Студопедия — Пікетування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Пікетування






Пікетування - форма прямої агітації, що проводиться в публічних місцях, групою прихильників кампанії. Зазвичай пікет складається з 2-5 чоловік, які роздають друкарські матеріали, закликають підтримати їх переконання в кампанії, роз'яснюють їх позицію громадянам, збирають підписи під відозвами або зверненнями.

Основні цілі пікетування полягає в тому, щоб залучити громадян в кампанію, продемонструвати домінування активістів кампанії в соціальному просторі, викликати підтримку їх ініціатив з боку громадян. Сила пікету полягає в тому, що він дозволяє створити ефект поєднання різних форм агітації: за допомогою плакатів і листівок, за допомогою живого слова, використовуючи мову дій, символіку уніформи, а іноді і музичні засоби дії. В тому випадку, якщо пікет привертає увага ЗМІ, його дія посилюється багато разів.

Друга особливість пікетування полягає в тому, що це активна, іноді навіть провокативна форма дії на громадян. Пікетники повинні привернути до себе увагу, зав'язати суспільну дискусію, генерувати інформаційні хвилі. До пікету підходять люди, щоб узяти інформаційну літературу, поставити питання, висловити свою думку. Це викликає дискусію, яка обов'язково привертає увагу інших людей, що проходять мимо і може що навіть не думають про кампанію. Пікет будить їх в кампанії.

В результаті виходить дискусійний клуб просто неба. Особливістю публічної дискусії є активна її дія на тих, що ще не визначилися з громадян, тобто тих, які ще не вирішили. Але пікети дієві тільки в крупних містах або в час і місцях де є скупчення людей. На селі пікетників вважатимуть просто неробами.

Концепція і планування кампанії

Зазвичай пікети виставляються в багатолюдних місцях в годинник скупчення городян: у станцій метро, зупинок суспільного транспорту, біля вокзалів, на перехрестях, у прохідних підприємств, у ринків і крупних магазинів. Пікети бувають що постійно діють протягом тривалого періоду часу і організовані по конкретному приводу (приїзд суперників кандидата на підприємство, протест проти заяви конкуруючої партії і т.п.). Крім того, вони бувають стаціонарні і пересувні (на автомобілі). Пікети ефектні, коли вони проводяться одночасно в багатьох місцях, особливо в місцях концентрації можливих прихильників або осіб на яких виявляється вплив. Це створює враження могутньої підтримки кампанії. Пікети можуть тривати протягом всієї кампанії, але можуть продовжуватися 2-3 дні. Найчастіше кампанія по пікетуванню починається в період збору підписів кампанії. В період вищої напруги кампанії також вдаються до допомоги пікетників.

Вкажемо також на те, що пікети можуть виставлятися на підтримку ініціативи кампанії або ж проти дій суперників. Позитивні пікети (пікету "за") не повинні бути пасивні. Ефект є тоді, коли пікетники енергійно роздають літературу, збирають підписи на підтримку ініціатив, фотографують охочих з плакатом кампанії і т.п. Тільки в цьому випадку вони будуть відмічені можливими прихильниками кампанії і нададуть на них потрібну дію. Пікети "проти" вельми ефективні самі по собі, оскільки дозволяють обрушити суспільний протест, що накопичився, на негідну поведінку політиків і керівників, протидіючих захисту інтересів громадян і т.п.

Таким чином, ефективність пікетування залежить, перш за все, від того, наскільки наскільки важливі і злободенні питання, які піднімає кампанія для обговорення. Більш того, пікетники агітують не стільки за кампанію як такого (або список кандидатів), скільки за пропоновані ними рішення суспільних проблем. Ця змістовна сторона справи має колосальне значення. Якщо змісту немає, то не про що і сперечатися.

Кампанія по пікетуванню повинна бути вписана в загальну стратегію і концепцію всієї кампанії. Функціонально, пікетування покликане підсилити інформаційні хвилі, що генеруються збором підписів, зверненнями спікерів громадянам в засобах масової інформації і т.д. План кампанії по пікетуванню є частиною загального стратегічного плану.

Основні дії по організації кампанії пікетування:

  1. Визначення цілей і типу кампанії по пікетуванню;
  2. Визначення публічних місць для проведення пікетів (складання списку адрес);
  3. Визначення набору агітаційних матеріалів, використовуваних в пікетах (плакати, листівки, буклети, прапори і т.п.)
  4. Виготовлення поліграфічної і рекламної продукції для роботи пікетів (за списком).
  5. Розробка концепції і стратегії кампанії
  6. Отримання дозволу органів влади на проведення пікетів на території териториальної громади
  7. Узгодження плану пікетування з органами місцевого самоврядування
  8. Складання кошторису кампанії
  9. Обговорення сценаріїв ведення дискусії і типових аргументів "за і проти"
  10. Підбір пікетників, начальників пікетів і їх навчання
  11. Інструктаж пікетників на випадок виникнення непередбачених ситуацій
  12. Проведення пікетування
  13. Організація передачі інформації по роботі пікетів в ініціативну групу кампанії
  14. Публікація відгуків на пікети в ЗМІ

Керівник кампанії по проведенню пікетування повинен:

  • мати на руках дозволи на пікетування, а також передати копії відповідних дозволів начальникам пікетів
  • мати повний список всіх учасників кампанії по пікетуванню (з вказівкою місця проживання і телефону), а також бажано знати їх всіх в обличчя
  • виставити пікети так, щоб вони не заважали торгівлі і руху транспорту, а найголовніше, агітації
  • мати надійний зв'язок з кожним пікетом, особливо у випадках надзвичайних ситуацій
  • формувати пікети так, щоб в з склад входили агітатори різних вікових груп і освітнього рівня. Головна вимога до них – здатність аргументовано міркувати і переконувати людей. Їх мова повинна бути пристрасною, але самі вони спокійні і витримані.

Вимоги до пікетників:

  • вони повинні знати зміст всіх агітаційних матеріалів про кампанію
  • якщо людина зацікавилася стендом, включати його в бесіду, але ненав'язливо (" Добрий день, я можу вам чим-небудь допомогти? Візьміть матеріал кампанії, там ви всі прочитаєте докладніше. А взагалі Ви як відноситеся до проблеми..? А чому?" і т.д.)
  • вони повинні знати прийоми невербального спілкування
  • їх мова повинна бути особовою, такою, що йде "зсередини", не висловлюють власну думку і повністю переконані в правильності позиції кампанії
  • у разі складних питань краще всього відіслати можливого прихильника в ініціативну групу, аргументуючи тим, що там постійно консультує юрист і інші фахівці
  • не реагувати на провокації, у жодному випадку ніякій агресії відносно того, з ким спілкуєшся, але твердість проявляти потрібно (" Та він дурень!!! - А чому ви так думаєте?").

Пікети – це можливість для жителя міста відчути себе громадянином.

Марш

Підготовка маршу, вуличної ходи починається з визначення приводу і дати такого заходу. Простіше кажучи, КОЛИ йдемо і ЧОМУ йдемо. Визначитися з цим треба якомога раніше. Це дає організаторам достатньо часу, щоб оповістити про свою ініціативу якомога більше людей.

 

Досягнувши цього, ви вирішуєте відразу дві задачі:

- по-перше, підвищите чисельність учасників: невелика група демонстрантів, що складається тільки з «своїх» виглядає, як мінімум, не серйозно;

- по-друге, доб'єтеся позитивної реакції тих, що оточують: коли перехожі розуміють, по якому приводу проходить хід, вони не сприймають його учасників, як «психів», навпаки, часто виражають свою солідарність.

 

В даному випадку правильна пропагандистська кампанія важливіша, ніж сам захід. Завчасно повідомите про вашу ініціативу якомога ширшому кругу засобів масової інформації (проведіть розсилку прес-релізів по адресній базі ЗМІ), проводите прес-конференції (не менше два – першу на самому початку, другу – безпосередньо перед заходом).

 

Заявка на проведення вуличного ходу подається в органи місцевого самоврядування за 1 добу до дати його проведення. У ній указується день і час проведення, маршрут проходження і передбачувана кількість учасників. Останнє краще небагато завищити – це дозволить вам уникнути звинувачень в порушеннях законодавства, якщо в ході візьме участь більше число людей.

 

Приблизно такий же ефект дають різного роду інциденти під час проведення ходи – конфлікти з супротивниками, міліцією і т.п. Тому деякі громадські організації і партії самі організовують їх – т.з. «постановочні інциденти» або провокують протиборчу сторону. Проте застосування такого прийому може викликати і зворотну реакцію, дискредитувавши і саму організацію, і ідеї, які вона хоче довести до населення.

 

Визначившись з дозволом, необхідно переходити до організації самого заходу. Пам'ятаєте, що сам факт дозволу або заборони – це теж інформаційний привід. А повідомлення про це в ЗМІ дозволять вам ще раз привернути увагу людей до ходу і нагадати їм час і місце збору.

 

Нарешті, цей день наступив. У місці збору можна провести невеликий мітинг, який «розігріє» учасників. Потім їх треба збудувати в колону. Чим оригінальніше буде вона виглядати, тим більше уваги приверне (звичайно, у всьому повинне бути відчуття міри, інакше вас знову-таки сприймуть як людей, м'яко кажучи, неадекватних). Часто використовують такі прийоми як «живий ланцюжок» (коли люди йдуть узявшись за руки) або побудова в декілька колон (особливо, коли бере участь декілька організацій).

 

Важливим елементом оформлення колони є прапори, транспаранти, плакати, що показують ХТО і НАВІЩО вийшов на цей хід, – чим їх більше, тим краще. Природно, треба наперед визначитися, хто їх робить і хто їх понесе.

 

У голові, хвості і з боків колони корисно розмістити охорону – фізично міцних людей з відзнаками (білі або червоні пов'язки і т.п.). Це дозволяє уникнути провокацій з боку супротивників і додає ходу більш організований, а значить – значний вигляд.

 

Учасники ходу повинні мати при собі роздатковий матеріал – інформаційні листівки, призначені для випадкових перехожих. Тим самим, ви не тільки привертаєте їх увагу, але і дістаєте можливість провести свою агітацію, породити серед них солідарність своїм поглядам.

Потрібно вибрати спікерів – людей, які контактуватимуть з журналістами безпосередньо на заході, пояснюючи їм цілі ходу, програмні завдання його організаторів і т.д. При цьому не варто забувати, що самі журналісти люблять «висмикувати» з натовпу рядових учасників і збивати їх з пантелику каверзними питаннями.

 

Тому наперед (при формуванні колони) роздайте максимально можливому числу учасників міні-прес-реліз (2-3 фрази про суть акції) і поясните, до кого з соратників слід адресувати репортерів за додатковою інформацією: «Ми – представники такої-то кампанії, зібралися сьогодні для того, щоб. а на інші питання повніше може відповісти Іван Іванович».

 

Хід повинен завершуватися мітингом, на якому його учасникам пропонується прийняти якусь резолюцію або звернення, що підводить підсумки всьому заходу. Якщо є така можливість, то відразу після ходу добре провести ще одну прес-конференцію.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 542. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия