Студопедия — Прилади для контролю радіоактивного опромінення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Прилади для контролю радіоактивного опромінення






Прилади індивідуального дозиметричного контролю (ІДК) при­значені для визначення отриманої людиною дози опромінення за певний період часу у воєнний період і в екстремальних ситуаціях мирного часу. Зберігають і видають їх служби цивільного захисту М місцем роботи.

Всі прилади ІДК поділяються на два види: прямопоказуючі — показання знімаються безпосередньо; без шкали індикації ("сліпі")

 


 

 

показання знімаються на спеціальних пристроях і, як правило, в стаціонарних умовах.

Крім цього, індивідуальні дозиметри поділяються за: методом індикації, типом датчиків, конструктивними особливостями, призна­ченням, видами реєстрованих випромінювань, доз, діапазоном доз.

Комплект індивідуальних дозиметрів ДП-22В і ДП-24 (рис. 13) призначений для вимірювання доз гамма-випромінювань, отри­маних людьми за час перебування на зараженій місцевості або при роботі з радіоактивними речовинами. Комплект ДП-24 складається із зарядного пристрою ЗД-5 дозиметрів ДКП-50-А.

Дозиметр кишеньковий прямопоказуючий ДКП-50-А забезпечує вимірювання індивідуальних доз у діапазоні від 2 до 50 Р при по­тужності дози від 0,5 до 200 Р/год.

Зарядка дозиметрів проводиться від зарядного пристрою комп­лекту ЗД-5 або іншого джерела постійної напруги, яке має плавне регулювання в межах від 180 до 250 В при температурі від -40° до +50 °С. Саморозрядка дозиметра за нормальних умов не перебільшує двох поділок за добу.

 
 


 

 


електродом системи "камера — конденсатор". Малогабаритна іоні­заційна камера 8 виготовлена зі струмопровідного преспорошку. Місткість камери 1,8 см3. Зарядний потенціал камери 180—250 В. Конденсатор 10 ємністю 500 пф. Внутрішній електрод 11 виготовле­ний з алюмінієвого дроту і в місці кріплення має U-подібну форму. Нитка 9 електроскопа кріпиться до U-подібного електрода. Елект­роскоп платинується методом розпилення, утворюючи тонкопровід-ну систему з великою механічною стійкістю.

Відліковий мікроскоп складається з окуляра 2 (закріпленого гай­кою), об'єктива 6 з втулкою 7, шкали 3. Шкала має 25 поділок. Ціна поділки 2 Р. Зарядна частина дозиметра включає обмежувач 13 і діафрагму 14 з контактом 12.

Натискуючи на дозиметр у зарядному гнізді, контакт 12 замикає ланцюг: стержень зарядного гнізда — контакт 12 — внутрішній елек­трод 11. Після виймання дозиметра із зарядного гнізда під дією пружних властивостей діафрагми 14 контакт повертається в почат­кове положення, запобігаючи розрядці конденсатора через обмежу­вач 13. Зарядна частина герметизується діафрагмою з прокладкою і гайкою 16 з кільцем 15. Для захисту дозиметра від забруднення його корпус закритий захисним ковпачком 17, який при зарядці дозиметра відгвинчується. Для кріплення дозиметра до одягу на корпусі є тримач 5. Зарядний пристрій призначений для зарядки дозиметрів. У корпусі ЗД-5 розміщені: перетворювач напруги, ви­прямляч високої напруги, потенціометр-регулятор напруги, лампоч­ка для підсвічування зарядного гнізда, мікровимикач і елементи жив­лення. На верхній панелі пристрою знаходяться зарядне гніздо 3 з ковпачком 4, кришка відсіку живлення 5 і ручка потенціометра 6. Живлення здійснюється від двох елементів типу 1,6 ПМЦ-У-8, які забезпечують безперервну роботу приладу не менше 30 год при струмі споживання 200 мА.

Під час впливу гамма-випромінення на заряджений дозиметр у робочому об'ємі камери виникає іонізуючий струм. Іонізуючий струм зменшує початковий заряд конденсатора і камери, а також потенці­ал внутрішнього електрода. Зміна потенціалу, який вимірюється елек­троскопом, пропорційна експозиційній дозі у-випромінення. Зміна потенціалу внутрішнього електрода призводить до зменшення сил електростатичного відштовхування між візирною ниткою і трима­чем електроскопа. Візирна нитка зближується з тримачем, а відоб­раження її переміщується по шкалі відлікового пристрою. Якщо тримати дозиметр проти світла і спостерігати через окуляр за нит­кою, можна визначити отриману експозиційну дозу опромінення

 

 

 

Заряджають дозиметр ДКП-50-А перед виходом у район радіоак­тивного забруднення. Для цього необхідно:

— відгвинтити захисний ковпачок дозиметра і захисний ковпа­чок зарядного гнізда ЗД-5; ручку потенціометра зарядного пристрою повернути вліво до упору;

— дозиметр вставити в зарядне гніздо зарядного пристрою, в цей час включаються підсвічування зарядного гнізда і висока напруга;

— спостерігаючи в окуляр, злегка натиснути на дозиметр і, повер­таючи ручку потенціометра вправо, встановити чорну нитку в полі дозиметра на нульову поділку шкали, після цього вийняти дозиметр із зарядного гнізда і загвинтити ковпачок дозиметра і зарядного гнізда.

Дозиметр заряджений на 50 Р. Так само заряджають решту дози­метрів. Дози опромінення в рентгенах визначають по шкалі безпо­середньо в осередках забруднення особи, які отримали дозиметри. Показання видні з боку тримача дозиметра через окуляр при спря­муванні оглядового скла на будь-яке джерело світла.

Комплект індивідуальних дозиметрів ІД-1 (рис. 14) призначе­ний для вимірювання поглинутих доз гамма-нейтронного випромі­нювання. Він складається з десяти індивідуальних дозиметрів ІД-1 і зарядного пристрою ЗД-6 (рис. 15). Дозиметр забезпечує вимірюван­ня поглинутих доз гамма-нейтронного випромінювання в діапазоні від 20 до 500 рад з потужністю дози до 366 000 рад/год при енергіях гамма-квантів від 0,08 до 2,2 МеВ. Саморозрядка дозиметра не пере­більшує при нормальних умовах однієї поділки на добу (рис. 16) Принцип будови і роботи до­ зиметра ІД-1 такий самий, як ДКП-50-А. Зарядка дозиметра ІД-1 проводиться від зарядного пристрою ЗД-6 або іншого заряд­ного пристрою (крім ЗД-5), який забезпечує плавну зміну вихідної напруги в межах від 180 до 250 В. Зарядний пристрій ЗД-6 скла­дається з таких основних вузлів і деталей: перетворювача меха­нічної енергії в електричну 5, який

складається з чотирьох п'єзоелементів, з єднаних паралельно, і механічного підсилювача, до складу якого входять гвинтовий важільний механізми, за-

 


рядно-контактне гніздо 3 для підклю­чення дозиметра, розрядник 4 для об­меження вихідної напруги; ручки 2 для регулювання вихідної напруги; дзеркала 6 для освітлення шкали до­зиметра при його зарядці.

Принцип роботи зарядного при­строю: при
обертанні ручки 2 за го­динниковою стрілкою
важільний ме­ханізм створює тиск на п'єзоелемен-ти,
які, деформуючись, створюють на торцях різницю
потенціалів, прикла­дену таким чином, щоб по
централь­ному стержню подавався "плюс" на
центральний електрод іонізаційної камери
дозиметра, а по корпусу "мі­нус" на зовнішній
електрод іонізацій­ної камери. Для обмеження
вихідної напруги зарядного пристрою пара­лельно п'єзоелементам підключений розрядник.

Для приведення дозиметра в робочий стан його потрібно заряди­ти. Порядок зарядки дозиметра: повернути ручку зарядного при­строю проти годинникової стрілки до упору; вставити дозимер у зарядно-контактне гніздо зарядного пристрою; направити зарядний пристрій дзеркалом на зовнішнє джерело світла; добитися макси­мального освітлення шкали поворотом дзеркала; натиснути на до­зиметр і, спостерігаючи в окуляр, повертати ручку зарядного при­строю за годинниковою стрілкою доти, поки зображення нитки на

 


 

шкалі дозиметра не встановиться на "0", після цього вийняти дози­метр із зарядно-контактного гнізда; перевірити положення нитки на світло: при вертикальному положенні нитки її зображення по­винно бути на "0".

Щоб не допустити похибки дозиметра внаслідок прогинання нитки, відрахунок потрібно починати при її вертикальному положенні.

Комплект індивідуальних вимірювачів дози ІД-11 призначений для індивідуального контролю опромінення людей з метою первинної діагностики радіаційних уражень. До комплекту входять 500 індиві­дуальних вимірювачів дози ІД-11 і вимірювальний пристрій ВП.

Індивідуальний вимірювач дози ІД-11 забезпечує вимірювання дози гамма- і змішаного гамма-нейтронного випромінення в діапа­зоні від 10 до 1500 рад. Доза опромінення підсумовується при пері­одичному опроміненні й зберігається протягом 12 місяців.

Конструктивно ІД-11 складається з корпуса, тримача зі скляною пластинкою (детектором). На тримачі є порядковий номер комп­лекту і порядковий номер індивідуального вимірювача. У корпус вставлений шнур для закріплення в кишені.

Вимірювальний пристрій ВП призначений для застосування в стаціонарних і польових умовах. Живлення його від мережі змінно­го струму напругою 220 В, а також від акумуляторів напругою 12 В або 24 В.

На передній панелі ВП розміщені: індикаторне цифрове табло, ручки встановлення нуля і калібровок, тумблер "Вкл", світлове таб­ло встановлення нуля (-,0,+), ключ для розкриття ІД-П "Откр", "Закр", вимірювальне гніздо для встановлення детектора індивідуального вимірювача дози, клема "Земля".

Для підготовки вимірювального пристрою до роботи тумблер "Вкл" треба встановити у нижнє положення, ручки "Уст. нуля" і "Калибровка" — в крайнє ліве положення, підключити відповідний кабель живлення до приладу, потім до джерела напруги. Після цьо­го тумблер "Вкл" встановити у верхнє положення, при цьому має висвітитися один із покажчиків: "-" або "+" і будь-які цифри на табло. Через 30 хв (після прогрівання) прилад готовий до роботи.

Перед вимірюванням дози ІД-11 витримується не менше 1 год разом з вимірювальним пристроєм ВП в однакових температурних умовах.

Розкрити ІД-11, детектор витягнути з корпуса і вставити у вимі­рювальне гніздо ВП. Великим пальцем правої руки дослати його разом з рухомим стаканом до упору і палець відпустити. Детектор з рухомим стаканом має залишатися заглибленим у вимірювальному каналі. Цю операцію потрібно повторити 3—4 рази. Записується третій або четвертий показник.

 

 

 

 

Потім натиснути на детектор до упору і відпустити. Детектор з рухомим стаканом має повернутися у початкове положення, після цього витягнути його з вимірювального гнізда, вставити в корпус і закрити ключем на передній панелі ВП. На табло має встановитися калібрувальне число, якщо воно не встановилося, то поворотом руч­ки "Калибровка" необхідно встановити калібрувальне число і тільки після цього вимірювати дозу наступним ІД-11.

Комплект індивідуальних дозиметрів ДК-0,2 призначений для вимірювання доз гамма-випромінювань, одержаних людьми при ро­боті з радіоактивними речовинами або при перебуванні на забруд­неній місцевості. До комплекту ДК-0,2 входять: 10 дозиметрів ДК-0,2 і зарядний пристрій ЗД-6.

Дозиметр вимірює експозиційні дози гамма-випромінення від 0 до 200 мР у діапазоні енергій від 0,084 до 2 МеВ за відсутності бета-випромінення з енергією вище 0,6 МеВ в інтервалі температур від -20 до +35 °С.

Похибка вимірювання дозиметра в нормальних умовах (темпера­тура навколишнього середовища — 20 ± 5 °С, атмосферний тиск — 100 ± 4 кПа (750 ± 30 мм рт. ст.), відносна вологість повітря 65 ± 15 %) не перевищує ± 10 % від кінцевого значення шкали).

Саморозряд дозиметра не повинен перевищувати:

а) в нормальних умовах за 24 години 2 поділки;

б) в умовах температури -20 °С за 4 години — 2 поділки;

в) в умовах відносної вологості 95 % при температурі +20 °С за
48 годин — 3 поділки. Дозиметр встановлюється на "0" з допомогою
зарядного пристрою ЗД-6 або іншого пристрою, що забезпечує плав­
ну зміну постійної напруги в межах від 180 до 250 В.

Конструкція дозиметра ДК-0,2 показана на рис. 17. Циліндричний корпус (3) є зовнішнім електродом іонізаційної камери. Іонізаційна камера (4) пресується з токопровідного преспо-

 



 

рошку, ізолятор (7) має високі ізоляційні властивості. Внутрішній електрод (6) виготовляється з алюмінієвого дроту і в місці кріплення скляної нитки має U-подібну форму. Скляна нитка (5) кріпиться до U-подібного електрода у двох точках. Скляна нитка з електродом у зібраному вигляді платинується методом катодного розпилення, утворюючи токопровідну систему з великою механічною стійкістю. Відліковий механізм складається з окуляра (1), об'єктива (12) і шка­ли (2). Шкала має 20 поділок. Ціна однієї поділки відповідає 10 мР. Зарядна частина дозиметра — це контактна група, яка складаєть­ся з обмежувача (8) і діафрагми (9) із контактом (11). При натис­канні на дозиметр у зарядному гнізді контакт (11) замикає ланцюг: стержень зарядного гнізда, контакт (11), внутрішній електрод (6).

Корпус дозиметра закритий захисною оправою (10) для захисту діафрагми від забруднення. Для кріплення дозиметра до одягу на корпусі є пружинний тримач (14).

Конденсатор, утворений камерою і внутрішнім електродом, заря­джається до певного потенціалу. При впливі гамма-випромінення в робочому об'ємі камери повітря іонізується і потенціал камери змен­шується. Зменшення потенціалу камери пропорційне експозиційній дозі опромінення, тому, вимірюючи зміну потенціалу, можна судити про одержану дозу опромінення.

Зміна потенціалу камери проводиться з допомогою мініатюрного електроскопа, що вмонтований в середину дозиметра. Відхилення рухомої системи електроскопа—платинованої нитки — вимірюєть­ся за допомогою відрахункового мікроскопа зі шкалою, відградуйованою в мілірентгенах.

Підготовка до роботи і порядок роботи дозиметра ДК-0,2 ана­логічні дозиметру ДКП-50А і ІД-1.

Крім табельних та побутових приладів є прилади, що випуска­ються вітчизняними та зарубіжними підприємствами, які можна використовувати для оцінки небезпеки надзвичайної ситуації.

Для вимірювання потужності експозиційної дози використову­ють ІМБ-21Б, ГО-27, S2010, EL-1119, EL-1101, EL-1103, EL-1119, S2010, ДРГ-ОІТІ.

Для вимірювання еквівалентної дози гамма-випромінювання за­стосовують: ДДГН-02, ДКГ-ОСД "грак", РМ-1203, РМ-1103 (1030224), ДРСРМ-1401, ДКГ-РМ-1203, ДКГ-029 "арбітр", ДБГ-04А, ДКР-04, EL-1101, EL-1119; для вимірювання рентгенівського випромінюван­ня — ДКС-96М, ДКС-АТ5350, ДКР-АТ1103М.

З метою контролю індивідуальної еквівалентної дози і потужності рентгенівського і гамма-випромінювання можна застосовувати ДКС-АТ3509В, ДКС-96Н (1030219), ДКС-02К "Кадмій", ДКГ-21 "Ecotest CARD", ДВГ-02Т, для вимірювання накопиченої дози — ДТУ-01, ДКС-АТ(ДКС-АТ1123).

 

 


 

 

Оцінку забруднення джерелами гамма-квантів і бета-частинок продуктів харчування, ґрунту, води, сільськогосподарської продук­ції, предметів побуту, будівельних матеріалів, рослин і навколишньо­го середовища можна провести з допомогою таких приладів: "Квартекс" РД 8901, МКГБ-01 РАДЕК, спектрометра гамма-бета МКС-АТІ315, МКС-АТ6101Д, ДКР-АТ1103М.

Для вимірювання потужності гамма-випромінювання, еквівален­тної дози гамма-випромінювання, сигналізації про перевищення за­даної потужності дози гами випромінювання, безперервної оцінки обстановки приміщень, підприємств і джерел можна застосовувати ДКГ-01Д "гарант", РМ-1603 (1030226), МКС-АТ6102, ДКР-04, ДКГ-02У "арбітр", ДБГ-04А, ДКГ-РМ1203, EL-1103, EL-1119, EL-1101.

Еквівалентну дозу електронного випромінювання можна виміря­ти за допомогою ДКС-96Н (1030219), МКС-АТ1117М.

Контроль радіаційного фону території можна здійснювати за до­помогою приладів БДМГ-АТ2343, СРК-АТ2327, ГО-27.

Дозу внутрішнього опромінення тіла людини або тварини можна виміряти приладом СКГ-АТ1316, а накопиченої еквівалентної дози — комплектом індивідуального дозиметричного контролю ДТУ-1.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 557. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия