Студопедия — Вільні струмені в необмеженому просторі.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вільні струмені в необмеженому просторі.






План

Тиск і швидкості в струмені.

Турбулентність.

Розширення струменю.

Рівняння руху.

Інженерні розрахунки вільних струменів.

Тиск і швидкість в струмені.

Особливістю вільних струменів є тотожність статичних тисків в струмені тиску в зовнішньому середовищі. Для умов кар’єру тиск в зонішньому середовищі на дільниці дії струменю зазвичай постійний, тому він постійний і в усій області руху вільного струменю*.

Оскільки вільний струмень становить собою потік, що розширюється, в ньому існує повздовжна і перетинна складові швидкості (мал. 4, стор.19). Однак, як вказує досвід, в любому перетині струменю перетинна складова швидкості настільки мала порівняно з повздовжною, що в інженерних розрахунках нею можна знехтувати.

Характерною особливістю струменю є подібність його полів швидкостей. По мірі видалення від початкового перетину струменю швидкості в ньому зменшуються. Безрозмірні профілі швидкості для основних і початкових дільниць круглих і пласких струменів як занурених, так і розповсюджених до супутних і зустрічних повітряних потоках, зображуються кривою, яка показана на мал. 10 ( – швидкість в точці з ординатою - швидкість на осі струменю, – ордината точки, де = 0,5

 

_____________

* Більш точні дослідження показують, що тиск на осі круглого струменю дещо менший, а на осі плаского струменю – більший, ніж в довкіллі.

D

С I

0,75

 

В 0,50 M

 

А 0,25 N

 

 


-2 -1,5 -1 -0,5 0 0,5 1 1,5

Мал. 10. Характер зміни швидкості вільного струменю.

Зміни швидкості вздовж осі зануреного струменю описуються виразами:

для круглого струменю:

, (3.1)

для плаского струменю:

const (3.2)

де – швидкість в начальному перетині струменю; + 0,1∙n, де n – списковий номер студента; - радіус початковоего перетину струменю, де n – списковий номер студента; - відстань від полюсу струменю, де n – списковий номер студента; – напівтовщина початкового перетину струму, 0,5м+0,1∙n, де n – списковий номер студента.

Значення сталих (const) в виразах (3.1) і (3.2) залежать від виду струменю (круглий або плаский), від початкових турбулентності і профілю швидкості та визначаються або експериментально, або розрахунковим шляхом.

Формули (3.1) і (3.2) сумісно з універсальною кривою розподілення швидкості (див. мал. 10) дозволяють визначити абсолютну швидкість в любій точці струменю. Наприклад, необхідно знайти швидкість в точці плаского струменю з координатами . Початкова швидкість , половина товщини початкового перетину і ордината задані. По графіку (див. 10) визначаємо відношення яке відповідає нашому значенню Припустимо воно буде

тоді з урахуванням формули (3.2)

. (3.3)

За інших рівних умов (однакові швидкості у вихідному перетині, однакова ширина вихідних отворів) швидкість повітря на одній і тій же відстані від початкового перетину в плаского струменю більше, ніж у круглого, тобто далекобійність плаского струменю більше.

1. Обрахувати зміни швидкостей вздовж занурених круглого і плаского струменів відповідно.

2. Визначити швидкості в точках А, В, С, D, I, M, N відповідно графіку на малюнку 10.

3. Виконати аналіз і побудувати необхідні графічні залежності. Результати розрахунків надати в табличному вигляді.

4. Скласти відповідні висновки та надати рекомендації щодо отриманих результатів та методики проведення розрахунку.

 

Турбулентність.

При турбулентному режимі в кар’єрі окремі об’єми повітря не мають правильних траєкторій і рухаються хаотично. Це забезпечує інтенсивне перемішування окремих шарів потоку. Частково, при турбулентному русі відбувається швидке розсіювання шкідливостей, які надходять в потік (гази пил). Для турбулентного руху характерна наявність в кожній точці як постійної (усередненої за часом) складової швидкості повітря, так і змінної, що пульсує. Їх відношення називається інтенсивністю турбулентності і визначає ступінь турбулізації потоку.

Інтенсивність турбулентності в вільному струмені дорівнює нулю на її зовнішніх межах і максимальна на осі струменю.

 

Розширення струменю

Межа вільного струменю становить собою поверхню, твірна якої - пряма лінія. Кут твірної з віссю струменю є кутом її розкриття α. Для основної дільниці струменю він визначається з наступних виразів:

(3.4)

Тут – коефіцієнт структури струменю. Для плаского струменю 0,09 а для круглого 0,076. Коефіцієнт α не залежить від числа Рейнольдса потоку; він зростає під час зростання нерівномірності профілю на початку струменю і особливо зі зростанням турбулізації струменю і зовнішнього потоку.

1. Розрахувати для плаского струменю для значень α =0,094; α=0,098; α = 0,1; α=0,11; α=0,12.

2. Розрахувати для круглого струменя для значень α = 0,066; і далі, поступово збільшуючи на 0,001 до 0,076 включно, та побудувати графічні залежності від α для для плаского і круглого струменів відповідно.

3. Зробити відповідні аналітичні висновки з результатів розрахунків і графіків.

Формули (3.4) справедливі для зануреного струменю і струменю в зустрічному потоці повітря. Струмінь в супутному потоці має змінний кут розкриття, що зменшується зі зростанням швидкості супутного потоку.

Спостереження показують, що кути розкриття вільних струменів, що утворюються вітровими потоками при їх зриванні з верхніх брівок бортів кар’єрів, змінюються від 2 до 25° в залежності від турбулізації атмосфери.

 

Рівняння руху.

Як відмічалося раніше, основна дільниця вільного струменю становить собою меженний шар, який утворився в місці зривання струменю повітря з його твердих меж, що розвивається і змикається після переходного перетину (див. мал. 9). Тому рух повітря на основній ділянці вільного струменю можна описати рівняннями руху меженного шару, які отримуються з загальних рівнянь руху з урахуванням того, що протяжність течії в меженному шарі в напряму перетину, завжди незначна порівняно з протяжністю в повздовжному напряму і що градієнт перетину швидкості завжди є максимальним. Якщо врахувати також і те, що в вільному струмені тиск постійний, то можна отримати наступне рівняння руху в вільному струмені:

. (3.5)

Рівняння нерозривності при цьому:

. (3.6)

В рівняннях (3.5) і (3.6) і - абсолютні значення складових швидкостей відповідно за осями і , що пов’язані з усередненими (, і пульсаційними ( компонентами виразами: турбулентна дотична напруга, Па.

 

Інженерні розрахунки вільних струменів.

Під час інженерних розрахунків визначають такі параметри, як кут розкриття струменю, середню швидкість повітря в перетині, кількість повітря, що рухається в струмені, та деякі інші.

Розрахунок кута розкриття здійснюється за формулами (3.4).

Формули для розрахунку інших параметрів струменю наведено в таблиці 4.

Таблиця 4.

Параметри Формули для розрахунку струменю
плаского круглого
Відношення середньої за витратою швидкості у довільному перетині основної дільниці струменю до осьової швидкості
Те ж, але для середньої по площі перетину швидкості
Витрата повітря, що перебігає в секунду в довільному перетині основної дільниці струменю
Товщина радіус ядра постійної маси основної дільниці струменю
Тут: коефіцієнт структури струменю; відстань від початкового перетину струменю; напівтовщина та радіус початкового перетину; безрозмірні коефіцієнти.

На мал. 11 показані графіки для визначення і (б), де

(3.7)

а) б) В

А 1,4

1,0 1,0

 


0,5 0,5

 

0 1,0 2,0 φ 0 1,0 2,0 φ'

Мал. 11. Графіки для визначення половини товщини (радіусу) ядра сталої маси вільного струменю.

1. Визначити відстань від початкового перетину струменю , використовуючи задані , та використовуючи дані графіків на мал. 11 та формули (3.7) при всіх відповідних коефіцієнтах , що визначені раніше (стор. 29).

2. Розрахувати для відповідних структур струменю, використовуючи відповідні формули з табл. 4, при цьому вважати =1,5 м3/с +0,1∙n, де n – списковий номер студента. Розрахунок виконати для всіх відповідних

3. Результати розрахунків надати в узагальненому табличному вигляді.

4. Побудувати графічні залежності і скласти аналітичні висновки.

5. Розробити пропозиції щодо вдосконалення розрахунків, їх оформлення та оптимізації аерологічних параметрів в кар’єрі для плаского і круглого струменів з урахуванням теоретичного матеріалу практичної роботи.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 653. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия