Студопедия — Поняття, права та функції громадських об'єднань і рухів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття, права та функції громадських об'єднань і рухів






Громадські об'єднання є формуваннями громадян на основі їх вільного і свідомого волевиявлення та спільно­сті інтересів, їх різновидами є громадські організації та громадські об'єднання.

Громадські об'єднанняоб'єднання, створені з метою реаліза­ції та захисту громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав, інтересів людини, які сприяють розвитку творчої активності й самостійності громадян, їх участі в управлінні держа­вними та громадськими справами.

Право на об'єднання є невід'ємною частиною прав людини і громадянина. Воно проголошене Загально декларацією прав людини. Конституції демократичних держав гарантують свободу створення громадських об'єд­нань, діяльність яких має ґрунтуватися на демократич­них засадах, відповідати вимогам відкритості й гласнос­ті. Повноваження громадських об'єднань не можуть бути підставою для обмеження конституційних прав і свобод їх учасників.

У більшості країн світу громадські об'єднання для здійснення своїх цілей і завдань, передбачених статута­ми, користуються правами:

— брати участь у формуванні державної влади й уп­равління;

— реалізовувати законодавчу ініціативу;

— брати участь у виробленні рішень органів держав­ної влади і управління;

— представляти й захищати інтереси своїх членів (учас­ників) у державних і громадських органах.

Держава створює рівні можливості для діяльності усіх громадських об'єднань. Не підлягають легалізації об'єднання, метою яких є зміна конституційного ладу шляхом насильства, підрив безпеки держави діяльністю на користь іноземних держав, пропаганда війни, насиль­ства чи жорстокості, фашизму та неофашизму, розпалю­вання національної та релігійної ворожнечі, створення незаконних воєнізованих формувань.

На основі законодавче визначених прав і обмежень громадські об'єднання виконують низку функцій. Що­правда, однозначного погляду щодо них ще не виробле­но, проте найчастіше називають опозиційну, захисну, виховну, кадрову функції.

Опозиційна функція, її роль полягає в запобіганні надмірній централізації й посиленні влади держави, сприянні прогресивному розвитку громадянського суспі­льства. Для досягнення мети громадські об'єднання вда­ються до різних засобів: підтримки чи незгоди з держав­ними рішеннями, висування альтернативних програм, апеляції до громадської думки, контролю тощо, завдяки чому управління «зверху» доповнюється самоврядуван­ням громадськості «знизу».

Захисна функція. Вона спрямована на задоволення та захист інтересів, потреб членів організації через вимоги, заяви до державних органів, уряду, а також законодавчу ініціативу, контроль за виконанням своїх рішень і угод з державними установами, органами, переговори з ними тощо. Чільне місце належить безпосередній допомозі чле­нам формування (матеріальна, моральна тощо), піклуван­ню про умови праці, побут, дозвілля громадян. Радикаль­ними методами тиску на адміністративні органи і захисту інтересів людей є страйки, голодування, акти громадян­ської непокори, маніфестації, мітинги, ультиматуми, піке­тування тощо.

Виховна функція. Націлена на формування в грома­дян моральної, політичної, управлінської, правової куль­тури, національної самосвідомості, відповідальності за справу і свою поведінку, свідому трудову дисципліну; ви­ховання ініціативності, творчого підходу, професіоналіз­му, підприємництва. Серед виховних методів особливу роль відведено переконанням, просвітництву, залученню до підприємницької, громадської та управлінської діяль­ності, гласності, матеріальному і моральному заохоченню тощо.

Кадрова функція. Полягає в підготовці кваліфікова­них кадрів для державних та громадських органів, уста­нов, організацій. Звичайно, при цьому не обійтися без ці­леспрямованої кадрової політики, системи відповідних навчальних закладів, семінарів, курсів тощо. У забезпе­ченні дієвості цієї політики громадськість відіграє особ­ливо важливу роль.

Непартійні громадські об'єднання виконують й інші важливі функції, зокрема в межах паблік рілейшнз (зв'яз­ків з громадськістю): інтегративну (єднання, консоліда­ція мас), комунікативну (інформаційне забезпечення, роз­ширення спілкування, підвищення ролі громадської дум­ки, підтримка нею певних починань, організацій).

На сучасному етапі в демократичних суспільствах громадські об'єднання перебирають на себе все більше функцій державних установ, борються з бюрократизаці­єю суспільного життя, здійснюють громадський контроль над ними, впливаючи на державну політику і розвиток суспільства загалом.

Класифікація громадських об'єднань

Громадські організації класифікують за різними кри­теріями. За структурною організацією (мета, статут, членство тощо) їх поділяють на масові громадські органі­зації, громадські самодіяльні органи та громадські рухи.

Масові громадські організації. Це добровільні, орга­нізаційно оформлені об'єднання громадян, які мають на меті задоволення і захист інтересів своїх членів, діють за статутом на основі принципів самоврядування і законно­сті. До них належать профспілкові, кооперативні, моло­діжні, жіночі, творчі, добровільні товариства, релігійні та інші організації. Ці об'єднання мають довгострокові цілі, програму, статут, який зареєстрований державними органами у встановленому порядку.

Профспілки. Це найдавніші й наймасовіші організації працюючих, об'єднують понад 300 млн осіб. Існують Все­світня федерація профспілок (70 країн, 200 млн членів), Всесвітня конфедерація праці (15 млн членів). Широкого розвитку набули незалежні профспілки за галузями ви­робництва.

Профспілки водночас із захистом економічних, матері­альних інтересів своїх членів виконують широкі соціаль­ні та суспільно-політичні функції: обстоюють інтереси працюючих щодо робочого дня, відпусток, фінансової по­літики, організації виробництва, умов праці, соціально-культурних та побутових умов, безробіття, професійної підготовки тощо. У більшості країн вони наділені правом законодавчої ініціативи і виступають у ролі лояльної опо­зиційної сили стосовно держави.

У боротьбі за інтереси працюючих профспілки послу­говуються різноманітними засобами та методами: від переговорних до радикальних (вимоги, заяви, угоди, аль­тернативні рішення, контроль, експертні оцінки, страй­ки, маніфестації, голодування, мітинги тощо). Нерідко вони домагаються вагомих позитивних результатів, спри­яють набуттю вмінь і навичок самоврядування.

Молодіжні організації. Основними їхніми цілями і за­вданнями є захист різноманітних потреб та інтересів мо­лоді, мобілізація та інтеграція молодіжних структур на виконання соціальне значущих завдань, виховна робота. Молодіжні формування помітно впливають на зміцнення миру, співробітництва і дружби між народами, на збере­ження і захист природи.

Нині існує Всесвітня Федерація Демократичної моло­ді (1945 p., об'єднує 250 молодіжних організацій із 100 країн). Великий авторитет у світі має Міжнародна спіл­ка студентів (1946 p., 110 студентських спілок). У біль­шості країн світу виокремлюються два рівні груп молоді­жних організацій залежно від цілей і залучення молоді до суспільно-політичного життя, ю'-» Об'єднання молоді, предметом діяльності яких є со­ціально-економічні та політичні проблеми. Це суспіль­но-політичні клуби, національно-культурні, історико-культурні, патріотичні, екологічні, благодійні та інші організації, асоціації, союзи, а також ініціативні групи, їхня діяльність спрямована на сприяння розвитку націо­нальних культур і охорону історичних пам'яток, збере­ження природи і боротьбу за демократію, мир та певні ідейно-політичні ідеали, вирішення повсякденних гост­рих життєвих проблем («громадські ініціативи»), бороть­бу із безробіттям, за вирішення житлової проблеми (скватери) тощо.

Всесвітній молодіжний рух нині переживає відносне подолання ідеологічних розбіжностей, які спричиняли протистояння і унеможливлювали діалог між молодіж­ними організаціями різної політичної орієнтації: со-ціал-демократичної, ліберальної, консервативної, хрис­тиянсько-демократичної, комуністичної тощо. Однак це не означає злиття, нівелювання поглядів. Наприклад, до Всесвітньої федерації демократичної молоді належать со­юзи молоді соціал-демократичної, революційно-демокра­тичної, соціалістичної і комуністичної орієнтацій. Серед молодіжних організацій суспільно-політичного характе­ру СІЛА — Молоді демократи Америки, Комуністичний союз молоді, Американська рада молоді, Асоціація моло­дих християн, Асоціація ораторського мистецтва та ін. В Україні на сучасному етапі відбувається реформація мо­лодіжних організацій, їх демократизація, пошуки орієн­тирів і форм діяльності.

Об'єднання дозвільного характеру. Здебільшого вони діють у культурній сфері — образотворче мистецтво, са­модіяльний театр, література, кіно, музика (рок-клуби, джаз-клуби), танці тощо. Багато їх у спортивно-оздоров­чій сфері. Серед них формування, що культивують нетра­диційні види спорту, об'єднання фізичного і духовного вдосконалення (східні єдиноборства, воєнно-патріотичні клуби тощо).

Трапляються й об'єднання агресивної, неконструктив­ної самодіяльності молоді (фанати, люберці та ін.), епатаж-ної самодіяльності (металісти), альтернативні або контр-культурні течи (хіпі, рокери, авангардисти та ін.).

Жіночі громадські об'єднання. Вони послідовно борю­ться за рівноправність жінок, за поліпшення умов мате­ринства і дитинства, за мир, демократію, національну злагоду, соціальний прогрес. Одна тільки Міжнародна

Демократична Федерація жінок об'єднує 135 жіночих ор­ганізацій із 117 країн світу. У кожній державі існують національні організації — спілки жінок, союзи матерів, ділових жінок тощо.

Творчі об'єднання. Це добровільні союзи, що об'єдну­ють людей творчих професій (Спілка письменників, Спіл­ка художників, Спілка композиторів, Спілка журналістів тощо). На різних етапах їхня роль у суспільно-політично­му житті країн і на міжнародній арені неоднакова. Особ­ливо вагома вона на переломних етапах, які потребують консолідації національного духу, вияву міжнародної зла­годи, міжнародного діалогу. Відчутним є їхній вплив і на поведінку владних інституцій.

Добровільні товариства. Здебільшого діють вони у сфері науки, техніки, культури, освіти, спорту, соціаль­ної допомоги, розвитку дружби з народами зарубіжних країн та ін. Покликані розвивати самодіяльність грома­дян, їхню соціальну, творчу та політичну активність, за­довольняти їхні інтереси.

Релігійні організації. Вони є важливою складовою по­літичної системи суспільства. І хоча найчастіше церква відокремлена від держави, релігійні організації мають право брати участь у громадському житті, а також вико­ристовувати нарівні з громадськими об'єднаннями засоби масової інформації. Церква може підтримувати або не підтримувати певні державні починання, суттєво вплива­ти на масову свідомість віруючих. Більше того, служите­лі культу мають законне право на участь у політичному житті. Міжнародні релігійні організації (Християнська мирна конференція, Всесвітній ісламський конгрес, Азі­атська буддійська конференція, Всесвітня федерація ка­толицької молоді та ін.) відіграють вагому роль у спілку­ванні народів. У їхньому полі зору перебувають не лише релігійні питання, а й турбота про збереження миру, зла­годи, високу духовність і моральні чесноти, гуманізм та любов до ближнього. Однак не завжди їм вдається мирне вирішення проблем (міжконфесійна ворожнеча).

Кооперативні організації, їх не можна ототожнювати із соціально-економічними об'єднаннями, до яких нале­жать кооперативні спілки, асоціації керівників підпри­ємств, спілок орендарів та підприємців тощо. Коопера­тивні об'єднання — особливий тип непартійних громад­ських об'єднань, які, маючи матеріальний інтерес, нале­жать до політичної системи суспільства і відіграють у ній певну роль. До кооперативних організацій відносять спо- живчу кооперацію в селі и місті, кооперативи для задо­волення житлово-побутових потреб, садівничо-городні то­вариства та ін. їм властиві певна деполітизованість, чі­тка економічна спрямованість, широкий спектр заходів для досягнення матеріальної мети. На Заході існують рі­зні підприємницькі союзи, спілки роботодавців тощо, які виконують як економічні, так і політичні функції. Най­важливіша політична функція — визначення і формуван­ня загальних корпоративних інтересів і пріоритетів біз­несу, їх реалізація з використанням найрізноманітніших засобів і каналів впливу на державні та інші структури.

Громадські самодіяльні органи, їх створюють при дер­жавних органах: комітети захисту миру, ветеранів війни і праці, жінок, батьківських рад; вуличні, квартальні ко­мітети, різні клуби (партійні, політичні, виборців, робіт­ників, дитячі), неформальні об'єднання. Вони не мають офіційного членства, статуту, чітких програм, а цілі мо­жуть бути як соціальне значущими, так і асоціальними. Окремі з них представлені організаціями на міжнародно­му рівні: групи за звільнення в'язнів совісті, репрезенто­вані організацією Міжнародна амністія; комітети захисту миру — Всесвітньою радою Миру; жіночі комітети — Міжнародною Демократичною Федерацією Жінок та ін.

Громадські рухи. Це масові політичні й неполітичні формування громадян, пов'язані систематичним співро­бітництвом заради досягнення певної мети на ґрунті спі­льних соціально-політичних інтересів. Рухи як вияв гро­мадської ініціативи (антифашистські, національно-визво­льні, екологічні, за мир, жіночі тощо) характеризуються відсутністю чіткої організаційної структури, спільністю інтересів, наявністю течій, неоднакових за політичними поглядами і світоглядом, відсутністю індивідуального членства, іноді нечіткою програмою. Вони не є політични­ми механізмами боротьби за владу. Чинником, що інте­грує учасників руху із не завжди ідентичними переконан­нями, є спільна діяльність.

Часто громадські рухи опиняються перед дилемою: продовжити своє існування і перейти до наступного рів­ня єдності — тіснішого згуртування за спільними ін­тересами (приміром, створення на основі руху партій) чи припинити своє функціонування, розпавшись на невели­кі за кількістю і значущістю угруповання.

В історичному аспекті виділяють такі громадські рухи:

­ антифашистські — у країнах Європи періоду 30-х—40-х років XX ст.;

­ національно-визвольні рухи країн Азії, Африки, Латинської Америки в добу антиколоніальної боротьби;

­ нові громадські рухи, утворені наприкінці 70-х —

­ на початку 80-х років XX ст. в індустріальне розвинутих країнах (антивоєнний рух);

­ рух проти загрози війни, за мир;

­ екологічний рух (захист довкілля, природи);

­ молодіжний і жіночий рухи (боротьба за поліпшення політичного і соціального становища молоді й жінок);

— альтернативні рухи (рухи громадських ініціатив: вирішення проблем повсякденного життя з ініціативи громадян; розробка соціальних програм, альтернативних муніципальним чи урядовим тощо).

— регіоналізм (рух місцевого населення за збережен­ня своєї культури, соціальної, національної самобутнос­ті, проти засилля чужих цінностей).

Серед громадських рухів особливе місце посідають по­літичні — особлива форма діяльності політичних сил, що представляють політичні інтереси й прагнення різних со­ціальних спільнот, їх організацій. Вони спрямовують свої зусилля на усунення чи поліпшення існуючих соціально-політичних та економічних умов життя через вплив на владні структури, їх вдосконалення або заміну. Прикла­дом такого руху є Народний фронт. Його вирізняє змістовність, різноплановість інтересів учасників, в тому числі партій, інших організацій; інколи керівну роль у них пе­ребирають політичні партії. Організаційно політичні рухи мають автономні первинні осередки, вищі органи (з'їзд), а в період між з'їздами — робочі органи, їхня діяльність унормована певними програмами, статутами. Історії відо­мо багато таких фронтів: у Європі — для боротьби з фа­шизмом; після війни — фронти за утвердження комуніс­тичних режимів у країнах Східної і Центральної Європи; з початком перебудови в колишньому СРСР — фронти, рухи за створення незалежних, суверенних держав та ін.

Громадські об'єднання класифікують і за іншими критеріями.

За спільним інтересом створюються спілки підприєм­ців, кооператорів, профспілки. Інтерес духовного відро­дження породжує об'єднання культурного та гуманітарно­го, релігійного напрямів. Політичні мотиви спричиняють­ся до відповідних ідейно-політичних угруповань і течій.

За правовим статусом розрізняють формальні громад­ські організації (офіційно зареєстровані в органах влади, організаційно оформлені), а також неформальні організа- ції (не зареєстровані юридичне, створені спонтанно за іні­ціативою «знизу», згідно з усвідомленими спільними ін­тересами; незалежні від офіційних державних органів, ді­ють без чіткої програми, за принципами самоврядування).

За легітимністю виокремлюють легальні (дозволені законом) і нелегальні (недозволені законом) громадські об'єднання.

Непартійні об'єднання нарівні з політичними партія­ми різняться за соціально-класовим складом, ідейно-по­літичною спрямованістю та способами і метою суспіль­них перетворень. Безумовно, у партій цей поділ вираже­ний чіткіше, повніше і радикальніше, ніж у непартійних об'єднань, позаяк партії концентровано виражають ін­тереси соціальних сил, організації, що борються за владу.

У західній політології усі непартійні громадські орга­нізації та рухи називають групами тиску, бо на відміну від партій вони не мають на меті здобуття влади, загаль­не керівництво державою, а лише здійснюють на неї пев­ний тиск для задоволення інтересів громадян. Існують особливі групи тиску — лобі (від англ, lobby — кулуари). Цей термін означає систему контор і агенцій крупних мо­нополій чи організованих груп при законодавчих органах США.. Вони здійснюють тиск (аж до підкупу) на законо­давців і державних чиновників з метою прийняття ними рішень в інтересах певних кіл (приміром, законопроектів, одержання урядових замовлень, субсидій). Подібні групи діють під різними назвами в багатьох країнах.

Розвиток громадських об'єднань і рухів — це шлях до зростання ролі громадянського суспільства, що сприяє поступовому соціально-культурному піднесенню народу та кожної особистості, демократизації, розширенню прав і свобод людини, зміцненню гарантій її захищеності.

Запитання. Завдання

1. Дайте визначення і поясніть співвідношення понять «громадсь­кі об'єднання», «громадські організації», «громадські рухи».

2. У чому полягають функції непартійних громадських об'єднань?

3. Дайте класифікацію громадських об'єднань за ознакою їх структурної організації (мета, статус, членство та ін).

4. Які особливості притаманні громадському руху? Охарактери­зуйте основні види громадських рухів.

5. Охарактеризуйте особливості українського лобізму.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 497. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия