем та одноклассниками; розвивати письмове мовлення.  
Письмові прийоми множення та ділення. Письмове множення і ділення двоцифрових та трицифрових чисел на одноцифрове. Алгоритм письмового множення. Алгоритм письмового ділення. Прикидка результату множення і ділення. Письмове ділення у випадку, коли частка містить нуль в середині запису. Перевірка письмового множення й ділення.   Учень (учениця): Застосовує алгоритм письмового множення двоцифрового та трицифрового числа на одноцифрове з розгорнутим поясненням. Застосовує алгоритм письмового ділення на одноцифрове число з розгорнутим поясненням. Прогнозує кількість цифр у добутку, частці до знаходження результату за допомогою вчителя. Перевіряєправильність виконання множення і ділення за допомогою вчителя.
Письмове множення і ділення двоцифрових та трицифрових чисел на двоцифрові числа. Множення й ділення на розрядні одиниці 1, 10, 100. Письмові прийоми множення і ділення на кругле число.   Алгоритм письмового множення на двоцифрове число. Алгоритм письмового ділення трицифрового числа на двоцифрове число. Письмове ділення з остачею   Користується правилами множення і ділення чисел на розрядні одиниці. Користується письмовими прийомами множення і ділення на кругле число.   Користується алгоритмом письмового множення на двоцифрове число. Користується алгоритмом письмового ділення трицифрового числа на двоцифрове. Визначає кількість цифр у добутку, частці. Перевіряєправильність виконання письмового множення і ділення під контролем вчителя.
Нумерація багатоцифрових чисел. Тисяча. Лічильна одиниця – тисяча. Лічба тисячами. Розряди – одиниці тисяч, десятки тисяч, сотні тисяч. Клас одиниць, клас тисяч. Лічба розрядними одиницями в межах тисячі, мільйона.     Називає назви перших двох класів та розрядів, які входять до них. Називає назви розрядних чисел (круглих тисяч). Розуміє тисячу як одиницю лічби. Лічить тисячами під керівництвом педагога або за зразком. Називає розрядні (круглі) числа в прямому і зворотному порядку, від будь-якого числа до вказаного за допомогою вчителя. Називає розрядні одиниці першого та другого класів. Встановлює співвідношення між розрядними одиницями кожного класу; визначаєрозрядний і класовий склад чисел за допомогою вчителя.
Усна та письмова нумерація багатоцифрових чисел. Лічба в межах мільйона. Читання та запис багатоцифрових чисел. Утворення багатоцифрових чисел. Порівняння багатоцифрових чисел. Заміна багатоцифрового числа сумою розрядних доданків. Заміна суми розрядних доданків багатоцифровим числом. Визначення загальної кількості одиниць певного розряду в числі.     Читає і записує багатоцифрові числа цифрами. Встановлює послідовність чисел в межах мільйона за допомогою вчителя. Утворює багатоцифрові числа шляхом прилічування (відлічування) по 1 до (від) попереднього (наступного) числа. Класифікує числа на чотирицифрові, п’ятицифрові, шестицифрові за зразком. Порівнює багатоцифрові числа різними способами (спосіб порозрядного або покласового порівняння, на основі слідування чисел у натуральному ряді). Визначаєкількість одиниць кожного розряду та класу під керівництвом педагога. Записуєбагатоцифрове число у вигляді суми розрядних доданків. Замінюєсуму розрядних доданків багатоцифровим числом за допомогою вчителя. Визначаєзагальну кількість одиниць певного розряду та класу в числі (за умови систематичного вправляння).
Усні обчислення на основі нумерації багатоцифрових чисел. Додавання і віднімання на основі нумерації багатоцифрових чисел: 56789 + 1, 56789 – 1, 50000 + 400 + 50 + 9, 6789 – 6000, 6789 – 700, 6789 – 80, 6789 – 9, 6789 – 789. Усне додавання і віднімання круглих чисел способом укрупнення розрядних одиниць (5600 + 3700, 80000 – 64000). Множення і ділення круглих чисел на одноцифрове число: 50000 ∙ 5, 8000: 4, 3600 ∙ 3, 64000: 4. Ділення на двоцифрове число: 6400: 16. Ділення круглого числа на кругле: 8000: 400, 8400: 400.       Користується знаннями нумерації багатоцифрових чисел для виконання арифметичних дій. Виконуєусне додавання й віднімання круглих чисел способом укрупнення розрядних одиниць за зразком. Виконуємноження круглих (розрядних) чисел на одноцифрове число на основі укрупнення розрядних одиниць або правила множення добутку на число за допомогою вчителя. Виконує ділення круглих чисел на одноцифрове число на основі укрупнення розрядних одиниць або правила ділення добутку на число за допомогою вчителя. Виконує ділення круглих чисел на круглі на основі укрупнення розрядних одиниць або правила ділення числа на добуток за допомогою вчителя.
Арифметичні дії з багатоцифровими числами.   Письмове додавання і віднімання багатоцифрових чисел. Письмове додавання і віднімання багатоцифрових чисел. Письмове додавання у випадку трьох доданків. Перевірка правильності виконанні дій додавання і віднімання.     Виконує додавання у випадку трьох доданків за зразком. Перевіряє правильність виконання арифметичних дій під керівництвом вчителя. Виконує письмове додавання й віднімання багатоцифрових чисел.
Письмове множення і ділення багатоцифрового числа на одноцифрове. Письмове множення багатоцифрового числа на одноцифрове. Письмове ділення багатоцифрового числа на одноцифрове. Множення чисел, які містять нуль в середині запису (5608 ∙ 4, 56008 ∙ 4). Множення круглих чисел на одноцифрове (67000 ∙ 7). Ділення на одноцифрове число, коли в записі частки є нулі (3330: 9, 5648: 8). Ділення з остачею. Скорочена форма запису письмового ділення.     Користуєтьсяпрактичноалгоритмом письмового множення багатоцифрового числа на одноцифрове. Виконує письмове множення у випадках, коли один множник містить у середині запису нуль (нулі) за зразком. Виконує письмове множення у випадку, коли один множник закінчується нулем (нулями) за зразком. Користується алгоритмом письмового ділення багатоцифрового числа на одноцифрове практично. Виконує письмове ділення багатоцифрових чисел, коли в записі частки є нулі за допомогою вчителя. Виконує письмове ділення з остачею на одноцифрове число, перевіряє правильність його виконання під керівництвом педагога. Володіє навичками письмового множення і ділення на одноцифрове число.
Письмове множення і ділення на двоцифрові та трицифрові числа. Множення і ділення на круглі числа: 1290 ∙ 700, 14560: 70. Письмове множення на двоцифрове число. Письмове ділення на двоцифрове число. Випадки ділення, коли в записі частки є нулі (304500: 75, 45066: 74). Письмове множення на трицифрове число. Письмове множення на трицифрове число у випадку, коли другий множник містить нуль в середині запису (483 ∙306). Ознайомлення з письмовим діленням на трицифрове число.       Дотримується послідовності виконання дій під час письмового множення і ділення за зразком (допомогою вчителя). Виконує письмове множення на двоцифрове і трицифрове числа за допомогою вчителя. Виконуєписьмове ділення на двоцифрове число за допомогою вчителя.
Дроби. Поняття «дріб». Читання та запис дробів. Чисельник і знаменник дробу. Дроби, які дорівнюють одиниці. Порівняння дробів. Рівні дроби. Знаходження дробу від числа. Знаходження числа за значенням його дробу.   Має уявлення про спосіб одержання дробу. Має уявлення значення чисельника і знаменника дробу. Читає і записує дроби під керівництвом педагога. Розрізняєдроби, які дорівнюють 1; порівнює дроби з однаковими знаменниками. Користується правилами знаходження дробу від числа та числа за значенням його дробу під час розв’язування практично зорієнтованих завдань.  
Просторові відношення. Геометричні фігури (протягом року)
Геометричні фігури на площині. Кут. Види кутів: прямі, гострі, тупі.     Учень (учениця): Розрізняє геометричні фігури на площині за їх ознаками. Розрізняє прямі й непрямі кути, класифікує кути на прямі й непрямі (гострі, тупі) за допомогою вчителя. Креслить прямі кути за допомогою косинця за зразком.   Сенсомоторний розвиток: вчити: практично будуватипрямі, гострі, тупі кути, прямокутник, квадрат, трикутник за допомогою креслярських інструментів (циркуль, косинець, лінійка, олівець тощо); будуватигеометричні фігури, позначати їх буквами латинського алфавіту за зразком; конструювати геометричні фігури з інших фігур; розпізнавати геометричні фігури у просторі; розпізнавати елементи прямокутного паралелепіпеда – ребро, бічну грань, основу, вершину за зразком чи допомогою вчителя; розвивати всі рухові дії, які потрібні для виконання завдань.   Пізнавальний розвиток: розширювати: знання про види трикутників за кутами та за сторонами; уявлення про діагональ многокутника; про елементи прямокутного паралелепіпеда – ребро, бічну грань, основу, вершину; вчити: розрізняти геометричні фігури у просторі; будувати геометричні фігури та позначати їх буквами латинського алфавіту за зразком; будувати геометричні фігури з інших фігур практично; використовувати косинець для побудови кутів.   Мовленнєвий розвиток: вчити: називати види кутів: прямі, гострі, тупі; види трикутників; елементи прямокутного паралелепіпеда: ребро, бічна грань, основа, вершина; пояснювати властивість протилежних сторін прямокутника під час розв’язування практичних задач; використовувати засвоєні терміни у власному мовленні; переказувати новий матеріал та відповідати на запитання вчителя.
Многокутники. Діагональ многокутника. Трикутники. Види трикутників за кутами. Види трикутників за сторонами.   Називаєозначення прямокутника, квадрата. Має уявлення про істотні ознаки прямокутника (квадрата). Має уявлення про діагональ многокутника. Користується властивістю протилежних сторін прямокутника під час розв’язування практичних задач. Будує геометричні фігури, позначає їх буквами латинського алфавіту за зразком. Конструює геометричні фігури з інших фігур за допомогою вчителя. Розбиває фігуру на частини за зразком.
Геометричні фігури у просторі. Геометричні тіла: конус, циліндр, піраміда, куля, прямокутний паралелепіпед (куб). Елементи прямокутного паралелепіпеда: ребро, бічна грань, основа, вершина. Розпізнає геометричні фігури у просторі. Розпізнає елементи прямокутного паралелепіпеда – ребро, бічну грань, основу, вершину за допомогою вчителя.
Математичні вирази. Рівності. Нерівності (протягом року)
Числові вирази. Числові вирази, які містять кілька арифметичних дій різних ступенів без дужок і з дужками. Перетворення числових виразів.   Учень (учениця): Обчислюєзначення числових виразів на основі правила порядку виконання дій за зразком. Користуєтьсязмістом множення, законів додавання і множення, властивостей арифметичних дій при перетворенні числових виразів. Сесомоторний розвиток: вчити орієнтуватися на робочому місці, в зошиті, підручнику тощо; виконує всі рухові дії для здійснення практичних задач.   Пізнавальний розвиток: вчити: користуватися зразком та правилами порядку виконання дій під час обчислення значення числових виразів; розв’язувати рівняння з однією змінною, у яких права частина є числовим виразом або один компонент є числовим виразом; використовувати зразок чи пояснення вчителя при самостійній перевірці кореня рівняння; розширювати уявлення про нерівність із змінною; вчити знаходити деякі розв’язки нерівності способом добору.   Мовленнєвий розвиток: вчити: використовувати засвоєні терміни у власному мовленні; переказувати новий матеріал та відповідати на запитання вчителя.  
Вирази зі змінною. Вирази зі змінною (змінними). Обчислюєчисловізначення виразів зі змінною (змінними) при заданому її (їх) числовому значенні за зразком.
Рівняння. Рівняння з однією змінною. Рівняння, в яких один із компонентів дії є виразом зі змінною (на рівні ознайомлення). Алгебраїчний метод розв’язування сюжетних складених задач (на рівні ознайомлення).   Розв’язує рівняння з однією змінною, у яких права частина є числовим виразом, один компонент є числовим виразом за допомогою вчителя. Має уявлення, що складена задача може бути розв’язана за допомогою рівняння. Перевіряє корінь рівняння за допомогою вчителя.
Нерівність. Нерівності з однією змінною. Має уявлення, що нерівність із змінною може не мати розв’язків, мати один, кілька або безліч розв’язків. Знаходить деякі розв’язки нерівності способом добору.
Величини (протягом року)
Довжина. Одиниці вимірювання довжини: міліметр, сантиметр, дециметр, метр, кілометр. Співвідношення між одиницями вимірювання довжини. Маса. Одиниці вимірювання маси: грам, кілограм, центнер, тонна. Співвідношення між одиницями вимірювання маси. Час. Одиниці вимірювання часу: секунда, хвилина, година, доба; проміжки часу: місяць, рік, століття. Співвідношення між одиницями вимірювання часу. Розв’язування задач на обчислення тривалості події, дати початку, закінчення події. Вартість. Одиниці вартості: гривня, копійка. Співвідношення між одиницями вартості.   Перетворення одиниць вимірювання величин. Порівняння іменованих чисел. Арифметичні дії з іменованими числами.   Учень (учениця): Користуєтьсяпозначеннями одиниць величин – довжини (мм, см, дм, м, км), маси (г, кг, ц, т), часу (с, хв, год), вартості (к., грн), співвідношення між одиницями довжини, маси, часу, грошовими одиницями під час виконання практичних завдань.   Перетворює більші одиниці вимірювання величини на менші і навпаки за зразком. Порівнює іменовані числа (величини). Виконує додавання і віднімання іменованих чисел, множення і ділення іменованих чисел, поданих у одиницях вимірювання довжини й маси, на одноцифрове число за допомогою вчителя. Сенсомоторний розвиток: розширювати знання про одиниці вимірювання довжини, маси, місткості, часу, вартості, швидкості, площі; вчити: позначати одиниці величин – довжини (мм, см, дм, м, км), маси (г, кг, ц, т), часу (с, хв, год), вартості (к., грн), визначати співвідношення між одиницями довжини, маси, часу, грошовими одиницями під час виконання практичних завдань; порівнювати предмети за площею способом накладання, «на око», вимірюванням; визначати площу плоскої фігури за допомогою палетки; удосконалювати вміння під час виконання завдання на вимірювання.   Пізнавальний розвиток: вчити: користуватися одиницями вимірювання часу (секунда, хвилина, година, доба, тиждень, рік, століття) та визначати співвідношеннями між ними під час виконання навчальних та пізнавальних завдань; визначати час за годинником; визначати співвідношення між одиницями вартості; позначати одиниці швидкості ; використовувати формули для знаходження швидкості, відстані та часу, знаходження площі прямокутника під час виконання практичних завдань. . Мовленнєвий розвиток: вчити: називати одиниці вимірювання довжини, маси, площі, часу; читати формули знаходження швидкості, часу, шляху, площі прямокутника;використовувати набуті знання у власному мовленні. .  
Швидкість. Швидкість об’єктів у прямолінійному рівномірному русі. Одиниці швидкості. Запис та читання іменованих чисел, поданих в одиницях швидкості. Порівняння іменованих чисел, поданих у одиницях швидкості. Залежність між швидкістю об’єкта, часом і пройденим шляхом при рівномірному прямолінійному русі та формули для їх обчислення.   Знає назви і позначення одиниць швидкості . Користується формулами для знаходження швидкості, відстані та часу. Має уявлення про швидкість рухомого тіла як шлях, пройдений ним за одиницю часу. Має уявлення, що рух тіл описується за допомогою трійки взаємопов’язаних величин: шлях, швидкість і час. Користується формулами знаходження швидкості, часу, шляху під час розв’язування практично зорієнтованих задач.
Площа. Площа. Порівняння об’єктів за площею. Одиниці площі – квадратний міліметр, квадратний сантиметр, квадратний дециметр, квадратний метр, квадратний кілометр, ар (сотка), гектар. Співвідношення між одиницями площі. Вимірювання площі палеткою. Формула площі прямокутника. Задачі на знаходження площі прямокутника та обернені до них.   Знаєодиниці площі (мм2, см2, дм2, м2, км2, а, га) та співвідношення між ними. Розуміє площу як властивість плоских фігур. Порівнює предмети за площею способом накладання, «на око», вимірюванням. Визначає площу плоскої фігури за допомогою палетки. Користуєтьсяформулами для знаходження площі прямокутника практично. Знаходить довжину однієї сторони прямокутника за відомими площею та іншою стороною за зразком. Розв’язує практично зорієнтовані задачі на знаходження площі об’єкта прямокутної форми за допомогою вчителя.
Сюжетні задачі (протягом року)
Прості й складені задачі. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів. Задачі, що містять знаходження дробу від числа, числа за значенням його дробу. Прості та складені задачі на встановлення залежності між швидкістю, часом і шляхом при рівномірному прямолінійному русі. Прості задачі на обчислення тривалості події, дати її початку, дати закінчення події.   Учень (учениця): Розв’язує прості задачі вивчених видів. Розв’язує складені задачі на 2-4 дії (на знаходження суми, різницеве і кратне порівняння двох добутків або часток та обернені до них) за допомогою вчителя. Розв’язує сюжетні задачі на знаходження дробу від числа та числа за значенням його дробу за допомогою вчителя. Розв’язує задачі на прямолінійний рівномірний рух за допомогою вчителя. Сенсомоторний розвиток: вчити: будувати схему умови простої та складеної задачі у зошиті (малюнок, модель, схематичне зображення); орієнтуєтьсяна робочому місці, в зошиті, підручнику; виконувати всі рухові дії для письма та виконання практичних задань. Пізнавальний розвиток: вправляти дитину у використанні засвоєних знань раніше в процесі розв’язування математичних задач, в яких необхідно визначити новий спосіб розв’язування; вчити: ставити мету розв’язування нового завдання не вдаючись до допомоги вчителя; врахувати попередні знання і досвід для розв’язання завдань знайомої структури; вчити: розуміти запитання задачі, аналізувати запитання та будувати спосіб розв’язання та перевіряти його практично і мисленнєво; розвивати вміння самостійно коректувати спосіб виконання, якщо він виявився неправильним; перевіряти отриманий результат; діяти за інструкцією вчителя під час виконання нових завдань; виявляти самостійність та зацікавленість у виконанні пізнавальних завдань. .   Мовленнєвий розвиток: вчити: формулюватизалежності між компонентами та результатом арифметичних дій додавання і віднімання; користуватися засвоєними тематичними термінами у навчальній і власній діяльності. Особистісний розвиток: поглиблювати та систематизувати знання про навколишній світ; розвивати гнучкість мислення (вміння бачити між предметами різні зв’язки і пояснює їх, групувати предмети за функціональними зв’язками, добирає функціональні пари); вчити встановлюватичасові, причинно-наслідкові зв’язки; формувати емоційно-позитивне ставлення до навчання, вміння співпереживати, давати моральні оцінки конкретним подіям; розвивати дії самоконтролю в процесі виконання навчальних завдянь; розвивати навчальну мотивацію; розвивати самооцінку (адекватно оцінювати власну роботу та роботу товариша); вміння співпереживати, розрізняти добро і зло; розвивати міжособистісне спілкування.    
Типові сюжетні задачі. Задачі на знаходження четвертого пропорційного. Задачі на подвійне зведення до одиниці. Задачі на пропорційне ділення. Задачі на знаходження невідомих за двома різницями.   Задачі на спільну роботу. Задачі, на рівномірний прямолінійний рух двох тіл в одному та в різних напрямках.       Розпізнаєтипові задачі за їх ознаками. Розв’язуєзадачі способом знаходженням однакової величини; способом відношень (за допомогою вчителя).     Розуміє особливості прямолінійного руху двох тіл в одному напрямку, назустріч та у протилежних напрямках. Користується способами розв’язування задач на знаходження відстані, швидкості та часу при русі двох тіл в одному та в різних напрямках за зразком. Розв’язуєзадачі, в яких описуються процеси спільної праці, одночасного руху в різних напрямках і в одному напрямку за допомогою вчителя.
Задачі з буквеними даними.     Розв’язуєзадачі з буквеними даними способом складання виразу за зразком.
Задачі міжпредметного змісту на роботу з даними.   Має уявлення про використання у навчальних і життєвих ситуаціях інформації з таблиць та лінійних діаграм. Упорядковує дані описаних подій за допомогою вчителя.
Загальні прийоми розв’язування задач. Аналіз задачі. Планування схематичної моделі задачі (короткий запис – схематичний запис або таблиця, схематичний рисунок). Прикидка очікуваного результату. Визначення способу розв’язування. Перетворення способу розв’язування в математичні дії. Відповідь на запитання задачі. Перевірка правильності розв’язання: пряма й непряма.   Аналізує зміст задачі. Користується схематичними рисунками, різними варіантами короткого запису задач (схеми, таблиці, креслення) під час розв’язування. Планує розв’язування задачі. Може спрогнозувати очікуваний результат у задачах, які мають знайомий спосіб розвязування. Розпізнаєтипову задачу та визначає спосіб її розв’язання. Виконує послідовні етапи розв’язування задачі. Використовує різні форми запису розв’язання задачі (по діях, виразом або рівнянням) за настанови вчителя. Розв’язує задачі різними способами за зразком. Перевіряє правильність розв’язку задачі різними способами (складанням і розв’язанням обернених задач, розв’язанням іншим способом, на основі відповідності одержаного результату прикидці) за допомогою вчителя. Складає задачі за виразом за допомогою вчителя.  
Очікувані навчальні досягнення корекційно-розвивальної роботи на кінець навчального року: Учень (учениця) повинні: знатиназви і послідовність натуральних чисел від 1 до 1000000, місце нуля в розширеному ряді, десятковий склад чисел; таблиці додавання і множення одноцифрових чисел та відповідні випадки віднімання і ділення; порядок виконання дій у виразах; таблиці співвідношення між одиницями величин (довжини, маси, площі, часу); залежність результату арифметичної дії від зміни компонентів; читати, записувати і порівнюватичисла в межах 1000000; називатикомпоненти арифметичних дій і читатинайпростіші числові вирази (сума, різниця, добуток, частка); виконуватиусно і письмово всі арифметичні дії (нескладні випадки) в межах 100; виконуватиписьмово додавання і віднімання багатоцифрових чисел, множення і ділення багатоцифрових чисел на одноцифрове, двоцифрове число, перевірку правильності обчислень; знаходитизначення числового виразу на 3-4 арифметичні дії;розв’язуватипрості текстові задачі, які розкривають зміст арифметичних дій і зміст значень виразів „більше (менше) на”, „більше (менше) у”, задачі на різницеве (кратне порівняння чисел та складені задачі на 2-3 дії; розв’язуватискладені задачі, в яких використовується залежність між величинами (швидкістю, часом і відстанню при рівномірному прямолінійному русі; ціною, кількістю і вартістю товару; площею прямокутника і довжинами суміжних сторін) за зразком; обчислюватизначення числового виразу (з дужками і без них), що містить 3-4 арифметичні дії, на основі знання правил порядку виконання арифметичних дій і їх властивостей; розпізнаватиі зображуватина папері в клітинку за допомогою циркуля і лінійки геометричні фігури – точку, відрізок, промінь, пряму, ламану, кут, коло, круг, трикутник, прямокутник, квадрат; знатиодиниці вимірювання швидкості; їх позначення (км/год., м/с); обчислюватипериметр многокутників, площу прямокутника і квадрата (можуть використовувати зразок); встановлюватичасові, причинно–наслідкові зв’язки; співпереживати; розрізнятидобро і зло; даватиморальні оцінки вчинкам.  
Теми, запропоновані для додаткового повторення. Прийоми усного додавання і віднімання, множення і ділення в межах 1000. Прикидка результату множення і ділення. Лічба розрядними одиницями в межах тисячі, мільйона. Заміна багатоцифрового числа сумою розрядних доданків. Заміна суми розрядних доданків багатоцифровим числом. Додавання і віднімання на основі нумерації багатоцифрових чисел. Письмове ділення багатоцифрового числа на одноцифрове. Письмове множення на трицифрове число. Знаходження дробу від числа. Знаходження числа за значенням його дробу. Геометричні тіла: конус, циліндр, піраміда, куля, прямокутний паралелепіпед (куб). Рівняння і нерівності з однією змінною. Перетворення одиниць вимірювання величин. Арифметичні дії з іменованими числами. Задачі на знаходження площі прямокутника та обернені до них. Прості та складені задачі на встановлення залежності між швидкістю, часом і шляхом при рівномірному прямолінійному русі. Прості задачі на обчислення тривалості події, дати її початку, дати закінчення події. Задачі, на рівномірний прямолінійний рух двох тіл в одному та в різних напрямках.

 

(1*) Навчальна програма «Математика» підготовчого, 1-4 класів для спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для дітей із затримкою психічного розвитку.

 

Програму підготували:

Прохоренко Л.І., кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник Інституту спеціальної педагогіки НАПН України.

 

План учебного процесса

Составляющие учебного процесса Очное обучение Очно-заочное обучение Заочное обучение
Объем работы обучающегося (часы) Всего      
Аудиторные занятия      
Лекции      
Лабораторные занятия      
Практические занятия      
Самостоятельная работа      
Формы контроля по семестрам (номер семестра) Экзамен      
Зачет      
Контрольная работа     1,2
Курсовой проект (работа)      
Общая трудоемкость дисциплины (зачетные единицы, З.Е.)      
Форма обучения: Распределение З.Е. трудоемкости по семестрам
                   
Очное                    
Очно-заочное                    
Заочное                    
                             

 


 

Рабочая программа составлена в соответствии с федеральным государственным образовательным стандартом высшего профессионального образования по соответствующему направлению подготовки (специальности)

и на основании рабочего учебного плана № 8/161 (оч.ф.о.), 9/49 (оч.-заоч.ф.о.) 10/87, 10/118-сокр. (заоч.ф.о.) (2012 г.)

 

 

Составитель: доцент Комолова Н.В. 17.09.2012
     
Рабочая программа принята на заседании кафедры ВМ и И _____________________ 27.09.2012 Протокол №  
       
Заведующий кафедрой: Казаков А.Я.
   
             

 

СОГЛАСОВАНИЕ:

Выпускающая кафедра: Книгоиздания и книжной торговли
   
Дата заседания кафедры:   Протокол №  
Заведующий кафедрой Лезунова Н.Б.
   

 

 

Методическая комиссия института реализующего ООП: Северо-Западный институт печати СПГУТД
   
Дата заседания комиссии:   Протокол №  
Директор института   Лезунова Н.Б.
   

 

Учебно-методический отдел СПГУТД:  
   

Введение к рабочей программе ДИСЦИПЛИНЫ







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 397. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия