Студопедия — Організаційна структура та завдання ЦОВВ, їх права, компетенція, функції.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організаційна структура та завдання ЦОВВ, їх права, компетенція, функції.






 

Відповідно до Закону України «Про центральні органи вико­навчої влади» систему центральних органів виконавчої вла­ди складають міністерства України та інші центральні органи ви­конавчої влади.

Система центральних органів виконавчої влади є складовою системи органів виконавчої влади, вищим органом якої є Кабінет Міністрів України.

Першочерговою підставою для визначення правового стату­су Кабінету Міністрів України є його конституційне визначен­ня як «вищого органу у системі органів виконавчої влади» (ст. 113 Конституції). Тим самим, по-перше, визначається, що Кабінет Міністрів України посідає місце вищої ланки відносно всіх інших органів виконавчої влади, тобто він очолює систему даних органів. Таке місце Кабінету Міністрів України підтверджується, зокрема, включенням у характеристику його компетенції положення про те, що він «спрямовує і координує роботу міністерств, інших ор­ганів виконавчої влади» (п. 9 ст. 116 Конституції).

По-друге, визнання Кабінету Міністрів України «вищим ор­ганом у системі органів» закономірно передбачає наявність орга­нів нижчого рівня, оскільки ієрархічність структурного устрою є органічною властивістю будь-якої цілісної управлінської системи. Відповідно до тексту Конституції України система органів вико­навчої влади охоплює, поряд з «вищим» органом, також «інші», в тому числі «центральні» і «місцеві», органи виконавчої влади.

Організаційну характеристику Кабінету Міністрів України до­цільно здійснити за трьома складовими функції організації:

організація органу, тобто визначення його структури;

організація окремих процедур, тобто визначення оптималь­них способів підготовки та прийняття управлінських рішень;

організація діяльності органу, тобто здійснення забезпечу­вальних, допоміжних функцій.

1. Організація Кабінету Міністрів України включає визначен­ня його структури: керівництва, структурних підрозділів і посад. Як і в будь-якій організації, структура Кабінету Міністрів визна­чається, перш за все, наданими йому повноваженнями.

Відповідно до ст. 116 Конституції уряд України здійснює такі основні повноваження:

забезпечує державний суверенітет і економічну самостій­ність України, здійснення внутрішньої і зовнішньої політики дер­жави, виконання Конституції і законів України, актів Президента України;

вживає заходів щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина;

забезпечує проведення фінансової, цінової, інвестиційної та податкової політики; політики у сферах праці й зайнятості на­селення, соціального захисту, освіти, науки і культури, охорони природи, екологічної безпеки і природокористування;

розробляє і здійснює загальнодержавні програми еконо­мічного, науково-технічного, соціального і культурного розвитку України;

забезпечує рівні умови розвитку всіх форм власності; здій­снює управління об'єктами державної власності відповідно до за­кону;

розробляє проект закону про Державний бюджет України і забезпечує виконання затвердженого Верховною Радою України Державного бюджету України, подає Верховній Раді України звіт про його виконання;

здійснює заходи щодо забезпечення обороноздатності і на­ціональної безпеки України, громадського порядку, боротьби зі злочинністю;

організовує і забезпечує здійснення зовнішньоекономічної діяльності України, митної справи;

спрямовує і координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади [3].

Цей перелік повноважень не є вичерпним, Кабінет Міністрів України виконує і інші функції та повноваження, визначені Кон­ституцією та законами України, актами Президента України.

Кабінет Міністрів України у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України.

Відповідно до ч. 1 ст. 114 Конституції України до складу Кабі­нету Міністрів України входять: Прем'єр-міністр України, пер­ший віце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністри, міністри [3].

Слід зазначити, що ст. 114 Конституції в редакції від 4 лю­того 2011 року передбачено, що до складу Кабінету Міністрів України входять Прем'єр-міністр, перший віце-прем'єр-міністр, три віце-прем'єр-міністри, міністри. Роботою Кабінету Міністрів України керує Прем'єр-міністр України, який спрямовує її на ви­конання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, схва­леної Верховною Радою України, та інших завдань, покладених на Кабінет Міністрів.

Прем'єр-міністр України спрямовує, координує та контролює діяльність першого віце-прем'єр-міністра, віце-прем'єр-міністрів, міністрів, керівників інших центральних і місцевих органів ви­конавчої влади.

Прем'єр-міністр, перший віце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр- міністри забезпечують виконання покладених на них завдань від­повідно до розподілу функціональних повноважень.

Отже, відповідно до розподілу функціональних повноважень перший віце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністри, зокрема:

розглядають конкретні питання основних напрямів діяльнос­ті Кабінету Міністрів;

спрямовують і координують роботу органів виконавчої влади, контролюють їх діяльність;

очолюють відповідні урядові комітети;

забезпечують підготовку матеріалів для розгляду питань на засіданнях Кабінету Міністрів;

забезпечують взаємодію Кабінету Міністрів з Верховною Радою та Президентом України;

беруть участь в установленому порядку у роботі органів, що утворюються Президентом України та Кабінетом Міністрів, а та­кож у засіданнях колегій міністерств та інших центральних ор­ганів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, у роботі обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій [3].

Крім цього, Перший віце-прем'єр-міністр або віце-прем'єр- міністр згідно з визначеним Кабінетом Міністрів розподілом по­вноважень виконує повноваження Прем'єр-міністра у разі його відсутності у зв'язку з відпусткою, закордонним відрядженням чи хворобою. При цьому, Регламент Кабінету Міністрів чітко ви­значає перелік повноважень, які можуть виконуватися у відсут­ність Прем'єр-міністра.

Для здійснення функціональних повноважень за Прем'єр- міністром, Першим віце-прем'єром та віце-прем'єрами закріплю­ються міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, а також місцеві органи виконавчої влади, які вони координують, контролюють та спрямовують їх діяльність (безпосередньо або в межах своїх повноважень).

Для забезпечення виконання покладених на Кабінет Міністрів завдань і функцій Прем'єр-міністр, Перший віце-прем'єр та віце- прем'єри мають право давати письмові вказівки керівникам цен­тральних органів виконавчої влади і головам місцевих державних адміністрацій, інших підвідомчих їм органів, установ, які оформ­люються як доручення.

У свою чергу, міністри як члени Кабінету Міністрів, відповід­но до наданих повноважень, зокрема:

беруть участь у розробленні та виконанні Програми діяль­ності Кабінету Міністрів України, реалізації державної політики у доручених їм сферах державного управління, здійснюють управ­ління в цих сферах, спрямовують і координують діяльність ін­ших органів виконавчої влади з питань, віднесених до їх відання;

забезпечують у межах своєї компетенції належну підготов­ку матеріалів з питань, що розглядаються Кабінетом Міністрів;

узгоджують рішення з питань, що стосуються сфери їх віда­ння, з позиціями інших міністрів;

забезпечують виконання рішень Кабінету Міністрів у співп­раці з іншими міністрами.

При цьому, членам Кабінету Міністрів України заборонено ді­яти всупереч офіційній позиції Кабінету Міністрів.

Порядок формування Кабінету Міністрів України визначаєть­ся Конституцією України. Процедура призначення Прем'єр-міні­стра регулюється як Конституцією України, так і Законом Укра­їни «Про Кабінет Міністрів України»[8].

Прем'єр-міністр України призначається на посаду Президен­том України за згодою більше ніж половини від конституційно­го складу Верховної Ради України. Президент України після при­йняття рішення про відставку Кабінету Міністрів України або про припинення повноважень Прем'єр-міністра України вносить до Верховної Ради України письмове подання про надання згоди на призначення на посаду Прем'єр-міністра України. Верховна Рада України розглядає подання Президента України про надання зго­ди на призначення на посаду Прем'єр-міністра України не пізні­ше ніж у п'ятиденний строк з дня внесення такого подання до Верховної Ради України. Кандидат на посаду Прем'єр-міністра України за пропозицією депутатських фракцій до розгляду питан­ня на пленарному засіданні Верховної Ради України зустрічається з депутатськими фракціями та відповідає на їхні запитання. Під час розгляду питання про надання згоди на призначення на посаду Прем'єр-міністра України у пленарному засіданні Верховної Ради України бере участь Президент України. Голосування у Верховній Раді України щодо надання згоди на призначення Прем'єр-міністра України проводиться у поіменному режимі. Рішення про надан­ня згоди на призначення Прем'єр-міністра України приймається у формі постанови Верховної Ради України. Постанова Верховної Ради України про надання згоди на призначення Прем'єр-міністра України невідкладно направляється Президенту України. Особа, призначена Прем'єр-міністром України, набуває повноважень за цією посадою з моменту видання Указу Президента України про призначення цієї особи Прем'єр-міністром України.

Відповідно до свого Регламенту Кабінет Міністрів для забез­печення здійснення своїх повноважень утворює урядові коміте­ти, а також постійні і тимчасові консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи, що діють на підставі положень, затверджених Кабінетом Міністрів.

Урядовий комітет є робочим колегіальним органом Кабінету Міністрів, який утворюється для забезпечення ефективної реа­лізації повноважень Кабінету Міністрів, координації дій органів виконавчої влади, попереднього розгляду проектів нормативно- правових актів, концепцій, стратегій, основних напрямів реаліза­ції державної політики, інших документів, що подаються на роз­гляд Кабінету Міністрів.

Урядові комітети очолюють Перший віце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністри.

До складу Урядового комітету входять відповідно до їх ком­петенції члени Кабінету Міністрів та можуть входити заступники міністрів, а також керівники центральних органів виконавчої вла­ди, що не належать до сфери спрямування і координації міністрів.

Відповідно до наданих повноважень Урядовий комітет:

1) попередньо розглядає:

проекти законів, актів Президента України, постанов Кабінету Міністрів;

проекти розпоряджень про схвалення концепцій, стратегій, основних напрямів реалізації державної політики, інших про­грамних документів концептуального характеру, концепцій дер­жавних цільових програм та законів;

проекти розпоряджень Кабінету Міністрів, подані з розбіжнос­тями, що не врегульовані після проведення в установленому по­рядку головним розробником узгоджувальної процедури, та про­екти розпоряджень Кабінету Міністрів, щодо яких висловлено за­стереження Секретаріатом Кабінету Міністрів;

проекти актів законодавства, що містять інформацію, яка ста­новить державну таємницю, або конфіденційну інформацію, що є власністю держави, — у разі, коли існує необхідність у врегу­люванні розбіжностей у позиціях органів виконавчої влади, уста­нов та організацій, які брали участь у їх розробленні. Такі проек­ти розглядаються з дотриманням вимог Порядку організації та за­безпечення режиму секретності в органах державної влади, орга­нах місцевого самоврядування, на підприємствах, установах і ор­ганізаціях, а також інших актів законодавства з питань держав­ної таємниці;

врегульовує розбіжності у позиціях органів виконавчої вла­ди, координує їх дії з метою пошуку взаємоузгоджених рішень, забезпечує узгодл^ення із усіма зацікавленими органами і доопра­цювання проектів актів;

готує висновки та пропозиції Кабінетові Міністрів, які оформляються у вигляді протоколу засідання, щодо прийняття рішень стосовно розглянутих проектів актів;

розглядає:

проекти експертних висновків Кабінету Міністрів до законо­проектів, ініційованих народними депутатами України, у разі на­явності розбіжностей у позиціях заінтересованих органів;

скарги центральних органів виконавчої влади щодо відмови Держкомпідприємництва у погодженні проектів регуляторних ак­тів, розроблених такими органами, а також скарги центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, Ради міні­стрів Автономної Республіки Крим і місцевих держадміністрацій щодо рішень Держкомпідприємництва про необхідність усунен­ня порушення принципів

державної регуляторної політики у сфе­рі господарської діяльності та приймає відповідні рішення за ре­зультатами їх розгляду [2].

Урядовий комітет має право:

утворювати в разі необхідності підкомітети, експертні комі­сії та робочі групи для розгляду окремих питань, що належать до компетенції такого комітету;

одержувати в установленому порядку інформаційні та аналі­тичні матеріали, необхідні для його роботи;

вносити Кабінетові Міністрів України пропозиції з питань, що належать до його повноважень.

Організаційною формою роботи Урядового комітету є його за­сідання, які проводяться в міру потреби в один і той же день тижня. Порядок денний засідання Урядового комітету формуєть­ся відповідальним секретарем Урядового комітету, визначеним із працівників відповідного структурного підрозділу Секретаріату Кабінету Міністрів.

Створення Урядових комітетів стало корисним кроком у роз­витку системи політичного управління в Україні та у підвищенні якості рішень. їм надані повноваження на виконання ролі «філь­труючих комітетів» та на прийняття рішень, що зменшують тя­гар, який лежить на Кабінетові Міністрів.

2. Друга складова організації Кабінету Міністрів пов'язана із визначенням процедур його діяльності.

До таких процедур слід зарахувати: планування роботи Кабі-. нету Міністрів і його членів; проведення засідань; процедури здій­снення функціональних повноважень членами Уряду; процедури проходження актів в Уряді; процедури взаємовідносин з іншими органами державної влади, недержавними інституціями та грома­дянами, здійснення контролю тощо.

Більшість із цих процедур докладно розписана у Регламенті Кабінету Міністрів України, який досить докладно встановлює по­рядок організації та проведення засідань уряду, діяльності уря­дових комітетів, підготовки проектів актів Кабінету Міністрів, Президента України, законопроектної діяльності, здійснення по­вноважень Кабінету Міністрів у відносинах з органами виконав­чої влади, Президентом України, Радою національної безпеки і оборони, консультативними, дорадчими та іншими допоміжни­ми органами й службами, утворюваними Президентом України, Верховною Радою та її органами, органами судової влади та за­кордонними юрисдикційними органами, Національним банком та Генеральною прокуратурою України, державними господарськи­ми об'єднаннями, підприємствами, установами та організаціями, органами місцевого самоврядування та громадськістю.

Робота Кабінету Міністрів України здійснюється на підставі планів роботи, до яких належать: щорічні Плани дій щодо вико­нання Програми діяльності Кабінету Міністрів; плани нормотвор- чої діяльності (складаються Мін'юстом і затверджуються урядом); плани засідань; плани роботи, пов'язаної з реалізацією контроль­них функцій і повноважень.

Планування здійснюється шляхом прийняття: Програми ді­яльності Кабінету Міністрів на період його повноважень; щоріч­ної Програми економічного і соціального розвитку України; ін­ших державних програм; планування прийняття актів Уряду. Планування роботи його членів здійснюється на підставі щотиж­невих графіків.

Згідно з Регламентом Кабінету Міністрів, питання, що нале­жать до повноважень Кабінету Міністрів України, розглядають­ся на його засіданнях, а також Прем'єр-міністром, Першим віце- прем'єр-міністром, віце-прем'єр-міністрами, урядовими комітета­ми та іншими утворюваними Кабінетом Міністрів органами.

За своїм характером засідання Уряду України бувають відкри­тими та закритими.

Залежно від терміну проведення засідання є:

черговими — проводяться щосереди о 10.00;

позачерговими — у міру потреби.

Засідання Кабінету Міністрів є правочинними, якщо на них присутні більше ніж половина посадового складу Кабінету Міністрів.

Якщо міністр не може бути присутній на засіданні Кабінету Міністрів, в засіданні бере участь з правом дорадчого голосу за­ступник міністра.

Засідання Кабінету Міністрів відбувається під головуванням Прем'єр-міністра України, а за його відсутності — Першого віце- прем'єр-міністра.

Рішення на засіданнях Уряду приймаються більшістю голо­сі» посадового складу Кабінету Міністрів. У випадку рівності го­лосів — вирішальним є слово Прем'єр-міністра, тобто Прем'єр є лише першим серед рівних і у жодному разі рішення Уряду одно­особово приймати не може.

На засідання Кабінету Міністрів, відповідно до Регламенту Кабінету Міністрів, вносяться:

концептуальні засади реалізації державної політики;

питання, що потребують нормативно-правового врегулюван­ня актами Кабінету Міністрів;

питання організаційно-розпорядчого характеру, в тому чис­лі кадрові питання, питання нагородження відзнаками Кабінету Міністрів;

-1) законодавчі ініціативи Кабінету Міністрів;

питання щодо розгляду проектів актів Президента України;

(і) проекти урядових заяв, декларацій, директив, листів, звер-

її. і меморандумів;

інші питання, розгляд яких передбачено Регламентом.

Як свідчить практика, основна робота на засіданнях Кабінету Міністрів зводиться до прийняття актів Уряду (постанов та розпоряджень).

3. Третя складова в організації Кабінету Міністрів України з діяльністю структур, які здійснюють допоміжні функ­ції До них належать Секретаріат Кабінету Міністрів України, Служби Прем'єр-міністра України, консультативно-дорадчі орга­ни при Уряді. Враховуючи поставлені завдання лише коротко охарактери­зуємо структури, які здійснюють допоміжні функції, у роботі Кабінету Міністрів.

Секретаріат Кабінету Міністрів України є постійно діючим органом, що здійснює організаційне, експертно-аналітичне, пра­вове, інформаційне, матеріально-технічне та інше забезпечення ді­яльності Кабінету Міністрів.

У своїй діяльності Секретаріат взаємодіє з Адміністрацією Президента України, Секретаріатом Верховної Ради України, ін­шими державними органами, об'єднаннями громадян та недер­жавними організаціями.

Відповідно до Постанови КМУ від 11 квітня 2011 р. № 381 «Питання Секретаріату Кабінету Міністрів України» затвер­джено граничну чисельність працівників Секретаріату Кабінету Міністрів України — 587 одиниць, в тому числі патронатних служб — 70, з них Апарату Прем'єр-міністра України — 50, Служби Першого віце-прем'єр-міністра України — Міністра еко­номічного розвитку і торгівлі — 20 одиниць та створено в струк­турі Секретаріату Кабінету Міністрів України Службу Першого віце-прем'єр-міністра України — Міністра економічного розви­тку і торгівлі.

Як відомо, в Україні за роки її незалежності сформувалася ці­лісна система міністерств як органів центральної виконавчої вла­ди, покликаних виконувати функції державного управління у від­повідних галузях. Навіть її поверхневий аналіз свідчить, що вона є не досить стабільною.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 793. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия