Студопедия — Але прийшло розчарування, і ми починаємо сумніватися, чи обов’язково матеріальний добробут є синонімом життєвого успіху.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Але прийшло розчарування, і ми починаємо сумніватися, чи обов’язково матеріальний добробут є синонімом життєвого успіху.






Було помічено, що в сучасному світі народи зустрілись з іронією долі, яка полягала в тому, що більша національна могутність і багатство зовсім не супроводжуються більшою здатністю будувати власну долю.

Глибокий конфлікт, який неминуче розкривається при спробі зрозуміти мислення народу, може служити прикладом поганого впливу самовпевненості Європи XIX і XX століть, яка вважає свою цивілізацію стандартом, за яким слід оцінювати всі інші цивілізації.

Тепер всі країни, які проводять просвітницьку політику в галузі охорони здоров’я, почали звертати увагу не тільки на фізичні, але також і на духовні потреби.

Знадобились психоневрози військового часу так звані військові неврози, щоб лікарі осмислили той факт; що феномен захворювання людини не може бути зведений до простих понять біохімічних і бактеріологічних лабораторій.

Всі суспільства, які перебувають у перехідному стані, переживають кризу або стрес, викликаний подібним перехідним станом. Спостерігаються такі явища, що зумовлюють соціальну напруженість:

– зіткнення (а в деяких випадках – злиття) двох і більше культур:

– шкідливий вплив індустріалізації;

– емоційна і соціальна невпевненість та ізоляція особистості; – присвоєння собі нових ролей (наприклад, юними політичними діячами і, як наслідок цього, руйнування авторитету і влади традиційних старійшин).

Соціальні зміни, напружуючи адаптивний механізм людини, можуть призвести до емоційних зривів, а у важких випадках – до психічного захворювання.

В епоху середньовіччя спостерігалось кілька епідемій масової істерії, з яких найбільшими були манії танцю в Німеччині та Італії.

Епідемія почалась після «чорної смерті», і вважається, що вона була викликана порушенням нормального способу життя в період епідемії чуми. Християнські релігії були нав’язані насильно, а духовні і моральні узи древніх релігій були розірвані задовго до того, як основні доктрини християнства могли бути усвідомлені і прийняті людьми.

Насправді уявлення про первісне однорідне і стабільне суспільство – фікція. Соціальні зміни відбуваються майже скрізь, але в деяких суспільствах нестабільність може посилюватись. Такі явища відбувались завжди і завжди ставили вимоги до людської здатності до адаптації і створення нових форм життя на основі старих і віджилих.

Однак вся проблема полягає у збереженні рівноваги між стабільністю і змінами. Тому в період такої безперервної і могутньої адаптації необхідно вивчати соціальні матриці поведінки окремих осіб, особливо в тій мірі, в якій це може бути використано для профілактики.

Психогігієна передбачає детальне вивчення реакцій людини в змінюваних умовах. Групами обстежуваних можуть бути:

– учні, студенти під дією чужої для них системи освіти;

– напівграмотні, але не дурні молоді торгаші, що намагаються включитись у космополітичну економіку.

Неважливо, виникають зміни всередині груп чи вони викликані зовнішніми впливами. Виникнення нових груп викликає майже патологічну потребу захищеності. Примусове залучення до культури шкідливо позначається на окремих особах, і вони стають більш чутливими до психічних травм, ніж якби вони залишались членами стабільного, чітко ієрархізованого суспільства з традиційною культурою.

Психогігієна як синтетична галузь наукового пізнання відзначається цілісністю соціальних і психофізичних засад збереження і зміцнення психічного здоров’я людини. Забезпечення цієї цілісності психогігієнічного знання є важливою методологічною засадою психогігієни, адже розробка певної окремої галузі гуманітарного знання неминуче призводить до відповідної спеціалізації: психологічної, медичної, педагогічної тощо.

Отже, найважливішим психогігієнічним принципом збереження людини є спонукання її самої до оновлення власного світогляду, що є одночасно й педагогічним завданням, у поєднанні з вирішенням ширшої проблеми психогігієни: збереження рівноваги між стабільністю і змінами. Така рівновага може бути досягнута тільки шляхом визначення пропорційності за шкалою: збереження – оновлення. Крім цього, змінюваність і стабільність забезпечуються відповідними освітніми системами, які виконують довготривалу надвладну функцію. Тому психогігієнічне прогнозування, використовуючи педагогічний інструментарій, цілком може спиратись на дані обстеження юнацтва та молоді. Попередження глибокого внутрішнього конфлікту людей, які належать до різних народів і навіть до різних цивілізацій, у педагогічному вимірі полягає також у формуванні самоцінності дитини кожної етнічної спільноти, її здатності будувати власну долю відповідно до своїх фізичних і духовних потреб.

Протягом 70-80-х років ХХ століття поширення психогігієнічних уявлень та ідей здійснювалось у світовому масштабі в основному завдяки авторитетним всесвітнім науковим організаціям (ВООЗ, ВФПЗ), які в своїй діяльності використовували набутки відповідних служб охорони психічного здоров’я багатьох країн світу. Найбільшою диференціацією таких служб, значною кількістю кваліфікованого персоналу в цей період відзначились у Європі Великобританія, Нідерланди, Норвегія, Швейцарія і Швеція. Спеціалізовані служби для тривалого оздоровлення, лікування і реабілітації дітей, які страждають на психоневрологічні захворювання, в умовах охороннощадного режиму загальноосвітніх санаторних шкіл-інтернатів виникли у 70-х роках в Україні.

У Європі за останні десятиліття розроблені і прийняті нові програми охорони психічного здоров’я, нова політика і законодавчі акти в цій галузі. Служби охорони психічного здоров’я виходять за межі психіатрії і тому зростає кількість нелікарняних закладів, докорінно відмінних від психіатричних клінік XIX століття.

У Норвегії створена інформаційна система, яка поряд із проведенням спеціальних математичних і біометричних досліджень повинна подавати інформацію, необхідну для планування і програмування охорони психічного здоров’я. Подібний центральний регістр діє і в Данії (в Орхусі), функція якого полягає в постачанні національної адміністрації і органів влади аналогічною інформацією, необхідною для планування її роботи.

В Австрії заведено порядок, згідно з яким працівники соціальної допомоги повинні присвячувати одну третину свого робочого часу для «розвитку служби», який полягає у підготовці майбутніх поколінь її працівників.

У Великобританії значно зросла кількість медичних психологів, підготовлених для роботи в службах охорони психічного здоров’я. Для цього внесені зміни в зміст курсів удосконалення медичних сестер для психіатричної допомоги на комунальному рівні. Велика кількість курсів є післядипломними, їх випускники одержують спеціальність працівника соціальної допомоги психічно хворим.

В цілому служби охорони психічного здоров’я комплектуються висококваліфікованими спеціалістами: психологами, психіатрами. До цього персоналу залучаються лікарі-спеціалісти, медичні сестри, служителі церкви і добровільні активісти. Так, у Бельгії створюються багатодисциплінарні бригади, до складу яких входять дипломовані психіатри, медичні сестри, психологи, працівники соціальної допомоги і спеціалісти з трудотерапії.

Отже, світовий психогігієнічний рух, який розпочався на початку XX століття, у минулому, XIX столітті, вже мав сформовану наукову базу, яка відображала в свою чергу людинознавчі уявлення давньогрецької культури. Накопичення результатів людинознавчих досліджень, що змінювали уявлення людини і суспільств про самих себе, поява великої кількості гуманітарних галузей знань, обумовили гостру потребу гуманізації суспільних взаємин.

Рух психогігієністів у різних країнах світу мав просвітницький характер. Його зміст визначали специфічні умови життя кожного суспільства, але спільною їх рисою було відновлення втраченої, пригніченої або неусвідомлюваної раніше повноти психічного життя, власної самоповаги і самоцінності.

Організаційному оформленню психогігієнічного руху допомогло утворення після другої світової війни впливових міжнародних наукових організацій – ВООЗ, ВФПЗ, що сприяли наданню йому правового статусу у більшості країн світу і, як наслідок, перебиранню органами влади значної частини його громадських функцій щодо охорони і збереження психічного здоров’я населення.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 297. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия