Студопедия — Облік податку на додану вартість
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Облік податку на додану вартість






Згідно із законодавством України документообіг на підприємствах харчової промисловості відбувається за схемою наведеною на рис. 12.1.

 

Податкові накладні на придбані товари, роботи, послуги
Видаткові накладні, розрахункові та платіжні документи та інші
Податкові накладні на реалізовані товари, роботи, послуги
Реєстр отриманих і виданих податкових накладних
Облікові регістри за субрахунком №641 “Розрахунки за податками”, субрах. №641/5 “Податок на додану вартість”, накопичувальні відомості за субрахунками № 643 “Податкові зобов’язання” та № 644 “Податковий кредит”
Декларація з податку на додану вартість з прикладеними до неї додатками
Головна книга

 

Рис. 12.1 Схема документообігу з обліку податку на додану вартість

 

Обчислення та нарахування ПДВ здійснюється на підставі виписаної податкової накладної, яку платник податку зобов'язаний надати покупцю. Податкова накладна має містити зазначені окремими рядками:

а) порядковий номер податкової накладної;

б) дату виписування податкової накладної;

в) повну або скорочену назву, зазначену у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість;

г) податковий номер платника податку (продавця та покупця);

д) місце розташування юридичної особи або місце податкової адреси фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість;

е) опис (номенклатуру) товарів (робіт, послуг) та їхню кількість (обсяг, об'єм);

є) повну або скорочену назву, зазначену у статутних документах отримувача;

ж) ціну поставки без урахування податку;

з) ставку податку та відповідну суму податку у цифровому вираженні;

и) загальну суму коштів, що підлягають сплаті, з урахуванням податку.

У разі звільнення від оподаткування у випадках, передбачених Законом, у податковій накладній робиться запис „Без ПДВ" з посиланням на відповідний підпункт Закону.

Податкова накладна складається у момент виникнення податкових зобов'язань продавця у двох примірниках. Оригінал податкової накладної надається покупцю, копія залишається у продавця товарів (робіт, послуг).

Податкова накладна є звітним податковим документом і одночасно розрахунковим документом. Платники податку повинні зберігати податкові накладні протягом строку, передбаченого законодавством для зобов'язань із сплати податків. Податкова накладна видається платником податку, який поставляє товари (послуги), на вимогу їх отримувача, та є підставою для нарахування податкового кредиту. Як виняток з цього правила, підставою для нарахування податкового кредиту при поставці товарів (послуг) за готівку чи з розрахунками картками платіжних систем, банківськими або персональними чеками у межах граничної суми, встановленої Національним банком України для готівкових розрахунків, є належним чином оформлений товарний чек, інший платіжний чи розрахунковий документ, що підтверджує прийняття платежу постачальником від отримувача таких товарів (послуг), з визначенням загальної суми такого платежу, суми податку та податкового номера постачальника.

Підставою для нарахування податкового кредиту без отримання податкової накладної також є:

• транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок, який виставляється платнику податку за послуги зв'язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, за винятком тих, в яких форма встановлена міжнародними стандартами;

• касові чеки, які містять суму поставлених товарів (послуг), загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера, але без визначення податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума поставлених товарів (послуг) не може перевищувати 200 гривень за день (без урахування податку на додану вартість).

У разі імпорту товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на отримання податкового кредиту, вважається вантажна митна декларація,оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку на додану вартість, або погашений податковий вексель.

Облік ПДВ на ведеться на окремому субрахунку рахунку 64 „Розрахунки із податків та платежів", а також за субрахунками 643 „Податкові зобов'язання" та 644 „Податковий кредит".Субрахунки 643 та 644 призначені для обліку податкового зобов'язання та податкового кредиту відповідно.

Незважаючи на назви субрахунків 643 „Податкові зобов'язання" і 644 „Податковий кредит", відображені на них суми в „Податковій декларації з ПДВ" не зазначають. На субрахунку 643 обліковують суми податку на додану вартість у разі оплати (авансу) постачальникам (підрядникам) під майбутню поставку ТМЦ, виконання робіт (послуг). А на субрахунку 644 — у разі надходження від покупців за попередньої оплати (авансу) за продукцію, товари, послуги. Це зумовлено тим, що у разі попередньої оплати активи ще не реалізовані і тому на рахунки класу 7 „Доходи і результати діяльності" податкові зобов'язання зарахувати не можна.

Якщо б першою подією було відвантаження продукції, товарів, виконання робіт, надання послуг, то податкове зобов'язання можна було б відразу відобразити за дебетом субрахунків 701, 702, 703 і кредитом субрахунку 641 „Облік розрахунків за податками і платежами".

Суми податкових зобов'язань з ПДВ відображаються платниками цього податку за кредитом субрахунку 641 „Розрахунки за податками", аналітичний рахунок „Розрахунки за ПДВ" у кореспонденції з дебетом:

а) рахунків 70 „Доходи від реалізації", 71 „Інший операційний дохід", 74 „Інші доходи" у випадках: поставки готової продукції, товарів, робіт, послуг, інших матеріальних цінностей, необоротних активів, в оплату за які кошти від покупця на дату поставки підприємство не одержало; одержання готівкових коштів за товари, роботи та послуги; передачі об'єкта фінансової оренди (лізингу) у користування орендарю (лізингоотримувачу); визнання комісіонером комісійної винагороди;

б) субрахунку 643 „Податкові зобов'язання" у випадках: отримання підприємством коштів від покупців (замовників) в оплату продукції, товарів, робіт, послуг, інших матеріальних цінностей, необоротних активів і комісійних товарів, що підлягають поставці. Після поставки попередньо оплаченої продукції, товарів рахунки обліку доходів дебетуються у кореспонденції з кредитом субрахунку 643 „Податкові зобов'язання";

в) рахунків обліку витрат діяльності - у випадках: втрат і витрат матеріальних цінностей та інших ресурсів понад встановлені норми; ліквідації основних фондів за рішенням платника податку у випадках, передбачених законодавством; безоплатної поставки матеріальних цінностей (у тому числі основних фондів), робіт і послуг; невиробничого використання матеріальних цінностей (окрім основних фондів), робіт і послуг;

г) рахунків 10 „Основні засоби" і 11 „Інші необоротні матеріальні активи" — у випадку переведення основних фондів до складу основних невиробничих фондів.

Сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобов'язання з ПДВ звітного періоду, за наявності митних декларацій або податкових накладних відображається за дебетом субрахунку 641 „Розрахунки за податками", ана­літичний рахунок „Розрахунки за податком на додану вартість" у кореспонденції з кредитом:

а) рахунків 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками": 68 „Розрахунки за іншими операціями", 53 „Довгострокові зобов'язання з оренди" — у випадках: придбання (до оплати або передачі інших активів) матеріальних цінностей, робіт і послуг, вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу), основних фондів і нематеріальних активів, які за податковим законодавством підлягають амортизації; фактичного отримання об'єкта фінансової оренди орендарем;

б) субрахунку 644 „Податковий кредит" — при здійсненні попередньої оплати (до придбання) матеріальних цінностей, робіт і послуг, вартість яких відноситься де складу валових витрат виробництва (обігу), основних фондів і нематеріальних активів, які за податковим законодавством підлягають амортизації. Після отримання попередньо сплачених матеріальних цінностей, нематеріальних активів виконання робіт і послуг, вартість яких попередньо сплачена, на суму податку на додану вартість дебетується субрахунок 644 „Податковий кредит" у кореспонденції з кредитом рахунків обліку зобов'язань.

Суми податкового кредиту з ПДВ, зазначені у товарних чеках (інших розрахункових або платіжних документах), на обсяг одноразової поставки товарів, не більший 200 гривень, у транспортних квитках і в документах з оплати готельних послуг відображаються за дебетом субрахунку 641 „Розрахунки за податками" аналітичний рахунок „Розрахунки за ПДВ" у кореспонденції з кредиток субрахунку 372 „Розрахунки з підзвітними особами".

Для складання податкової декларації з ПДВ використовуються дані субрахунку 641 „Розрахунки за податками", аналітичний рахунок „Розрахунки за ПДВ". Платники ПДВ запроваджують ведення аналітичного обліку з іншою потрібною деталізацією для забезпечення узагальнення інформації для складання податкової декларації з ПДВ та оперативного контролю розрахунків за ПДВ.

У реєстрах бухгалтерського обліку розрахунків з постачальниками підрядниками та іншими кредиторами, записи в яких здійснюються на підстав первинних документів (накладних, платіжно-розрахункових документів податкових накладних, митних декларацій тощо), суми ПДВ виділяються в окремі графи (дебет субрахунків 641 і 644).

Умовний приклад обліку податку на додану вартість за подіями.

Вихідні дані:загальний оборот – 62311,10грн., у т.ч. ПДВ – 10385,20 грн.; собівартість реалізованої продукції – 40382,7 грн. Рішення (табл. 12.1).

Таблиця12.1







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 537. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия