Студопедия — Рахунки бухгалтерського обліку власного капіталу та їх характеристика
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рахунки бухгалтерського обліку власного капіталу та їх характеристика






Відповідно до Плану рахунків|лічба| для обліку|урахування| власного капіталу передбачені субрахунки 4-го класу „Власний капітал”, який включає:

субрахунок 401 „Фонд|фундація| в необоротних активах за їх видами”;

субрахунок 411 „Фонд|фундація| в малоцінних і швидкозношуваних предметах за їх видами”;

субрахунок 431 „Результат виконання кошторису за загальним|спільний| фондом”|фундація|;

субрахунок 432 „Результат виконання кошторису за спеціальним фондом”|фундація|;

субрахунок 441 „Переоцінка матеріальних активів”;

субрахунок 442 „Інша переоцінка”.

У формі № 1 „Баланс” 1-й розділ пасиву „Власний капітал” призначений для віддзеркалення|відображення,відбиття| сум залишків за статтями, що входять до складу власного капіталу бюджетної установи.

За субрахунком 401 „Фонд|фундація| в необоротних активах за їх видами” обліковуються вкладення, спрямування коштів на придбання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів (з урахуванням зносу), що перебувають у безпосередньому розпорядженні установи. Величина фонду залежить від ступенz зношення необоротних активів установи та дорівнює різниці між первісною вартістю необоротних активів і їх зносом.

З метою законного утворення власного капіталу необхідно враховувати вимоги наказу Міністерства фінансів України від 7.12.2001 року за № 604 „Про бюджетну класифікацію та її запровадження” та наказу Державного казначейства України (ДКУ) № 181 від 30 вересня 2005 р. Даним наказом регламентовано придбання необоротних активів, тобто виділення бюджетних асигнувань на відповідні коди економічної класифікації (КЕКВ).

Переважно для утворення необоротних активів використовують КЕКВ 2000 „Капітальні видатки”, а точніше КЕКВ 2100 „Придбання основного капіталу”.

Придбання основного капіталу передбачає витрати на нові або існуючі товари тривалого користування, які купують або створюють власними силами. До основних засобів належать необоротні активи, що мають матеріальну форму і вартість яких, без податку на додану вартість, становить понад 1000 грн за одиницю (комплект), та інші матеріальні цінності, термін експлуатації яких більше одного року. Сюди ж належать такі види товарів тривалого користування, як нерухомі основні фонди, в тому числі житлові споруди, меблі, обладнання, прилади, а також рухомі основні засоби, такі, як транспортні засоби, устаткування. Ця категорія охоплює також платежі, направлені на модернізацію, продовження терміну служби основного капіталу, підвищення його продуктивності, покращення віддачі основних фондів.

За субрахунком 411 „Фонд|фундація| в малоцінних і швидкозношуваних предметах за їх видами” обліковується вартість малоцінних і швидко- зношуваних предметів, що перебувають у безпосередньому роз поряд-женні установи і термін експлуатації яких не перевищує один рік. Даний субрахунок за своїм змістом і призначенням аналогічний субрахунку 401 „Фонд|фундація| в необоротних активах за їх видами”.

Необхідно врахувати, що залишок на субрахунку 411 „Фонд|фундація| в малоцінних і швидкозношуваних предметах за їх видами” повинен дорів-нювати сумі залишків на субрахунку 221 „Малоцінні та швидкозношувані предмети, що знаходяться на складі і в експлуатації”.

Аналогічно, як і з придбанням необоротних активів, слід врахувати вимоги вказаного вище Мінфіну та ДКУ. Для створення власного капіталу у малоцінних і швидкозношуваних предметах використовуються, переважно, призначення за КЕКВ 1130 „Придбання предметів споживання і матеріалів, оплата послуг та інші видатки”. До цієї категорії належить придбання всіх предметів і матеріалів, оплата послуг, за винятком капітальних активів.

Ця категорія включає закупівлю матеріалів, канцелярського обладнання, предметів для поточних господарських потреб та потреб, безпосередньо пов’язаних з профілем діяльності установи й організації, обладнання вартістю до 1000 грн, а також швидкозношуваних предметів, що служать менше одного року, продуктів харчування, медикаментів та перев’язувальних матеріалів, довідкових, офіційних та періодиних видань.

Для визначення результату фінансової діяльності установи від надання державних послуг, реалізованої продукції, надання інших послуг відповідно до кошторису установи (тобто за загальним і спеціальним фондами) за результатами року призначено рахунок 43 „Результати виконання кошторисів|спільний|”, який має 2 субархунки:

|фундація|,,, 431 „Результат виконання кошторису за загальним|спільний| фондом”|фундація|;

432 „Результат виконання кошторису за спеціальним фондом”.|фундація|

Порядок визначення фінансового результату виконання кошторису установи доцільно розподілити на 2 етапи:

1) визначеня переліку субрахунків бухгалтерського обліку, які підлягають закриттю заключними оборотами після закінчення року, а також вирішення деяких питань, які виникають під час закриття певних рахунків;

2) відображення фінансового результату в річному балансі установи, взаємна перевірка і аналіз цього показника з даними інших форм звітності.

Перший етап передбачає закриття заключними оборотами, тобто списання на рахунок результату оборотів більшості субрахунків бухгалтерського обліку класу 7 „Доходи”, а саме:

701 „Асигнування з державного бюджету на видатки установи та iнші заходи”;

702 „Асигнування з місцевого бюджету на видатки установи та інші заходи”;

711 „Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги”;

712 „Доходи за іншими джерелами власних надходжень бюджет-них установ”;

713 „Доходи за іншими надходженнями спеціального фонду”;

714 „Кошти батьків за надані послуги”;

721 „Реалізація виробів виробничих (навчальних) майстерень”;

722 „Реалізація продукції підсобних (навчальних) сільських господ-дарств”;

723 „Реалізація науково-дослідних робіт за договорами”;

741 „Інші доходи бюджетних установ”.

Другий етап визначення фінансового результату полягає у відображенні його звітності.

Від’ємне значення субрахунків 431 і 432 свідчить про нестачу фінансування або недостатність надходжень доходів за спеціальним фондом (у разі надання платних послуг або отримання грантів, подарунків), для забезпечення поточних потреб установи, тобто негативний результат використання коштів свідчить про те, що видатки бюджетної установи перевищують її доходи.

Позитивне значення субрахунків 431 і 432 говорить про те, що фінансування із загального фонду або доходів спеціального фонду про-тягом року було отримано більше, ніж здійснено видатків, або у кінці року було здійснено придбання матеріальних цінностей, які на 1 січня ще не ви-трачені на видатки установи, або ж є дебіторська заборгованість внаслідок здійснення попередньої оплати за матеріальні цінності, отримані послуги.

Рахунок 44 „Результат переоцінок” використовується для відображення результатів переоцінок матеріальних, немате-ріальних і фінансових активів. Він розподіляється на субрахунки:

субрахунок 441 „Переоцінка матеріальних активів”;

субрахунок 442 „Інша переоцінка”.

Щодо субрахунку 442 слід врахувати, що у випадку відображення курсової різниці при застосуванні операцій в іноземній валюті, цей субрахунок розподіляється на додаткові субрахунки 442/1 – за коштами загального фонду та 442/2 – за коштами спеціального фонду бюджету. Крім того, на кожне найменування валюти в обліку відкриваються окремі рахунки третього порядку залежно від виду валюти або рахунків, відкритих в установах банків, наприклад 442/11, 442/12 тощо.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 682. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия