Студопедия — ТЕМА №3.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕМА №3.






Засоби навчання математики. Наочні посібники з математики їх види і особливості використання.

Мета вивчення: п ознайомити студентів з основними та додатковими засобами навчання математики, навчальними посібниками для учнів та вчителів, навчити вміло використовувати їх при підготовці до уроку.

Література: [3,7,13,15,18,19].

Обладнання: демонстраційні та індивідуальні таблиці. Комплект підручників математики 1 - 4 кл., абак, палетка, відеозапис уроку з математики.

План

1. Підручники з математики для початкових класів, зміст, побудова, оформлення.

2. Основні види навчальних посібників з математики для учнів і методичні посібники для вчителів.

3. Наочні посібники з математики.

1. Підручники є основними засобами навчання. Підручники математики складаються відповідно до програм з математики для початкових класів, причому / для кожного класу видається окремий підручник.

Підручники включають теоретичний матеріал (означення деяких понять, властивості, правила, математичну термінологію), розміщений певній системі, який є логічним стержнем курсу. З ним пов'язують питання практичного характеру, підручник включає і систему вправ, за допомогою якої учні набувають як теоретичних знань, так і практичних. Матеріал у підручнику розкривається за темами, які визначено програмою. Теми поділені на невеликі, логічно закінчені частини, кожна з яких призначена для вивчення на одному уроці У кінці теми наведено додаткові вправи, які використовуються на розсуд учителя.

Отже підручник визначає зміст більшості уроків (розбитий поурочне). Проте - це не означає, що вчитель повинен силою йти за підручником: враховуючи особливості свого класу, вчитель може включити в урок інші вправи, або ж розглянути на уроці не всі вправи, наведені в підручнику. Як відомо, в початкових класах проводять переважно комбіновані типи уроків, тому матеріал підручника. призначений на урок передбачає:

• Підготовчі вправи;

• Вправи для вивчення нового матеріалу, який буде розглядатись на цьому уроці;

• Вправи на закріплення тільки що набутих знань.

Для уроків закріплення знань, умінь і навичок у підручнику передбачено спеціальний розділ, який названо “Додаткові вправи”. Матеріал цих розділів можна використовувати і для диференційованих завдань.

2. Крім підручників є додаткові навчальні посібники як для учнів, так і для вчителів. Це зошити з друкованою основою, збірники вправ, які може використовувати вчитель, виконуючи усні вправи на уроках, пропонуючи самостійні й контрольні роботи, а також індивідуальні завдання.

Друкуються також матеріали для індивідуальної роботи з учнями, які подають велику допомогу вчителеві в здійсненні диференційного навчання. Це різні дидактичні матеріали, що містять систему вправ до різних тем програми, (картки для індивідуальної роботи, перфокарти, таблиці і тощо).

Друкується також методична література й для вчителів:

1. Методика проведення уроків (розробки уроків, методичні посібники, посібники для вчителів).

2. Розробки уроків математики у початкових класах.

3. Методика розв'язання задач у початкові школі.

4. Методика розв'язання рівнянь простих і ускладнених.

5. Збірники вправ з математики для початкових класів.

6. Ігри та ігрові моменти на уроках математики і т.д.

Друкується також література для проведення позакласної роботи з

математики з учнями початкових класів.

Учителям - початківцям корисно знайомитися з досвідом викладання

математики кращими вчителями. Їх досвід висвітлюється в методичних журналах:

"Начальная школа" і "Початкова школа", "Сім’я і школа"

3. Основою набування нових знань, нових понять при початковому навчанні математики є наочність. Основне призначення наочного приладдя - полегшити процес утворення абстрактних понять, створити основу для певних узагальнень.

Наочність використовується не тільки під час пояснення нового матеріалу на уроці, а й при його закріпленні, при повторенні вивченого, під час розв'язування задач. Застосування наочності на уроках математики дещо відмінне від застосування її на інших уроках у початкових класах. Якщо, наприклад, на уроках природознавства учневі корисно спочатку ознайомитись з предметами і явищами в їх натуральному вигляді, щоб потім зробити певне узагальнення, то зовсім інше призначення має наочне приладдя на уроках математики, яка оперує абстрактними поняттями (унаочнення для того, щоб діти могли абстрагувати, логічно мислити). За словами Єнгельса, щоб лічити, треба мати здатність абстрагуватися від усіх інших властивостей предметів крім їх числа.

Навчальні наочні посібники поділяються на натуральні і образотворчі

До натуральних наочних посібників, які використовуються на уроках математики, належать: зошити, олівці, палички, кубики тощо.

Серед образотворчих наочних посібників виділяють:

1. Образні;

2.Умовні або символічні;

3. Екранні

Образні (предметні картинки, зображення предметів і фігур з паперу і картону, таблиці із зображеннями предметів, або фігур);

 

Різновидністю образотворчих наочних посібників є умовні (символічні)

посібники: картки із зображенням математичних символів; цифр, знаків дій, знаків відношень більше (менше) або рівно схематичні рисунки, креслення. До образотворчих посібників належать також екранній наочні посібники: навчальні фільми, діафільми, діапозитиви, відеофільми.

 

 
 

 


Щодо використання, то наочні посібники поділяються на загальнокласні та індивідуальні.

Загальнокласними користується відразу увесь клас (їх ще називають демонстраційними), індивідуальними - користується кожен учень окремо.

Часто загально класні та індивідуальні посібники бувають однаковими за змістом і відрізняються лише розмірами (моделі геометричних фігур, розрізні цифри).

Залежно від виготовлення розрізняють наочні посібники, виготовлені друкарським способом, або на фабриці (готові наочні посібники) і саморобні, виготовлені вчителем, або дітьми. Саморобні посібники доповнюють готові наочні посібники. На кожному етапі уроку використовуються різні наочні посібники. Під час ознайомлення з новим матеріалом треба організувати роботу з наочними посібниками так, щоб учні самостійно оперували ними і супроводили дії відповідними виводами і поясненнями.

На етапі закріплення знань і умінь широко використовують для різноманітних вправ довідкові таблиці і т.д.

Для навчання розв'язування задач використовуються навколишні предмети, паперові силуети тварин, машин, різні ілюстрації

Проте треба пам'ятати, що наочність не самоціль, а допоміжний засіб навчання. Тому не слід зловживати застосуванням наочності. Коли учень зрозумів той чи інший прийом виконання дій. або усвідомив спосіб розв'язання задачі треба закріплювати ці знання, вже не користуючись засобами наочності. Зловживання наочністю гальмує активність учнів і затримує розвиток їх логічного мислення. Отже, треба уникати двох крайностей: ігнорування наочності і і надмірного її застосування.

Запитання і завдання до теми:

1. З’ясуйте взаємозв’язок між наочним сприйманням і словом.

2. Які вимоги ставляться до наочних посібників для фронтального використання?

3. З’ясуйте методику використання і роль деяких наочних посібників та дидактичного матеріалу при організації самостійної роботи учнів з математики в одному з початкових класів.

4. Дайте примірний перелік демонстраційних наочних посібників для вивчення теми: “Вимірювання площ плоских фігур”.

5. Виготуйте наочний посібник до уроку з математики на будь-яку тему в одному з початкових класів.

6. Проаналізувати план-конспект уроку з математики. Записати обладнання, засоби навчання, які використовує вчитель. Тема уроку: “Вимірювання площі плоских фігур”.

7. Розглянути публікації з журналів та газети “Початкова школа”, “Начальная школа”, “Розкажи онуку”, “Освіта” (висвітлення актуальних проблем заданої теми). Форма роботи – обговорення повідомлень.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1592. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия