Студопедия — Основні елементи мікроклімату кар’єрів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основні елементи мікроклімату кар’єрів.






Мікроклімат – це клімат приземного шару повітря. Мікроклімат кар’єрів в значному ступеню визначає умови накопичення в них і виносу шкідливих домішок. Основними характеристиками, що визначають мікроклімат кар’єрів, накопичення і винос шкідливостей, є швидкість повітря в кар’єрі, його температурний режим і вологість атмосфери.

Швидкість повітря в кар’єрах визначається швидкістю повітря на поверхні і температурним режимом кар’єрів. При швидкості вітру на поверхні більше 2 м/с вона визначається енергією вітрового потоку. При меншій швидкості вітру швидкісне поле в кар’єрі визначається термічним фактором. Швидкість вітру біля землі в середньому зростає до півдня, а потім зменшується, досягаючи мінімального значення в нічний час. Існує також річний хід швидкості вітру на поверхні. В залежності від географічного району максимальне значення цього ходу буває взимку (європейська частина Росії) або влітку (Східний Сибір), а мінімальне – відповідно влітку і взимку. Швидкість повітря в кар’єрі зазвичай менше, ніж на поверхні (мал. 2).

Рисунок 2. Вітрова схема провітрювання кар’єру: А(автономна область) В — вільний вітровий струмінь повітря; О — умовний полюс струменя; У — внутрішній кордон струменя; ОВ і СО — зона рециркуляції повітря.

Термічні сили, що викликані прогріванням або охолодженням повітря, можуть істотно змінювати швидкість повітря в кар’єрі. При відносно високій швидкості вітру на поверхні вони можуть утворювати місцеві потоки в кар’єрі, горизонтальні швидкості в яких досягають 1,5 – 3 м/с.

За невеликих швидкостей вітру термічні сили можуть формувати повітряні потоки в кар’єрі зі швидкістю 1 – 1,5 м/с, а в районах Крайньої Півночі (Кольський півострів) - до 5 - 6 м/с. Інтенсивне прогрівання кар’єрів викликає потужні висхідні потоки, швидкість яких досягає 1,5-2,5, а іноді 5 м/с.

Температура повітря в кар’єрах визначається температурою повітря на поверхні, природним стисканням повітря, процесами тепловиділення і тепло поглинання в кар’єрі і станом його атмосфери. Вона змінюється протягом року і доби і хід її пов’язаний з ходою температури на поверхні. Найбільша амплітуда ходи спостерігається влітку, найменша - взимку в результаті різкого зниження сонячної радіації. Зазвичай температура повітря в кар’єрі вище, ніж на поверхні, внаслідок природного тиску, опромінення сонцем (інсоляція), а також наявності додаткових джерел тепла. Вона вище у північних бортів і нижче у південних.

Висока волога повітря в кар’єрах сприяє утворенню в них туману і мли, які зменшують видимість, утруднюють ведення робіт і ослаблюють інсоляцію бортів, що, в свою чергу, знижує конвективний повітрообмін в кар’єрі. Вона може бути вища, ніж на поверхні, або нижча і залежить від конкретних умов. Збільшенню вологості сприяють деякі заходам і технологічні процеси, наприклад: використання води для зрошення відбитої вибухом маси, відвалів, доріг, для гасіння пожеж, застосування гідромеханізації та інше.

Відносна вологість має добову і річну ходу, знижуючись в денний час влітку, що пов’язано зі збільшенням температури і зменшенням абсолютної вологості через вертикальний повітряний обмін.

 

4. Джерела забруднення атмосфери кар’єрів.

Забруднення атмосфери кар’єрів пилом і шкідливими газами може відбуватися від ряду джерел. Їх інтенсивність залежить від таких факторів, як властивість і стан гірничих порід, кліматичних і погодних умов, техніки і технології розробки, ефективності застосування способів боротьби з утворенням пилу і шкідливих газів. В зв’язку з цим запиленість і забрудненість повітря на робочих місцях коливається в широких межах.

Значний вплив на стан атмосфери кар’єру в цілому і її окремих дільницях справляють наявність, склад і характер повітряних потоків, що рухаються (мал. 2), які в багатьох випадках визначають кількість принесених, таких, що виникають і виносяться з кар’єру шкідливостей, а іноді є причиною інтенсивного пилоутворення.

За місцем розміщення джерела поділяються на зовнішні і внутрішні. Зовнішні джерела розміщуються за межами верхнього контуру кар’єру. Під дією вітру шкідливі газ і пил від цих джерел можуть розповсюджуватися в вироблений простір кар’єру, погіршуючи загальний стан атмосфери. До них відносяться дробильні, збагачувальні і агломераційні фабрики, металургійні заводи, вентиляційні стволи шахт, відвали пустих порід і склади руди, автомобільні дороги, котельні, майданчики з відсутністю рослинності та інше.

Внутрішні джерела пило- і газоутворення розміщуються в межах контуру і викликають як місцеве, так і загальне погіршення складу атмосфери. До внутрішніх джерел відносяться: бурові станки і перфоратори, виймально-навантажувальні машини, вибухи, двигуни внутрішнього згоряння (автосамоскиди, тепловози, трактори, бульдозери та інше), автомобільні дороги, каменерізальні машини, дробильні і сортувальні установки, пожежі, газовиділення з порід і водоносних горизонтів, а також майданчики, вкриті пилом і такі що піддаються вивітрюванню.

За розосередженням всі джерела виділення шкідливостей можна поділити на точкові (бурові станки, екскаватори, каменерізальні машини та інші), об’ємні (пило-газова хмара після вибуху), лінійні (автодороги, виділення газів з пластів і так далі) і такі, що розосереджуються рівномірно (ерозія грунту, вивітрювання поверхні бортів кар’єрів).

За часом дії джерела поділяються на безперервні (бурові станки, екскаватори та інше) і періодичні (вибухи та інше).

За положенням джерела виділення шкідливостей в кар’єрах можуть бути стаціонарн і (стаціонарні дробильні і установки грохочення, підйомні конвеєри та інше), напівстаціонарні (бурові станки, екскаватори та інше) і такі, що переміщуються (автосамоскиди, залізничний транспорт та інше).

З бурової техніки найбільшу небезпеку з запилення повітря становить робота станків шарошкового, пневматичного удару і термічного буріння. При роботі станків механічного руйнування порід, не обладнаних засобами боротьби з пилоутворенням і вловлюванням пилу, запиленість повітря може сягати декількох сотень мг/м3. Застосування засобів боротьби з утворенням і вловлюванням пилу різко знижує запиленість.

Дія високотемпературних газових струменів на породу при термічному бурінні призводить до утворення у вибої складної газопилової суміші. Запиленість повітря при бурінні з відсутністю засобів вловлювання пилу може сягати декількох тисяч мг/м3.

Кількість і склад газів, що утворюються при термічному бурінні, коливається в великих межах і залежить від хімічного складу горючого і окиснювача, режим роботи пальника, глибини свердловини та інших факторів. Зміст деяких газів і пари, що викидаються під час буріння в атмосферу з відсмоктувальної системи станків, що застосовуються, сягає наступних значень: СО2 – 1,2 %, СО – 1,5%, NO2 – 0,0063% і акролеїн – 0,036%.

При масових вибухах утворюється велика кількість пилу і шкідливих газів. Частина їх у вигляді пило-газової хмари видаляється з кар’єру, а решта залишається в відбитій гірничій масі і на дільницях, що примикають до підірваного блоку (табл. 1). Як вказує аналіз отруйних газів, що залишаються після вибуху в кар’єрі, основним з них є окис вуглецю. Сліди окисів азоту зберігаються протягом 30-60 хвилин, а всередині підірваного масиву від 2 до 6 годин.

Таблиця 1.

Місце відбирання проб Маса одночасно підірваних ВР, т Максимальна концентрація газів після вибуху за об’ємом, % Тривалість зниження концентрації СО до ГДК, годин.
СО СО2 NO2
На горизонті 50 - 350 0,06-0,1 0,5-0,8 Сліди 2-7
В траншеї 50-200 0,1-0,2 0,7-1,0 - 3-14
На глибині 1,5-10 м від поверхні відбитої гірничої маси 50-200 0,4-4 8-9 0,03-0,025 6-100 і більше

 

Виймально-навантажувальні роботи в кар’єрі виконуються обладнанням циклічної і безперервної дії. Обладнання циклічної дії (механічна лопата, драглайн, навантажувач та інше) обумовлює циклічне пилоутворення. Так, наприклад, при роботі механічної лопати пилоутворення поступово пов’язане з операціями черпання, коли пил утворюється від обвалення породи в вибої і її додатковим дробленням при взаємодії з ковшем і співударі кусків між собою, поворотом екскаватора, при якому відбувається розсипання гірничої маси, і з розвантаженням матеріалу у відвал або у відкотну посудину. Інтенсивність пилоутворення залежить також від швидкості вітру, вологи гірничої маси і організації робіт в вибої екскаватора. При несприятливих умовах запиленість повітря в процесі виймально-навантажувальних робіт може сягати 100 мг/м3 і вище.

При розробці родовищ деяких будівельних матеріалів застосовуються каменерізальні машини, які за несприятливих умов є вельми інтенсивними джерелами пилоутворення. Запиленість повітря на робочих місцях за відсутності засобів боротьби з пилом може сягати декількох сотень мг/м3.

При транспортуванні гірничої маси найбільш небезпечним за пиловим і газовим факторами є автомобільний транспорт. Під час руху автомашин в результаті взаємодії коліс з поверхнею дороги утворюється пил. Його інтенсивність залежить від матеріалу верхнього покриття дороги, його стану, вантажопідйомності і швидкості руху машин і таке інше. Дослідженнями, що проведені інститутом Удіпромідь, встановлено, що за відсутності засобів боротьби з утворенням пилу концентрація пилу в зоні автодоріг сягає 60-80 мг/м3, а інтенсивність 11500-12000 мг/с.

Двигуни внутрішнього згоряння, встановлені на автосамоскидах, тепловозах та інших машинах, є джерелами виділення ряду шкідливих газів і пари, основними з яких є окиси азоту, окис вуглецю і альдегіди. Орієнтовний склад токсичних компонентів в відпрацьованих газах двигунів внутрішнього згоряння наведений в таблиці 2.

Таблиця 2.

Компоненти Склад компонентів за об’ємом, % при роботі двигунів
карбюраторних дизельних
Окис вуглецю 0,1-5,0 0,01-0,50
Окиси азоту 0,0-0,8 0,0002-0,5000
Вуглеводні 0,2-3,0 0,009-0,500
Альдегіди 0,0-0,2 0,001-0,009

 

Склад сажі в відпрацьованих газах карбюраторних і дизельних двигунах складає відповідно 0-0,04 і 0,01 – 1,10 г/м3.

Одним з шляхів вдосконалювання відкритих гірничих робіт є впровадження поточної і циклічно-поточної технології, за якої в кар’єрах можлива експлуатація дробильних установок і установок грохочення, що є інтенсивними джерелами пилоутворення.

Зовнішні джерела, що забруднюють кар’єри, вельми різноманітні.

Одним з інтенсивних зовнішніх джерел виділення пилу є хвостосховища, в які вкладаються відходи збагачення, що вміщують мілкі фракції. В повітряну погоду відбувається інтенсивне їх видування з поверхні. Так, при швидкості вітру 10 м/с запиленість повітря на відстані 200 м від хвостосховища може досягти 180 мг/м3.

Інтенсивність виділення шкідливостей визначається умістом пилу або отруйних газів в одиниці об’єму повітря і його кількістю, що проходить через джерело їх виділення.

Так, для одиничного джерела з організованим викидом (бурові станки з пиловловлюючою системою, двигуни внутрішнього згоряння та інші) інтенсивність виділення шкідливостей (мг/с) в атмосферу може бути визначена за формулою:

(1.3)

де середній дебіт повітря, що виходить з організованого викиду, м3/с; середня концентрація пилу або отруйних газів в повітрі, що викидається в атмосферу кар’єру, мг/м3.

Згідно даних Н.З. Бітколова і В.С. Нікітіна, за відсутності засобів боротьби інтенсивність виділення пилу під час роботи бурового станка складає 4,3 г/с, роторного екскаватора – 200 г/с, одноківшевого екскаватора типу механічна лопата – 2 г/с, екскаватора типу драглайн – 11 г/с, автосамоскида – 15 г/с і з 1 м стрічкового конвеєра – 40 мг/с.

Інтенсивність виділення в атмосферу кар’єрів шкідливих газів і пари від джерел, пов’язаних з роботою обладнання, наведена в табл. 3. Таблиця 3.

Обладнання Марка Інтенсивність газовиділення, м3 Концентрація газів за об’ємом, %
окис вуглецю двоокис азоту альдегіди
Станок вогневого буріння з кисневим окисненням пального СБТ-400 МНР 0,8 1,0-6,9 0,0043-0,0048 0,0089-0,132
Станок вогневого буріння з повітряним окисненням пального СБТМ-20 0,8 0,4-9,0 0,00104-0,0035 0,0021-0,132
Тепловоз з електричною подачею ТЕ-3 6,5 0,0013-0,006 0,00043-0,018 0,0023-0,012
Автосамоскид КрАЗ-256 БеЛАЗ-540 БеЛАЗ-548 БеЛАЗ-549   0,34 0,66 0,88 1,25   0,35-0,584 0,012-1,32 0,05-0,2 0,104-0,39 0,008-0,069 0,006-0,96 0,094-0,31 0,0003-0,42 0,00134-0,042 0,0019-0,05 0,00024-0,001 0,0048-0,0164
Трактор Т-180 ДЕТ-250* 0,33 0,53 0,0221-0,136 0,036-0,057 0,0013-0,0062 0,0004-0,011 0,00024-0,046 0,00024-0,042

*ДЕТ-250 – дизель-електричний трактор тяглового класу 250 кН.

Малюнок 3. ДЕТ-250М.

Загальна інтенсивність виділення пилу або шкідливих газів в атмосферу кар’єру (мг/с) складає:

(1.4)

де gт – інтенсивність виділення шкідливостей з внутрішнього точкового джерела, мг/с;

gл – інтенсивність виділення шкідливостей з внутрішнього лінійного джерела, мг/с;

gр.р. – інтенсивність виділення шкідливостей з внутрішнього рівномірно розповсюдженого джерела, мг/с;

gвн – інтенсивність надходження в кар’єр шкідливостей від зовнішнього джерела, мг/с.

Ця інтенсивність виділення шкідливостей (пилу або однойменного (рівнозначного) отруйного газу) однієї групи джерел, що пов’язані з роботою обладнання, залежить також і від його одночасної роботи. Так, наприклад, для подібних точкових джерел сумарна інтенсивність (мг/с) складає:

(1.5)

де - число однотипних джерел в кар’єрі;

коефіцієнти одночасної роботи джерел кожного типу (відношення числа обладнання, що працює, до числа обладнання, що використовується в кар’єрі);

інтенсивність виділення шкідливостей одиничним джерелом кожного типу, мг/с.

В різних кар’єрах співвідношення між питомою вагою можливих джерел забруднення атмосфери кар’єрів може змінюватися в значних межах.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1640. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Реостаты и резисторы силовой цепи. Реостаты и резисторы силовой цепи. Резисторы и реостаты предназначены для ограничения тока в электрических цепях. В зависимости от назначения различают пусковые...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия