Студопедия — Механізм фінансового менеджменту, його сутність та складові
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Механізм фінансового менеджменту, його сутність та складові






Механізм фінансового менеджменту — цілісна, взаємопов'язана та вза­ємодіюча система рівнів, систем забезпечення, методів, важелів та інструмен­тів розроблення, прийняття та реалізації управлінських рішень з питань фі­нансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання.

Важливо підкреслити, що механізм фінансового менеджменту є не лише су­мою його складових, а й цілісною системою, адекватною певному рівню, де всі складові взаємопов'язані, взаємодіють і перебувають у процесі розвитку та удосконалення (рис. 8).

 

 
 

 

 


Рис. 8. Складові механізму фінансового менеджменту

 

У механізмі фінансового менеджменту розрізняють рівні:

- міжнародний (механізм фінансового менеджменту транснаціональних
корпорацій);

- національний (стосується механізму фінансового менеджменту суб'єктів господарювання в межах фінансової системи національної держави, особли­вості якого зумовлені національною законодавчо-нормативною базою, зокре­ма національними стандартами обліку і звітності, законами про оподаткуван­ня та ін.);

- ринковий (особливості фінансового менеджменту, зумовлені впливом
ринкових регуляторів та механізмів, залежать від стану ринків, зміни
кон'юнктури товарних та фінансових ринків);

- галузевий (на механізм фінансового менеджменту впливає законодавчо-нормативна база, що регламентує діяльність суб'єктів господарювання певної галузі);

- відомчий (кожне відомство, його суб'єкти керуються у своїй роботі відомчою нормативно-методичною базою);

6) внутрішній (специфіка механізму фінансового менеджменту на цьому рів­ні визначена в статуті та внутрішніх положеннях суб'єкта господарювання).

Важливою складовою механізму фінансового менеджменту є системи за­безпечення, до складу яких входять:

- система організаційного забезпечення;

- система інформаційного забезпечення;

- система кадрового забезпечення;

- система технічного забезпечення;

- програмне забезпечення;

- фінансове забезпечення.

Кожна з перерахованих систем забезпечення є важливим компонентом ме­ханізмів підготовки, прийняття та реалізації фінансових рішень. Важлива не тільки їхня наявність, а й дотримання за її формування та функціонування вимоги ефективності системи.

Система організаційного забезпечення — взаємопов'язана система внут­рішніх підрозділів, служб, керівників суб'єкта господарювання, які уповнова­жені здійснювати підготовку та прийняття фінансових рішень, несуть відповідальність за їх здійснення і результати фінансово-господарської діяльності, досягнення мети та реалізації завдань фінансового менеджменту.

Система організаційного забезпечення фінансового менеджменту залежить від таких чинників:

- величини суб'єкта господарювання;

- організаційно-правового типу господарювання;

- галузі;

- форми власності;

- структури управління;

- національних традицій;

- культури та етики управління;

- професійного рівня персоналу.

Щодо переліку чинників, що впливають на особливості системи організа­ційного забезпечення, у вітчизняній практиці зустрічаються різні їх варіанти. Щодо побудови систем організаційного забезпечення прийнято виокремлюва­ти такі принципи:

- ієрархічний;

- функціональний;

-змішаний.

Цим принципам відповідають створювані суб'єктами господарювання сис­теми організаційного забезпечення, що мають свої особливості та відмінності.

Із середини XX ст. у системах організаційного забезпечення фінансового менеджменту багатьох корпорацій виокремились такі підрозділи, як казна­чейство та бухгалтерія. Спільними завданнями обох служб було оперативне, поточне управління, фінансове регулювання, аналіз, планування та розробка фінансової стратегії, політики і тактики. Головними завданнями казначей­ської служби стало управління грошовими потоками, портфелем цінних папе­рів, фінансовими ризиками, капіталом, робота з фінансовими посередни­ками.

Бухгалтерія відповідає за облік, антикризове фінансове управління, звіт­ність та здійснює управління доходами, витратами, прибутком, податками, займається бюджетуванням, контролем та внутрішнім аудитом.

Елементами системи організаційного забезпечення фінансового менедж­менту є:

- структура (служби, підрозділи, виконавці);

- ієрархія, субординація, координація;

- комунікаційні зв'язки;

- централізація та децентралізація управління;

- функції, їх розмежування;

- обов'язки, права, відповідальність;

- підзвітність, підконтрольність;

- оцінка професіоналізму;

- оцінка якості та ефективності управління;

- оцінка креативності, оригінальності;

- оцінка інноваційності прийнятих рішень.

Особливістю сучасного стану розвитку та функціонування корпоративного сектору в економічних системах країн з розвинутою ринковою економікою є інтегрованість організаційного забезпечення фінансового менеджменту в орга­нах корпоративного управління.

Система інформаційного забезпечення — система безперервного та ціле­спрямованого підбору інформаційних показників, здійснення планових, звіт­них, аналітичних розрахунків, необхідних для підготовки, прийняття та ре­алізації фінансових рішень суб'єкта господарювання.

Формування та використання інформаційної бази суб'єкта господарювання значною мірою впливає як на ефективність фінансового менеджменту та управління окремими його об'єктами, так і на ефективність корпоративного управління, реалізацію місії та стратегії бізнесу.

Інформаційне забезпечення створює основу для здійснення функцій фінан­сового менеджменту відносно об'єкта та суб'єкта, є необхідною умовою підго­товки фінансових рішень, їх оцінки та прийняття.

Система інформаційного забезпечення складається:

- із зовнішньої інформаційної бази;

- внутрішньої інформаційної бази.

Зовнішня інформаційна база формується шляхом цілеспрямованого підбо­ру показників, зокрема:

- розвитку світового господарства;

- розвитку держави;

- розвитку регіону, території;

- галузі, виду економічної діяльності;

- діяльності, стану та перспектив розвитку конкурентів;

- стану та перспектив розвитку контрагентів;

- кон'юнктури фінансового ринку.

Внутрішня інформаційна база суб'єкта господарювання включає:

- прогнозні, планові показники;

- дані обліку;

- звітність та звітні показники;

- експертні оцінки;

- дані внутрішнього аудиту та контролю.

Серед необхідної для підготовки та реалізації фінансових рішень інформа­ції виокремлюють такі види:

- законодавча, нормативна, методична, інструктивна;

- планово-прогнозна;

- звітна;

- аналітична;

- довідкова;

- експертні оцінки.

Особливе значення у фінансовому менеджменті має інформація, яка є ре­зультатом діяльності виконавців, служб та підрозділів фінансової служби суб'єкта господарювання. Якість прогнозних та планових показників, своє­часність, реальність, повнота оперативних та звітних даних, аналітичні розра­хунки, оцінка відхилень фактичних показників від планових, прогнозних, результати внутрішнього контролю дають підстави для належного своєчасно­го реагування на зміни, зниження ризиків, уникнення загроз.

Система кадрового забезпечення — система відбору, навчання, атестації працівників фінансової служби суб'єкта господарювання.

Важливою умовою ефективного фінансового менеджменту є робота з персона­лом, до якої належать комплекс робіт з відбору, анкетування, стажування майбут­ніх працівників та визначення вимог до їх кваліфікаційного рівня, досвіду роботи, вміння працювати в команді, людських якостей, культурного рівня та морально-етичних якостей. Важливими компонентами успіху є формування корпоративної культури, визначення правил поведінки, кодексу честі фінансового менеджера, запровадження системи безперервного навчання, підвищення кваліфікації фінан­сових менеджерів, використання теорій ігор, ситуаційних вправ та ін.

Фінансове забезпечення передбачає визначення обсягу фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення формування та функціонування всіх систем ме­ханізму фінансового менеджменту суб'єкта господарювання, їх використання, своєчасне реагування на зміни внутрішнього та зовнішнього середовища, оцін­ку якості та ефективності.

До складу механізму фінансового менеджменту належать такі методи:

- формування інформаційної бази;

- фінансове планування;

- фінансове прогнозування;

- бюджетування;

- фінансовий аналіз;

- оцінка інвестиційних проектів;

- оцінка ризиків;

- оптимізація;

- фінансове регулювання;

- амортизація, хеджування, рангування, диверсифікація.

У практиці фінансового менеджменту широко використовуються важелі, зокрема відомий в управлінні капіталом фінансовий важіль та розрахунки його рівня, сили та ефекту, використання їхніх розрахунків для прийняття фі­нансових рішень. В операційному аналізі застосовується поняття операційно­го важеля, розраховуються його коефіцієнт та сила.

Важелями як складовими механізму фінансового менеджменту є проценти, дисконти, ліцензії, сертифікати, стандарти, дивіденди, податки.

До інструментів фінансового менеджменту належать ставки податків, та­рифи зборів, ціни, тарифи, пільги, санкції, стимули, дивіденди, фінансові по­казники та фінансові коефіцієнти.

Необхідними компонентами механізму фінансового менеджменту є технічне (ПК, мережі) та програмне забезпечення. Сучасні вимоги до роботи з персона­лом, формування та використання інформаційної бази, здійснення комуніка­ційних зв'язків, інформаційних потоків, моделювання, прогнозування, бюджетування фінансових розрахунків можуть бути виконані лише за умови наявності сучасних технічних засобів, оргтехніки, мереж та програм продукту.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 503. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия