Студопедия — Типові ситуації та практичні завдання. 1. Управлінське рішення А) розробник ієрархічної піраміди потреб 2
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Типові ситуації та практичні завдання. 1. Управлінське рішення А) розробник ієрархічної піраміди потреб 2






 

 

Ситуація № 1

 

1. Управлінське рішення А) розробник ієрархічної піраміди потреб
2. Менеджмент Б) автор теорії людського фактору (теорія Х і У)
3. Абрам Маслоу В) представник класичної школи
4. Дуглас МакГрегор Г) представник школи людських відносин
5. Елтон Мейо Д) управління соціально-економічними процесами на рівні підприємства, що діє у ринкових умовах
6. Фредерік Тейлор Е) певні зв'язки, які виникають між суб'єктом та об'єктом управління
7. Анрі Файоль Ж) суб'єкт та об'єкт управління в сукупності з системою прямих і зворотних зв'язків
8. Управлінська робота З) розробка універсальних принципів управління, опис функцій управління, систематизований підхід до управ-ління організацією
9. Предмет управлінської роботи І) інформація
10. Система управління К) результат управлінської роботи
11. Точка зору на поняття «менеджмент» Л) елемент, на який спрямована управлінська діяльність
12. Суб'єкт управління М) вид суспільної роботи, основною задачею якої є забезпечення цілеспрямованої скоординованої діяльності, як окремих учасників загального трудового процесу, так і трудових колективів в цілому
13. Управлінські відносини Н) інформаційний процес, за допомогою якого професіо-нально-підготовлені спеціалісти формують організації та управляють ними шляхом постановки цілей і розробки способів їх досягнення
14. Менеджмент О) відношення координації
15. Об'єкт управління П) обличчя, яке здійснює управлінський вплив
16. Мета адмініс-тративної школи Р) представник школи «Наукове управління»
17. Процесний підхід С) дослідження моделей  
18. Основа кількісного підходу Таблиця) сукупність взаємозалежних елементів, таких як люди, структура, задачі і технологія, які орієнтовані на досягнення різних цілей в умовах змінного зовнішнього середовища
19. Системний підхід У) управління як безперервна серія взаємозв'язаних управлінських функцій
20. Вид формаль-них управлінсь-ких відносин Ф) досягнення цілей підприємства за допомогою скоординованих зусиль працюючих в ньому людей

Питання для ситуаційного аналізу:

1. Виберіть вірні відповіді шляхом співставлення цифр і букв.

 

Ситуація № 2

 

На діяльність підприємств значний вплив здійснює політичне середовище, тобто сукупність законів, державних установ і структур, які здійснюють вплив та обмежують діяльність підприємства та окремих осіб у даному суспільстві.

Правова система визначає, наскільки законодавство обмежує свободу конкуренції, як підтримує роздрібні ціни, як захищає інтереси споживачів та інтереси суспільства в цілому від безвідповідальної підприємницької діяльності.

В Україні підприємницьку діяльність регулюють наступні закони й нормативні акти: Господарський кодекс України від 16.01.03; закони України “Про власність” (від 7.02.91), “Про господарські товариства” (від 19.09.91), “Про колективні договори й угоди” (від 1.07.93), “Про захист економічної конкуренції” (від 11.01.01), “Про охорону праці” (від 14.10.92), “Про банкрутство” (від 14.05.92), “Про інформацію” (від 1992р.), “Про оподаткування прибутку підприємств” (від 20.10.95), “Про податок на додану вартість” (від 20.12.91), “Про систему оподаткування” (від 22.05.97), “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” (від 16.07.99), “Про рекламу” (від 11.07.03), “Про захист прав споживачів” (від 1.10.91) та інші.

Окрім законодавчих актів правове регулювання здійснюється шляхом прийняття декретів Кабінету Міністрів (“Про прибутковий податок з громадян”, “Про місцеві податки і збори”) і постанов Кабінету Міністрів (“Про державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності”, “Про порядок надання фінансової звітності”, “Про порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення”, “Про впровадження штрихового кодування товарів” тощо).

Також підприємницьку діяльність регулюють нормативні акти міністерств (наказ Міністерства фінансів України “Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку, активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств і організацій”) та органів місцевої державної адміністрації і місцевого самоврядування.

Закони та законодавчо-правові акти досить часто зазнають змін, тому кожне підприємство повинно не тільки вивчати законодавчо-правові акти, але і своєчасно адаптуватися до них.

В Україні для політико-правових факторів у цілому характерна нестабільність, роль урядових органів практично зводиться до контролю та обмеження, а не до регулювання та підтримки підприємницької діяльності.

Питання для ситуаційного аналізу:

1. Визначте, до якої частини зовнішнього середовища належать описані чинники?

2. Проаналізуйте стан політико-правових чинників.

3. Які чинники відносяться до можливостей або погроз підприємств України? Обґрунтуйте відповідь.

 

Ситуація№3

Характер впливу економічних факторів на діяльність підприємств Донецької області можна дослідити на прикладі динаміки основних показників економічного розвитку регіону: обсяг реалізованої промислової продукції, оборот роздрібної торгівлі, середньомісячна заробітна плата, рівень безробіття та інфляційні процеси (табл. 1).

Проведений аналіз свідчить про наявність як позитивних, так і негативних тенденцій в економіці. Так, можна відмітити, що сприятливим для діяльності підприємства є зростання середньомісячної заробітної плати на 29,4% та скорочення кількості безробітних на 9,9%, що свідчить про підвищення платоспроможності населення (враховуючи, що зростання цін на споживчі товари відбувається повільніше, ніж зростання заробітної плати). Однак, в цілому життєвий рівень населення залишається низьким. Збільшення обсягу реалізованої промислової продукції на 53,5% та зростання обороту роздрібної торгівлі на 34% говорять про зростання галузі в цілому, але, водночас, це є негативним для торговельних підприємств, оскільки означає загострення конкуренції на ринку споживчих товарів. Негативним є також зростання темпів інфляції на споживчі товари на 4,7%.

Таблиця 1 – Основні показники економічного розвитку Донецької області
Показники Одиниці виміру Попередній рік Поточний рік Відхилення, +/- Темп зміни, %
  Обсяг реалізованої промислової продукції млн. грн. 43642,5 66981,6 23339,1 153,5
  Оборот роздрібної торгівлі млн. грн. 6267,5 8399,6 2132,1 134,0
  Кількість безробітних тис. осіб 70,9 63,9 -7,0 90,1
  Індекс споживчих цін % 108,2 112,9 4,7 -
  Середньомісячна заробітна плата грн. 550,0 711,5 161,5 129,4

 

Питання для ситуаційного аналізу:

1. До якої частини зовнішнього середовища належать описані чинники?

2. Проаналізуйте стан наведених економічних чинників.

3. Визначте можливості і погрози економічного середовища України? Обґрунтуйте відповідь.

4. Запропонуйте додаткові економічні показники за якими можна характеризувати стан зовнішнього середовища для торговельного підприємства, промислового підприємства, митної служби.

Ситуація№ 4

 

Аналіз соціально-демографічних факторів можна здійснювати у розрізі динаміки чисельності населення, коефіцієнтів народжуваності, смертності та природного приросту (скорочення) населення (табл. 2).

У соціально-демографічному середовищі є позитивні і негативні тенденції. Сприятливим для Донецької області і, зокрема, для торговельних підприємств є зростання народжуваності на 0,6% і смертності – на 0,1%. Відбувається уповільнення темпів природного скорочення населення на 12,4%, але, на жаль, в цілому продовжує зменшуватись чисельність населення на 0,5% (24,5 тис. осіб). Збільшується кількість вищих навчальних закладів на 2,7%, кількість студентів зросла на 9,3%, кількість аспірантів – на 7,1%, докторантів – на 4,6%, тобто зростає рівень освіти та культурний рівень населення.

Таблиця 2 – Динаміка населення Донецької області
Показники Одиниці виміру Попередній рік Поточний рік Відхилення, +/- Темп зміни, %
  Чисельність населення тис. осіб 5678,9 4996,4 -24,5 99,5
  Коефіцієнт народжуваності   4,0 4,6 0,6 108,6
  Коефіцієнт смертності   7,6 7,5 -0,1 99,4
  Коефіцієнт природного скорочення населення   -11,3 -9,9 1,4 87,6

 

У соціально-демографічному середовищі є позитивні і негативні тенденції. Сприятливим для Донецької області і, зокрема, для торговельних підприємств є зростання народжуваності на 0,6% і смертності – на 0,1%. Відбувається уповільнення темпів природного скорочення населення на 12,4%, але, на жаль, в цілому продовжує зменшуватись чисельність населення на 0,5% (24,5 тис. осіб). Збільшується кількість вищих навчальних закладів на 2,7%, кількість студентів зросла на 9,3%, кількість аспірантів – на 7,1%, докторантів – на 4,6%, тобто зростає рівень освіти та культурний рівень населення.

 

Питання для ситуаційного аналізу:

1. До якої частини зовнішнього середовища належать описані чинники?

2. Проаналізуйте стан наведених соціально-демографічних і культурних чинників.

3. Визначте можливості і погрози соціально-демографічних, культурних чинників України? Обґрунтуйте відповідь.

 

Ситуація № 5

 

Сучасні умови підвищеного динамізму середовища функціонування торговельних підприємств, жорстка боротьба за ринки збуту до центру уваги практично кожного підприємства ставиться проблема посилення цільової орієнтації на споживача.

Більшість покупців ЗАТ "Донецький ЦУМ" – це чоловіки і жінки віком понад 18 років, які мають середню спеціальну, незакінчену вищу або вищу освіту, більшість споживачів підприємства знаходяться у шлюбі. Покупці ЗАТ "Донецький ЦУМ" мають середній та вище середнього рівень доходів, при виборі товарів керуються як раціональним, так і емоційним мотивом, а домінуючими факторами при здійсненні покупки є якість та ціна.

В результаті досліджень було виявлено 5 основних типів життєвого стилю покупців в залежності від інтересів, переконань і вчинків: діловий, елітарний, молодіжний, спортивний, звичайний (рисунок 1). В результаті дослідження було виявлено, що споживачам ЗАТ "Донецький ЦУМ" характерний молодіжний стиль, який відображає активну, емоційну життєву поведінку покупців, для яких притаманні найрізноманітніші життєві характеристики: інертність, імпульсивність, товариськість, агресивність, що обумовлює підвищену мінливість в їхніх перевагах.

ЗАТ "Донецький ЦУМ" діє в умовах інтенсивної конкуренції. Основними методами конкурентної боротьби є цінова та нецінова конкуренція. Особливе значення має нецінова конкуренція, оскільки в сучасних умовах функціонування важливою вимогою є наявність високої якості товарів та надання сервісу необхідного рівня.

Дослідження конкурентів повинно бути спрямовано на встановлення ступеня конкуренції, виявлення діючих та потенційних конкурентів, їх стратегії, ринкової частки кожного конкурента, визначення сильних та слабких сторін конкурентів, їхніх конкурентних переваг.

У торговельній галузі міста Донецька діє багато підприємств – конкурентів ЗАТ „Донецький ЦУМ”. Це добре відомі великі торговельні підприємства, такі як ВАТ ТЦ „Білий Лебідь”, ВАТ ТК „Маяк-Дон”, широка мережа спеціалізованих магазинів, організовані та неформальні ринки. На сучасному етапі спостерігається посилення конкуренції внаслідок появи нових конкурентів (ТЦ „Золоте коло”, ТЦ „Планета”, гіпер-маркет „Амстор”). Однак, основним конкурентом ЗАТ „Донецький ЦУМ” є ВАТ ТЦ „Білий Лебідь”.

Постачальників у ЗАТ „Донецький ЦУМ” велика кількість. Так, постачальниками парфумерії, що розташовані в м. Донецьк є: Фірма “Авіта”; Фірма “Астра”; Фірма “Ювікур”; Парфумерна база “Донецьк+Лотос”; Фірма “Сабсан”; Фірма “Базис”.

В основному між універмагом і постачальниками переважають прямі договірні зв'язки: 42% непродовольчих товарів розподіляється по однорівневому каналу, 33% - по дворівневому і 25% - по трьохрівневому. Отже, перевага однорівневих каналів дозволяє скоротити обсяг витрат на придбання товарів і сприяє підвищенню ефективності збутової політики підприємства. Звичайно, прямі закупівлі набагато вигідніші для підприємства, але тут існують і свої недоліки.

У процесі своєї діяльності ЗАТ "Донецький ЦУМ" контактує з банками (Укрсоцбанк), управлінням статистики, податковою адміністрацією, контрольно-ревізійним управлінням, облдержадміністрацією, біржами праці, засобами масової інформації (ТРК “Україна”, редакціями газет “Вечірній Донецьк”, “Салон”, журналу “Дрібниці життя”), незалежними аудиторськими фірмами тощо.

Питання для ситуаційного аналізу:

1. Назвіть чинники безпосереднього оточення ЗАТ "Донецький ЦУМ" та охарактеризуйте їх.

2. Визначте можливості і погрози безпосереднього оточення торговельного підприємства?

 

 

Тема 2. Планування в організації

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 527. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия