Студопедия — ТЕМА 4. ПОНЯТТЯ І КЛАСИФІКАЦІЯ ФІНАНСОВОГО ПОСЕРЕДНИЦТВА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕМА 4. ПОНЯТТЯ І КЛАСИФІКАЦІЯ ФІНАНСОВОГО ПОСЕРЕДНИЦТВА






4.1. Фінансовий ринок як ринок фінансових послуг. Поняття "послуга" та "фінансова послуга";

У розвиненому суспільстві фінансові послуги мають не мен­ше значення, ніж виробництво. Найбільш динамічно розвивається та частина сфери послуг, яка пов'язана із задоволенням потреб суспільного виробництва: фінансово-кредитне обслуговування, страхові послуги, інформаційне і бухгалтерське обслуговування.

За дослідженнями англійських економістів У. Очела і М. Вегнера зроблено висновок інтернаціоналізація економіки на мікро-, мезо- і макрорівні є причиною та наслідком переходу до нового послуго-інтенсивного типу економіки.

"Послуга" - багата гамма різних видів діяльності. Понят­тя "послуга" включає в себе комплекс різноманітних видів еко­номічної діяльності людини. У західній науковій літературі існує багато його визначень, іноді взаємозаперечуючих, що відобра­жає його складність і маловивченісіь.

Деякі спеціалісти вважають, що до послуг можна віднести все, що не пов'язане з видобуванням корисних копалин, промисло­вим і сільськогосподарським виробництвом. Саме так визначають послуги в західній статистиці національних рахунків. У ній послу­ги поділяються на споживчі (ресторани, готелі), соціальні (освіта, медична допомога), виробничі (інжиніринг, консультації, фінан­сові та кредитні послуги), розподільчі (торгівля, транспортні)9.

Такий підхід звужує роль фінансових послуг у розвитку ринку. У 1997 році в Україні введено нову статистичну класи­фікацію видів економічної діяльності. У цій класифікації виділе­на фінансова діяльність (код 65), що включає фінансове посеред­ництво, грошове посередництво, фінансовий лізинг, страхування (код '66), допоміжна діяльність у сфері фінансів та страхування (код 67), яка представлена значною кількістю фінансових послуг.

- Услугп в системо мпровоіі торговлн: Научно-аналптнчеекнн обзор. М.: ИНИОН. 1990.-64с.

Класифікація видів діяльності. Офіційне видання. - Київ: Держстан­дарт України. 1996. 250 с.


Ходаківська В. 11., Беляєв В. В

У різних джерелах на сучасному етапі по-різному трак­тується поняття послуги, наприклад:

"Послуги підприємницька діяльність, направлена на за­доволення потреб інших осіб, за винятком діяльності, що здійснюється на основі трудових правовідносин"".

"Послуга такий вид корисної праці, при якій вироб­ництво корисної о ефекту співпадає з часом її споживання"12.

Вивчення функціональних особливостей послуги дозво­лило Т. Хіллу сформулювати наступне: "Послуга може бути виз­начена як зміна стану людини або предмета, що належить будь-якому учаснику економічних відносин, який досягається в ре­зультаті свідомих дій іншого учасника даних відносин. При цьо­му вплив відбувається на основі їх попередньої домовленості"".

В економічному розумінні під послугами розуміють функції або операції, на які є попит і, відповідно, ціна, що вста­новлюється на відповідному ринку14. Іноді послуги визначають як нематеріальні блага, однією із характерних рис яких є спожи­вання на місці її надання.

Вважається, що виробництво послуг і їх споживання співпа­дають у часі та просторі, і в момент надання послуги її виробник і споживач вступає у безпосередній контакті5. Керівник підприємст­ва укладає угоду з банківською установою на банківське і фінансо­ве обслуговування. Тому послуги, як правило, не можуть передава­тись іншим особам, тобто система перепродажу є достатньо склад­ною і вимагає певних витрат на юридичне та інше обслуговування.

У ринковій економіці послуги купуються на основі вільного вибору, вони стають об'єктом купівлі-продажу і е това-ром, хоча і досить специфічним:16

 

 


Ринок фінансових послуг: теорія і практика

їх виробництво і споживання частіше співпадають за місцем і часом;

» як частина сфери нематеріального виробництва беруть участь паралельно з продукцією матеріальної сфери в су­купному процесі суспільного виробництва.

З іншого боку, деякі автори вважають, що факт створення послуги можна відділити у часі від факту її продажу і факту вико­ристання, це дозволить продавати послуги ринковими методамиї7.

Аналізуючи наведені підходи до визначення сутності по­няття послуг, можна погодитись із твердженням О. Ланге, що послуги - це будь-які функції, пов'язані безпосередньо або опосе­редковано із задоволенням людських потреб, але безпосередньо не направлені на виробництво яких-небудь предметів.

Використовуючи останнє визначення щодо фінансових послуг, можна сказати, що вони виконують фінансові функції, пов'язані із задоволенням потреб суб'єктів ринку у виробництві та реалізації предмета їх діяльності.

Платність фінансових послуг обумовлена самим характе-• ром послуги, що є вільною і ніби прихованою в товарі. Українські вчені, досліджуючи сферу послуг США, крім галузей немайново-го накопичення (освіта та охорона здоров'я), вказують, що до неї відносяться і послуги у сфері суспільного виробництва і обігу (фінанси страхування, операції з нерухомістю, ділові послуги)!".

У світовому експорті послуг експерта 00Н виділяють три їх основні групи:2"

• найбільш "видимі" (перевезення, іноземний туризм та ін.);

• надходження від "роялті";

• інші послуги (брокерські, фінансові, управлінські, бухгал­терські, архітектурні, лізинг, професійні та ін.).

Фінансові послуги мають комплексний характер, тому во­ни включені до третьої групи.

Вивчення особливостей розвитку сфери послуг і ролі


 


 

 


Ходаківська В. 11., Беляєв В. В

різних економічних суб'єктів у цьому процесі набуло в останні роки важливої о теоретичного і практичної о значення.

Відносини, що виникають у зв'язку з функціонуванням фінансових ринків в нашій країні та наданням фінансових послуг споживачам, регулюються Конституцією України, загальні пра­вові засади у сфері надання фінансових послуг, здійснення регуля­тивних та наглядових функцій за діяльністю з надання фінансових послуг встановлює Закон України "Про фінансові послуги та дер­жавне регулювання ринків фінансових послуг" та інші закони Ук­раїни з питань регулювання ринків фінансових послуг, а також прийняті згідно з цими законами нормативно-правові акти.

Фінансова послуга — операції з фінансовими активами, що здійснюються в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, і за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів, з метою отриманя прибутку або збереження реальної вартості фінансо­вих активів.

Умови надання фінансових послуг. Фінансовими вважа­ються такі послуги:

1) випуск платіжних документів, платіжних карток, до­рожніх чеків та/або їх обслуговування, кліринг, інші форми за­безпечення розрахунків;

2) довірче управління фінансовими активами;

3) діяльність з обміну валют;

4) залучення фінансових активів із зобов'язанням щодо наступного їх повернення;

5) фінансовий лізинг;

6) надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту;

7) надання гарантій та поручительств;

8) переказ грошей;

9) послуги у сфері страхування та накопичувального пенсійного забезпечення;

10) торгівля цінними паперами;

11)факторинг;

12) інші операції, які відповідають критеріям, визначеним у пункті 5 частини першої статті Закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".

Важливим стимулюючим фактором все більш широкого впровадження виробничих компаній у сферу фінансових послуг є


Ринок фінансових послуг: теорія і практика

створення вертикально інтегрованої структури компаній, що дозволяє знизити витраіи і посилити орієнтацію на споживача. Також підвищується значення некапітолоємних видів послуг, пов'язаних із використанням висококваліфікованої праці, до яких належать фінансові послуги.

Розглядають фінансові установи на сучасному етапі у світлі двох ключових концепцій: сфера надання фінансових по­слуг і фірма, що надає фінансові послуги це бізнес, що поста­чає фінансову продукцію і послуги. Загальні категорії цієї про­дукції та послуг включають операційні рахунки (наприклад, по­точні рахунки), портфельні послуги (наприклад, позики і депози­ти), страхування, банківська діяльність інвестиції (наприклад, підписання цінних паперів і угоди брокера, дилера), послуги до­віреної особи, фінансове планування, обробка інформації, даних.

Сфера надання фінансових послуг може розглядатися як сукупність усіх фірм, що надають фінансові послуги. Або сфера надання фінансових послуг - об'єднання таких традиційних і сег-ментованих галузей промисловості, як банківська діяльність, цінні папери, страхування, нерухомість, кредит, фінанси. Крім того, у США сфера надання фінансових послуг включає нефінан­сові корпорації типу "Дженерал Моторс", "Ford Motor Company", "Sears", "AT and T", "J.C. Penney", які зайняті у ви­робництві та наданні фінансових послуг.

Для фінансового ринку, щоб бути повністю досконалим, треба, по-перше, всім учасникам мати доступ на ринок і будь-ко­му з учасників не мати контролю над цінами; по-друге, інфор­мація відносно фінансових активів повинна бути легко доступ­ною для всіх учасників; по-третє, не повинно бути перешкод що­до вільної торгівлі фінансовими активами; і, по-четверте, не по­винно бути спотворення, перекручування у стягненні податків, зборів. Якщо ці умови існують, то ціни на фінансові активи точ­но і швидко відображають інформацію про фінансові активи, фінансові ринки можна вважати ефективними.

Так як фінансові ринки у США добре розвинені, то вони ближчі до досконалості, ніж до недосконалості. Але все ж деякі відхилення існують. Наприклад, існування фінансових посеред­ників вказує, що фінансові ринки недосконалі.

У конкурентоспроможному світі банки просто звичайні посередники, які відповідають потребам і можливостям позича­льників кредиторів. Роль конкурентоспроможності банківської


Ходаківська В.11., Ьеляєв d.d

системи в загальній структурі рівноваги пасивна. У 1984 році Мартін Мейер написав про революцію у сфері банківської діяль­ності: "Банк мертвий....жити установі фінансових послуг";. Сфера надання послуг, у якій працюють комерційні банки, знаходиться у стані змін. Зміни в цій сфері пов'язані з такими ключовими фак­торами: технологія, перерегулювання (включаючи реформу що-. до страхування депозитів), ризик, змагання за клієнтів і аде­кватність капіталу.

Згідно з Вебером, одне з визначень технології - це "тех­нічний метод досягнення практичної цілі". Взагалі технологія це будь-який засіб перетворення вихідних матеріалів (люди, інформація чи фізичні матеріали) для отримання бажаної про­дукції чи послуг.

Слово "перерегулювання" далеке від регулювання, вза­галі, воно передбачає відсутність регулювання. Так як повністю нерегульована сфера надання послуг навряд чи виникне, пропо­нується "перерегулювання" як термін, що описує усунення чи по­слаблення бар'єрів у змаганні в банківській діяльності.

Існує п'ять первинних бар'єрів у змаганні у банківській діяльності - ціна чи засіб управління в межах інтересу; обмежен­ня виробництва; організаційні обмеження; географічні обмежен­ня і податки.

З того часу, як фірми, що надають фінансові послуги, три­мають портфелі фінансових активів і заборгованості, їх чиста вартість (тобто чиста вартість (NW) = активи (А) - борги (L)) чуттєва до непередбачених змін. Так як фактичні зміни рівні очікуваним змінам плюс непередбачені зміни, то очікувані зміни повинні бути включені в раціональні портфельні рішення. Відповідно, лише непередбачені зміни впливають на вартість. Управління ризику - одне з головних завдань фінансового уп­равління банків (чи фірм, що надають фінансові послуги).

У сучасній сфері надання фінансових послуг змагання за клієнтів стало жорстким. Коли банки мали монополістичну вла­ду, то не було потреби в розвитку маркетингової діяльності, але в умовах конкурентної боротьби виробничий розвиток і марке­тинг - критичні фактори успіху для фірм, що надають фінансові послуги. Так як стандартна економічна модель ринкової структу­ри припускає виживання продукції з найбільш низькою вартістю, то клієнти повинні мати вигоду з більш низьких цін і більш ши­рокого вибору фінансової продукції і послуг як росту змагання.


Ринок фінансових послуг: теорія і практика







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 619. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия