Студопедия — ТЕМА 3. АВТОРСЬКЕ ПРАВО. 1 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕМА 3. АВТОРСЬКЕ ПРАВО. 1 страница






 

Мета заняття: вивчити засади авторського права; отримати навички з відмежування авторського права від інших інститутів інтелектуальної власності.

 

Опорні поняття теми: поняття авторського права, його особливості як інституту права інтелектуальної власності; авторське право в суб’єктивному та об’єктивному сенсі; джерела авторського права; суб’єкти авторського права; поняття авторства та співавторства; статус організації колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права; поняття та ознаки твору; об’єкти, що не підпадають під авторсько-правовою охорону; момент виникнення авторського права; знак правової охорони авторського права; майнові та немайнові права автору.

 

Теми рефератів:

1. Комп’ютерна програма, як об’єкт авторського права.

2. Доменне ім’я, як об’єкт авторського права.

3. Охорон авторського права в мережі Інтернеті.

4. Англійська модель авторського права.

5. Літературні твори як об’єкти авторського права.

6. Музичні твори як об’єкти авторського права.

 

Задачі:

1. Письменниця Оспенко І. звернулась до юридичної консультації з питанням: чи може вона в заповіті вказати спадкоємців на її твори? Надайте обґрунтовану відповідь.

2. Тіщенко О. звернувся до суду з наступними позовними вимогами: у 1978 році їм було створено оригінальну назву лікарського засобу «Асто». 09.09. 2011 р. була здійснена видача свідоцтва № 234 про реєстрацію авторського права на літературний твір наукового характеру «Асто» на ім’я Бойко С. Тіщенко О. вважає, що видача цього свідоцтва порушує його авторське право, оскільки засвідчує авторські права Відповідача як на текст літературного твору наукового характеру, так і на оригінальну назву твору неологізм «Асто», у створенні якого участі не брав. В зв’язку з цим Тіщенко О. вимагає зазначене свідоцтво визнати судом недійсним. Представник Відповідача проти позову заперечував, посилаючись на те, що Відповідач, як автор літературного твору наукового характеру «Асто» відповідно до ч.5 ст.11 Закону України «Про авторське право і суміжні права» зареєстрував своє авторське право у відповідних державних реєстрах. Крім того, вказав, що в матеріалах справи відсутні відомості, що неологізм «Асто» було оприлюднене на території України або неологізм «Асто» охороняється на території України без оприлюднення. Як вирішити спір?

 

Завдання для самостійної роботи:

1. Проаналізуйте судове рішення, що надано у Додатку № 1.

2. Розробити схему структури Українського агентства з авторських та суміжних прав.

 

Завдання для перевірки засвоєних знань

1. Авторське право охоплює собою відносини:

а) організаційні;

б) стосовно об’єктів науково-технічної творчості;

в) стосовно створення і використання творів науки, літератури і мистецтва;

г) лише особисті немайнові права авторів.

2. Авторським правом охороняються:

а) його об’єкти;

б) особисті немайнові та майнові права авторів і правонаступників;

в) твори науки, літератури і мистецтва;

г) інформація про управління правами мистецтва.

3. В об’єктивному значенні авторське право – це:

а) право власності на об’єкти авторського права;

б) право володіння твором науки, літератури, мистецтва;

в) нормативні акти, які регулюють авторські правовідносини;

г) авторські правовідносини.

4. Авторське право в суб’єктивному значенні – це:

а) сукупність законодавчих актів, що регулюють авторські правовідносини;

б) правовідносини в сфері інтелектуальної власності;

в) особисті немайнові і майнові права та обов’язки авторів;

г) право володіння твором науки, літератури, мистецтва.

5. До літературних творів належать:

а) твори живопису;

б) фотографічні твори;

в) комп’ютерні програми;

г) аудіовізуальні твори.

6. Автором твору визнається:

а) юридична особа, яка організувала і фінансувала створення результату творчої діяльності;

б) особа, яка вказана автором;

в) фізична особа, творчою працею якої створено твір;

г) особа, яка набула права авторства через його платне придбання.

7. Іноземні особи в Україні мають авторські права:

а) передбачені їх національним законодавством;

б) користуються прерогативами стосовно до громадян України;

в) обмежуються в правах відповідно до встановленої реторсії;

г) однакові з громадянами України.

 

Нормативний матеріал.

1.Конституція України: прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р.. – К.: Парлам. Вид-во, 2006.

2.Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV, із змінами і доповненнями / Офіційній вісник Україні, 2003, N 11, ст. 461.

3.Закон України «Про приєднання України до Бернської конвенції про охорону літературних і художніх творів (Паризького акта від 24 липня 1971 р., зміненого 2 жовтня 1979 р.)» із змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 11 липня 2001 р. N 2627-III.

4. Закон України «Про приєднання України до Договору Всесвітньої організації інтелектуальної власності про авторське право» від 20 вересня 2001 р. N 2733-III.

5.Договір Всесвітньої організації інтелектуальної власності про авторське право, прийнятий Дипломатичною конференцією 20 грудня 1996 р..

6. Закон України «Про авторське право і суміжні права» від 23 грудня 1993 р. (Законом України від 11 липня 2001 р. N 2627-III цей Закон викладено у новій редакції).

7. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження мінімальних ставок винагороди (роялті) за використання об'єктів авторського права і суміжних прав» від 18 січня 2003 р. № 72 // режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/72-2003-%D0%BF

8. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами норм законодавства у справах про захист авторського права і суміжних прав» № 5 від 4 червня 2010 року // Вісник Верховного Суду України. – 2010. - № 6 (118).

 

Література

1. Авторское право и смежные права / Авт. аналит. текста и сост. И. В. Попова; Под ред. Чигира В. Ф. – Минск: Амалфея, 1999. – 448 с.

2. Авторське право і суміжні права. Європейський досвід / [за ред. А. Довгерта]: У 2 т. – К., 2001. – 460 с.

3. Авторське право на літературні та художні твори в Україні: Тематична добірка / [уклад. Л. І. Котенко]. – К., 2000. – 112 с.

4. Біла книга. Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України / В. І. Полохало, Г. О. Андрощук; за ред. В. І. Полохало. – К.: Парламентське вид-во, 2008. – 448 с.

5. Бондаренко С. В. Авторське право і суміжні права: навч. посіб. / С. В. Бондаренко. – К.: НВП, 2004. – 260 с.

6. Давиденко В. В. Інтелектуальна власність в Україні / В. В. Давиденко – Х.: Право, 2001. – 256 с.

7. Довгерт А. С. Авторське право і суміжні права. Європейський досвід: у 2-х книгах. Книга 1: Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України. / А. С. Довгерт, Р. В. Дроб’язко. – К.: Ін Юре, 2001. – 520 с.

8. Право інтелектуальної власності: академ. курс: підручник для студентів вищих навч. закладів. / [за ред. О. П. Орлюк, Г.О.Андрощук,О.Б.Бутнік-Сіверський]. – К.: Концерн «Видавничий дім «Ін Юре», 2007. – 696 с.

9. Сергеев А. П. Право интеллектуальной собственности в Российской Федерации: учебник – 2-е изд., переб. и доп. / А.П. Сергеев – М.: ТК Велби; Изд–во Проспект, 2006. – 752 с.

10. Судариков С.А. Основы авторского права. Монография / С.А.Судариков. – Мн.: Амафлея, 2000. – 512 с.

11. Цивільне право України: підручник: у 2 кн. / [за заг. ред. О. В. Дзери, Н. С. Кузнецової]. – 2-е вид., допов. і перероб. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – Кн. 1. – 736 с.

12. Цивільний кодекс України: Коментар / За заг. ред. Є. О. Харитонова, О. М. Калітенко. – Одеса, 2003. – 856 с.

13. Шишка Р. Б. Правова охорона інтелектуальної власності: авторсько-правовий аспект. – X., 2002. – 354 с.

14. Яркіна Н.Є. Здійснення спільних інтелектуальних прав в процесі інноваційної діяльності / Н.Є.Яркіна // Актуальні проблеми модернізації інноваційного законодавства України: матеріали науково-практичної конф., 28 жовт. 2010р.: тези доклада. – Х., 2010. - С. 56-59.

ТЕМА 4. СУМІЖНІ ПРАВА.

Мета заняття: вивчити засади суміжного права; отримати навички з отримання правової охорони відносно об’єктів суміжних прав.

 

Опорні поняття теми: суміжне право в об’єктивному та суб’єктивному сенсі; поняття та ознаки об’єктів суміжних прав; термін охорони суміжних прав; суб’єкти суміжних прав; правовий статусвиконавець, виробника фонограми, відеограми, організації мовлення; момент виникнення суб’єктивних суміжних прав; виключні майнові права виробника фонограми, відеограми; виключні майнові права організації мовлення; строк чинності суміжних майнових прав.

 

Теми рефератів:

1.Службові об’єкти суміжних прав.

2. Виключення з суміжних прав.

3.Сфера дії суміжних прав.

4. Права виконавця.

 

Задачі:

1. Співак Чередниченко О. на з’їзди письменників України вперше виконав пісню «Країна», через три місяця йому повідомили, що його виконання пісні було записано, однак на примірниках аудіо запису вказується, що виконавцем пісні є Ситін В. Чередниченко О. звернувся до суду з позовом до студії звукозапису про визнання його виконавцем пісні «Країна». Хто буде відповідачем за справою? Як вирішити спір?

2. Громадянин Іванов І. зробив запис концерту групи «ТІК», який прослуховував в домашніх умовах. Чи буде це порушенням прав виконавців? Обґрунтуйте відповідь.

 

Завдання для самостійної роботи

1. Складіть порівняльну таблицю прав суб’єктів суміжних прав.

2. Розробіть проект договору про передачу суміжних прав (зразок Договору див. Додаток № 2).

 

Завдання для перевірки засвоєних знань

1. Об’єктами суміжних прав визнаються:

а) передачі (програми) організацій мовлення;

б) топографії інтегральних схем;

в) місця походження товарів;

г) права осіб, що сприяли створенню і комерційному успіху твору.

2. Первинними суб’єктами суміжних прав є:

а) автори;

б) виконавці, виробники фонограм (відеограм), організації мовлення;

в) інвестори – особи, які фінансували створення творів, їх носіїв, програм мовлення;

г) Державний комітет України з теле- і радіомовлення.

3. До майнових прав виконавців відноситься:

а) вимагати зазначення свого імені при кожному використанні твору;

б) комерційний прокат своїх виконань, що зафіксовані у фоно- чи відеограмі;

в) збір авторської винагороди в усіх місцях з платним входом, де відтворюється його виконання;

г) фіксація програм на матеріальному носії.

4. До майнових прав організацій мовлення відноситься:

а) право вимагати її згадування у разі відтворення програми;

б) право вимагати винагороду за використання своєї програми іншими організаціями мовлення;

в) публічне оповіщення своїх програм шляхом трансляції і ретрансляції;

г) ввезення на митну територію України програм з метою поширення їх серед публіки.

Нормативний матеріал.

1. Конституція України: прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р.. – К.: Парлам. Вид-во, 2006.

2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV, із змінами і доповненнями / Офіційній вісник Україні, 2003, N 11, ст. 461.

3. Закон України «Про приєднання України до Бернської конвенції про охорону літературних і художніх творів (Паризького акта від 24 липня 1971 р., зміненого 2 жовтня 1979 р.)» із змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 11 липня 2001 р. N 2627-III.

4. Закон України «Про приєднання України до Договору Всесвітньої організації інтелектуальної власності про авторське право» від 20 вересня 2001 р. N 2733-III.

5. Договір Всесвітньої організації інтелектуальної власності про авторське право, прийнятий Дипломатичною конференцією 20 грудня 1996 р.

6. Закон України «Про авторське право і суміжні права» від 23 грудня 1993 р. (Законом України від 11 липня 2001 р. N 2627-III цей Закон викладено у новій редакції).

7. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами норм законодавства у справах про захист авторського права і суміжних прав» № 5 від 4 червня 2010 року // Вісник Верховного Суду України. – 2010. - № 6 (118).

 

 

Література

1. Авторское право и смежные права / Авт. аналит. текста и сост. И. В. Попова; Под ред. Чигира В. Ф. – Минск: Амалфея, 1999. – 448 с.

2. Авторське право і суміжні права. Європейський досвід / [за ред. А. Довгерта]: У 2 т. – К., 2001. – 460 с.

3. Авторське право на літературні та художні твори в Україні: Тематична добірка / [уклад. Л. І. Котенко]. – К., 2000. – 112 с.

4. Біла книга. Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України / В. І. Полохало, Г. О. Андрощук; за ред. В. І. Полохало. – К.: Парламентське вид-во, 2008. – 448 с.

5. Бондаренко С. В. Авторське право і суміжні права: навч. посіб. / С. В. Бондаренко. – К.: НВП, 2004. – 260 с.

6. Давиденко В. В. Інтелектуальна власність в Україні / В. В. Давиденко – Х.: Право, 2001. – 256 с.

7. Довгерт А. С. Авторське право і суміжні права. Європейський досвід: у 2-х книгах. Книга 1: Нормативні акти і документи. Європейська інтеграція України. / А. С. Довгерт, Р. В. Дроб’язко. – К.: Ін Юре, 2001. – 520 с.

8. Право інтелектуальної власності: академ. курс: підручник для студентів вищих навч. закладів. / [за ред. О. П. Орлюк, Г.О.Андрощук,О.Б.Бутнік-Сіверський]. – К.: Концерн «Видавничий дім «Ін Юре», 2007. – 696 с.

9. Сергеев А. П. Право интеллектуальной собственности в Российской Федерации: учебник – 2-е изд., переб. и доп. / А.П. Сергеев – М.: ТК Велби; Изд–во Проспект, 2006. – 752 с.

10. Судариков С.А. Основы авторского права. Монография / С.А.Судариков. – Мн.: Амафлея, 2000. – 512 с.

11. Шишка Р. Б. Правова охорона інтелектуальної власності: авторсько-правовий аспект. – X., 2002. – 354 с.

12. Яркіна Н.Є. Здійснення спільних інтелектуальних прав в процесі інноваційної діяльності / Н.Є.Яркіна // Актуальні проблеми модернізації інноваційного законодавства України: матеріали науково-практичної конф., 28 жовт. 2010р.: тези доклада. – Х., 2010. - С. 56-59.

ТЕМА 5. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПАТЕНТНЕ ПРАВО.

Мета заняття: оволодіти загальними положеннями патентного права; отримати навички зі встановлення критеріїв правової охорони винаходу, корисної моделі, промислового зразка; вивчити правовий статус суб’єктів патентного права.

 

Опорні поняття теми: поняття патентного права; види патентних правовідносин; джерела патентного права; суб’єкти патентного права; автор; патентовласник; винахід: поняття та види; корисна модель; промисловий зразок; поняття, види патенту.

Теми рефератів:

1. Американська патенто-правова система.

2. Французька патенто-правова система.

3. Патентно-правова система країн Азіатського і Африканського континенту.

4. Спосіб, як об’єкт винаходу.

5. Речовина, як об’єкт винаходу.

6. Пристрій, як об’єкт винаходу.

 

Задачі:

1. Інженери Захаров і Коломієць подали через організацію, де вони працюють, заявку на винахід «Диференціальний підхід до витрати електроенергії». До складу заявки крім заяви про видачу патенту увійшли креслення пристрою. За результатами попередньої експертизи авторам було відмовлено в прийнятті заявки до розгляду по мотивах відсутності в ній всіх необхідних матеріалів. Які документи повинні бути включені до складу заявки?

2. Винахідник Столяров С. фінансував розробку винаходу в галузі медичної техніки. При оформленні заявки на отримання патенту гр. Столяров С. вимагав оформити патентовласником його або його фірму, оскільки він здійсняв фінансування процесу винахідництва і оформлював замовлення на створення цього об’єкту. Чи правомірна вимога гр.. Столярова С.? В чому відмінність вільного винаходу від службового? Як розв’язати конфлікт?

 

Завдання для самостійної роботи

1. Охарактеризуйте правовий статус державного інспектора з питань інтелектуальної власності.

2. Визначте статус творчих спілок в України.

3. Означте компетенцію Українського інституту промислової власності.

Завдання для перевірки засвоєних знань

1. Патентне право належить до:

а) авторського права;

б) промислової власності;

в) підприємницького права.

2.У патентному праві існують охоронні документи:

а) патент;

б) авторське свідоцтво;

в) патент і авторське свідоцтво.

3. Винахід – це:

а) практичне завдання;

б) вирішення завдання у промисловості;

в) технологічне (технічне) рішення завдання.

4.Спосіб – це:

а) штучно створене матеріальне утворення;

б) сукупність прийомів виконання дій;

в) система розташованих у просторі елементів.

5.Винахід повинен відповідати:

а) новизні та практичному застосуванню рівню техніки;

б) новизні, промисловій придатності, винахідницькому рівню;

в) новизні, практичному застосуванню, винахідницькому рівню.

6.Речовина – це:

а) сукупність клітин, які мають загальне походження;

б) система розташованих у просторі елементів;

в) штучно створене матеріальне утворення.

7. Промисловий зразок – це:

а) результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання.;

б) технологічне (технічне) рішення завдання, що відповідає умовам патентоспроможності;

в) результат у галузі промисловості.

8. Умови патентоспроможності корисної моделі:

а) новизна і оригінальність;

б) новизна і промислова придатність;

в) новизна і корисність.

9. Умови патентоспроможності промислового зразка:

а) оригінальність;

б) корисність;

в) новизна.

10. Промисловий зразок має вигляд:

а) у конструкції;

б) у малюнку;

в) у цифровій формі.

11. Об’єкти винаходу співпадають з об’єктами корисної моделі:

а) так;

б) ні.

Нормативний матеріал.

1. Конституція України. Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. – К., 1996.

2. Цивільний кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 40-44. - Ст. 356.

3. Про охорону прав на винаходи і корисні моделі: Закон України від 15 грудня 1993 р. № 3687-XII // http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=3687-12

 

4. Про охорону прав на винаходи і корисні моделі: Закон України від 15 грудня 1993 р. № 3687-XII // http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=3687-12

5. Про охорону прав на промислові зразки: Закон України від 15 грудня 1993 р. № 3688-XII [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=3688-12

6. Про державну таємницю: Закон України від 21 січня 1994 р. № 3855-XII [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=3855-12

7. Паризька конвенція про охороні промислової власності 1883 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=995_123

8. Євразійська патентна конвенція від 9 вересня 1994 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=997_420

9. Договір про патентне право від 22.11.2002 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=895_002&p=1233554120818227

10. Договір про патентну кооперацію (РСТ) від 19.06.1970 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=895_001&p=1233554120818227

11. Страсбургська угода про Міжнародну патентну класифікацію від 24.03.1971 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.wipo.int/treaties/ru/classification/strasbourg/strasbourg.html

12. Гаазька угода про міжнародну реєстрацію промислових зразків від 02.07.1999 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=995_601&p=1233554120818227

13. Локарнська угода про заснування Міжнародної класифікації промислових зразків від 08.09.1968 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://www1.fips.ru/wps/wcm/connect/content_ru/ru/extended_sections/vois/agreements/agreements_on_categorization/lokarnsk_sogl

 

Література

1. Андрощук Г.А., Работягова Л.И. Патентное право: правовая охрана изобретений. К., 1999.

2. Варфоломеева Ю.Н. Интеллектуальная собственность в условиях инновационного развития. – М.: 2006. – 144 с.

3. Волынский М.Г. К вопросу о природе права на патент // Правоведение. – 2002. – № 2. – С. 209–211.

4. Дикарев В.И. Справочник изобретателя. СПб.: 1999. – 352 с.

5. Евстифеев А.А. Становление российского патентного права: Автореф. дис.... д-ра юрид. наук: 12.00.03 / Урал. гос. юрид. акад. — Екатеринбург, 1999. - 37 с. - Библиогр.: с. 35—37.

6. Зарубинский Г.М. Понятие существенного признака в патентном праве // Правоведение. – 2001. –№ 3. – С. 95–102.

7. Калятин В.О. Интеллектуальная собственность (Исключительные права). – М.: 2000. – 480 с.

8. Карпухниа С.И. Защита интеллектуальной собственности и патентоведение. М.: 2002. – 352 с.

9. Кравченко О. Історико-правовий аналіз промислової власності // Підприємство, господарство і право. – 2002. – № 9. – С. 41–42.10. Крищенко О. Винахідництво та раціоналізаторство: інтелект зростає в ціні // Юридичний вісник України. – 2004. – № 40 (2-8 жовт.). – С. 10.11. Кузнєцов Ю.М. Патентознавство та авторське право: підручник / МОН. – К.: Кондор, 2005. – 428 с.

12. Патентное право: поиск компромисса // Юридическая практика. – 2004. – № 39 (28.09). – С. 16–17.

13. Підопригора О.А. Право інтелектуальної власності. - К., 2002. – 621 с.

14. Подробно о патентах // Налоги и бухучет. – 2005. – № 8. – С. 12–47.

15. Райгородский Н.А. Изобретательское и авторское право в системе гражданского права / Н. А. Райгородский // Правоведение. - 1958. - № 1. - С. 54–60.

16. Рєзанова О.А. Право интеллектуальной собственности. М.: 2005. – 334 с.

17. Сергеев А. П. Право интеллектуальной собственности в Российской Федерации: учебник – 2-е изд., переб. и доп. / А.П. Сергеев – М.: ТК Велби; Изд–во Проспект, 2006. – 752 с.

18. Судариков С.А. Основы авторского права. Монография / С.А.Судариков. – Мн.: Амафлея, 2000. – 512 с.

 

ТЕМА 6. ВИНИКНЕННЯ ТА ЗДІЙСНЕННЯ ПАТЕНТНИХ ПРАВ.

Мета заняття: вивчити виникнення та здійснення патентних прав; отримати навички з процедури отримання патенту та здійснення патентних прав.

 

Опорні поняття теми: стадії оформлення патенту на винахід, корисну модель, промисловий зразок; термін дії охоронних документів в патентному праві; склад заявки на об’єкти патентного права; майнові та немайнові права автора в патентному праві; права патентовласника.

 

Теми рефератів:

1. Правовий статус експерта та спеціаліста у патентних правовідносинах.

2. Історія виникнення правової охорони корисної моделі.

3. Порядок отримання міжнародного патенту.

4. Особливості подання заявки на промисловий зразок в Україні, Росії та ЄС.

Задачі:

1. Громадянин Зенковський І. подав заявку про видачу патенту на промисловий зразок, яка містила такі матеріали: клопотання про видачу патенту, яка була викладена російською мовою; відомості про себе, свою адресу, викладені українською мовою; зображення виробу, що дає уявлення про його зовнішній вигляд; Назвіть матеріали, які гр. Зенковський не подав та які матеріали подав з порушенням встановленої форми.

2. Винахідник Іванченко І.В. звернувся за консультацією до патентного повіреного: він створив винахід «Іграшка дитини – кульки для ляльок», тобто за допомогою дитячої ігрової зброї знищуються іграшки. Цей об’єкт мав новизну, винахідницький рівень та промислову придатність, однак Державна служба ІВ відмовила у видачі патенту. Чи правомірна відмова Держслужби ІВ у видачі патенту? Чи відповідає винахід Іванченко І. В. усім умовам патентоспроможності? Як розв’язати конфлікт?

 

Завдання для самостійної роботи

1. Підготувати проект заявки на отримання патенту на промисловий зразок (див. зразок заявки Додаток № 3).

Завдання для перевірки засвоєних знань

3. Для отримання патенту на винахід необхідно пройти:

а) формальну експертизу;

б) кваліфікаційну експертизу;

в) формальну і кваліфікаційну експертизу.

2. Для отримання патенту на корисну модель необхідно пройти:

а) формальну експертизу;

б) кваліфікаційну експертизу;

в) формальну і кваліфікаційну експертизу.

3. Формальна експертиза – це:

а) перевірка суб’єкта заявки;

б) перевірка сутності заявленого об’єкта;

в) перевірка пакета документів заявки, без встановлення сутності заявленого об’єкта.

4. Подача заявки здійснюється:

а) автором;

б) роботодавцям;

в) зацікавленою особою.

5. Реєстрація патенту здійснюється при наявності сплати мита:

а) так;

б) ні.

6. Право на одержання патенту має:

а) патентовласник;

б) довірена особа;

в) патентовласник або довірена особа.

7. До обов’язків патентовласника належить:

а) щорічна сплата патентного мита;

б) маркування виробу;

в) виконання державного замовлення.

8. Поступка патентних прав – це:

а) передача прав у користування;

б) передача прав власності;

в) передача прав у розпорядження.

 

Нормативний матеріал.

1. Конституція України. Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. – К., 1996.

2. Цивільний кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 40-44. - Ст. 356.

3. Про охорону прав на винаходи і корисні моделі: Закон України від 15 грудня 1993 р. № 3687-XII // http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=3687-12

4. Про охорону прав на промислові зразки: Закон України від 15 грудня 1993 р. № 3688-XII [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=3688-12

5. Про державну таємницю: Закон України від 21 січня 1994 р. № 3855-XII [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=3855-12

6. Паризька конвенція про охороні промислової власності 1883 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=995_123

7. Євразійська патентна конвенція від 9 вересня 1994 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=997_420

 

Література

1. Андрощук Г.А., Работягова Л.И. Патентное право: правовая охрана изобретений. К., 1999. – 73 с.

2. Блинников В. И. Патент: от идеи до прибыли / В.И. Блинников, В.В. Дубровская, В.В. Сергиевский. - М.: Мир, 2002. – 333 с.3. Дорофеев Д. Д. Новизна изобретения в европейском патентном праве / Д.Д. Дорофеев // Законодательство. – 2003. – № 1. – С. 76–82.4. Крищенко О. Винахідництво та раціоналізаторство: інтелект зростає в ціні // Юридичний вісник України. – 2004. – № 40 (2-8 жовт.). – С. 10.5. Кузнецов Ю.М. Патентознавство та авторське право: підручник / МОН. – К.: Кондор, 2005. – 428 с.

6. Сусліков Л.М. Патентознавство. К., 2005. – 232 с.

7. Ухтуев Г.А. Изобретательское и патентное право. – М.: Изд-во Ун-та Дружбі народов, 1989. – 110 с.

8. Фейгельсон В.М. Основные принципы защиты и использования интеллектуальной собственности в современных условиях. – М., 1996

9. Шатров В.П. Международное сотрудничество в области изобретательского и авторского права. М.: Международные отношения, 1982г.

10. Фокина, Т. В. Основания установления соответствия изобретения условиям патентоспособности: Автореф. диссер. канд юрид. наук. Специальность 12.00.03 /Т.В. Фокина; Российское агентство по патентам и товарным знакам, Российский государственный институт интеллектуальной собственности (РГИИС). - М.,2002. - 24 с.

11. Ярошевська Т. Договір про гідну винагороду за створений службовий винахід // Право України. – 2007. – № 6. – С. 101–104.

12. Ярошевська Т. Поняття службового винаходу // Право України. – 2005. – № 6. – С. 84–86.

 

Тема 7. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРАВОВУ ОХОРОНУ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ СУБ’ЄКТІВ ЦИВІЛЬНОГО ОБІГУ, ТОВАРІВ ТА ПОСЛУГ (РОБІТ), ЯКІ ВОНИ ВИГОТОВЛЯЮТЬ ЧИ НАДАЮТЬ.







Дата добавления: 2015-09-06; просмотров: 635. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия