Студопедия — Прилади для хімічної розвідки і контролю зараження
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Прилади для хімічної розвідки і контролю зараження






Для визначення ступеня зараження отруйними і сильнодіючими ядучими речовинами повітря, місцевості, споруд, обладнання, транс­порту, техніки, засобів індивідуального захисту, одягу, продуктів хар­чування, фуражу, води застосовують прилади хімічної розвідки і га­зосигналізатори або відбирають проби й аналізують їх у хімічній лабораторії.

Виявлення і визначення отруйних і сильнодіючих ядучих речо­вин ґрунтується на зміні забарвлення індикаторів при взаємодії з цими хімічними речовинами. Залежно від взятого індикатора і зміни його забарвлення визначають тип ОР, а порівняння інтенсивності отриманого забарвлення з кольоровим еталоном дає можливість ви­значити приблизну концентрацію небезпечної хімічної речовини або щільність забруднення.

Прилади хімічної розвідки і контролю зараження мало від­різняються один від одного.

На оснащенні формувань і установ цивільного захисту знахо­дяться такі прилади і комплекти: військовий прилад хімічної розві­дки ВПХР, прилад хімічної розвідки ПХР, прилад хімічної розвідки медичної і ветеринарної служб ПХР-МВ, напівавтоматичний прилад

 

 

 

хімічної розвідки ППХР, медична і юльова хімічна лабораторія МПХЛ, автоматичний газосигналізатор ГСП-1 і ГСП-11.

Військовий прилад хімічної роз­відки ВПХР (рис. 18) призначений для виявлення й оцінювання сту­пеня небезпеки зараження отруй­ними речовинами повітря, місце­вості, техніки, транспорту за допо­могою індикаторних трубок IT.

За допомогою ВПХР можна ви­значити зарин, зоман, Ві-Ікс, іприт, фосген, дифосген, синильну кисло­ту, хлорціан при температурі +4— 40 °С і -4—40 °С та відносній воло­гості повітря до 100 %.

У металевій коробці 1 розмі­щені: насос 2,

насадка до нього З, захисні ковпачки 4, протидимні фільтри 5, патрони для грілки 6, грілка 7, штир 8 для пробивання патронів, лопатка 9 для відбору проб, ліхтар 10 для роботи у темний час доби, касети 11 з IT, паспорт й інструкція користування приладом. Насос призначений для про­качування досліджуваного повітря через індикаторні трубки. В ру­коятці штока є ампуловідкривач. На головці насосу розміщений ніж для надрізання і заглиблення при обламуванні кінців індика­торних трубок.

Насадка до насоса призначена для роботи з насосом у диму, при визначенні ОР на місцевості, різних об'єктах, у ґрунті й сипких матеріалах.

Касети з IT призначені для розміщення десяти індикаторних трубок IT. Індикаторні трубки (рис. 19) — це скляні запаяні труб­ки, всередині яких знаходяться ампули з реактивами і наповнюва­чами. IT маркіровані кольоровими кільцями, які показують, яку ОР можна визначити за допомогою даної трубки. У комплекті ВПХР є три види індикаторних трубок: з одним червоним кільцем і черво­ною крапкою для визначення зарину, зоману, Ві-Ікс; з одним жов­тим кільцем для визначення іприту; з трьома зеленими кільцями для визначення фосгену, синильної кислоти і хлорціану. Вони укла­дені в паперові касети по 10 штук. Для визначення ОР типу Сі-Ес і Бі-Зет призначені трубки ІТ-46. До комплекту вони не входять і постачаються окремо.

 

 


 

 


Грілка призначена для підігрі­вання індикаторних трубок під час виявлення ОР при температурі на­вколишнього повітря від -40 °С до +15 °С. Грілкою користуються для підігрівання IT на іприт при темпе­ратурі нижче +15 °С на зоман — нижче 0 °С, а також для відтаювання ампул в індикаторних трубках.

Протидимні фільтри застосову­ють при визначенні ОР у диму, повітрі, в якому є речовини кислого характеру, в сипких матеріалах, а та­кож для відбору проб диму.

Захисні ковпачки призначені для розміщення в них проб ґрунту, сип­ких матеріалів і захисту внутріш­ньої поверхні лійки насадки від за­раження краплями стійких ОР.

При підозрі щодо наявності у повітрі ОР потрібно надіти проти­газ і обстежити повітря за допомо­гою IT, які є в наборі.

Обстежувати повітря індикатор­ними трубками, необхідно у такій послідовності: IT з червоним кільцем і крапкою; IT з трьома зеленими кільцями; IT з жовтим кільцем.

Для визначення ОР нервово-паралітичної дії в небезпечних кон­центраціях (0,00005—0,1 мг/л і більше) необхідно взяти дві індика­торні трубки з червоним кільцем і крапкою. Користуючись ножем на головці насоса (рис. 20), надрізати, а потім відламати кінці інди­каторних трубок, потім ампулорозкривачем з червоною рискою і крап­кою розбити верхні ампули обох трубок. Вставити відкриту IT мар­кірованим кінцем в отвір ампулорозкривача насоса з маркіруван­ням того ж кольору. Насос потрібно держати вертикально, a IT підво-доти в отвір ампулорозкривача знизу. Повертаючи IT, натиснути нею на штир ампулорозкривача так, щоб розбити в трубці ампулу, при цьому вміст ампули має зволожити наповнювач трубки (щоб не по­різати руки при розбиванні ампул не допускати, щоб вільний кінець IT упирався в долоню). Потім витягнути IT і, взявши за верхні маркі­ровані кінці, 2—3 рази струснути їх навідліг. Одну з трубок немаркірованим кінцем вставити в на­сос і прокачати 5—6 разів через неї

 


 

повітря, через другу — конт­рольну — повітря не

прокачу-нати.

Потім ампулорозкривачем розбити нижні ампули обох тру­бок і після струшування їх спо­стерігати за зміною забарвлен­ня наповнювачів. Збереження червоного кольору наповнюва­ча в дослідній трубці після по­жовтіння його в контрольній вказує на наявність ОР у небез­печних концентраціях; одно­часне пожовтіння наповнюва­ча в обох трубках — на відсут­ність ОР у небезпечних концен­траціях.

Вміст цих же отруйних речо­вин у малонебезпе -чних концен­траціях (5 • 10-7 мг/л) визначають у такій же послідовності, але роб­лять 50—60

качків насосом, нижні ампули розбиваються не

зразу, а через 2—3 хв після прокачування повітря. Крім цього, в жарку по­году (35 °С і вище) нижню ампулу в контрольній трубці розбивають через 15 с після моменту струшування дослідної трубки.

ОР у малих концентраціях присутні, якщо до моменту утво­рення жовтого забарвлення в контрольній трубці збережеться червоний колір верхнього шару наповнювача дослідної трубки. Зміна кольору до жовтого або рожево-оранжевого вказує на від­сутність ОР нервово-паралітичної дії в малонебезпечних концен­траціях.

Незалежно від отриманих результатів обстежують повітря на на­явність фосгену, хлорціану і синильної кислоти за допомогою інди­каторної трубки з трьома зеленими кільцями. Послідовність роботи така: надпиляти трубку, обламати кінці, розбити ампулу, вставити трубку немаркірованим кінцем у насос, зробити 10—15 качків насо­сом; дивитися на забарвлення верхнього і нижнього шарів на­повнювача; верхній шар забарвлюється від фосгену і дифосгену, нижній — від хлорціану або синильної кислоти (або хлорціану і синильної кислоти одночасно) і порівняти забарвлення наповнювача з еталоном, нанесеним на

 

 


 

 

 


касеті для індикаторних трубок з трьо­ма зеленими кільцями (рис. 21)

Якщо необхідно визначити, від якої ОР виникло забарвлення нижнього шару, потрібно надпиляти другу трубку, обламати кінці розбити ампулу, вставити немаркірованим кінцем у насос, зробити 10—15 качків. Подивитися забарвлення. Відсутність рожево-мали­нового забарвлення в трубці свідчить про наявність у повітрі тільки синильної кислоти.

Після цього визначають наявність у повітрі парів іприту індика­торною трубкою з одним жовтим кільцем. Для цього потрібно обла­мати кінці, вставити в насос, зробити 60 качків, вийняти трубку з на­соса, витримати 1 хв і визначити ступінь небезпеки ОР відповідно до еталона на касеті для індикаторних трубок з одним жовтим кільцем.

Для виявлення ОР у диму із застосуванням протидимного фільтра необхідно (рис. 22, б) підготувати IT згідно з інструкцією ОР і вста­вити в насос, надіти насадку на головку насоса, закріпити протидим-ний фільтр, зробити необхідну кількість качків; зняти фільтр і на­садку, вийняти IT і визначити ступінь небезпеки за рекомендаціями для даної ОР.

Під час обстеження повітря при низьких температурах на на­явність ОР нервово-паралітичної дії за допомогою індикаторних трубок з червоним кільцем і крапкою, роботу виконують у такій послідовності: вставити патрон грілки в центральний отвір корпуса грілки, штирем грілки через отвір у ковпачку патрона

 


 

 

 


розбити ампулу, що знаходиться в ньому, штир має бути заглиблений у па­трон повністю, повертаючи штир, пересвідчитися в тому, що ампула розбита, після чого штир вийняти. Вставити дві IT (одна дослідна, інша контрольна) у бокові гнізда грілки до відтаювання ампул, три­валість відтаювання залежно від температури становить від 0,5 до З хв. Після відтаювання трубки вийняти. Надпиляти й обламати кінці трубок, розбити верхні ампули, 2—3 рази енергічно струсну­ти і прокачати повітря через дослідну трубку 5—6 разів, контрольну трубку тримати в штативі. Після прокачування повітря вставити трубки немаркірованими кінцями в гнізда грілки на 1 хв, після цього розбити нижні ампули дослідної і контрольної трубок і струснути їх. Спостерігати за зміною забарвлення наповнювача трубок.

Обстеження повітря трубками з трьома зеленими кільцями при мінусових температурах і трубками з жовтим кільцем при темпера­турі нижче 15 °С проводити із застосуванням грілки. Трубки підігрівають у грілці 1—2 хв, потім визначають зараженість повітря так, як описано для кожної групи ОР.

Необхідно пам'ятати, що перегрівання трубок призводить до їхньо­го псування.

Визначення ОР на місцевості, техніці, одязі та різних предметах. Наявність ОР у навколишньому середовищі визначають спочатку за

 


 

 

зовнішніми ознаками. Найбільш характерними з них є маслянисті крап­лі, плями, бризки, калюжі, підтікання на землі, снігу, рослинності, тех­ніці та різних предметах, зміна забарвлення рослинності або в'янення.

За зовнішніми ознаками можна визначити давність зараження. При зараженні приблизно до 2 год рослинність, техніка, різні пред­мети вкриті краплями ОР різної величини. Колір рослинності май­же не змінений. Через 8—12 год після зараження рослинність набу­ває бурого (до чорного) забарвлення, на техніці й одязі краплі ОР висихають і стають малопомітними.

На ділянках місцевості, заражених більше доби, краплі ОР у біль­шості випадків відсутні, а рослинність сильно змінює своє забарвлення.

Щоб визначити ОР на місцевості, треба підготувати індикаторні трубки TcLK j ЯК було вказано. Вставити трубку в головку насоса, наді­ти насадку, залишивши відкинутим притискне кільце, надіти на лійку насадки захисний ковпачок, прикласти насадку до зараженого пред­мета так, щоб лійка накривала ділянку з найбільш різко виражени­ми ознаками зараження. Прокачати через індикаторну трубку по­вітря, роблячи необхідну кількість качків. Зняти ковпачок і насад­ку. Вийняти з головки насоса IT і визначити ступінь небезпеки ОР.

Для виявлення ОР у ґрунті й сипких матеріалах підготувати і вставити в насос відповідну індикаторну трубку, накрутити на насос насадку і надіти на лійку захисний ковпачок. Зняти з приладу лопат­ку і взяти пробу з верхнього шару ґрунту (снігу) або сипкого матері­алу в найбільш зараженому місці. Взяту пробу насипати в ковпачок до країв. Накрити ковпачок із пробою протидимним фільтром і за­кріпити його, прокачати через індикаторну трубку повітря, роблячи необхідну кількість качків. Відкинути притискне кільце, зняти протидимний фільтр, пробу, ковпачок і насадку. Вийняти з головки насо­са індикаторну трубку і визначити ступінь небезпечності ОР.

Прилад хімічної розвідки медичної і ветеринарної служб ПХР-МВ призначений для визначення у воді: зарину, зоману, Ві-Ікс, іприту, трихлортриетиламіну, хлорціану, синильної кислоти та її со­лей, миш'яковистих отруйних речовин (люїзиту та ін.), алкалоїдів і солей важких металів; у фуражі: зарину, зоману, Ві-Ікс, іприту, три­хлортриетиламіну, люїзиту, синильної кислоти, хлорціану, фосгену і дифосгену; у повітрі та на різних предметах: зарину, зоману, Ві-Ікс, іприту, трихлортриетиламіну, люїзиту, синильної кислоти, хлорціану, миш'яковистого водню, фосгену і дифосгену.

Крім цього, прилад призначений для забору підозрілих на зара­женість бактеріальними засобами проб води, продуктів, ґрунту та інших матеріалів і предметів для дослідження їх у лабораторії.

 


 

Прилад ПХР-МВ складається з металевої коробки з кришкою і корпусом 2. У коробці розміщені насос колекторний ручний, бан­ка для сухоповітряної екстракції при визначенні отруйних речо-нин у фуражі, банка з чотирьма спеціальними пробірками для забору проб на зараженість бактеріальними засобами, паперові ка­сети з індикаторними трубками, тканинна касета з сухими реак­тивами, пробірками, склянками Дрекселя. Крім того, до комплекту приладу входять: лопатка для взяття проб, ножиці, пінцет, тримач і підвіси для пробірок, лейкопластир для заклеювання банок зі взя­тими пробами мішечки поліетиленові для проб фуражу та деякі інші предмети, перелік яких є в додатку. Для перенесення приладу є плечовий пасок.

Насос колекторний призначений для прокачування досліджува­ного повітря через індикаторні трубки.

Колектор призначений для одночасного з'єднання з насосом двох, трьох, чотирьох або п'яти індикаторних трубок. У ньому є барабан, в якому розміщена гумова пластинка з гніздами для індикаторних трубок. У середині барабана знаходиться захисний патрон, який за­хищає насос від потрапляння в нього парів агресивних речовин і реактивів з індикаторних трубок.

Ампуловідкривач служить для розбивання ампул в індикатор­них трубках. Він розміщений у ручці насосу. Є спеціальні отвори зі штирями. Три з них мають маркіровку таку саму, як на індикатор­них трубках, призначених тільки для цих трубок. Решта отворів із запасними штирями маркіровки не мають. Для індикаторних тру­бок на зарин, зоман, Ві-Ікс є окремий ампуловідкривач.

У торці насоса між отворами ампуловідкривача розміщений при­стрій для надпилювання і обламування кінців індикаторних трубок і ампул.

Для встановлення насоса в необхідне положення (робота з однією, двома, трьома трубками) необхідно:

— взяти в ліву руку колектор, тримаючись правою рукою за руч­ку і циліндр насоса;

— повертати циліндр насоса проти годинникової стрілки доти, поки барабан колектора при легкому відтягуванні його вниз не буде вільно крутитися в обоймі;

— повертаючи барабан, встановити проти риски на обоймі цифру, що відповідає кількості індикаторних трубок, які потрібно вставити в колектор; вставити в гнізда колектора індикаторні трубки;

— щільно завернути колектор, обертаючи циліндр насоса за го­динниковою стрілкою.

 


 

Індикаторні трубки вставляють у гнізда колектора немаркірова-ним кінцем по черзі й одночасно по кілька для визначення кількох ОР. При одночасному застосуванні кількох трубок, встановлених у колектор, кількість качків насоса при темпі 50—55 повних робочих ходів поршня за хвилину необхідно збільшити: при роботі з двома трубками — у 2 рази відносно найбільшої кількості качків, вказа­них на касетних еталонах IT. У холодний час року кількість качків насосом необхідно в 2—3 рази збільшити порівняно з тією кількістю, що вказана на еталонах IT.

Перед відбором проби води необхідно обстежити водойму і при­леглу територію, звертаючи увагу на наявність ознак хімічного за­раження. Крім загальних ознак, які вже перелічені, показником за­раженості води може бути поява мертвої риби на поверхні води.

Якщо ознак зараження не виявлено, але є підозра, що водойма заражена, воду досліджують (рис. 22, в) з усіма заходами обереж­ності, як і явно заражену воду.

Забір води роблять чистим посудом. Проби води з колодязя по­трібно брати після ретельного перемішування (можна кілька разів опускати відро).

Пробу з водойми (ставка, озера, річки) потрібно брати з місця, де видно маслянисті плями на поверхні води.

Після того, як посудина наповнена, воду в ній ретельно перемішу­ють (чистою палицею) і піпеткою беруть пробу води для досліджен­ня. Наповнюючи пробірку досліджуваною водою, необхідно дотри­муватися обережності, не допускати потрапляння води на поверхню пробірки.

Пробу урожаю і кормів (рис. 22, г) треба брати з поверхні в місцях найбільшого зараження, зерна і комбікорму з глибини 2—3 см, пресо­ваного і непресованого (в скиртах) сіна, соломи — на глибині 3—4 см. Із зараженого брикетованого комбікорму пробу зрізають ножем. Сі­но і солому відбирають ножицями і пінцетом, а потім на листку каль­ки подрібнюють ножицями і поміщають у мішечки з поліетилену.

Якщо зерно і комбікорм знаходяться в мішках, то мішки в місцях найбільшого зараження розрізають ножицями і металевою лопат­кою беруть пробу. Пробу переносять в банку з кришкою, наповнюю­чи банку до 2/3 її місткості, а потім обережно, не розсипаючи зерно чи комбікорм, вводять у середину банки трубку, прикріплену до внутрішньої поверхні і щільно закручують кришку на банці. Потім проводять дослідження на зараженість ОР.

Найбільш достовірні показники зараженості води, урожаю і кормів дослідження отримують у незараженій атмосфері (краще в при­міщенні) і по можливості найшвидше після взяття проби, щоб не відбулися гідроліз або випаровування ОР.

 

 


 

Для дослідження на зараженість бактеріальними засобами проби води, ґрунту, різних матеріалів беруть на території, явно підозрілій на зараженість, пробірку з пробою води щільно закривають і вста­новлюють у банку. Харчові продукти беруть пінцетом або ложеч­кою головним чином з поверхні продуктів або безпосередньо під тарою. Потім пробірку закривають пробкою і вкладають у банку.

Ґрунт та інші матеріали беруть у місцях, де є ознаки наявності небезпечних біологічних об'єктів. Для цього у вийняту з банки про­бірку набирають ложечкою заражений матеріал (із верхнього шару краще у кількох місцях), після чого наповнену пробірку щільно за­кривають пробкою і встановлюють у банку.

Траву, листя, лід, сніг, комах можна збирати в пробірку ложечкою або
пінцетом.

Змиви з поверхонь предметів, проби яких не можна взяти для дослідження (техніка тощо), потрібно брати у вийняту з банки про­бірку з тампоном. Тампон змочити фізіологічним розчином, який є в пробірці. Ретельно протерти тампоном заражену поверхню пред­мета. Потім тампон помістити в пробірку, яку необхідно закрити пробкою і вкласти в банку.

Після того, як всі необхідні проби відібрані й пробірки вкладені в банку, її потрібно закрити кришкою, заклеїти по краю лейкопласти­рем і встановити в приладі.

Для визначення фосфорорганічних ОР (зарину, зоману, Ві-Ікс) у воді використовують ампульний набір. Він розміщений у паперовій касеті й вміщує 11 ампул із сухим комбінованим реактивом (дві червоні мітки), 5 ампул з додатковим реактивом (зелена мітка), ам­пулу з рідиною синього кольору (калориметричний стандарт № 1, який відповідає початковому забарвленню проб) і ампулу з рідиною зеленого кольору (стандарт № 2, який відповідає реєстрованому за­барвленню проб).

У двох ампул з червоними мітками надфілем надрізати і пінце­том обламати загострені кінці та вставити їх у гнізда верхньої час­тини касети так, щоб обидві мітки були на рівні прорізу.

Піпеткою з білою смугою наповнити одну з ампул до нижньої мітки незараженою водою (незаражену дистильовану воду взяти з приладу ПХР-МВ), щоб розчинити вміст ампули. Для цього обереж­но 10 разів набирають і випускають рідину тією піпеткою. Другу ампулу наповнити до нижньої мітки досліджуваною водою, взявши її піпеткою з червоною смугою і розчинити вміст ампули так само. Залишити обидві ампули на 3 хв.

У цей час відкрити ампулу із зеленою міткою, наповнити її за допомогою піпетки із зеленою смугою незараженою (дистильованою)

 


 

водою до мітки і розчинити вміст ампули, перемішуючи його тією ж піпеткою (обережно набирати і випускати рідину). Цим розчином піпеткою із зеленою смугою долити до верхньої червоної мітки ампу­ли досліджуваною чистою водою. Піпетками з білою і червоною сму­гами відповідно перемішати вміст цих ампул, який набуває синього забарвлення аналогічно кольоровому стандарту № 1. Після цього потрібно уважно стежити, дивлячись на годинник, за швидкістю зміни кольору (від синього до зеленого) у першій (контрольній) і другій (досліджуваній) пробах, порівнюючи їх на білому фоні з кольоровим стандартом № 1, синім, і № 2, зеленим.

Відставання в швидкості зміни синього забарвлення на зелене в ампулах з досліджуваною водою порівняно з незараженою є озна­кою зараженості води. Протягом 2 хв це відставання виявляється. Вміст контрольної ампули забарвлюється в зелений колір, а вміст ампули із зараженою водою зберігає синьо-зелений (малий ступінь зараження) або насичений синій (великий ступінь зараження) колір. Пізніше ця різниця в забарвленні збільшується. Ампула з чистою водою стає жовто-зеленою, а ще пізніше — жовтою. Забарвлення зараженої води змінюється поволі.

Одночасне позеленіння проб до забарвлення стандарту № 2 означає що у воді немає ОР. Запізнення позеленіння дослідної про­би порівняно з контрольною до 2 хв означає слабкий ступінь зара­ження (0,0005 мг/л), запізнення до 5 хв — середній ступінь зара­ження (0,005 мг/л).

Якщо забарвлення досліджуваної води суттєво не змінюється протягом 30 хв, значить у воді є велика кількість фосфорорганічних ОР понад 0,05 мг/л.

У холодний період року при низьких температурах касету з ампульним набором, щоб не допустити замерзання, краще взяти в ки­шеню одягу. Дослідження бажано проводити в приміщенні, інакше ампули з водними розчинами потрібно зігрівати в руці, одягнутій у гумову рукавицю.

При одночасному визначенні фосфорорганічних ОР у кількох пробах води, їх позначають на касеті олівцем.

Для визначення іприту і трихлортриетиламіну (азотистого іпри­ту) треба налити піпеткою досліджувану воду в градуйовану пробір­ку до другої мітки (2 мл) і добавити до неї вміст однієї ампули реак­тиву на іприт. Реактив з ампули переносять у пробірку так: надріза­ти обидва кінці ампули, відкрити один кінець і ввести його в пробірку а досліджуваною водою, а потім, не виймаючи ампулу, відкрити її з другого кінця. Після добавки реактиву і перемішування суміш у пробірці повинна забарвитися в синій колір. Пробірку закріплюють

 


 

на тримачі й вміст обережно кип'ятять на вогні підпаленої таблет­ки, розміщеної на лопатці для взяття проб, протягом 2—3 хв (з часу закипання). Після цього, не чекаючи охолодження, добавляють до розчину одну ложечку кислотного порошку і струшують пробірку до зникнення синього забарвлення. При зараженні досліджуваної води іпритом або трихлортриетиламіном у пробірці з'являється жовте (при малих концентраціях зараження) або жовто-оранжеве (при ве­ликих концентраціях зараження) забарвлення.

Якщо забарвлення виражене слабо, то в ту ж пробірку після її охолодження вливають вміст із однієї ампули з толуолом. Пробірку щільно закривають пробкою і вміст перемішують, повертаючи про­бірку 10—12 разів. Після розташування рідини у верхньому шарі (толуол) за наявності іприту або трихлортиетиламіну з'являється більш інтенсивне жовте забарвлення.

Після добавки до води реактиву на іприт або під час нагрівання пробірки з цією водою синій колір може знебарвитися, тоді необхідно додати синій реактив із ще однієї ампули і продовжити нагріван­ня. Зникнення синього забарвлення після добавки реактиву свідчить про високу кислотність води, що може бути результатом гідролізу отруйної речовини. Таку потрібно дослідити в лабораторії.

Для визначення хлорціану, синильної кислоти та її солей треба підготувати індикаторну трубку з трьома зеленими кільцями (відкрити обидва кінці, ампулу не розбивати) і приєднати її верхнім маркірованим кінцем через гумову трубку до короткої трубки дрексельної насадки. У градуйовану дрексельну пробірку налити піпеткою досліджу­вану воду до другої мітки (2 мл). Добавити в неї одну ложечку ки­слотного порошку і закрити пробірку дрексельною насадкою з при­єднаною до неї індикаторною трубкою.

Вільний (нижній) кінець індикаторної трубки приєднати до на­соса і зробити ЗО плавних качків, після чого вийняти індикаторну трубку зі склянки Дрекселя і від'єднати від насоса. Порівняти зміну її забарвлення з еталоном на касеті. У разі наявності у воді хлор­ціану або синильної кислоти та її солей нижній шар наповнювача індикаторної трубки забарвлюється в малиновий або червоно-фіоле­товий колір.

Щоб визначити миш'яковисті отруйні речовини (люїзит та ін.), у градуйовану дрексельну пробірку налити піпеткою досліджувану воду до другої мітки (2 мл) і добавити 1—2 ложечки кислотного порошку. Потім до короткої трубки склянки Дрекселя приєднати підготовлену скляну трубку з ватою, намоченою оцтово-кислим свин­цем, а до вільного кінця цієї трубки — підготовлену індикаторну трубку з двома чорними кільцями (на миш'яковистий водень)

 


 

У градуйовану пробірку з досліджуваною водою опустити одну гранулу цинку і зразу закрити пробірку підготовленою дрексельною насадкою з приєднаними до неї трубками. Користуючись тримачем, вміст пробірки у складеному приладі обережно протягом 3 хв на­грівати на вогні таблетки (не допускаючи викидання кип'яченої ріди­ни в трубку з ватою), після чого за допомогою підвісу укріпити її на кришці приладу, а вільний кінець індикаторної трубки приєднати до насоса і зробити 15 плавних качків насосом (рис. 21, а; 22, в).

Поява слабо-жовтого або коричневого забарвлення в наповню­вачі індикаторної трубки свідчить про наявність у воді миш'якови­стих ОР.

При визначенні алкалоїдів у градуйовану пробірку піпеткою наливають досліджувану воду до третьої мітки (3 мл), додають че­твертину ложечки кислотного порошку і вміст однієї ампули з ре­активом на алкалоїди.

За наявності алкалоїдів вода каламутнішає, а при більших кілько­стях алкалоїдів випадає осад оранжевого кольору. Якщо досліджува­на вода була трохи каламутна, то наявність у ній алкалоїдів при дода­ванні реактиву визначають за збільшенням ступеня каламутності. Для цього необхідно порівняти прозорість води без внесеного в неї реактиву з водою, уже обробленою реактивом на алкалоїди.

Для групового визначення солей важких металів у градуйовану пробірку наливають піпеткою 3—4 мл досліджуваної води, додають кілька кристаликів реактиву на орсини і солі важких металів, пере­мішують вміст пробірки. Потім у цю ж пробірку добавляють неве­лику кількість (на кінчику ложечки) кислотного порошку і знову перемішують. За допомогою підвісу закріплюють пробірку на кришці приладу і спостерігають 5—10 хв. Забарвлення розчину в жовто-бурий чи темно-бурий колір або поява каламуті такого ж кольору вказують на наявність у воді солей важких металів. Органічні спо­луки миш'яку дають білу, а неорганічні — жовтувату каламуть.

Щоб визначити наявність солей ртуті,у градуйовану пробірку наливають досліджувану воду до третьої мітки (3 мл), додають 1—2 ложечки порошку йодистої міді і перебовтують вміст пробірки протягом 1—2 хв. За наявності солей ртуті сіруватий порошок йоди­стої міді набуває жовтогарячого або яскраво-червоного забарвлення.

Вміст зарину, зоману, Ві-Ікс, іприту, трихлортриетиламіну, люїзиту, фосгену, дифосгену, синильної кислоти і хлорціану в уро­жаї і кормах визначають за допомогою індикаторної трубки, її мар­кірований кінець з'єднують із зовнішньою трубкою кришки банки з досліджуваним урожаєм або кормами. Вільний кінець індикатор­ної трубки з'єднують з насосом (рис. 22, г) і роблять необхідну

 

 


 

 

кількість качків. Готують індикаторні трубки, встановлюють кількість качків насосом і оцінюють показання трубки з кольоро­вим еталоном касети.

Фосфорорганічні отруйні речовини (зарин, зоман, Ві-Ікс) ви­значають за допомогою ампульного набору. Для цього в градуйова­ну пробірку склянки Дрекселя наливають чисту (дистильовану) воду до нижньої мітки і закривають пробірку дрексельною насадкою. Довгий кінець її приєднують до зовнішньої трубки кришки банки з досліджуваним урожаєм або кормами, а короткий кінець до насоса (рис. 21, д). Роблять 40—60 плавних качків насосом, після чого дослі­джують воду в пробірці склянки Дрекселя на наявність у ній фосфор­органічних ОР.

Для визначення іприту і трихлортриетиламіну застосовують реактив на іприти. Готують трубку з чистим наповнювачем (силіка­гель) і з'єднують її з довгим кінцем зовнішньої трубки кришки бан­ки, в якій міститься проба урожаю або фуражу, а короткий — з насосом. Роблять 50 плавних качків насосом після чого з трубки за допомогою штиря ампулорозкривача силікагель обережно, без втрат, переносять у чисту пробірку і додають туди 2 мл (вміст двох ампул) реактиву на іприти. Вміст добре перемішують і потім обережно зли­вають рідину без осаду в чисту пробірку. Злиту рідину нагрівають до кипіння, після охолодження добавляють у неї ложечку кислотно­го порошку й обережно збовтують.

За наявності в пробі іприту або трихлортриетиламіну вміст про­бірки забарвлюється у жовтий або жовто-оранжевий колір.

Крім розглянутих приладів хімічної розвідки, можна застосову­вати напівавтоматичний прилад хімічної розвідки ППХР, МПХЛ, ПХЛ-54, автоматичний газосигналізатор ГСП-1 і ГСП-11.

Напівавтоматичний прилад хімічної розвідки ППХР аналогіч­ний ВПХР. Встановлюється він на машинах розвідки. Досліджу­ване повітря прокачується через індикаторні трубки не ручним, а ротаційним насосом, який приводиться в дію від електродвигуна, що живиться від електромережі автомобіля. Прилади МПХЛ і ПХЛ-54 мають набір реактивів, посуд, за допомогою яких можна робити які­сний і кількісний аналіз ОР і СДЯР у пробах води, продуктах хар­чування, урожаї, кормах, а також визначити зараженість одягу, техніки.

Газосигналізатор автоматичний ГСП-1 призначений для безпе­рервного визначення в повітрі ОР, а також радіоактивного випромі­нювання. Повітря просмоктується через індикаторну стрічку, яка періодично змочується реактивом, і за наявності у повітрі ОР вона змінює забарвлення.

 

 


 

Забарвлена пляма на стрічці сприймається фотоелементом, який діє на реле звукової і світлової сигналізації. Інтенсивність забарв­лення стрічки пропорційна концентрації ОР у повітрі.

Для виявлення радіоактивного випромінювання прилад має га­зорозрядний лічильник з електронно-підсилювальним пристроєм. За наявності радіоактивного випромінювання включається світлова і звукова сигналізація. Робота газосигналізатора не пов'язана з ци­клічною роботою приладу виявлення ОР.

Прилад змонтований у металевому корпусі. Для живлення його ви­користовують акумулятори. Він розрахований на безперервну роботу без перезарядки індикаторними засобами протягом не менше 8 годин.

Автоматичний газосигналізатор ГСП-11 призначений для безпе­рервного контролю повітря для визначення в ньому фосфорорганіч­них ОР. До комплекту приладу входять: датчик, пульт виносної си­гналізації, з'єднувальні кабелі та акумулятори для живлення.

Принцип роботи такий же, як і газосигналізатора ГСП-1. У при­ладі є два піддіапазони, чутливі до ОР. Тривалість циклу роботи на першому піддіапазоні 2 год, на другому — 10—12 год.

Індивідуальний та стаціонарний газосигналізатор "Сирень" є пред­ставником серії ІГС-98 і призначений для визначення сірководню. Ним можна оснащувати персонал, робочі місця підприємств і ава­рійно-рятувальної бригади. Прилад здійснює автоматичний конт­роль концентрації сірководню в атмосфері та оповіщення про небез­печні рівні концентрації протягом першого року без заміни елемен­та живлення.

Комплект-лабораторія "Пчелка-Р" застосовується для комплекс­ного обстеження об'єктів навколишнього середовища з метою ви­значення хімічного зараження аміаком, сірководнем, діоксидом сірки, діоксидом азоту, моноксидом азоту, хлором, ацетоном, бензолом, толу­олом, моноксидом вуглецю.

Безперервний автоматичний контроль концентрації моноксиду вуглецю CO в атмосфері та виробничих приміщеннях можна здійсню­вати за допомогою індивідуального та стаціонарного газосигналіза­тора МАК-С.

Для вимірювання концентрації вибухонебезпечних, токсичних газів і кисню можна застосовувати переносний портативний газоаналіза­тор MICROPAK, РАС ЕХ і Multiwarn II. Наявність насоса в останньо­му дає можливість проводити вимірювання на глибині до 45 м.

Експрес-контроль небезпечних концентрацій хімічних речовин у повітрі, промислових викидів у атмосферу, витікання з ємностей, при аваріях на підприємствах, транспорті та в населених пунктах зруч­но використовувати портативні газосигналізатори РасІП, АНТ-2М.

 

 

 

У разі зараження повітря органічними і неорганічними речовина­ми (парами нафти і нафтопродуктів, спиртами, амінами, аміаком, сірко-моднем та ін.) робочих зон підприємств при зберіганні та транспорту -ішпні їх, для швидкої оцінки при надзвичайних ситуаціях, пошуку ті тікання і виявлення слідів, при розслідуванні пожеж доцільно ко­ристуватись портативним газоаналізатором КОЛЮН-І, КОЛЮН-Ш.

Оперативний контроль складу газів газотурбінних установок, пе­чей, котлів, шкідливих викидів у навколишнє середовище — кон­центрації кисню, моноксидів вуглецю і азоту, диоксидів сірки і азоту, температури газів, що виходять, розрідження і тиск газів (статичне і надмірне) — можна здійснювати переносним газоаналізатором "ГАЗОТЕСТ".

Перевищення встановлених значень об'ємної частки пальних газів і концентрації оксиду вуглецю у повітрі можна визначити за допо­могою сигналізатора оксиду вуглецю СОУ-1.

Перед застосуванням приладу необхідно уважно прочитати тех­нічну характеристику і засвоїти інструкцію вимірювання цим при­ладом, суворо дотримуючись техніки безпеки.

У мирний час у разі виникнення аварій на об'єктах атомної і енергетичної промисловості, на хімічних об'єктах і транспорті, ви­никненні епідемій хвороб людей і тварин, епіфітотій хвороб рослин, у воєнний час при застосуванні противником ядерної, хімічної і біо­логічної зброї потрібно провести оцінювання обстановки. За масш­табами, тривалістю й уражаючою дією на людей і сільськогосподар­ське виробництво особливо небезпечним є радіоактивне забруднен­ня і хімічне зараження.

Оцінку проводять керівник органу управління цивільного захис­ту, командири формувань за участю спеціалістів об'єкта чи населе­ного пункту.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 2113. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия