Студопедия — Специфіка пошуку і переміщення файлів у мережі Інтернет.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Специфіка пошуку і переміщення файлів у мережі Інтернет.






В Інтернет входять найбагатші сховища інформації – бібліотеки сховища ілюстрацій, ігрових програм, архіви, збірники наукових звітів, розкладів потягів, збірники анекдотів, географічні і геологічні карги, багаторічні спостереження за погодою, комп'ютерні програми – всього не перелічити. Практично всі ці сховища (а конкретно – багато тисяч їхніх серверів) утворили в Інтернеті свого роду корпорацію WWW (World Wide Web"всесвітня павутина"), або, як її коротко називають, – Web. Вона побудована на використанні гіпертекстів і прийняла єдині протоколи пошуку, перегляду й одержання інформації, зробивши її доступною для будь-якого інтернетівського комп'ютера. Природно, що тексти, малюнки, фотографії, фільми, мелодії з аркушів паперу, з кіноплівки, книжкових і журнальних сторінок у двійковому коді перенесені на магнітні диски найпотужніших серверів "павутини".

Є списки всіх цих джерел, їхні мережні адреси, за якими ви можете вибрати потрібне вам сховище і поритися в ньому – на екрані свого комп'ютера переглянути докладний каталог і, знайшовши що-небудь цікаве, одержати на свій комп'ютер сам документ, книгу, креслення, статтю, фотографію. Для цього існує інтернетівський протокол передачі файлів (File Transfer Protocol, FTP), він дозволяє перенести інформацію до себе в комп'ютер (якщо знадобиться, її можна перетворити в "тверду копію" – роздрукувати для вічного користування) з будь-яких включених у мережу джерел, незалежно від того, де вони знаходяться і яку використовують техніку. На декількох сторінках ніяк не удасться навіть коротко розповісти про всі можливості, що відкриває Інтернет власникам комп'ютерів, які входять до цієї мережі.

Вступ в Інтернет – це, звичайно ж, величезний кількісний виграш, ви можете швидше одержати інформацію, переглянута більше публікацій, що цікавлять вас, ознайомити зі своєю ідеєю більшу кількість людей, розширити свої професійні контакти. Але за цим кількісним виграшем стоїть нова якість - під'єднавшись зі своїм комп'ютером до Інтернету, ви вступили в прямий контакт із Людством, одержали безпосередній доступ до його інформаційних багатств, причому без посередників і зволікань, без тиранії відстаней, запізнень, технічних проблем.

Усі послуги надані мережею Internet можна умовно поділити на дві категорії: обмін інформацією між абонентами мережі і використання баз даних мережі.

До числа послуг зв'язку між абонентами належать:

Telnet – віддалений доступ. Дає можливість абоненту працю­вати на будь-якій ЕОМ мережі Internet як на своїй власній. Тобто запускати програми, змінювати режим роботи і т.д.

FTP (File Transfer Protocol) – протокол передачі файлів. Дає можливість абоненту обмінюватися двійковими і текстовими файлами з будь-яким комп'ютером мережі. Встановивши зв'язок з віддаленим комп'ютером, користувач може скопіювати файл із віддаленого комп'ютера на свій або скопіювати файл зі свого комп'ютера на віддалений.

NFS (Network File System) – розподілена файлова система. Дає можливість абоненту користуватися файловою системою віддаленого комп'ютера, як своєю власною.

Новини – одержання мережних новин із електронних дошок оголошень мережі та можливість переміщення інформації на дошки оголошень мережі. Електронні дошки оголошень мережі Internet формуються за тематикою. Користувач може за своїм вибором підписатися на будь-які групи новин.

Rsh (Remote Shell) – віддалений доступ. Аналог Telnet, але працює тільки в тому випадку, якщо на віддаленому комп'ютері встановлена ОС UNIX.

Rexec (Remote Execution) – виконання однієї команди на віддаленій UNIX-мшиині.

Lpr – мережний друк. Відправлення файлу на друкування на віддаленому (мережному) принтері.

Lpq – мережний друк. Передає файли, що стоять в черзі на друкування на мережному принтері.

Ping – перевірка доступу до віддаленого комп'ютера по мережі.

Talk – дає можливість відкриття "розмови" з користувачем віддаленого персонального комп'ютера. При цьому на екрані одночасно видно текст, що вводиться, і відповідь віддаленого користувача.

Iptunnel – дає можливість доступу до сервера ЛОМ NetWare з яким немає безпосереднього зв'язку через ЛОМ, а наявний лише зв'язок через мережу Internet.

Whois – адресна книга мережі Internet. За запитом абонент може одержати інформацію про приналежність віддаленого комп'ютера, про користувачів.

Finger – одержання інформації про користувачів віддаленого комп'ютера.

Крім перерахованих вище послуг, мережа Internet надає також наступні специфічні послуги.

Webster – мережна версія тлумачного словника англійської мови.

Факс-сервіс – дає можливість користувачу відправляти повідомлення за допомогою факсимільного зв'язку, користуючись факсом-сервером мережі.

Електронний перекладач – робить переклад надісланого на нього тексту з однієї мови на іншу. Звертання до електронних перекладачів відбувається за допомогою електронної пошти.

Шлюзи – дають можливість абоненту відправляти повідомлення в мережі, що не працюють із протоколами ТСРМР (FidoNet, Goldnet, АТ50).

До систем автоматизованого пошуку інформації в мережі Internet належать наступні системи.

Gopher – найбільш широко розповсюджений засіб пошуку інформації в мережі Internet, що дозволяє знаходити інформацію ключовими словами і фразами. Робота із системою Gopher нагадує перегляд змісту, при цьому користувачу пропонується пройти крізь ряд вкладених меню і вибрати потрібну тему. У Internet у даний час понад 2000 Gopher-систем, частина з яких є вузькоспеціалізований, а частина містить більш різнобічну інформацію. Gopher дозволяє одержати інформацію без вказівки імен і адрес авторів, завдяки чому користувач не витрачає багато часу і нервів. Він просто повідомить системі Gopher, що саме йому потрібно, і система знаходить відповідні дані. Gopher-серверів понад дві тисячі, тому за їхньою допомогою не завжди просто знайти необхідну інформацію. У випадку утруднень, що виникли можна скористатися службою VERONICA.

VERONICA здійснює пошук більш, ніж у 500 системах Gopher, звільняючи користувача від необхідності переглядати їх вручну.

WAIS – ще більш потужний засіб одержання інформації, ніж Gopher, оскільки він здійснює пошук ключових слів у всіх текстах документів. Запити надсилаються в WAIS на спрощеній англійській мові. Це значно легше, ніж формулювати їх мовою алгебри логіки, і це робить WAIS більш привабливим для користувачів-непрофесіоналів. При роботі з WAIS користувачам не потрібно витрачати багато часу, щоб знайти необхідні їм матеріали. У мережі Internet існує більш 200 WAIS-бібліотек. Але оскільки інформація представляється переважно співробітниками академічних організацій на добровільних засадах, велика частина матеріалів відноситься до галузі досліджень і комп'ютерних наук. Практично всі послуги мережі побудовані за принципом клієнт-сервер. Сервером у мережі Internet називається комп'ютер, здатний надавати клієнтам (у міру приходу від них запитів) деякі мережні послуги. Взаємодія клієнт-сервер будується звичайно в такий спосіб.

Після надходження запитів від клієнтів сервер запускає різні програми надання мережних послуг. В міру виконання запущених програм сервер відповідає на запити клієнтів. Усе програмне забезпечення мережі також можна поділити на клієнтське і серверне. При цьому програмне забезпечення сервера займається наданням мережних послуг, а клієнтське програмне забезпечення забезпечує передачу запитів серверу й одержання відповідей від нього.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 645. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия