Студопедия — Облік доходів від звичайної діяльності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Облік доходів від звичайної діяльності






Облік доходів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

Для узагальнення інформації про доходи від реалізації призначено рахунок 70 «Доходи від реалізації».

Рахунок 70 «Доходи від реалізації має такі субрахунки: 701 «Дохід від реалізації готової продукції»;

702 «Дохід від реалізації товарів»;

703 «Дохід від реалізації робіт, послуг»;

704 «Вирахування з доходу»;

705 «Перестрахування».

За кредитом субрахунків 701 «Дохід від реалізації готової продукції» – 703 «До­хід від реалізації робіт і послуг» відображається збільшення (отримання) доходу, за дебетом – сума непрямих податків (акцизного збору, податку на додану вартість та інших непрямих податків, передбачених чинним законодавством), що підлягають сплаті до бюджету; результат операцій перестрахування (в кореспонденції з рахун­ком 705 «Перестрахування»); результат зміни резервів незароблених премій (в стра­хових організаціях) і списання в порядку закриття на рахунок 79 Фінансові резуль­тати».

На субрахунку 701 «Дохід від реалізації готової продукції» узагальнюється ін­формація про доходи від реалізації готової продукції.

На субрахунку 702 «Дохід від реалізації товарів» узагальнюється інформація про реалізацію товарів на підприємствах торгівлі.

На субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг» підприємства і організа­ції, які виконують роботи і надають послуги, узагальнюють інформацію про доходи від реалізації робіт і послуг, про результати змін резервів незароблених премій.

Бухгалтерський облік доходів від реалізації ведеться окремо по кожному об’єкту реалізації, (готова продукція, товари, роботи, послуги). Для кожного об’єкту відпо­відно до плану рахунків відкривається відповідний субрахунок. Аналітичний облік може бути організовано за окремими видами продукції, групами товарів, видами ро­біт (послуг). Для таких потреб підприємства можуть відкривати додаткові субрахунки до рахунка 70 «Доходи від реалізації».

На субрахунку 704 «Вирахування з доходу» за дебетом відображаються суми над­ходжень за договорами комісії, агентськими та іншими аналогічними договорами на користь комітентів, принципалів; сума наданих після дати реалізації знижок покуп­цям, вартість повернутої покупцями продукції і товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу. За кредитом відображається списання дебетових оборотів на рахунок 79 «Фінансові результати».

На субрахунку 705 «Перестрахування» підприємства, що є страховиками відпо­відно до Закону України «Про страхування», узагальнюють інформацію про частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) за договорами перестра­хування. За дебетом субрахунка 705 «Перестрахування» відображаються суми часток страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), що належать перестраху­вальникам за договорами перестрахування, за кредитом – частки страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), що повертаються перестрахувальникам при достроковому припиненні договору перестрахування. Щомісячне сальдо рахунка 705 «Перестрахування» списується (закривається) в кореспонденції з субрахунком 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

Первинні документи з обліку доходів від реалізації: договори купівлі-продажу, договори міни, рахунки, рахунки-фактури, накладні, платіжні вимоги, виписки бан­ку, акти виконаних робіт, наданих послуг, довідки бухгалтерії тощо.

Узагальнення інформації за рахунком 70 «Доходи від реалізації» здійснюється в Журналі 6.

Аналітичний облік доходів від реалізації організовується за видами продукції, товарів, робіт, послуг, напрямами реалізації, тобто для забезпечення інформацією служби збуту підприємства, що має керувати цим процесом.

Таблиця 13.1.

Кореспонденція рахунків з обліку доходів від реалізації

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
       
1. Відображається операція відвантаження готової продукції покупцям 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» 701 «Дохід від реалізації готової продукції»
2. Відображається операція реалізації товарів в роздрібній торгівлі 30 «Каса» 702 «Дохід від реалізацій товарів»
3. Відображається операція реалізації робіт, послуг 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг»

Продовження табл. 13.1

       
4. Відображається операція реалізації продукції, товарів, робіт, послуг іншим дебіторам 37 «Розрахунки з іншими дебіторами» 70 «Доходи від реалізації»
5. Визначається дохід від погашення заборгованості з оплати праці у натуральній формі 66 «Розрахунки з оплати праці» 70 «Доходи від реалізації»
6. Належать до доходів поточного періоду суми доходів майбутніх періодів (передплата періодичних видань, доходи від операційної оренди активів тощо) 69 «Доходи майбутніх періодів» 70 «Доходи від реалізації»
7. Відображається списання сум сальдо субрахунка 705 «Перестрахування» на дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 705 «Перестрахування» 70 «Доходи від реалізації»
8. Відображається операція нарахування сум непрямих додатків, що враховуються у складі доходів від реалізації 70 «Доходи від реалізації» 64 «Розрахунки за податками і платежами»
9. Відображуються суми, які не є доходом і підлягають виключення з нього (знижки, що надаються покупцям, повернення товарів, готової продукції тощо) 704 «Вирахування з доходу» 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»
10. Відносяться на фінансові результати доходи від реалізації 791 «Результат операційної діяльності» 70 «Доходи від реалізації»
  Відображається списання на фінансові результати сум нарахування з доходу 791 «Результат операційної діяльності» 704 «Вирахування з доходу»
12. Відображається надходження страхових платежів від страхувальників 30 «Каса» 31 «Розрахунки в банках» 76 «Страхові платежі»
13. Відображається заборгованість страхувальників зі сплати страхових платежів 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» 76 «Страхові платежі»

Облік інших операційних доходів

До складу інших операційних доходів входять усі доходи, що безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), а саме:

· доходи від реалізації іноземної валюти;

· доходи від реалізації інших оборотних активів;

· доходи від операційної оренди активів;

· доходи від операційної курсової різниці;

· пені, штрафи, неустойки, визнані боржниками;

· доходи від відшкодування раніше списаних активів;

· доходи від списання кредиторської заборгованості, яка виникла в ході опера­ційного циклу після закінчення терміну позовної давності;

· доходи від безоплатно одержаних оборотних активів;

· інші доходи від операційної діяльності.

Інші операційні доходи обліковуються на рахунку 71 «Інший операційний до­хід». За кредитом рахунка 71 «Інший операційний дохід» відображається збільшен­ня (отримання) доходу, за дебетом – суми непрямих податків і списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

Рахунок 71 «Інший операційний дохід» має такі субрахунки:

711«Дохід від реалізації іноземної валюти»;

712«Дохід від реалізації інших оборотних активів»;

713«Дохід від операційної оренди активів»;

714«Дохід від операційної курсової різниці»;

715 «Одержані штрафи, пені, неустойки»;

716 «Відшкодування раніше списаних активів»;

717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості»;

718 «Одержані гранти та субсидії»;

719 «Інші доходи від операційної діяльності».

На субрахунку 711 «Дохід від реалізації іноземної валюти» узагальнюється інфор­мація про доходи від реалізації іноземної валюти в операціях її продажу на Українській Міжбанківській валютній біржі в процесі здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

На субрахунку 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів» узагальнюєть­ся інформація про доходи від реалізації інших оборотних активів (виробничих запа­сів, малоцінних і швидкозношуваних предметів та ін.).

На субрахунку 713 «Дохід від операційної оренди активів» узагальнюється ін­формація про доходи від оренди (крім фінансової) майна, якщо ця діяльність не є предметом (ціллю) створення підприємства.

На субрахунку 714 «Дохід від операційної курсової різниці» узагальнюється ін­формація про доходи від курсових різниць за активами і зобов’язаннями підприєм­ства, що пов’язані з його операційною діяльністю.

На субрахунку 715 «Отримані штрафи, пені, неустойки» узагальнюється інформація про штрафи пені, неустойки та інші санкції за порушення умов господарських договорів, які визнані боржниками чи за якими отримані рішення судів, арбітражних судів про їх стягнення, а також про суми відшкодування нанесених збитків.

На субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних активів» узагальнюється інформація про суми відшкодування підприємству вартості раніше списаних оборот­них активів.

На субрахунку 717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості» узагаль­нюється інформація про доходи від списання кредиторської заборгованості, що ви­никла в ході операційного циклу, по закінченні терміну позовної давності.

На субрахунку 718 «Дохід від безоплатно отриманих активів» узагальнюється ін­формація про доходи від безоплатно отриманих оборотних активів (крім фінансових інвестицій) і доходи від цільового фінансування, що пов’язане з операційною діяль­ністю.

На субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності» узагальнюється інформація про інші доходи від операційної діяльності, які не знайшли свого відо­браження на інших субрахунках рахунка 71 «Інший операційний дохід», зокрема про доходи від операцій з тарою, доходи від інвентаризацій, доходи від діяльності житлово-комунального господарства, дитячих дошкільних закладів, будинків від­починку, санаторіїв та інших закладів оздоровчого і культурного призначення тощо. Підприємства, що є страхувальниками у відповідності з Законом України «Про стра­хування», на цьому субрахунку узагальнюють інформацію про інші доходи від стра­хової діяльності, зокрема комісійні винагороди за перестрахування, частки від стра­хових сум і страхових відшкодувань, що належать до сплати перестрахувальниками, суми, що повернуті із централізованих страхових резервних фондів, повернуті суми страхових резервів інших, ніж резерв незароблених премій.

Первинні документи для обліку інших операційних доходів: довідки бухгалтерії, рахунки, рахунки-фактури, товарно-транспортні накладні, платіжні вимоги, акти ін­вентаризації, прибуткові касові ордери тощо.

Таблиця 13.2

Кореспонденція рахунків з обліку інших операційних доходів

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
       
  Відображається дохід від реалізації іноземної валюти 311 «Поточні рахунки в національній валюті» 711 «Доходи від реалізації іноземної валюти»
  Відображається доходи від реалізації виробничих запасів 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» 712 «Доходи від реалізації інших оборотних активів»
  Відображається доходи від операційної оренди активів 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» 713 «Дохід від операційної оренди активів»
  Відображається доходи від операційної курсової різниці 30 «Каса» 31 «Розрахунки в банках» 37 «Розрахунки з різними дебіторами» 713 «Дохід від операційної оренди активів»
  Відображається штрафи, пені, неустойки, що визнані боржниками підприємства або щодо яких одержано позитивні рішення суду 37 «Розрахунки з різними дебіторами» 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки»
  Відображається сума відшкодувань раніше списаних активів 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків» 716 «Відшкодування раніше списаних активів»
  Відображається списання кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності 50 «Довгострокові позики», 51 «Довгострокові векселі видані», 60 «Короткострокові позики», 62 «Короткострокові векселі видані», 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками», 68 «Розрахунки за іншими операціями» 717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості»

 

Продовження табл. 13.2

       
  Відображаються отримані підприємством гранти та субсидії 30 «каса», 31 «Поточні рахунки в національній валюті», 20 «Виробничі запаси», 21 «Поточні біологічні активи», 28 «Товари», 48 «Цільове фінансування та цільові надходження» 718 «Одержані гранти та субсидії»
  Відображаються доходи за результатами отриманих надлишків 10 «Основні засоби», 11 «Інші необоротні матеріальні активи», 12 «Нематеріальні активи», 20 «Виробничі запаси», 21 «Поточні біологічні активи», 22 «Малоцінні та швидкозношувані активи», 23 «Незавершене виробництво», 25 «Напівфабрикати», 26 «Готова продукція», 28 «Товари» 719 «Інші доходи від операційної діяльності»
  Списано інший операційний дохід на фінансові результати 71 «Інший операційний дохід» 791 «Результат основної діяльності»

 

За видами доходів та іншими напрямами, визначеними підприємством, організо­вується аналітичний облік інших операційних доходів.

Реєстром синтетичного обліку за рахунком 71 «Інший операційний дохід» є Жур­нал 6.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1272. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия