Студопедия — Бюджетних коштів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Бюджетних коштів






Основне призначення бюджету - це регулювання розподілу й перерозподілу ВВП за сферами й галузями економіки, адміністративно-територіальними одиницями, верствами населення, засновуючись на потребах ринкового господарства відповідно до існуючої фінансової політики.

Згідно з Конституцією Україна є унітарною державою, але так істо­рично склалося, що рівень економічного розвитку областей є різним. Велике значення в цих умовах приділяється місцевим (регіональним) фінансам, які охоплюють регіональні бюджети, бюджети адміністративно-територіальних одиниць і фінанси суб'єктів господарювання, що використовуються для задоволення регіональних потреб. Регіональні фінанси забезпечують фінансування широкого кола заходів, пов'язаних з потребами населення та держави. За допомогою регіональних фінансів держава здійснює вирівнювання економічного і соціального розвитку територій, які внаслідок історичних, географічних, військових і інших умов відстали в економічному і соціальному розвитку від інших регіонів країни. Таким чином, для забезпечення сталого соціального розвитку застосовується ме­ханізм перерозподілу між доходами і видатками регіонів через Державний бюджет.

На сьогодні у більшості розвинутих країн світу через бюджет перерозподі­ляється до 50% ВВП. Проблемою лишається визначення оптимальних форм і методів такого перерозподілу, збалансування державних і територіальних інте­ресів у бюджетному процесі, їхнє фінансове забезпечення.

Досвід різних країн показує, що моделі багаторівневих бюджетних систем і міжбюджетних відносин, істотно розрізняються за рівнями прибутків і витрат місцевих бюджетів, за умовами їх взаємозв'язку з центральним бюджетом (див. рис. 5.1.), а отже - по мірі самостійності місцевих органів влади, їх податковим повноваженням, а також підходам до вирівнювання умов життя в регіонах країни.

Так, місцеві бюджети Туреччини не отримують трансфертів, але і рівень їх прибутків, які формуються за рахунок податків і неподаткових надходжень, також дуже низький (3% ВВП). Швеція відрізняється високим рівнем прибутків місцевих бюджетів (21,4% ВВП) і низькою часткою трансфертів (14.2%). Місцеві бюджети Ірландії формуються переважно за рахунок трансфертів (74,3%).

Дослідження сукупності витрат, фінансування яких здійснюється з дер­жавного бюджету та його доходів, свідчить, що доцільно було б залишати більшу частину доходів, яка збирається з територій, і фінансувати територіаль­но-орієнтовані витрати з місцевих бюджетів. При цьому місцеві органи повинні визначати як склад і обсяг терито­ріально-орієнтованих витрат управління, крім статей витрат, що мають загальнонаціональне значення, так само і склад та обсяг коштів, що формують дохідну частину місцевих бюджетів.

 

70 Великобританія Ірландія
  ІталіяНідерланди
   
  Португалія Норвегія Данія
  Люксембург Польща та Франція
  Іспанія Швеція Фінляндія
  Нова Зеландія Ісландія
  Туреччина
  0 5 10 15 20 25 30

Доходи місцевих бюджетів (% ВВП)

 

Рисунок 5.1. - Доходи місцевих бюджетів та доля трансфертів за ними деяких країн світу

Органи місцевого самоврядування мають точнішу інформацію про локальні переваги та потреби, їм більш зрозумілі умови формування й проблеми забезпечення територій необхідним обся­гом фінансових ресурсів, ніж центральним.

Основним принципом розвитку регіонів в умовах ринкової еко­номіки є територіальна справедливість, що створює реальну мотиваційну основу для економічного зростання у регіонах і забезпечує ефективність управ­ління місцевими бюджетними ресурсами. Для здійснення цього принципу напрями територіально-орієнтованих витрат необхідно ранжирувати за пріоритетністю фінансування з урахуванням можливого дефіциту фінансових ресурсів. Пріоритетність фінансування витрат на місцях може формуватися по-різному, та залежить від конкретних умов соціально-економічно­го розвитку регіонів.

В світовій практиці існує два підходи до удосконалення міжбюджетних відносин. Перший підхід характеризується яскра­во вираженою участю центральних урядових органів у перерозподілі держав­них бюджетних коштів. Використання цього підходу у формуванні механізму взаємодії бюджетів різних рівнів може бути доцільне у великих, за територіальною ознакою, країнах (наприклад, у Росії). При цьому вирівнювання міжрегіональних дис­пропорцій здійснюється під пильним контролем центральних органів державної влади, що призводить до суб'єктивізму у визначенні пріоритетності напря­мів регіонального розвитку та зниження соціального рівня розвитку окремих територій країни у результаті дефіциту фінансових ресурсів.

В основі другого підходу лежить використання принци­пу децентралізації в управлінні державними фінансовими ресурсами, що при­пускає високий ступінь бюджетної незалежності територій при збереженні єдиного економічного простору країни. Децентралізація в управлінні бюджетними процесами доцільна в терито­ріально-невеликих країнах, що мають незначні диспропорції в соціально-еко­номічному розвитку регіонів. Використання цього підходу в удосконаленні міжбюджетних відносин дасть змогу уникнути невиправдано складної проце­дури перерозподілу ресурсів державного бюджету, надмірний контроль над здійсненням якої відвертає увагу від виконання інших важливих функцій уп­равління державними фінансами на всіх рівнях ієрархії.

Політика удосконалення міжбюджетних відносин має бути спрямована на вирішення таких завдань:

підвищення рівня життя населення;

досягнення територіальної справедливості при перерозподілі бюджет­них коштів на основі розрахунку потреби регіонів у фінансових ресурсах і об­ліку їхньої податкоспроможності;

спрощення механізму міжбюджетних відносин;

передачу більшої частини повноважень щодо прийняття рішень у сфе­рі формування і виконання бюджетів на регіональний рівень управління;

розвиток основних форм управління бюджетним процесом у регіонах.

Удосконалення міжбюджетних відносин має базуватися на врахуванні принципів узгодженості фінансових ресурсів регіонів із соціально-економіч­ними програмами, раціональності й пріоритетності у витрачанні бюджетних коштів.

Існує три моделі бюджетного федералізму, що використовуються при формуванні міжбюджетних відносин: централізована; децентралізована та змішана. Чинна в Україні система міжбюджетних відносин заснована на централізованій моделі бюджетного фе­дералізму, основні риси якої успадковані від адміністративно-командної сис­теми управління. Це виявляється у збереженні пріоритетності нормативного методу розподілу бюджетних коштів і високої частки трансфертних платежів у доходах місцевих бюджетів, що свідчить про досить високий ступінь їх за­лежності від центрального бюджету. Чинна модель бюджетного федералізму сприяє посиленню тенденції централізації фіскальних функцій держави й обмеженню місцевих органів влади в реалізації основних функцій управління бюджетним процесом на місцях. Така ситуація негативно впливає на розвиток міжбюджетних відносин у ринковій економіці.

У реальних економічних умовах, як правило, діють моделі змішаного типу. Ступінь вико­ристання в них тієї чи іншої базової моделі залежить від типу державного ус­трою, рівня соціально-економічного розвитку, цільової орієнтації національної економіки. Для удосконалення взаємодії бюджетів різних рівнів необхідно вра­ховувати вплив наявних факторів і використовувати переваги кожної моделі для формування міжбюджетних відносин. Це сприятиме забезпеченню пози­тивного розвитку територій необхідним обсягом фінансових ресурсів при збе­реженні інтересів національної економіки.

Таким чином, основою збереження і посилення позитивних тенденцій, що намітилися в економіці України, служать фінансові ресурси, ефективність використання яких залежить від раціоналізації міжбюджетних відносин, особ­ливо в умовах дефіциту коштів.

Взаємодія бюджетів різних рівнів має враховувати вплив ринкових умов господарювання на формування бюджетів, а також сприяти позитивному роз­витку соціально-економічної ситуації в регіонах.

Удосконалення міжбюджет­них відносин повинно базуватися на формуванні державного бюджету за принципом "знизу — вгору", при якому основні функції бюджетно-фінансового управління повинні бути передані на нижчі рівні, що дасть змогу не лише контролювати виконання місцевих бюджетів, а й брати безпосередню участь у їх прогнозу­ванні та плануванні. Це призведе до ефективного використання бюджетних коштів в умовах де­фіциту фінансових ресурсів шляхом формування пріоритетних напрямів вит­рат коштів на місцях, а також сприятиме зацікавленості територій у мобіліза­ції фінансових ресурсів для забезпечення реальної основи їхнього соціально-економічного розвитку і досягнення поліпшення умов життя насе­лення. Тому удосконалення управління на всіх рівнях господарювання має здійснюватися на підставі чинного законодавства й науково обґрунтованого підходу до формування міжбюджетних відносин.

В умовах розвитку ринкової економіки обсяги дотацій вирівнюван­ня, субвенцій і коштів, переданих у Державний бюджет України та місцеві бюджети, мають бути не лише законодавчо визначені, а й науково обґрунтовані. Для забезпечення соціально-економічного зростання територій країни необхідно створювати сприятливі умови реалізації цієї мети. Однією з таких умов повинна стати достатня забезпеченість адміністративно-територіальних одиниць України фінансовими ресурсами. Це можливо на основі використан­ня науково обґрунтованих розрахунків обсягу трансфертів, особливо в періо­ди дефіциту державних фінансових ресурсів. Такий підхід дасть змогу забезпе­чити об'єктивність у розвитку міжбюджетних відносин, а також розвивати економіку областей і підвищувати у них соціальний рівень. При цьому необ­хідно враховувати вплив об'єктивних і суб'єктивних факторів на формування міжбюджетних відносин у країні.

 

Сутність та види міжбюджетних трансфертів

21 червня 2001 року Верховна Рада прийняла Бюджетний кодекс Ук­раїни, який на законодавчій основі визначає правила формування, затверд­ження, виконання бюджету, а також процедуру контролю за виконанням бюджетів усіх рівнів. Крім того, Бюджетний кодекс України визначає міжбюджетні відносини та види міжбюджетних трансфертів.

Міжбюджетні трансферти, згідно до Бюджетного кодексу, це кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого.

 
 

Види міжбюджетних трансфертів передбачені ст. 96 Бюджетного кодексу. Подамо їх у вигляді схеми (рис. 5.2.).

 

Рисунок 5.2. – Схема міжбюджетних трансфертів

У Державному бюджеті України затверджується обсяг дотацій вирівнювання та субвенцій окремо для бюджету Автономної Рес­публіки Крим, кожного з обласних бюджетів, бюджетів міст Києва та Севастополя, міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим, міст обласного підпорядкування та районних бю­джетів, а також коштів, що передаються до Державного бюджету України з місцевих бюджетів, якщо є підстави для надання та отри­мання відповідних міжбюджетних трансфертів.

Дотація вирівнювання бюджетам міст Києва та Севастополя, міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим, міст обласного підпорядкування і рай­онним бюджетам визначається як перевищення обсягу видатків, пе­релік яких визначено Бюджетним кодексом і які розраховуються із застосуванням фінансових нормативів бюджетної забезпеченості та коригуючих коефіцієнтів:

— над кошиком доходів бюджетів місцевого самоврядування — для бюджетів міст Києва та Севастополя, міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим та міст обласного підпорядкування;

— над доходами, визначеними частиною другою ст. 66 Бюджет­ного кодексу, — для районних бюджетів.

Розподіл обсягу міжбюджетних трансфертів згідно із Бюджет­ним кодексом та Законом "Про Державний бюджет України" між бюджетами міст Києва та Севастополя, міст республіканського підпо­рядкування Автономної Республіки Крим, міст обласного підпоряд­кування і районними бюджетами, визначається на основі формули.

Формула розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів, визначе­них Бюджетним кодексом, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Міські (міст Києва і Севастополя, міст республіканського підпорядкування Авто­номної Республіки Крим та міст обласного підпорядкування) та районні ради можуть передбачати у відповідних бюджетах дотації вирівнювання бюджетам районів у містах, бюджетам сіл, селищ, міст районного підпорядкування та їх об'єднань, а також кошти, що пере­даються з цих бюджетів.

Верховна Рада Автономної Республіки Крим та відповідні ради можуть передбачати у відповідних бюджетах такі види міжбюджет­них трансфертів:

а) субвенції на утримання об'єктів спільного користування чи ліквідацію негативних наслідків діяльності об'єктів спільного ко­ристування;

б) субвенції на виконання власних повноважень територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань;

в) субвенції на виконання інвестиційних проектів;

г) інші субвенції.

Субвенції з Державного бюджету України на виконання інвестиційних проектів надаються з Державного бюдже­ту України бюджету Автономної Республіки Крим, обласним бю­джетам, бюджетам міст Києва та Севастополя з їх подальшим пере­розподілом для бюджетів місцевого самоврядування.

Субвенції на виконання інвестиційних проектів надаються на засадах конкурентності між бюджетами місцевого самоврядування та передбачають фінансову участь бюджету отримувача субвенції у здійсненні програми чи проекту. Органи місцевого самоврядування, у яких середньорічний фактичний обсяг видатків на утримання бю­джетних установ за три останні бюджетні періоди менший за обсяг, визначений згідно з фінансовими нормативами бюджетної забезпе­ченості, мають пріоритетне право на отримання субвенції на вико­нання інвестиційних проектів.

Основні засади надання субвенцій визначаються окремим зако­ном, порядок та умови їх надання визначаються Кабінетом Міністрів України, а обсяг субвенцій на наступний бюджетний період визна­чається Законом про Державний бюджет України.

Розглянемо порядок надання міжбюджетних трансфертів. Дотація вирів­нювання та субвенції з Державного бюджету України місцевим бюджетам перераховуються з рахунків Державного бюджету Украї­ни органами Державного казначейства України бюджету Автоном­ної Республіки Крим, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва і Севастополя, міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим та міст обласного підпорядкування і районним бюджетам. Перерахування коштів, що передаються до Державного бюджету України з бюджету Автономної Республіки Крим, бюджетів міст Києва і Севастополя, бюджетів міст республіканського підпо­рядкування Автономної Республіки Крим та міст обласного підпо­рядкування, районних і обласних бюджетів, забезпечується відповід­ними органами Державного казначейства України.

Порядок перерахування дотацій вирівнювання та субвенцій з Дер­жавного бюджету України місцевим бюджетам, коштів, що переда­ються до Державного бюджету України з місцевих бюджетів, а та­кож порядок перерахування міжбюджетних трансфертів між місце­вими бюджетами визначаються Кабінетом Міністрів України і ма­ють забезпечувати своєчасність, рівномірність, гарантованість та пов­ноту перерахування трансфертів.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 473. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия