Студопедия — Питома вага фінансово-економічних показників у Інтегрованому показнику
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Питома вага фінансово-економічних показників у Інтегрованому показнику






Номер п/п показника, (і) Найменування показника Питома вага показника, в %%, (Wi)  
Показники платоспроможності
  Коефіцієнт загальної ліквідності    
  Коефіцієнт поточної ліквідності    
  Коефіцієнт миттєвої ліквідності    
Показники фінансової стійкості
  Коефіцієнт фінансової незалежності    
  Коефіцієнт маневреності власних коштів    
Аналіз грошових потоків
  Співвідношення суми надходжень на рахунки в усіх банках і обсягу доходу від реалізації    
  Співвідношення надходжень на рахунки в усіх банках і суми боргу за кредитними операціями з Банком    
Показники ділової активності
  Період обертання дебіторської заборгованості    
  Період обертання кредиторської заборгованості    
  Період обертання запасів    
  Період обертання активів    
Аналіз фінансових результатів
  Обсяг чистого доходу (виручки) від реалізації продукції    
  Співвідношення собівартості продукції і обсягу чистого доходу від реалізації продукції    
  Чистий прибуток/збиток    
Показники рентабельності
  Коефіцієнт рентабельності продажу    
  Коефіцієнт рентабельності активів    
  Коефіцієнт рентабельності капіталу    
Кредитна історія
  Обслуговування кредитів банків    
  Поточні рахунки в банках    
  Стабільність надходжень на поточні рахунки у Банку    
Суб’єктивні показники
  Ринкова позиція підприємства та його залежність від змін в економіці та галузі    
  Наявність державних замовлень та державна підтримка    
  Ефективність управління підприємством    
  Професіоналізм керівництва та його ділова репутація    
       

 

Розрахунок величини Інтегрованого показника (Іп) фінансового стану позичальника здійснюється за формулою:

 

 

де Ri – величина рейтингу і-го фінансово-економічного показника

Wi – питома вага і-го фінансово-економічного показника в Інтегрованому показнику.

 

IV етап – визначення класу фінансового стану за шкалою рейтингів на підставі значення Інтегрованого показника фінансового стану позичальника, обчислення якого було здійснено на ІІІ етапі.

Класифікація позичальників - юридичних осіб здійснюється за результатами оцінки їх фінансового стану з врахуванням вимог НБУ щодо віднесення тих чи інших позичальників до відповідного класу фінансового стану позичальника:

Клас "А";– фінансова діяльність добра, що свідчить про можливість своєчасного виконання зобов'язань за кредитними операціями, зокрема погашення основної суми боргу та відсотків за ним відповідно до умов кредитної угоди; фінансово-економічні показники в межах установлених значень (відповідно до вимог даної Методики); вище керівництво позичальника має відмінну ділову репутацію; кредитна історія позичальника – бездоганна. Одночасно можна зробити висновок, що фінансова діяльність і надалі проводитиметься на високому рівні.

Клас "Б";– фінансова діяльність позичальника цієї категорії близька за характеристиками до класу "А", але ймовірність підтримування її на цьому рівні протягом тривалого часу є низькою. Позичальники/контрагенти банку, які належать до цього класу, потребують більшої уваги через потенційні недоліки, що ставлять під загрозу достатність надходжень коштів для обслуговування боргу та стабільність одержання позитивного фінансового результату їх діяльності. Аналіз коефіцієнтів фінансового стану позичальника може свідчити про негативні тенденції в діяльності позичальника. Недоліки в діяльності позичальників, які належать до класу "Б", мають бути лише потенційними. За наявності реальних недоліків клас позичальника потрібно знизити.

Клас "В";– фінансова діяльність задовільна і потребує більш детального контролю. Надходження коштів і платоспроможність позичальника свідчать про ймовірність несвоєчасного погашення кредитної заборгованості в повній сумі та в строки, передбачені договором, якщо недоліки не будуть усунені. Одночасно спостерігається можливість виправлення ситуації і покращання фінансового стану позичальника. Забезпечення кредитної операції має бути ліквідним і не викликати сумнівів щодо оцінки його вартості, правильності оформлення угод про забезпечення тощо.

Клас "Г" – фінансова діяльність незадовільна (фінансово-економічні показники не відповідають установленим значенням) і спостерігається її нестабільність протягом року; є високий ризик значних збитків; ймовірність повного погашення кредитної заборгованості та відсотків/комісій за нею є низькою; проблеми можуть стосуватися стану забезпечення за кредитом, потрібної документації щодо забезпечення, яка свідчить про наявність (схоронність) і його ліквідність тощо. Якщо під час проведення наступної класифікації немає безсумнівних підтверджень поліпшити протягом одного місяця фінансовий стан позичальника банку або рівень забезпечення за кредитною операцією, то його потрібно класифікувати на клас нижче (клас "Д"). До цього класу належить позичальник/контрагент банку, проти якого порушено справу про банкрутство.

Клас "Д";– фінансова діяльність незадовільна і є збитковою; показники не відповідають установленим значенням, кредитна операція не забезпечена ліквідною заставою (або безумовною гарантією), ймовірності виконання зобов'язань позичальником/контрагентом банку практично немає. До цього класу належить позичальник/контрагент банку, що визнаний банкрутом в установленому чинним законодавством порядку.

 

За результатами оцінки фінансового стану позичальник зараховується до відповідного класу. При визначенні класу фінансового стану позичальника використовуються наступні шкали:

a) За наявності позитивної зміни фінансового стану позичальника в порівнянні: з попереднім кварталом (для несезонної діяльності) /з аналогічним кварталом минулого року (для сезонної діяльності):

Величина Інтегрованого показника фінансового стану позичальника 0,0-0,5 0,5-2,5 2,5-4,75 4,75-7,25 7,25-10,0
Клас фінансового стану позичальника Д Г В Б А

b) За відсутності зміни фінансового стану позичальника в порівнянні: з попереднім кварталом (для несезонної діяльності) /з аналогічним кварталом минулого року (для сезонної діяльності)

Величина Інтегрованого показника фінансового стану позичальника 0,0-1 1,0-2,75 2,75-5,0 5,0-7,75 7,75-10,0
Клас фінансового стану позичальника Д Г В Б А

c) За наявності негативної зміни фінансового стану позичальника в порівнянні: з попереднім кварталом (для несезонної діяльності) /з аналогічним кварталом минулого року (для сезонної діяльності)

Величина Інтегрованого показника фінансового стану позичальника 0,0-1,5 1,5-3,0 3,0-5,5 5,5-8,0 8,0-10,0
Клас фінансового стану позичальника Д Г В Б А

_______________

Примітка: якщо значення Інтегрованого показника фінансового стану позичальника знаходиться на межі інтервалу, то вибирається “вищий” клас фінансового стану позичальника.

 

4.3. Результати розрахунку класу фінансового стану позичальника оформлюються у формі, що наведена в Додатку 2 до цієї Методики.

4.4. Якщо Банк не має достовірної фінансової звітності, що підтверджує оцінку фінансового стану позичальника-суб`єкта господарювання, а також належним чином оформлених документів, на підставі яких здійснювалася кредитна операція, то такі позичальники мають класифікуватися не вище класу "Г".

4.5. Позичальники Банку, проти яких порушено справу про банкрутство, не можуть бути віднесені до класу, вище ніж клас "Г".

4.6. Якщо на час укладення договору пролонгації (тобто продовження строку дії договору) кредитної операції з кредитоспроможним і надійним позичальником - юридичною особою, якого віднесено до класу "А" або "Б", не спостерігається погіршення його фінансового стану і відсотки сплачуються своєчасно (за умови, що сплата відсотків за договорами передбачена не рідше одного разу на квартал), то така операція вважається строковою, тобто пролонгованою без пониження класу позичальника. Разом з тим надходження (крім кредитних коштів) на рахунки позичальника (контрагента банку) протягом первісного строку користування кредитними коштами згідно з кредитним договором мають перевищувати розмір заборгованості за кредитом не менше ніж у два рази та засвідчуватися документально.

4.7. Банк може підвищити на один рівень категорію кредитної операції під час здійснення довгострокового кредитування під інвестиційний проект, розрахунок ефективності якого (у тому числі доходу, що планується отримати від його реалізації) забезпечує погашення кредиту і відсотків/комісій за ним відповідно до умов кредитного договору за умови, що бізнес-план реалізації інвестиційного проекту виконується.

4.8. Банк може віднести кредитну операцію, за якою стан обслуговування позичальником боргу протягом останніх шести місяців визначений як "добре", до категорії "під контролем" (якщо позичальник віднесений до класу "В") або "субстандартна" (якщо позичальник віднесений до класу "Г") за умови, що на момент здійснення класифікації кредитний договір діє не менше ніж шість місяців і сплата відсотків за ним передбачена не рідше одного разу на місяць.

Банк не може застосовувати норми абзацу першого цього пункту під час класифікації кредитної операції, якщо позичальник не має кредитної історії, а також якщо класифікація фінансового стану позичальника здійснена Банком на підставі пункту 4.4. цієї Методики.

4.9. Банк не може застосовувати норми пунктів 4.7. та 4.8. цього Договору під час класифікації кредитної операції, що здійснюється на підставі кредитного договору, до якого вносяться зміни, що погіршують умови для кредитора, а також пролонгованого кредитного договору.

4.10. Банк не може одночасно застосовувати норми пунктів 4.7. та 4.8. цього Договору.

4.11. Банк не має права відносити пільгові кредити до категорій "стандартна" і "під контролем".

4.12. Банк може віднести діяльність сезонних підприємств до несезонної у разі, якщо забезпеченням виконання зобов`язань за кредитною операцією є застава майнових прав на грошові депозити.

4.13. Позичальники Банку, що мають негативне значення показника «Чистий прибуток/збиток», розрахованого відповідно до вимог даної Методики, не можуть бути віднесені до класу вище, ніж клас "В".

п. 4.13. додано згідно рішення Правління

АКБ «Європейський» від 20.10.2008 (Протокол №42),

введеного в дію Наказом Голови Правління АКБ "Європейський" №245 від 20.10.2008

 

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 632. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.051 сек.) русская версия | украинская версия