Студопедия — Львівська комерційна академія
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Львівська комерційна академія

 

ЕКСПАНСІЯ ІНОЗЕМНОГО КАПІТАЛУ В УКРАЇНУ ЧЕРЕЗ БАНКІВСЬКУ СИСТЕМУ

Розглянуто діяльність іноземних банків в Україні на сьогоднішній момент, визначено основні європейські банки у вітчизняному банківському секторі та сформовано тенденції присутності банків з іноземним капіталом в Україні в подальші роки.

Ключові слова: іноземний капітал, експансія іноземного капіталу, іноземні банки, продаж кредитних портфелів.

 

Постановка проблеми. Враховуючи значний перелік проблем, що охопили світове банківництво в останні роки, ведення банківського бізнесу корпоративними структурами останнім часом є досить складною справою, зокрема, і в Україні. Зважаючи на світові інтеграційні процеси на сьогодні важливу роль у наданні банківських послуг та розвитку банківської справи у національних банківських системах належить іноземним банкам, материнські структури яких розміщені у найбільш економічно розвинених країнах світу. Однак склалася ситуація, коли навіть іноземні банки зі значною підтримкою від материнських компаній, порівняно з місцевими банками, не мають змоги забезпечити собі стабільне зростання та поступове покращення фінансових показників діяльності загалом. Дане питання є особливо актуальним для України, оскільки частка іноземного капіталу в статутному капіталі банків України на сьогодні складає близько 42 %, що свідчить про доволі значну залежність вітчизняного банківського сектору від іноземних структур, дії яких в подальшому можуть визначити основні вектори розвитку банківництва в Україні.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженню теоретичних та практичних питань присутності іноземного капіталу в банківському секторі країн присвячено роботи таких зарубіжних вчених, як: М. Джанетті, С. Классенс, В. Бруно, Г. Дегріс та ін. У той же час серед вітчизняних науковців дослідженням питань присутності іноземного капіталу у банківському секторі України займалися: А. Мороз, В. Геєць, Т. Смовженко, О. Дзюблюк, Ф. Шпиг та ін.

Невирішені раніше частини проблеми. Незважаючи на значну кількість робіт в напрямку дослідження присутності іноземного капіталу у вітчизняному банківському секторі та його подальших перспектив в Україні, ряд питань, пов’язаних з визначенням особливостей діяльності іноземних банків в Україні на сучасному етапі розвитку вітчизняної банківської системи, зміною власників іноземних структур в Україні та подальшій їх присутності у вітчизняній банківській системі залишається неповністю дослідженим.

Метою роботи є визначення особливостей діяльності іноземних банків в Україні на сучасному етапі розвитку банківської системи та формування основних тенденцій подальшої присутності іноземного капіталу в банківській системі України.

Виклад основного матеріалу. Активна експансія іноземного капіталу в банківську систему України розпочалася з 2005 р. Цьому сприяли ряд передумов, однією з яких було зняття законодавчих обмежень на входження іноземних інвестицій у вітчизняний банківський сектор у зв’язку з прагненням України інтегруватися у світове господарство, зокрема вступ у Світову організацію торгівлі (СОТ). Підготовка до вступу в СОТ розпочалася з 2006 р. Однією з вимог вступу було надання дозволу на відкриття філій іноземних банків на території України. Однак більшого поширення експансія іноземного банківського капіталу набула в інших формах – таких, як придбання місцевих українських банків з уже сформованою філійною мережею та напрацьованим колом клієнтів. Так найбільшими угодами АППБ «Аваль», АКІБ «УкрСиббанк», АКБ «Укрсоцбанк» [1].

За період 2004-2011 рр. в банківську систему України ввійшли достатньо багато іноземних інвесторів, більша частина яких прийшла саме з Європи. Прихід іноземних інвестицій у банківський сектор України саме з країн Європи не є випадковим явищем. Поясненням цього є той факт, що наповненість внутрішніх ринків, необхідність розширювати географію своєї діяльності, отримання додаткових прибутків та зниження рівня витрат за рахунок ефекту масштабу з боку потужних європейських банків змусила їх вийти за межі країн-базування материнських структур та шукати вирішення даних питань в країнах, де банківський сектор є ще не остаточно сформованих та існують перспективи для захоплення частки ринку в ньому. Особливу зацікавленість з боку європейських інвесторів на той час і на сьогодні складають країни колишнього Радянського Союзу, банківські системи яких є відносно відкритими для експансії та ведення банківського бізнесу, що стосується, в першу чергу, України.

У табл. 1 наведено перелік банків європейських країн, які за період 2004-2009 рр. стали власниками українських банків шляхом купівлі певного пакету акцій банківської установи.

 

Таблиця 1

Європейські банки, що ввійшли у банківську систему України

(за період 2004-2009 рр.)

№ п/п Покупець Країна покупця Об’єкт придбання Рік входження  
1. Vilniaus Bank (SEB Group) Литва (Швеція) Ажіо  
2. Raiffeisen International Австрія Аваль  
3. BNP Paiabas Group Франція Укрсиббанк  
4. Сбербанк Росія ПРБ-Україна  
5. Внешторгбанк Росія Мрія  
6. Banca Intensa Італія Укрсоцбанк  
7. Credit Agricole S.A. (Calyon) Франція Індекс-Банк  
8. OTP Banka Slovensko Угорщина Райффайзен банк Україна  
9. EFG Eurobank Греція Універсальний  

Продовження табл. 1

№ п/п Покупець Країна покупця Об’єкт придбання Рік входження
10. Erste Bank der оsterreichischen Sparkassen AG Австрія Престиж  
11. PPF Group Чехія Агробанк  
12. Ринковий продаж / ІРО Росія Укргазбанк  
13. Ринковий продаж / ІРО Швеція Надра  
14. Volksbank AG Австрія Електрон Банк  
15. Erste Bank der оsterreichischen Sparkassen AG Австрія Престиж  
16. Skandinaviska Enskilda Banken AB Швеція Факторіал-Банк  
17. КИТ Финанс Росія Радабанк  
18. Сбербанк России Росія НРБ Банк  
19. lntesa Sanpaolo Італія Правекс-Банк  
20. East Capital Explorer Financial Institutions Fund Швеція Південний  
21. Внешэкономбанк Росія Промінвестбанк  
22. ProCredit Holding Німеччина ПроКредит  
23. BNP Paribas Франція УкрСиббанк  
24. EBRD, KfW Німеччина Мегабанк  

Джерело: НБУ [2], АУБ [3].

 

Як видно з табл. 1, найбільше іноземних інвестицій в банківський сектор України було здійснено з Італії, Австрії, Німеччини, Швеції та Франції. У той же час необхідно відмітити, що в Україні існує така категорія іноземних банків, які номінально є іноземними, але фактично мають вітчизняних власників. Досить часто іноземними інвесторами у таких банках виступають компанії з Кіпру. Окремо слід виділити Росію, яка не є суто європейською, хоча за територіальною протяжністю все ж таки має частину в Європейському регіоні. Посилаючись на такі міркування, Росія включена до переліку європейських країн, банки яких засвідчують свою присутність в банківському секторі України. Останнім часом Росія збільшує свою присутність в банківській системі України. Так, російські банки на сьогодні володіють близько 19-21 % активів банківської системи України [4].

Незважаючи на значну частку іноземного капіталу в банківській системі України та вже сформовану стратегію діяльності іноземних банків в нашій країні, ситуація є не настільки оптимістичною, щоб робити прогнози про значні перспективи діяльності іноземних банків в Україні. Як показує аналіз Європейського ринку продажу активів [5], останнім часом найбільші банківські групи серйозно налаштовані до скорочення своїх балансів для зниження потреби в капіталі. Зазначимо, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) до 30.06.2012 р. зобов’язав європейські банки дотриматися нормативу адекватності капіталу на рівні 9 %. Це обумовлює необхідність для банківських груп залучити додаткові кошти в розмірі близько 114, 7 млрд. євро. У такому випадку продаж кредитних портфелів може бути ефективним способом зменшення рівня кредитного ризику, розформування резервів і впливу на них стану ринку нерухомості, що буде погіршуватися [6]. У питомому продажі кредитів Україна може стати одним з лідерів, в першу чергу, через зростаючі валютні ризики.

Отже, для європейських банків в Україні продаж кредитних портфелів або вихід з вітчизняного ринку банківських послуг можуть стати в подальшому двома основними стратегіями. При цьому вихід з ринку розцінюється як більш доцільніший та виграшніший варіант.

Висновки. Таким чином, можна стверджувати, що на сьогодні подальша присутність іноземного капіталу в банківській системі України є під сумнівом. Наміри великих європейських фінансових груп вийти з українського ринку можуть створити ряд проблем для вітчизняної банківської системи. Слід відзначити, що банки, які намагаються продати частину свого кредитного портфеля або ж всі активи в цілому, отримають ціну від продажу, яка є набагато нижчою від балансової вартості таких активів. За оцінками фінансистів, дисконт, з яким іноземні банки можуть вийти з українського ринку, буде складати близько 80-85 %. На думку деяких експертів внесок іноземного капіталу в банківський сектор України не буде скорочуватись. Більш ймовірним є очікування перерозподілу цього внеску на користь російських інвесторів, які на даний момент посилюють свої позиції на ринку та нарощують кредитні портфелі. Отже, дана тематика є актуальною та не дає змоги зробити однозначних висновків про перспективи присутності іноземних банків в Україні, що вимагає постійних досліджень в даному напрямку.




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Чем занять ребенка вечером | Включить звучание музыки.

Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 334. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.016 сек.) русская версия | украинская версия