Студопедия — Іл.6.9. Вигляд людини, головний біль якої спричинений гострим запальним процесам навколоносових пазух носа
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Іл.6.9. Вигляд людини, головний біль якої спричинений гострим запальним процесам навколоносових пазух носа






 

Головний біль при гострих запальних процесах навколоносовнх пазух носа зазвичай локалізується в ділянці ураження. Він посилюється при натисканні на ділянку запалення, а також при вдиханні холодного повітря. Нудотою і блюванням цей біль не супроводжується, частіше протікає на фоні дещо підвищеної температури тіла та наяв­ності гнійних виділень з носа (іл. 6.9.).

Нерідко викликає головний біль при гострому запаленні середнього вуха. У цих ви­падках він має стріляючий характер, лока­лізується в скроневій ділянці й захоплює половину голови на боці хворого вуха. По єднується з гострим болем в ураженому вусі. Крім захворювань вух і навколоносових пазух, причиною головного болю можуть бути хронічний тонзиліт і захворю­вання зубів. Досить часто головний біль буває у хворих на шийно-грудний радику­літ, що розвинувся на фоні остеохондрозу шийного і грудного відділів хребта.

При мігрені головний біль виникає гостро і нерідко без видимих причин, за­звичай болить ліва або права половина голови. Під час нападу, крім головного бо­лю, спостерігаються запаморочення, нудота, іноді блювання. Часто виникають не­приємні відчуття в ділянці серця, сльозотеча і порушення зору, що швидко зника­ють. Яскраве світло, різкі звуки сприяють поширенню головного болю в ділянку шиї, верхню щелепу та очні ямки.

Дуже інтенсивним буває головний біль при нападі глаукоми (підвищенні вну- трішньоочного тиску). Супроводжується сльозотечею, почервонінням склер, світ­лобоязню, розширенням зіниць, значним зниженням зору. Хворі на глаукому іноді відмічають появу різнокольорових кругів перед очима.

Нерідко головний біль виникає при гострих і хронічних захворюваннях внутрішніх органів,зокрема при хворобах серця. Стискаючий або тупий головний біль, запаморочення бувають у деяких хворих при тривалому нападі стенокардії і гострому інфаркті міокарда внаслідок гострого розвитку недостатності мозкового кровообігу через слабкість серця. В окремих випадках, у хворих на гострий інфаркт міокарда, головний біль супроводжується затьмаренням свідомості.

Можливе виникнення головного болю у хворих з нападом серцевої астми і на­бряком легенів, оскільки при цьому судини головного мозку переповнюються кров’ю і виникає венозний застій з явищами набряку мозку, що призводить до під­вищення внутрішньочерепного тиску. Венозним застоєм крові в мозковій тканині пояснюється тупий, майже постійний головний біль, який спостерігається при хро­нічній серцевій недостатності. Зазвичай він посилюється вночі й уранці, а також при чханні.

Головний біль нерідко трапляється у хворих на хронічні захворювання бронхо-легеневої системи (бронхіт, пневмонія тощо), особливо в період загострення. Він може бути одним із симптомів гострих і хронічних захворювань нирок (гломе­рулонефриту або пієлонефриту), що супроводжуються високим артеріальним тис­ком.

Крім того, головний біль може виникати при гострому і хронічному панкреа­титі, холециститі, гепатиті, цирозі печінки, захворюваннях шлунку і кишечника. Його походження можна пояснити впливом токсичних речовин, які виникають при цих захворюваннях, на центральну нервову систему та ендокринні залози. Гормо­нальні розлади при захворюваннях ендокринних органів викликають головний біль внаслідок зміни тонусу мозкових судин.

Тупий, тиснучий головний біль і запаморочення спостерігаються при різних формах недокрів'я, коли порушується кровопостачання головного мозку. Хворим на анемію властиві слабкість, задишка, серцебиття, іноді виникає непритомність.

Майже завжди головний біль супроводжує гострі інфекційні захворювання, а нерідко є одним з перших симптомів (іл. 6.10). Токсичними впливами на головний мозок пояснюється головний біль при гострих і хронічних інтоксикаціях (отруєння, куріння, прийом алкоголю). Через порушену регуляцію тонусу судин часто виникає головний біль у хворих на неврози.

 

Іл. 6.10. Головний біль супроводжує гострі інфекційні захворювання і є одним з перших симптомів

 

Припинення або зменшення головного болю при гіпертонічній хворобі поля­гає в лікуванні основного захворювання. У різні стадії хвороби призначаються різні схеми лікування. Мають значення дотримання режиму праці й відпочинку, перебу­вання на свіжому повітрі, нормальна тривалість нічного сну, усунення ситуацій, які травмують психіку. Дуже важлива правильно підібрана дієта, спрямована на змен­шення маси тіла і зменшення споживання солі, а також різні медикаментозні пре­парати, які сприяють зниженню артеріального тиску. При невизначеній причині головного болю не треба без призначення лікаря застосовувати препарати, що зни­жують артеріальний тиск, особливо при початковій стадії гіпертонічної хвороби, коли головний біль легко усувається в результаті прийому заспокійливих препара­тів. Так, буває достатньо прийняти валідол, настій валеріанового коріння або 30 крапель настоянки валеріани, одну пігулку димедролу або подібних до нього пре­паратів, полежати, краще заснути. Якщо хворий не має можливості заснути, то, окрім заспокійливого засобу, можна прийняти пігулку знеболювального препарату (анальгін, парацетамол, баралгін тощо). Заспокійливу дію має перебування на сві­жому повітрі (в парку, лісі). При більш виражених симптомах хвороби, крім при­йому заспокійливих засобів, особливо ввечері, рекомендується зробити гарячу ван­ну для ніг температурою 40-45 °С і тривалістю 10-20 хв, поставити гірчичник на потилицю, гірчичний компрес до ніг (всипати суху гірчицю в шкарпетки). За відсу­тності ефекту лікування повинен призначити лікар.

Лікування головного болю при атеросклерозі судин мозку має починатися не з прийому пігулок, а зі створення умов, які сприяють поліпшенню кровопостачання головного мозку. Це — достатнє перебування на свіжому повітрі, обов’язкова гігіє­нічна гімнастика і виконання посильної фізичної праці, а для людей розумової пра­ці — поєднання її з фізичною. Велике значення мають правильно організоване хар­чування, дотримання харчового режиму, суворе виконання рекомендацій лікуючого лікаря і періодичні прийоми судинорозширювальних препаратів і засобів, що по­ліпшують мозковий кровообіг. Одним з найважливіших засобів, які припиняють перебіг атеросклеротичного процесу, є вітаміни, особливо вітамін С і полівітамін­ний препарат «Ундевіт», який призначають всередину після їжі по 1 драже 2-3 рази на день при початкових стадіях захворювання і по 2 драже 3 рази на день протягом 20-30 днів — при вираженому атеросклерозі. Курс лікування повторюють через 1- 3 місяці. Велике значення має дієта. Раціон повинен включати речовини, які пере­шкоджають відкладенню холестерину в тканинах судин. Такі речовини в значній кількості містяться в сирі, океанічних сортах риби (оселедець, тріска тощо), дріж­джах. Необхідна повна відмова від куріння і прийому алкоголю. Для профілактики головного болю важливо постійно контролювати діяльність шлунково-кишкового тракту, не допускати його розладів. Препарати знеболювальної дії потрібно приз­начати як виняток.

Курс лікування головного болю при судинній гіпотонії включає комплексне вживання медикаментозних засобів і фізичних чинників. Одним з найпоширеніших засобів лікування є кофеїн. Він входить до складу таких готових лікарських форм, як аскофен, новацефальгін, цитрамон, пірамеїн, пенталгін тощо. Проте краще і про­стіше застосовувати кофеїн у вигляді міцного чаю або кави. Не менш важливими вважаються дозовані фізичні навантаження (ходьба тощо) на свіжому повітрі. А ще підвищувати тонус судин потрібно з допомогою контрастного душу та фізичних вправ.

Особам, які страждають артеріальною і гіпотонією, що супроводжується голо­вним болем, рекомендують курс лікування корінням женьшеню у вигляді настоян­ки 1:10 по 15-25 крапель тричі на день до їжі, екстрактом елеутерококу по 2 мл за півгодини до їжі, настойки родіоли рожевої та лимоннику китайського. Зазвичай проводять 2 чи 3 курси лікування з тижневою перервою. Проте треба пам’ятати, що правильний курс лікування може бути призначений тільки лікарем. Спеціальних медичних заходів профілактики артеріальної гіпотонії немає.

У лікуванні нападу мігрені немає єдиної схеми, оскільки в різних хворих різні засоби мають прямо протилежну дію. Так, одним хворим допомагає грілка до голо­ви, іншим — міхур з льодом, одним — судинозвужувальні, іншим — судинороз­ширювальні засоби, третім — знеболювальні. Стан одних хворих полегшує пиття гарячого чаю або кави, інші ж під час нападу нічого не можуть приймати. Деякі хворі погано переносять свіже повітря, перебування в лісі, —у них це викликає головний біль.

Важливо знати, що при тривалому нападі всі медикаменти малоефективні. То­му необхідно вчасно вживати відповідні лікарські засоби. Таким хворим рекомен­дована молочно-рослинна дієта, оскільки в м’ясі та рибі можуть міститися речови­ни, що провокують напад; хворим не можна вживати алкогольні напої, міцний чай і каву, їм протипоказане куріння. Важливо стежити за щоденним випорожненням кишечника. Кращими засобами при мігренозному нападі виявляються спокій і сон. Крім достатнього нічного сну (залежно від віку), таким хворим рекомендується спати після обіду 1-2 год. Обов’язкові щоденні прогулянки пішки.

Люди розумової праці мають виконувати легку фізичну працю, переважно на повітрі. З урахуванням загального стану організму рекомендуються фізичні вправи, загальний масаж, гідропроцедури: водні ванни температурою 36 °С протягом 10 хв з подальшим душем на ноги температурою 40-42 °С протягом 2 хв, ножні ванни (те­плі) перед сном. Проте лікування одного із симптомів хвороби — це напівзахід. За призначенням лікаря потрібно провести комплексне обстеження і на його основі — проводити відповідне лікування.

При травмі голови рекомендується спокій, холод (міхур з льодом) на місце удару. Для усунення головного болю призначають різні знеболювальні засоби — анальгін, баралгін тощо. Обов’язковий огляд лікаря.

Лікування головного болю при струсі мозку зводиться до лікування основного захворювання. Хворим необхідні строгий постільний режим, призначення знеболювальних засобів, міхур з льодом на голову, дати солодкий чай або каву. Важливою умовою лікування струсу мозку є дотримання постільного режиму в терміни, вказані лікарем. Річ у тому, що, залеж­но від тяжкості струсу мозку, у хворих через 1-3 дні зникають всі больові відчуття, і ці люди вважають себе цілком здоровими. Проте це тільки уявне благополуччя. Патологічний процес продовжується, і повернення хворого до звичної діяльності, як правило, погіршує перебіг хвороби. У тих хворих, які не дотримуються лікарня­ного режиму, виникає ряд пізніх ускладнень, і найперше — регулярний головний біль, що погано піддаються лікуванню.

При запальних захворюваннях навколоносових пазух (гайморитах, фронтитах) призначають протизапальні засоби в комплексі зі знеболювальними препаратами, а також фізіотерапевтичне лікування. У випадках, які не піддаються консервативно­му лікуванню, показано спеціальне хірургічне лікування.

Лікування головного болю при запальних процесах у середньому вусі визнача­ється лікуванням основного захворювання. Для зменшення головного болю засто­совують симптоматичні засоби знеболювальної дії: амідопірин, ацетилсаліцилову кислоту (аспірин), фенацетин та інші. У разі ускладнення гнійних отитів і переходу процесів на мозкову тканину необхідне невідкладне хірургічне втручання.

Тимчасове полегшення при головному болі зубного походження приносить за­стосування знеболювальних і протизапальних засобів. Для лікування захворювання зуба потрібно якнайшвидше звернутись до стоматолога.

Лікування головного болю при тонзилітах залежить від лікування основного захворювання і зводиться до проведення протизапальних заходів, а у певних випад­ках і до видалення мигдалин.

Невралгія трійчастого нерва належить до захворювань, що вимагають трива­лого, систематичного, наполегливого лікування. Для припинення болю при неврал­гії трійчастого нерва застосовують протизапальні засоби, які призначає лікар. До­помагають сухе тепло, спокій. У періоді між нападами хворі мають уникати перео­холодження. Важливо своєчасно проводити санацію хронічних вогнищ інфекції: порожнини рота — лікування карієсу, глотки га навколоносових пазух — лікування хронічних тонзилітів, гайморитів.

Головний біль можуть викликати протизаплідні засоби і пігулки, які вплива­ють на тонус серцево-судинної системи, а також нестероїані протизапальні препа­рати, які використовуються при різних хронічних захворюваннях.

Напружена розумова праця, психоемоційне збудження, стрес можуть спричи­нити головний біль навіть у практично здорової людини. Для поліпшення стану під час чи після напруженої розумової праці буває достатньо випити склянку солодко­го чаю, зробити гімнастику, яка поліпшить процес кровообігу в організмі та дихан­ня (насичення киснем тканин), хоча б недовго відпочити. У разі емоційного збу­дження чи стресу допомагають заспокійливі засоби (настоянка валеріани, собачої кропиви, корвалол, еленіум, седуксен тощо), а також прогулянки на свіжому повіт­рі. Альтернативою лікарським препаратам може стати масаж шиї, надпліччя, а та­кож різні методики релаксації, йога, дихальні вправи і медитація.

Слід наголосити, що заспокійливі та знеболювальні засоби, що їх приймають у разі головною болю, — це лише симптоматичне лікування, яке приносить тимча­сове полегшення. Тому в разі постійного головного болю потрібно встановити його причину і вжити кардинальних заходів. Для цього необхідно звернутися до лікаря. Діагноз буде поставлено швидше, якщо напередодні ви проведете самостійну дос­лідницьку роботу. Зокрема, проаналізуєте, коли, як часто, якої тривалості та інтен­сивності у вас виникає головний біль. А також у разі появи головного болю вимі­рюйте кілька разів протягом доби артеріальний тиск і температуру тіла.

Ці дані, а також додаткові обстеження (аналізи сечі та крові, електрокардіог­рама, флюорографія або рентгенографія органів грудної клітки (іл. 6.11), ультраз­вукове дослідження), консультація окуліста, оториноларинголога та інших фахів­ців, до яких вас направить терапевт, дадуть змогу визначити правильну тактику лікування.

 







Дата добавления: 2015-09-06; просмотров: 527. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Стресс-лимитирующие факторы Поскольку в каждом реализующем факторе общего адаптацион­ного синдрома при бесконтрольном его развитии заложена потенци­альная опасность появления патогенных преобразований...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия