Студопедия — Загальне ознайомлення з підприємством
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальне ознайомлення з підприємством






18 березня 1965 року – розпочалося будівництво текстильного промислового гіганту в Тернополі.

1968 рік – у лютому випущено перші бобіни пряжі, 30 вересня - перші метри суворої бавовняної тканини. Поруч із комбінатом побудовано санаторій - профілакторій на 200 місць для оздоровлення робітників без відриву від виробництва. Щорічно санаторій-профілакторій обслуговував понад три тисячі чоловік [8].

1973 рік – Випущено перші метри готової набивної тканини.

У мальовничому місці побудовано дитячий оздоровчий табір «Пролісок», де щорічно відпочивало 500 дітей.

1975 рік - Повністю введено в дію заплановані виробничі потужності: прядильна, ткацька та оздоблювальна фабрики. Комбінат випускає бавовняну пряжу, суворі й готові тканини - вибілені, гладкофарбовані та набивні із бавовни, яка поставляється з республік Середньої Азії. Це сатин, ситець, бязь, мадаполам, репс. Продукція комбінату постачається швейним підприємствам й товарним базам країни. Крім того, міткаль суворий експортується в Бельгію, Грецію, Югославію, Італію, Австрію, Канаду, ФРН та інші країни.

У виробничих цехах комбінату встановлено в основному вітчизняне устаткування.

1977 рік - За високі виробничі показники Указом Президії Верховної Ради УРСР комбінату присвоєно ім'я 60-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції.

Завершено будівництво спорткомплексу для молоді.

1978 рік - На Чорноморському узбережжі побудовано базу відпочинку «Човник». Щорічно база по сімейних путівках приймала на оздоровлення близько 1600 чоловік. Відкрито клуб, профілакторій, кафе, магазин, пошту, готель.

1980 рік - Сортність тканин досягла 90 відсотків. П'ятьом артикулам тканин присвоєно державний Знак Якості - ситцю набивному, бязі набивній, бязі вибіленій, мадаполаму, ситцю гладкофарбованому. Для покращення якості та колористики тканин освоєні прогресивні види обробки: незмивний апрет, мерсеризація, двофазний спосіб друку, тиснення.

Кількість працюючих на комбінаті перевищує 10 тис. чоловік.

1981 рік - На виробництві встановлено нові пневмомеханічні прядильні машини безверетенного прядіння, безчовникові ткацькі верстати. Це дозволило підвищити продуктивність праці в 1,5 рази та поліпшити умови праці за рахунок зниження запилення повітря та шуму в цехах.

За виконання завдань 10-ї п'ятирічки й прийнятих соціалістичних зобов'язань з випуску високоякісної продукції комбінат нагороджено орденом Трудового Червоного Прапору. Колектив комбінату нагороджений перехідним Червоним Прапором ЦК КПРС, Ради Міністрів СРСР, ВЦСПС і ЦК ВЛКСМ із занесенням на Всесоюзну дошку пошани на ВДНГ СРСР за підсумками Всесоюзного змагання з гідної зустрічі 60-річчя утворення СРСР.

Разом з Українським НДІ текстильної промисловості освоєно випуск нових бавовняних та платтяно-костюмних тканин. Комбінат співпрацює з Київським, Харківським, Львівським, Дніпропетровським Будинками моделей і Хмельницьким технологічним інститутом побутового обслуговування.

Після розпаду Радянського Союзу Тернопільський бавовняний комбінат, як і багато інших промислових підприємств України, опинився у вкрай важких економічних умовах.

1991 рік - Спостерігається ріст цін на бавовну. Якщо в 1990 р. середня вартість 1 т бавовни становила 2500 крб., то з 1 січня 1991 р. ціна за 1 т зростає в 2-3 рази. (близько 7000 крб.). Крім того, Узбецька республіка вже пропонує 30% бавовни, згідно прейскуранту цін, а 70% за договірними цінами.

1992 рік – Проведено реконструкцію всіх ліній механізації транспортування напівфабрикатів і готової продукції залежно від перестановки й роботи технологічного устаткування.

В цей період Росія вводить заборону на вивіз бавовни залізницею в Україну і тому поставки з Узбекистану стають нестабільними. Крім того, ба вовна, яка надходила на комбінат із цього регіону була низьких сортів. Питання сировини залишається найболючішим і важливим для виробництва. Запасів бавовни вистачає на 2-3 дні виробництва.

Виникає необхідність акціонування підприємства. На початку 1992 року колектив приймає Статут ТО «Текстерно» і підписує договір на оренду.

1993 рік – Припинено постачання сировини на урядовому рівні. Кабінет Міністрів наприкінці листопада виділяє 97 тис. тонн цукру для обміну його на бавовну з Узбекистану. У зв'язку з відсутністю власних грошових ресурсів об'єднання звернулося до споживачів із проханням самостійно перерахувати кошти за цукор. Це гарантувало б постачання тканин протягом січня-лютого 1994 року. Завдяки цим зусиллям у Держкомлегтекс було перераховано 35 млрд. карбованців, за які об'єднання розраховувало отримати 2 тис. тонн бавовни. Однак, вкрай необхідна сировина надійшла на інші підприємства галузі. Як наслідок - на місяць виробництво зупинилося.

1994 рік – Неодноразові звернення колективу комбінату до урядових установ не дали результатів.Соціальна напруга в колективі зростала. Працівники об'єднання, а це більшість - жінки, на утриманні яких до 12 тис. дітей, практично залишися без коштів.

Триває спад виробництва. Підприємство відпрацювало всього 111 днів, випустивши 56,6 млн.п.м тканини за рахунок раніше отриманої сировини.

Треба було шукати нові шляхи для придбання бавовни.

В 1994 р. об'єднання частково працювало на давальницькій сировині.

І все ж протягом 1994 р. об'єднання працювало з темпами росту виробництва, в порівнянні до 1993 р., більш високими, ніж в середньому по галузі.

1995 рік – Відсутність коштів на придбання нового обладнання та технологій привела до консервації наявного устаткування, демонтажу фізично зношеного й морально застарілого, перегрупування його для забезпечення спряженості по цехах відповідно до обсягів виробництва.

1996 рік - Значно скоротився ринок збуту продукції. Підприємство вимушене працювати на давальницькій сировині або брати додаткові кредити в банках під невигідні відсотки. Розриваються господарські зв'язки з партнерами із Узбекистану, Туркменістану, Росії. Собівартість продукції перевищує собівартість аналогічних російських тканин. Ціна на продукцію ТО “Текстерно” перевищує світову.

Експорт стає неможливим. Значну роль відіграють і податки, які забирають 42% від прибутку.

За рік комбінат випустив 27.741 тис. кв. м готової тканини, що склало 63% від загального виробництва тканин у бавовняній галузі України.

1997 рік – Заплановано випустити 29000 тис. кв. м тканини, для чого необхідно закупити 5200 тонн бавовни.

Відпрацьовано за рік: 62 робочих дня; випущено - 13,2 млн.п.м. готових тканин.

Основний асортимент - ситцева група.

1998 рік – Заплановано випустити 32000 тис. кв. м тканини, потреба в сировині перевищує 5800 тонн. Фактично випущенно за рік 29.4 млн. п.м. Підприємство працює на третину своїх можливостей і лише на давальницькій сировині.

На комбінаті працює 5 тис. чоловік, 67% з яких - жінки та сімейні династії.

Починаючи з 1997 року колектив ТО «Текстерно» заробітну платню повністю отримує готовою продукцією, включаючи швейні вироби, продуктами харчування й іншими товарами, придбаними в обмін на тканину (по бартеру). У грошовій масі зарплата вже не видається.

1999 рік – За перші п'ять місяців вироблено 4.6 млн. метрів тканин.

Відпрацьовано 87 робочих днів, випущено 17 млн.п.м. тканин.

Облікова чисельність робітників становить 5,3 тис.чоловік.

2000 рік – Впроваджується технологія з випуску пряжі зі суміші льону з бавовною і як наслідок - зростання попиту на продукцію. Продовжується монтаж основного обладнання і ліквідовано ще 96 одиниць морально застарілого обладнання, що привело до вивільнення 800 м2 площі. В оздоблювальній фабриці встановлено дві фарбувально – роликових машини „Джигер” для широких тканин.

За 2000 рік перероблено всього 2900 тон волокна. Заробітна плата становила 130 гр.

2001 рік – З метою поліпшення рекламної діяльності підприємство бере участь у різних виставках-ярмарках. Однак, надходження грошей, вилучених від реалізації мізерні. В 1 кварталі 2001 р. підприємство випускає бязь вибілену, шириною 120 см, бязь строкату за технологією холодного відбілення для простирадл завширшки 150 см. Допрацьовуються тканини для спецодягу, мадаполам шириною 150 см, марля медична.

Основний асортимент тканин - це ситці й бязь шириною 95 см. Можливість випуску якісних широких тканин обмежена відсутністю нового прогресивного обладнання заключної обробки.

Заробітна плата становила в 2001році - 167,9 грн.

Випущено 26,9 млн.погонних метрів тканин. Відпрацьовано 128 робочих днів, випущено 26,9 млн.п.м. тканини.

Облікова чисельність працюючих 3,8 тис.чоловік.

2002 рік. У зв'язку з відсутністю коштів на придбання нового обладнання і технологій проводяться заходи з консервації обладнання, демонтаж фізично зношеного і застарілого обладнання в кількості 32 од. (вивільнено 500 м2 площі). Продовжується перемонтаж обладнання, згрупування його для забезпечення спряженості по цехах у відповідності з об'ємами виробництва. Виготовлено й впроваджено у виробництво широку бракувально-перегонну лінію для тканин шириною 165 см. Вдосконалено структуру 4-х видів тканин: тіку напірникового й трьох структур тканин бязевої групи.

Насамперед розпочали реконструкцію та модернізацію виробництва.

3 жовтня масштабна реконструкція виробництва розпочалася від модернізації наявного обладнання до встановлення нового високопродуктивного з впровадженням новітніх технологій.

Першим пунктом модернізації став перехід від всім відомого “тернопільського ситцю” шириною 95 см до бязі шириною 150 см.

В оновлення підприємства інвестори компанії вклали понад 10 мільйонів гривень - на оновлення цехів витрачено понад 24 тонни фарби, перекладено понад 3 гектари покрівель та встановлено 500 квадратних метрів скла. За 2002 рік перероблено всього 4591 тонн волокна. Об'єднання перейшло на роботу в три зміни й виробило до 5 млн погонних метрів тканини.

Для просування товару на споживчому ринку зформовано свою дилерську мережу оптового продажу тканин, у яку ввійшли -

ТОВ «Ардал» - м. Донецьк, СП «Тузер» - м. Запоріжжя, НП «Оплот» - м. Харків, ТОВ «Орфей Т» - м. Тернопіль.

Зроблено перші поставки тканини до зарубіжжя – 30 тис. метрів тканин у Прибалтику.

Обсяги виробництва в 4 кварталі склали 10 млн.355 тис кв.м. тканин, в цілому у 2002 році – 32,8 млн. кв.м. Собівартість вироблених тканин знизилася на 5-7 %.

Заробітна плата в 2002 році склала 263,1 грн.

Відпрацьовано 149 робочих днів.

Чисельність працюючих - 3,5 тис.чоловік.

2003 рік. Розпочато реконструкцію основних технологічних ліній.

28 лютого 2003 року укладено контракт із австрійською фірмою “ Zimmer ” на постачання машини щодо випуску тканин шляхом пігментного друку з одночасним нанесенням 9 кольорів завширшки 150 -190 см.

27 вересня 2003 року на цій машині було випущено перші метри набивної бавовняної тканини. Тернопільский комбінат ВАТ „ТО”Тек стерно” став першою українською компанією, яка виробила тканини на такому устаткуванні. На закупівлю та монтаж нового обладнання було витрачено 1.5 млн. євро. В обробці й друку тканин використовуються хімікати та барвники швейцарської фірми «Clariant» - всесвітньо відомого виробника екологічно чистих барвників, які дають можливість одержувати різну колористичну гаму фарбування тканин з якісними показниками.

При інтенсивному виробництві виникають проблеми збуту. Відбувається „затоварка” складів. Причини не в поганій якості тканин, а в тім, що російські тканини витиснули (з початку 90-х років) тканини вітчизняного виробництва, хоча експортні не блищать новизною малюнків, дизайнів, барвниками та якістю. Ринок заповнений дешевими тканинами імпортних виробників, які містять синтетику й мають неміцне фарбування через неякісні барвники.

Щомісяця зі складів ВАТ «ТО „Текстерно» відвантажується близько

1 млн.п.м. тканин.

Триває процес реконструкції та погашення боргів з «давальцями».

Кількість працюючих - 2599 чол.

Обсяг виробництва в 2003 році - 12 млн. 840 кв.м.,

Середня місячна зарплата за 2003 р. по об'єднанню становить 195,7 гривень.

2004 рік – Зареєстровано торгову марку та торговий знак ВАТ «ТО „Текстерно», затверджено новий корпоративний логотип.

У липні – відбулося відкриття першого в Києві магазину «Текстиль Тернопілля” оптового та роздрібного продажу. До уваги споживачів представлена колекція тканин шириною 150 см в 55 дизайнах, що складається із трьох основних напрямків - „Оновлена класика”, „Нова хвиля” та „Дитяча лінія”.

Всі тканини сертифіковані й відповідають міжнародним вимогам якості та екобезпеки. Крім тканин, споживачам запропоновано комплекти постільної білизни, вироби для дому, швейний асортимент для дорослих та дітей та ін.

З першої декади липня 2004 року на комбінаті розпочато наступний етап глобальної реконструкції більшості технологічних ліній.

Для отримання якісного прядива закуплено нове ефективне обладнання очищення бавовняного волокна німецької фірми «Trutzshler». На ткацькій фабриці проводиться модернізація наявного устаткування для вдосконалення виробництва тканин шириною 150 см, також закуплені нові ткацькі верстати з електронним керуванням для випуску тканин шириною 220-260 см.

Замість старої закуплена і встановлена нова лінія мерсерізації німецької фірми «“GOLLER», що надає бавовняній тканині міцність синтетики при збереженні всіх переваг бавовни.

У жовтні 2004 року введено в експлуатацію лінію відбілювання тканини в розправленому вигляді фірми “GOLLER”, замість застарілої та демонтованої лінії вибілювання “джгутом”. Нова лінія забезпечує вибілювання тканини до білизни, яка відповідає вимогам споживачів. Конструкція машини дозволяє економно використовувати енергоресурси та хімікати.

Листопад – Встановлено устаткування турецької фірми «Ekermak» для розбраковування й пакування тканини.

Грудень. Для нанесення малюнка на тканину встановлено другу машину для друку ротаційними шаблонами в комплекті з сушкою фірми “Zimmer”. Машина забезпечує якісний друк пігментними барвниками бавовняних та змішаних тканин шириною до 240 см. Обладнання, встановлене в обробному виробництві високопродуктивне, оснащене комп'ютерними системами управління, здатне забезпечити найвищі вимоги споживачів.

Встановлена друга машина для друку «Zimmer» ротаційними шаблонами дає можливість виробляти тканини п'ятнадцятьма фарбами одноразово.

Випущені перші метри вибіленої та гладкофарбованої бязі шириною 220-260 см.

Підписано акт прийняття у виробництво між керівництвом комбінату та представниками фірми «“GOLLER» ліній Газоопалювання та Розшліхтовки.

Сумарна вартість проекту реконструкції комбінату склала більше 32-35 млн. євро., переважно використані кредитні кошти. За розрахунками фахівців підприємства, окупність проекту - 5-7 років.

Технологічні режими обробки тканин барвниками, хімікатами та допоміжними матеріалами відпрацьовані у відповідності з рекомендаціями провідних хімічних фірм: “Бецема”, “СНТ- Швейцарія, “Кларіант” - Австрія, “Ротта” - Німеччина.

Незважаючи на те, що виробництво на об'єднанні з липня по грудень поточного року було повністю зупинено, торгова марка «Текстерно» впевнено представляє на всіх національних виставках тканини Тернопільського об'єднання «Текстерно» і за підсумками року продукції Тернопільського комбінату присвоєно звання «Кращий товар 2004 року».

В основному - бязь вибілена, набивна й гладкофарбрвана, камуфляжна та вафельна тканини.

Кількість працюючих – 2224 чол.

Середня місячна зарплата по об'єднанню становить – 301 грн.

Обсяг виробництва 1-2 кварталу 2004 року - 10 млн.697 кв.м. тканин.

2005 рік. Січень – в оптову й роздрібну торгівлю мережі магазинів „Текстиль Тернопілля” надійшла вибілена бязь шириною 220-240 см,

Колекція екологічно чистих тканин для дітей поповнилася новими дизайнами та колористиками.

Лютий - запущено у виробництво нові дизайни набивної бязі шириною 220-240 см, вафельні тканини шириною 150 см, мерсерізовані сатинові тканини шириною до 240 см.

11 лютого 2005 року в Мадриді відбулося нагородження компаній, членів Клубу лідерів Торгівлі, Міжнародним Приз Нового тисячоріччя „За якість у текстильній і швейної промисловості”- та Золотим Значком «Керування глобальною якістю». Клуб підприємців, що нараховує 7000 членів з 120 країн, вибрав ВАТ „ТО „Текстерно”, як компанію, гідну цього призу.

24 лютого 2005 року в Києві на VII Конгресі Асамблеї ділових, наукових і творчих кіл України звання „Краще підприємство України” у номінації „Текстиль” було присвоєно ВАТ „ТО”Текстерно” за показниками динаміки розвитку, прибутку й вагомості в промисловій відповідності галузі України.

Березень – між керівництвом комбінату ВАТ «ТО «Текстерно» і представниками австрійської фірми підписаний акт прийняття встановленої друковальної машини «Zimmer» для виготовлення набивних тканин еліт-формату (220-260 см) п'ятнадцятьма фарбами одноразово.

Встановлено стрічкові машини лінії очищення й розпушування бавовни німецької фірми «Trutzshler» та фільтрувальна станція для кардочесальних машин. Виробнича потужність цієї лінії - до 30 тонн переробки бавовни на добу.

ВАТ «ТО «Текстерно» приймало участь у ХХIV федеральній виставці- ярмарку у Москві, і нова колекція тканин шириною 220 см була високо оцінена не тільки споживачами, а й фахівцями з різних країн.

Зацікавленість продукцією ВАТ «ТО «Текстерно» виявлена з боку словацьких швейників, яким відвантажена набивна бязь.

У прядильному цеху встановлюються нові лінії прядіння німецької фірми „ Schlafhorst ”.

першому кварталі 2005 року на комбінаті виготовлено 2 млн. 887 тис. погонних метрів тканин.

Асортимент – бязь вибілена, бязь набивна, бязь гладкофарбована, тканина рушникова вафельна, тік матрацний, ситець, тканина „Веселка”, тканина трусова, Онікс.

Квітень - відкриття в Києві складу й розширення штату менеджерів з оптового продажу, а також відкриття другого магазину роздрібної торгівлі «Текстиль Тернопілля”, в якому презентовано колекцію комплектів постільної білизни, відшитої з тканин шириною 220 см, а також різноманітний асортимент вафельних рушників.

11 квітня виготовлено перші кілограми високоякісного прядива з пневмопрядильних машин “Аutocoro-360” фірми “ Schlafhorst ”. Одночасно запущено в роботу фільтрувальні станції по очищенню відпрацьованого повітря з очищувальної лінії та прядильних машин фірми LTG.

Червень - ВАТ „Текстерно” одержа л о Сертифікат якості

ISO 9001-2001. В текстильній промисловості України це єдине підприємство, продукція якого – бавовняні тканини, в тому числі білизняні дитячого асортименту, має міжнародну сертифікацію.

Липень - підписано акт вводу в експлуатацію 14 машин "Аутокоро-360" нової технологічної прядильної лінії, встановленою фірм ою "Шлафхорст" (Німеччина). Підписання акту завершило обсяг робіт щодо запуску на повну потужність прядильної фабрики ВАТ „Текстерно”. Також, президент фірми "Шлафхорст" Джон Кунділл вручив керівництву ВАТ «Текстерно» Міжнародний сертифікат якості Bel c oro на випуск високоякісного та екологічно чистого бавовняного прядива для трикотажного та ткацького виробництва, яке виготовляється на новій технологічній лінії прядіння фірми „Шлафхорст”. Згідно тестування, що проводилося в незалежній лабораторії Бельгії,

результати засвідчили - прядиво, яке випускає ВАТ "Текстерно",

відповідає міжнародному стандарту якості Bel c oro - екологічно чисте, протиалергенне.

Отримання сертифікату якості Bel c oro ставить ВАТ "Текстерно" в ряд найкращих світових виробників прядива (див. www.belcoro.com).

 

2. Організація планування і прогнозування господарсько-фінансової діяльності підприємства Найважливішою функцією управління підприємством є планування його діяльності. Планування являє собою процес визначення цілей, які підприємство передбачає досягти за певний період, а також засобів, шляхів та умов їх досягнення. Воно об'єднує структурні підрозділи підприємства загальною метою, надає усім процесам однонаправленість і скоординованість, що дозволяє найбільш повно і ефективно використовувати наявні ресурси, комплексно, якісно та якомога швидко вирішувати різноманітні завдання управління. На ВАТ «Текстерно» плануванням займається відділ економічного планування і ціноутворення. "Тернопiльске об''єднання "Текстерно" функцiонує як єдиний виробничо-господарський комплекс, створений шляхом органiзацiйного взаємозв''язку основного технологiчного виробництва та допомiжних i обслуговуючих його пiдроздiлiв.

До складу основного технологiчного виробництва входять два виробництва: прядильно - ткацьке i обробне. Для забезпечення виробничої дiяльностi фабрик енергоресурсами, водопостачанням, ремонтно - технiчним та транспортним обслуговуванням, створеннi такi структурнi пiдроздiли: вiддiл головного механiка, вiддiл головного енергетика, ремонтно - будiвельна дiльниця, транспортна дiльниця. Для розробки сучасних видiв тканин, весною 2003 року було створено дизайн - студiю, яка обладнана найсучаснiшою комп ''ютерною технiкою, а вже в квiтнi 2004року дизайнерськi студiї ВАТ (м. Київ, м. Тернопiль) презентували нову колекцiю тканин бiльш нiж 52 рисунки. Для вивчення ринку збуту готової продукцiї та її продажу створено службу маркетингу. До складу об''єднання входять об''єкти соцiальної сфери: житлово - комунальне управлiння, вiддiл громадського харчування. Згiдно Статуту ВАТ, виконавчим органом товариства, який здiйснює керiвництво його поточною дiяльнiстю є правлiння. Для виконання управлiнських рiшень на об''єднаннi створенi функцiональнi вiддiли. Дiюча структура управлiння в додатку №1 Постiйно удосконалюється структура управлiння виробництвом.

Перехід національної економіки України на ринкові принципи функціонування та розвитку обумовлює необхідність кардинальних змін в системі управління, в тому числі, в плануванні діяльності підприємства. В умовах колишньої командно-адміністративної системи одним із її наріжних каменів було жорстке директивне планування. Підприємство одержувало від органів державного планування і управління завдання щодо майже всієї сукупності показників діяльності, господарських зв'язків (від кого отримувати матеріально-технічні ресурси, що і в яких обсягах виробляти, кому і за якими цінами реалізовувати продукцію тощо). Це не давало йому змоги розробляти оптимальні плани, приймати найкращі рішення виходячи із реальних локальних умов. Головна мета фінансового плану підприємства полягала у виявленні невикористаних ресурсів і визначенні суми платежів у бюджет, величина якої відповідала перевищенню доходів підприємства над його витратами. Сума та рівень витрат централізовано нормувались. Надмірна централізація фінансів за планово-директивної економіки послаблювала економічні стимули для розширення виробництва. Це негативно позначалось на результатах фінансово-господарської діяльності підприємств. Державні дотації в багатьох галузях сягали значних розмірів, оскільки ці галузі були збитковими або малорентабельними.

За ринкової економіки значно підвищується матеріальна відповідальність керівника підприємства за його фінансовий стан. Саме тому зросло значення перспективного, поточного та оперативного фінансового планування для забезпечення стійкого фінансового стану та підвищення рентабельності підприємства.

Фінансове планування є необхідним для фінансового забезпечення розширення кругообороту виробничих фондів, досягнення високої результативності виробничо-господарської діяльності, створення умов, які забезпечили б платоспроможність та фінансову стійкість підприємства. Ринок ставить високі вимоги до якості фінансового планування, оскільки нині за негативні наслідки своєї діяльності відповідальність нестиме само підприємство. За нездатності врахувати несприятливу ринкову кон'юнктуру підприємство стає банкрутом і підлягає ліквідації з відповідними негативними наслідками для засновників.

Фінансове планування - це процес визначення обсягу фінансових ресурсів за джерелами формування і напрямками їх цільового використання згідно з виробничими та маркетинговими показниками підприємства у плановому періоді [3, 129]. Метою фінансового планування є забезпечення господарської діяльності необхідними джерелами фінансування.

Фінансове планування втілює встановлені цілі у форму конкретних фінансових показників і забезпечує фінансовими ресурсами закладені в виробничому плані економічні пропорції розвитку.

В нових умовах господарювання та переходу до ринкового регулювання підприємство самостійно здійснює весь комплекс планової роботи. Надання самостійності підприємству означає не тільки відмову від повної регламентації зверху всієї його діяльності та надання підприємству широких прав у визначенні та реалізації виробничої програми, шляхів розвитку виробництв», мотивації праці та відповідальності за кінцеві результати господарювання, але й усвідомлення важливості безперервного вивчення ринку та готовності до ринкових коливань. Все це повинно знайти відображення в планах діяльності підприємства. Відкрита система підприємства як його нова якість в ринкових умовах та пряма залежність від взаємодії попиту та пропонування обумовлюють необхідність створення системи планування і управління підприємством, здатної швидко і ефективно реагувати на ринкові потреби.

Успiшна робота будь-якого пiдприємства неможлива без пiдтримання в належному станi виробничих фондiв, впровадження нової, бiльш ефективної, технiки i прогресивних технологiй. В даний час умови роботи об'єднанню диктує ринкова економiка.Головна умова - вироблена тканина має бути продана. Щоб покупець вибрав саме даний товар, вiн, поряд iз прийнятною вартiстю, повинен мати привабливий вигляд i бути на рiвнi, чи вище, подiбних товарiв iнших виробникiв. Планується впроваджувати у виробництво новi структури тканин i новi малюнки, розширити художньо-колористичне оформлення, використовувати для обробки тканин, з метою придання кращих споживчих властивостей, пом'якшувачi i пiгментнi барвники, пiдтримуватив належному технiчному станi технологiчне обладнання за рахунок його модернiзацiї, придбання нових комплектуючих та запасних частин, проводити подальше зменшення енергозатрат, сировини та матерiалiв на одиницю продукцiї. Щоб забезпечити високу якiсть готових тканин, потрiбно виробити вiдповiдної якостi прядиво i сировi тканини. Для цього необхiдно продовжити замiну розчiсуючої гарнiтури прядильних i чесальних машин, провести комплектацiю ткацького обладнання. У 2006р. планується перейти до повної автоматизації виробництва та процесу управління.

Основу перспективного фінансового планування становить прогнозування, яке є втіленням стратегії підприємства на ринку. Фінансове прогнозування полягає у вивченні можливого фінансового стану підприємства на перспективу. На відміну від планування, прогнозування передбачає розробку альтернативних фінансових показників та параметрів, використання яких відповідно до тенденцій зміни ситуації на ринку дає змогу визначити один із варіантів розвитку фінансового стану підприємства.

Основою фінансового прогнозування є узагальнення та аналіз наявної інформації з наступним моделюванням і врахуванням факторів можливих варіантів розвитку ситуації та фінансових показників. Методи та способи прогнозування мають бути достатньо динамічними для того, щоб своєчасно врахувати ці зміни.

Результатом перспективного фінансового планування є розробка трьох основних документів:

Ø прогноз звіту про прибутки та збитки;

Ø прогноз руху грошових коштів (баланс грошових потоків);

Ø прогноз балансу активів та пасивів підприємства.

Прогнозний звіт про прибутки та збитки показує обсяг прибутку, який буде одержано в наступному періоді.

Прогноз руху грошових коштів відображає рух грошових потоків за операційною, інвестиційною фінансовою діяльністю. Він дає можливість визначити джерела капіталу й оцінити його використання в наступному періоді.

За допомогою прогнозу руху грошових коштів можна визначити, скільки грошових коштів необхідно вкласти в господарську діяльність підприємства, синхронність надходження і витрачання грошових коштів, що дає можливість визначити потребу в залученні капіталу й перевірити майбутню ліквідність підприємства.

У фінансовому плануванні використовується балансовий метод. Його зміст полягає в тім, що не тільки балансуються підсумкові показники доходів і витрат, а для кожної статті витрат зазначаються конкретні джерела покриття. При цьому використовуються різні способи: нормативний, розрахунково-аналітичний, оптимізації планових рішень, економіко-математичного моделювання.

Суть нормативного способу фінансового планування полягає в тім, що на основі встановлених фінансових норм та техніко-економічних нормативів розраховується потреба суб'єкта підприємницької діяльності у фінансових ресурсах та визначаються джерела цих ресурсів. Згаданими нормативами є ставки податків, ставки, зборів та внесків, норми амортизаційних відрахувань, норми оборотних коштів. Норми та нормативи бувають галузевими, регіональними та індивідуальними.

За використання розрахунково-аналітичного методу планові показники розраховуються на підставі аналізу фактичних фінансових показників, які беруться за базу, та їх зміни в плановому періоді.

Оптимізація планових рішень полягає в розробці варіантів планових розрахунків для того, щоб вибрати з них найоптимальніший. Відтак можуть використовуватися різні критерії вибору:

Ø максимум прибутку (доходу) на грошову одиницю вкладеного капіталу;

Ø економія фінансових ресурсів, тобто мінімум фінансових витрат;

Ø економія поточних витрат;

Ø мінімум вкладення капіталу за максимально ефективного результату;

Ø максимум абсолютної суми одержаного прибутку.

Фінансове планування (крім уже згадуваних способів розрахунків) потребує широкого використання економіко-математичного моделювання. Цей спосіб уможливлює знаходження кількісного вираження взаємозв'язків між фінансовими показниками та факторами, які їх визначають. Економіко-математична модель - це точний математичний опис факторів, які характеризують структуру та закономірності зміни даного економічного явища і здійснюються з допомогою математичних прийомів. Моделювання може здійснюватися за функціональним та кореляційним зв'язком. Еко-номіко-математичне моделювання дає змогу перейти в плануванні від середніх величин до оптимальних варіантів. Підвищення рівня наукової обгрунтованості планування потребує розробки кількох варіантів планів виходячи з різних умов та шляхів розвитку підприємства з наступним вибором оптимального варіанта фінансового плану.

 

Після складання прогнозу руху грошових коштів розробляється стратегія фінансування підприємства.

Прогноз балансу підприємства входить до складу директивного фінансового планування. Баланс підприємства - це зведено таблиця, що в ній відображено джерела капіталу (пасив) і його розміщення (актив). Баланс активів і пасивів необхідний для того, щоб оцінити, в які види активів спрямовуються грошові кошти і за рахунок яких видів джерел (пасивів) передбачається фінансування створення активів.

Структура балансу, що прогнозується (як правило, на плановий трирічний період) відповідає загальновживаній структурі балансу підприємства, оскільки за вихідний береться бухгалтерський баланс підприємства на останню дату.

Успіх фінансової стратегії підприємства гарантується, коли фінансові стратегічні цілі відповідають реальним економічним та фінансовим можливостям підприємства, коли чітко централізовано фінансове керівництво, а методи його є гнучкими та адекватними змінам фінансово-економічної ситуації.

За ринкової економіки для вирішення виробничих та комерційних завдань, які потребують вкладання коштів, необхідною є розробка внутрішньофірмового документа - бізнес-плану.

Бізнес-план має [додаток №2]:

Ø давати конкретні уявлення про те, як функціонуватиме підприємство, яке місце воно займатиме на ринку;

Ø містити всі виробничі характеристики майбутнього підприємства, детально описувати схему його функціонування;

Ø розкривати принципи та методи керівництва підприємством;

Ø обов'язково містити програму управління фінансами, без якої неможливо розпочати справу та забезпечити ефективність її виконання;

Ø показати перспективи розвитку підприємства інвесторам та кредиторам.

При складанні бізнес-плану керуються такими стимулюючими мотивами:

1) подати інформацію про підприємство та про наміри власників;

2) викласти стратегію і тактику підприємства та показати, як взаємодіють різноманітні підрозділи підприємства, будучи одним цілим;

3) висвітлити фінансові цілі та розробити детальні кошториси, з допомогою яких можна проконтролювати фактичні витрати та доходи;

4) переконати третю сторону надати необхідні кошти або сприяти підприємству в іншій формі.

За умов економічної кризи перехідного періоду бізнес-план підприємства має передусім вирішувати завдання поліпшення його фінансового стану. У цьому зв'язку розгляд саме фінансового аспекту бізнес-плану є найактуальнішим.

Фінансовий план [додаток №2,ст.12] найважливіший елемент бізнес-плану, який складається для обгрунтування конкретних інвестиційних проектів і для управління поточною та стратегічною фінансовою діяльністю. Цей розділ бізнес-плану включає такі складові:

 

Ø прогноз обсягів реалізації;

Ø баланс грошових надходжень та витрат;

Ø таблицю доходів та витрат;

Ø прогнозований баланс активів та пасивів підприємства;

Ø розрахунок точки беззбитковості.

Нині, коли підприємствам надано самостійність у плануванні, вони можуть не складати фінансового плану або складати його в будь-якій довільній формі, що її вони вважають для себе найбільш прийнятною.

Форми та зміст бізнес-плану наведені в додатку №2.

Поточне фінансове планування є складовою частиною перспективного плану, є, власне, його конкретизацією. Воно полягає в розробці: плану руху грошових коштів, плану про прибутки (збитки), плану бухгалтерського балансу.

Складання фінансового плану може відбуватися в три етапи:

1. Аналіз очікуваного виконання фінансового плану поточного року.

2. Розгляд та вивчення виробничих, маркетингових показників, на підставі яких розраховуватимуться планові фінансові показники.

3. Розробка проекту фінансового плану.

Мета складання фінансового плану полягає у взаємоузгодженні Доходів та витрат.

Поточний фінансовий план складається на рік з розбивкою по кварталах, оскільки протягом року потреба в грошових коштах значно змінюється і може статися брак або надлишок фінансових ресурсів.

Розбивка річного фінансового плану на більш короткі проміжки часу дає змогу відстежувати виникнення вхідних і вихідних грошових потоків, визначити потребу в залученні коштів.

Розробка фінансового плану розпочинається з розрахунку показників дохідної, а потім витратної його частин.

У процесі складання плану доходів та витрат необхідно перевірити взаємоузгодженість запланованих сум витрат та відрахувань із джерелами покриття їх відповідними доходами та надходженням коштів, передбачених у першому розділі плану доходів та витрат. Витрати на реалізацію продукції, передбачені в другому розділі плану доходів та витрат, повинні покриватися з виручки від реалізації продукції та послуг (за вирахуванням податку на додану вартість та акцизного збору).

Після визначення всіх статей плану доходів та витрат та підведення підсумку в кожному розділі перевіряють рівень їхньої збалансованості. Для цього підсумки першого розділу порівнюють з підсумками другого розділу плану доходів та витрат. Сальдо всіх надходжень і всіх витрат характеризують фінансовий результат діяльності підприємства. Якщо має місце негативний фінансовий результ







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1013. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия