Студопедия — Морфологічний і функціональний розвиток відділів центральної нервової системи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Морфологічний і функціональний розвиток відділів центральної нервової системи






 

У новонародженого маса головного мозку складає 400 г (11,5% маси тіла), в 9 років – 1300, у дорослого – 1400 г (2%).

Спинний мозок. Рефлекторна функція спинного мозку починає здійснюватися внутрішньоутробно вже на 7 – 8 тижні.

Рухова активність плоду, що реалізовується з участю спинного мозку, служить основою для розвитку головного мозку, зокрема кори великих півкуль.

Активність пропріорецепторів є стимулом для дозрівання провідних шляхів спинного мозку.

До моменту народження спинний мозок є найрозвиненішим відділом ЦНС.

Після народження збільшуються розміри нейронів, а також товщина мієлінової оболонки нервових волокон. Змінюється характер рефлекторної діяльності спинного мозку – одні рефлекси «зникають», інші з’являються, треті – включаються в складнішу рефлекторну діяльність (довільні локомоції).

Довгастий мозок. До моменту народження у функціональному відношенні цей відділ мозку достатньо зрілий: новонароджений здатний самостійно здійснювати дихальні рухи, смоктання, ковтання, чхання, кашель, у нього розвинені позно-тонічні рефлекси.

До 5 – 6 років завершуються мієлінізація, ріст і диференціювання нейронів, а також удосконалюється робота основних нервових центрів, що беруть участь в регуляції діяльності серцево-судинної системи, травлення, дихання.

Для новонароджених і грудних дітей характерна недорозвиненість вестибулярних ядер; на фоні зрілих червоних ядер середнього мозку це призводить до того, що тонус м’язів-згиначів у дитини підвищений.

Мозочок. У новонароджених мозочок недорозвинений, його борозни неглибокі, маса щодо всього мозку менше, ніж у дорослих, відсутні виражені зв’язки з іншими відділами головного мозку.

Після народження, особливо в перший рік, починається посилене зростання мозочка, з 3 міс. – диференціювання клітинних структур.

З наростанням маси ніжок мозочка, в яких проходять численні провідні шляхи, починають здійснюватися основні функції мозочка.

В основному дозрівання мозочка завершується до 7 років, а повне – до 15 – 16 років.

Середній мозок. До моменту народження у функціональному і морфологічному відношенні він є недостатньо дозрілим. Наприклад, типовий безумовний орієнтовний рефлекс формується на 4 – 5 місяці життя.

У новонародженого слабо розвинені нейрони чорної субстанції – їх зрілість формується до 6 – 7 років і сприяє можливості здійснення тонких і точних рухів пальців рук, а отже, оволодінню навиками писання.

У новонароджених і грудних дітей недостатньо сформовані нейронні структури, що керують рухом очних яблук і процесом акомодації. В той же час у новонароджених добре розвинений зіничний рефлекс, тонічні і настановні рефлекси. В процесі розвитку ці рефлекси стають компонентами складніших рухових рефлексів.

Проміжний мозок. До моменту народження сформовані специфічні і неспецифічні ядра таламуса, завдяки чому дитина розрізняє смакові, температурні і больові подразники. Проте, в процесі онтогенезу зв’язки цих ядер з іншими відділами мозку істотно зростають, підвищуючи тим самим можливості сенсорних систем мозку і їх участі в процесах координації діяльності різних мозкових структур. Остаточне дозрівання таламуса відбувається до 13 років. Гіпоталамічні центри у новонароджених розвинені недостатньо, у зв’язку з чим у них не розкриті механізми терморегуляції, регуляції обмінних процесів, потребно-мотиваційні механізми.

Диференціювання ядер гіпоталамуса протікає нерівномірно. До 2 – 3 років завершується формування численних гіпоталамічних центрів, проте остаточне дозрівання гіпоталамуса відбувається до 15 – 17 років.

Базальні ганглії. Внутрішньоутробно відбувається інтенсивне, але нерівномірне дозрівання базальних гангліїв – бліда куля до моменту народження сформована, тоді як смугасте тіло в основному завершує свій розвиток до кінця першого року життя. Тому новонароджені скоюють розмашисті генералізовані некоординовані рухи.

З розвитком смугастого тіла, із поглибленням його зв’язків з корою великих півкуль забезпечується поява мімічних рухів (зокрема – сміху), здатності у дитини до сидіння, стояння, прямоходіння і виконання все більш точних і координованих довільних рухів.

До 7 років завершується дозрівання базальних гангліїв.

Гематоенцефалічний бар’єр. У плоду і новонароджених цей бар’єр володіє високою проникністю, тому для цього періоду особливо небезпечний вплив екологічно несприятливих чинників, а також різних лікарських засобів, алкоголю, нікотину.

Вегетативна нервова система. У новонароджених обидва відділи ВНС сформовано ще недостатньо, зокрема вищі відділи ВНС. При цьому переважає вплив симпатичного відділу, який зберігається на протязі майже 6 – 7 років.

У процесі розвитку підвищується ступінь впливу симпатичного і особливо парасимпатичного відділу ВНС на діяльність внутрішніх органів; але одночасно посилюється контроль з боку кори великих півкуль над діяльністю ВНС.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1365. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия