Студопедия — А «Кредиторська заборгованість за розрахунками за цінними паперами для клієнтів».
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

А «Кредиторська заборгованість за розрахунками за цінними паперами для клієнтів».






1. Перерахування початкової маржі відображається в обліку:

Д-т 3541 А «Дебіторська заборгованість за розрахунками за цінними паперами для банку» — у разі купівлі-продажу ф’ючерсних контрактів за рішенням банку;

Д-т 2801 А «Дебіторська заборгованість за розрахунками за цінними паперами для клієнтів» — у разі купівлі-продажу ф’ючерсних контрактів за дорученням клієнтів.

К-т 1200 А «Кореспондентський рахунок у Національному банку України»;

К-т 1500 А «Кореспондентські рахунки, які відкриті в інших банках».

2. Варіаційна маржа відображається за балансовим рахунком 3810 АП «Балансуючий рахунок за результатами переоцінки позабалансової позиції щодо іноземної валюти та банківських металів» у кореспонденції з такими балансовими ра­хунками:

— 6209 АП «Результат від торговельних операцій з іншими фінансовими інструментами» — у разі спекулятивної операції;

— 3500 А «Витрати майбутніх періодів» або 3600 П «Доходи майбутніх періодів» — у разі операції хеджування.

3. Якщо від переоцінки ф’ючерсного контракту отримано прибуток, здійснюється таке бухгалтерське проведення:

Д-т 3810 АП «Балансуючий рахунок за результатами переоцінки позабалансової позиції щодо іноземної валюти та банківських металів»;

К-т 6209 АП «Результат від торговельних операцій з іншими фінансовими інструментами» — у разі спекулятивної операції;

К-т 3600 «Доходи майбутніх періодів» — у разі операції хеджування.

У разі збитку від переоцінки ф’ючерсного контракту здійснюється таке бухгалтерське проведення:

Д-т 6209 АП «Результат від торговельних операцій з іншими фінансовими інструментами» — у разі спекулятивної операції;

Д-т 3500 А «Витрати майбутніх періодів» — у разі операції хеджування;

К-т 3810 АП «Балансуючий рахунок за результатами переоцінки позабалансової позиції щодо іноземної валюти та банківських металів».

4. Комісійні, що сплачуються банком на користь біржі, відображаються в обліку за відповідними балансовими рахунками групи 710 «Комісійні витрати»:

7103 А «Комісійні витрати за операціями з цінними паперами»;

7109 А «Інші комісійні витрати».

5. Після дати закінчення дії інструменту хеджування або його дострокової купівлі-продажу позиція, що відкрита на біржі, закривається. За результатами цих операцій залишків за балансовими рахунками з обліку початкової маржі (рахунки 2801, 3541), варіаційної маржі (3810) та за позабалансовими рахунками не повинно бути.

Операції з купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України для розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами з нерезидентами за торговельними операціями виконуються на підставі подання до банку таких документів:

· договір з нерезидентом, оформлений відповідно до вимог чинного законодавства України, або інший документ, який згідно з чинним законодавством України має силу договору;

· вантажна митна декларація;

· акт здавання-приймання, акт виконаних робіт (наданих послуг) або інший документ, який свідчить про надання послуг, виконання робіт;

· документи, передбачені за документарної форми розрахунків (акредитив, інкасо);

· довідка державної податкової адміністрації (інспекції), у якій резидент зареєстрований як платник податків, із зазначенням суми іноземної валюти, що купується за зовнішньоторговельним договором.

Для виконання операцій з купівлі або продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України клієнти подають до банку заяву про купівлю (див. дод. 9.1) або продаж іноземної валюти (див. дод. 9.2), установленої або за довільною формою, але із зазначенням усіх обов’язкових реквізитів. Ці документи можуть бути оформлені та подаватися клієнтом до уповноваженого банку як на паперових носіях, так і у формі електронних розрахункових документів засобами програмно-технічно­го комплексу «клієнт-банк».

Заяви про купівлю іноземної валюти приймаються уповноваженим банком до виконання протягом 90 днів, починаючи з дня їх оформлення, заяви про продаж іноземної валюти (вільний продаж) — протягом 30 днів, починаючи з дня їх оформлення (день оформлення не враховується).

Працівник банку, який обслуговує клієнта, фіксує дату при­йняття та дату виконання платіжних доручень в іноземній валюті, заяв про купівлю або продаж іноземної валюти. Після виконання платіжних доручень в іноземній валюті, заяв про купівлю або продаж іноземної валюти у правому нижньому куті проставляється дата виконання і засвідчується підписом відповідального виконавця та відбитком штампа уповноваженого банку.

Разом із платіжним дорученням в іноземній валюті та заявою про купівлю іноземної валюти клієнт подає до уповноваженого банку, що його обслуговує, оригінали та їх копії або копії документів відповідно до нормативно-правових актів Національного банку України, які потрібні уповноваженому банку, що його обслуговує, для купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України та для здійснення валютного контролю за правомірністю перерахування іноземної валюти з рахунка клієнта.

Уповноважені банки, що обслуговують клієнтів, перевіряють відповідність заповнення реквізитів платіжних доручень в іноземній валюті, заяв про купівлю іноземної валюти вимогам нормативних актів та реквізитам, зазначеним у документах, які є підставою для купівлі іноземної валюти та перерахування іноземної валюти з рахунка клієнта, повні поштові та платіжні реквізити контрагентів. Крім того, продаж іноземної валюти виконується уповноваженим банком, що обслуговує клієнта, лише на підставі його заяви про продаж іноземної валюти (крім обов’язкового продажу).

Якщо у заяві про купівлю або продаж іноземної валюти хоча б один із обов’язкових реквізитів не заповнений або заповнений неправильно, то вона повертається клієнтам без виконання.

Іноземна валюта, що придбана клієнтом на міжбанківському валютному ринку України, має бути використана ним не пізніше ніж за п’ять робочих днів після дня зарахування її на його поточний рахунок на потреби, зазначені в заяві про купівлю іноземної валюти.

У тих випадках, коли події на міжнародних валютних ринках чи інші можуть негативно впливати на міжбанківський готівковий чи безготівковий валютний ринок України, Національний банк України з метою недопущення безпідставних фінансових втрат населення та інших суб’єктів валютного ринку України може оперативно встановлювати порядок функціонування валют­ного ринку. До таких заходів належать:

· визначення граничного розміру маржі за операціями купівлі-продажу іноземної валюти та відхилення курсів за цими операціями від офіційного курсу гривні до іноземних валют;

· установлення норм обов’язкового продажу надходження валютної виручки за зовнішньоекономічними контрактами та ін.

У разі впровадження норми обов’язкового продажу валютної виручки для суб’єктів підприємницької діяльності банки зобов’язані зараховувати усі надходження на користь клієнтів на розподільчі рахунки.

 


Надходження валютної виручки на користь клієнта суб’єкта підприємницької діяльності.

Офіційний курс євро становить 6,12 грн.

Д-т 1500 «Кореспондентські рахунки, які відкриті в інших банках»;

К-т 2603 «Розподільчі рахунки суб’єктів господарської діяльності» — на суму 40 000 євро (24 480 грн).

Продаж 50 % валюти на міжбанківському валютному ринку.

Д-т 2603 «Розподільчі рахунки суб’єктів господарської діяльності»;

К-т 1500 «Кореспондентські рахунки, які відкриті в інших банках» — на суму 20 000 євро (122 400 грн).

Надходження коштів у національній валюті на кореспондентський рахунок банку.

Курс продажу: 1 євро — 6,10 грн.

Д-т 1500 «Кореспондентські рахунки, які відкриті в інших
банках»;

К-т 1919 «Інша кредиторська заборгованість за операціями з банками» — на суму 122 000 грн.

Перерахування коштів у національній валюті на поточний рахунок клієнта.

Д-т 1919 «Інша кредиторська заборгованість за операціями з банками»;

К-т 2600 «Поточні рахунки суб’єктів господарської діяльності» — на суму 122 000 грн.

Сплата комісії за продаж іноземної валюти (0,5 % від суми операції).

Д-т 2600 «Поточні рахунки суб’єктів господарської діяльності»;

К-т рахунок витрат — на суму 610 грн.

Розрахунки за зовнішньоекономічними контрактами є об’єктом валют­ного контролю, у зв’язку з чим мають певні особливості.

Так, кошти за операціями резидентів у гривнях, які надійшли з кореспондентського рахунка банку-нерезидента, підлягають попередньому зарахуванню на розподільчий рахунок та обліковуються на цьому рахунку до того часу, коли клієнт надасть банку для здійснення контролю документи, передбачені чинним законодавством. У бухгалтерському обліку здійснюється таке проведення:

Д-т 1600 «Кореспондентські рахунки інших банків»;

К-т 2603 «Розподільчі рахунки суб’єктів господарської діяльності».

Перерахування гривні на поточний рахунок клієнта здійснюється лише після одержання банком зазначених документів.

Д-т 2603 «Розподільчі рахунки суб’єктів господарської діяльності»;

К-т 2600 «Поточні рахунки суб’єктів господарської діяльності».

Перерахування гривень на кореспондентський рахунок банку-нерезидента за договорами з нерезидентами здійснюються виключно з поточного рахунка клієнта. При перерахуванні гривень за укладеними резидентами договорами з нерезидентами уповноважені банки з метою здійснення контрольних функцій щодо відповідності операцій чинному законодавству зобов’язані поперед­ньо зараховувати кошти у гривнях на окремий аналітичний рахунок балансового рахунка 1919 «Інша кредиторська заборгованість за операціями з банками».

Д-т 2600 «Поточні рахунки суб’єктів господарської діяльності»;

К-т 1919 «Інша кредиторська заборгованість за операціями з банками».

Кошти в гривнях, попередньо зараховані на окремий аналітичний рахунок балансового рахунка 1919 «Інша кредиторська заборгованість за операціями з банками», можуть перераховуватись з цього рахунка на користь нерезидента на наступний робочий день після дня зарахування цих коштів на рахунок. Якщо клієнт не надав уповноваженому банку довідки податкового органу протягом строку дії платіжного доручення (10 календарних днів після складання платіжного доручення) або якщо резидент має заборгованість за платежами перед бюджетом (що підтверджуються довідкою), то банк перераховує кошти з рахунка на поточний рахунок резидента не пізніше, ніж наступного робочого дня після дня закінчення строку дії платіжного доручення або надання резидентом довідки.

Д-т 1919«Інша кредиторська заборгованість за операціями з банками»;

К-т 2600«Інша кредиторська заборгованість за операціями з банками».

9.3.2. Операції купівлі-продажу
готівкової іноземної валюти

Порядок здійснення операцій купівлі-продажу готівкової іноземної валюти викладено в Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженій Постановою НБУ 502 від 12 грудня 2002 р.

Готівкові операції з іноземною валютою банки здійснюють через власні операційні каси та обмінні пункти.

Курси купівлі та продажу іноземних валют за гривні установлюються банком щоденно згідно з наказом по банку за підписом його керівника або уповноваженої ним особи. Наказ (розпорядження) про встановлення курсів купівлі та продажу іноземних валют за гривні має бути скріплений печаткою банку (фінансової установи). У цьому наказі (розпорядженні) в касі банку або у пунктах обміну валюти мають зазначатися:

· дата;

· час, з якого діють установлені курси;

· значення курсів купівлі та продажу іноземних валют за гривні;

· місцезнаходження і реєстраційний номер пункту обміну валюти у відповідному територіальному управлінні.

Протягом робочого дня пункти обміну валюти здійснюють операції за рахунок коштів отриманого від банку авансу в інозем­ній валюті та в гривнях, а також за рахунок купленої іноземної валюти та отриманих гривень.

Пункти обміну валюти мають право тримати у своїй касі розмінні купюри в обсязі до 200 дол. США або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за крос-курсом, визначеним згідно з офіційним курсом гривні до долара США та цієї іноземної валюти, установленим Національним банком України.

Під час здійснення валютно-обмінних операцій використовуються бланки довідок та квитанцій, які є бланками суворого обліку.

Операції з купівлі готівкової іноземної валюти за готівкові гривні у фізичних осіб здійснюють:

· каси банку з оформленням прибуткових касових ордерів, видаткових касових ордерів із зазначенням у них часу здійснення операції та додатково для фізичних осіб-нерезидентів — довідок за формою № 377;

· пункти обміну валюти з оформленням квитанцій про здійснення купівлі іноземної валюти за формою № 377-А для фізичних осіб-резидентів, а для фізичних осіб-нерезидентів — довідок за формою № 377.

Операції з продажу готівкової іноземної валюти за готівкові гривні фізичним особам-резидентам здійснюють:

· каси банку (фінансової установи) з оформленням прибуткових касових ордерів, видаткових касових ордерів із зазначенням у них часу здійснення операції та за усною заявою фізичної особи-резидента, яка здійснює операцію через касу банку, з наданням довідки за формою № 06;

· пункти обміну валюти з оформленням квитанції про здійснення продажу іноземної валюти за формою № 377-А та за усною заявою фізичної особи-резидента, яка здійснює операцію через пункт обміну валюти банку, з наданням довідки за формою № 06.

Усі операції відображаються касою банку, пунктом обміну валюти у реєстрі проданої іноземної валюти.


Купівля банком 100 дол. США.

Курс купівлі: 1 дол. — 5,20 грн.

Офіційний курс НБУ: 1 дол. — 5,40 грн.

Здійснюється таке бухгалтерське проведення:

1. Д-т 1001 «Банкноти та монети в касі банку»;

К-т 3800 «Позиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів» — на суму 100 дол. США (540 грн).

2. Д-т 3801 «Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів» — на суму 520 грн;

Д-т 6204 «Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами» — на суму 20 грн;

К-т 1001 «Банкноти та монети в касі банку» — на суму 540 грн.


Продаж банком 100 євро.

Курс продажу: 1 євро — 6,00 грн.

Офіційний курс НБУ: 1 євро — 6,10 грн.

Здійснюється таке бухгалтерське проведення:

1. Д-т 3800 «Позиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів»;

К-т 1001 «Банкноти та монети в касі банку» — на суму 100 євро (610 грн).

2. Д-т 1001 «Банкноти та монети в касі банку» — на суму 600 грн;

Д-т 6204 «Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами» — на суму 10 грн;

К-т 3801 «Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів» — на суму 610 грн.

До валютообмінних операцій належать також операції конвер­тації, які проводяться лише з тими валютами, що належать до І групи Класифікатора іноземних валют.

За операціями конвертації готівкової іноземної валюти використовується крос-курс, який розраховується як співвідношення офіційних курсів гривні до відповідних іноземних валют, що встановлений Національним банком України на день проведення операції.

Наприклад, на певну дату офіційний курс гривні становить:

гривня/долар США — X грн за долар США;

гривня/євро — Y грн за євро.

Крос-курс долара США до євро становитиме X / Y євро за долар США.

Якщо клієнт бажає в цей день обміняти N доларів США на євро, то з урахуванням крос-курсу він має отримати N · (X: Y) євро. У такий самий спосіб визначається крос-курс і для інших валют у разі здійснення конверсійних операцій з готівковою іноземною валютою.

Операції з конверсії однієї готівкової іноземної валюти в іншу готівкову іноземну валюту здійснюються:

· для фізичних осіб — резидентів і нерезидентів — у касі банку з оформленням прибуткового та видаткового касових ордерів;

· для фізичних осіб-резидентів — у пункті обміну валюти банку з видачею квитанції за формою № 377-А про конвертацію валют.

Здійснені операції відображаються касою банку та пунктом обміну валюти в реєстрі конверсії іноземної валюти.

Комісійна винагорода за здійснення операцій з конвертації за бажанням клієнта може сплачуватись як у гривнях, так і в інозем­ній валюті.

 


Конвертація 200 дол. США у євро.

Офіційний курс НБУ: 1 дол. США — 5,40 грн, 1 євро — 6,10 грн.

Розраховуємо крос-курс — (5,40 / 6,10 = 0,8852).

Розраховуємо суму коштів у євро: 200 дол. США · 0,8852 = 177,05 євро.

Комісія — 1 % від суми операції становить 1,77 євро або у гривні за офіційним курсом НБУ — на суму 10,80 грн.

1. Д-т 1001 «Банкноти та монети в касі банку»;

К-т 3800 «Позиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів» — на суму 200 дол. США (1080 грн);

Д-т 3801 «Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів»;

К-т 1001 «Банкноти та монети в касі банку» — на суму 177 євро (1079,70 грн).

У разі відсутності розмінної монети, банк може розрахуватись з клієнтом у національній валюті.

2. Видача 0,05 євро у національній валюті через операцію продажу іноземної валюти.

Курс продажу євро становить 6,00 грн.

0,05 · 6,00 = 0,30 грн.

Д-т 3801 «Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів»;

К-т 1001 «Банкноти та монети в касі банку» — на суму 0,30 грн.

3. Сплата комісії у національній валюті.

Д-т 1001 «Банкноти та монети в касі банку»;

К-т рахунку доходів — на суму 10,80 грн.

9.4. Особливості роботи з готівковою
іноземною валютою та платіжними
документами в іноземній валюті

До касових операцій банку в іноземній валюті належать:

· приймання готівки іноземної валюти від клієнтів для зарахування на власні рахунки та рахунки інших юридичних і фізичних осіб або на відповідний рахунок банку;

· видача готівки іноземної валюти клієнтам з їх рахунків за видатковими касовими документами через касу банку або із застосуванням платіжних карток з їх рахунків чи відповідного рахунка банку через його касу або банкомат;

· приймання від фізичних та юридичних осіб готівки іноземної валюти для переказування і виплати отримувачу суми переказування в готівковій формі;

· вилучення з обігу сумнівних банкнот та надсилання їх на дослідження.

Касове обслуговування банком клієнтів та обробка готівки здійснюються в операційній касі. Крім того, банк здійснює валютно-обмінні операції через обмінні пункти.

Платіжність банкнот іноземної валюти визначається касовими працівниками з використанням довідкової інформації банків-емітен­тів, Інтерполу або іншими уповноваженими установами. Готівкові операції здійснюються лише з тими видами і номіналами банкнот іноземної валюти, які перебувають в обігу в країнах-емітентах або підлягають обміну в порядку, установленому банком-емітентом.

До касових документів, які оформляються згідно з касовими операціями, належать:

· заява на переказ готівки;

· прибутково-видатковий касовий ордер;

· заява на видачу готівки;

· прибутковий касовий ордер;

· видатковий касовий ордер;

· рахунки на сплату платежів та документи, установлені відповідною платіжною системою для відправлення переказу готівки та отримання його в готівковій формі.

Валютно-обмінні операції, а також операції з банківськими металами здійснюються на підставі касових документів, визначених у розділі 9.3.2.

За рішенням банку іноземна валюта у вигляді монет приймається в касу банку лише в разі касового обслуговування юридичних осіб, що мають право використовувати іноземну валюту як засіб платежу або здійснювати розрахунки, пов’язані з відрядженнями за кордон.

Приймання готівки іноземної валюти від клієнтів здійснюється за такими прибутковими касовими документами:

· за заявою на переказ готівки — від (1) юридичних осіб-резидентів та представництв-нерезидентів для зарахування на власні поточні рахунки; 2) від уповноваженого представника нерезидента — суб’єкта підприємницької діяльності для зарахування на розподільчий рахунок в іноземній валюті, відкритий цим банком резиденту — суб’єкту підприємницької діяльності; 3) від фізичних осіб — на поточні, вкладні (депозитні) рахунки та для переказу без відкриття рахунка;

· за прибутковим касовим ордером — від працівників уповноваженого банку за внутрішньобанківськими операціями;

· за документами, установленими відповідною платіжною системою (Western Union, Money Gram) —від фізичних осіб на відправлення переказу, який приймається в готівковій формі.

У прибуткових касових документах працівник банку зобов’язаний перевірити:

· повноту заповнення реквізитів;

· наявність і тотожність підписів відповідальних працівників банку зі зразками підписів.

Після завершення приймання готівки клієнту надається квитанція (другий примірник прибуткового касового документа) або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі. Квитанція або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі, має містити:

· найменування банку, який здійснив касову операцію;

· дату здійснення касової операції (якщо касова операція здійснена в післяопераційний час — час виконання операції);

· підпис працівника банку, який прийняв готівку;

· відбиток печатки (штампа) або електронний підпис працівника банку, засвідчений електронним підписом САБ.

Видача готівки іноземної валюти здійснюється за такими видатковими документами:

· за заявою на видачу готівки — юридичним особам з їх поточних рахунків на цілі, передбачені нормативно-правовими актами; фізичним особам з їх поточних, вкладних (депозитних) рахунків та переказу без відкриття рахунка, а також за операціями з відшкодування банкнот іноземної валюти, прийнятих на інкасо;

· за видатковим касовим ордером — працівникам банку за внутрішньобанківськими операціями;

· за документами на отримання переказу в готівковій формі, установленими відповідною платіжною системою, — фізичним особам.

У видаткових касових документах (заява на видачу готівки, видатковий касовий ордер, грошовий чек) працівник банку перевіряє:

· повноту заповнення реквізитів на документі;

· наявність підписів посадових осіб банку, яким надано право підпису касових документів, і тотожність їх зразкам;

· належність пред’явленого паспорта або документа, що його замінює, отримувачу, відповідність даних паспорта тим даним, що зазначені в касовому документі;

· у разі отримання готівки за довіреністю — правильність оформлення довіреності на отримання готівки;

· наявність підпису отримувача.

Операції з виплати готівки іноземної валюти з поточних, вкладних (депозитних) рахунків або фізичним особам за переказами без відкриття поточних рахунків здійснюються через касу банку за наявності цієї валюти в повній сумі.

Залишок іноземної валюти, менший ніж номінальна вартість мінімальної купюри, що перебуває в обігу, купується у фізичної особи за гривні за курсом, установленим на час здійснення операції в касі банку.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 415. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия