Студопедия — Особливості організації угідь і сівозмін в умовах розвитку ерозії ґрунтів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості організації угідь і сівозмін в умовах розвитку ерозії ґрунтів.






При організації угідь і сівозмін в умовах розвитку ерозії ґру­нтів вирішуються такі додаткові питання: розміщення змитих земель і встановлення закономірностей розвитку ерозійних процесів; розробка заходів щодо поліпшення земельних угідь, припинення процесів зми­ву, підвищення родючості змитих земель з урахуванням затрат на ці заходи; встановлення складу культур на змитих ґрунтах; визначення кількості ґрунтозахисних сівозмін на території господарства, їх роз­міщення і еколого - економічне обгрунтування.

Після ретельного вивчення якості земельних угідь на підставі матеріалів ґрунтового, геоботанічного, землевпорядного та інших видів обстеження, а також огляду в натурі розробляють заходи щодо трансформації і поліпшення угідь, залуження і заліснення сильноеродованих ділянок, пісків, ярів та інших земель, не придатних для вирощування сільськогос­подарських культур; вирішується питання про можливість використання балкових схилових земель під сади, виноградники, поліпшені пасовища. За використання схилів балок різної експозиції і крутості під сади, ягід­ники та виноградники слід робити терасування.

При організації угідь і сівозмін в умовах розсіченого рельєфу і розвинутої ерозії під суцільне заліснення необхідно виділяти землі, зруйновані ерозією і незручні для сільськогосподарського використання (яри, вимоїни, піски, круті схили, порізані вимоїнами, кам'янисті місця, де можливе вирощування деревної рослинності). На таких ділянках ліс не тільки виконує роль фітомеліоративного заходу боротьби з ерозією, але і є джерелом одержання додаткової сільськогосподарської продукції, будіввельного матеріалу та палива для господарства.

На землях, що зазнають ерозії, треба передбачити комплекс протиерозійних заходів, спрямованих на припинення або зменшення процесів змиву ґрунту і підвищення родючості еродованих земель. Це пов’язано з додатковими капіталовкладеннями і трудовими затратами. Тому додаткова продукція, одержана з тієї частини території, на якій були проведені протиерозійні заходи, має бути для господарства джерелом компенсації затрат у можливо короткий строк, а в подальшому давати додатковий прибуток. Ці кошти бажано використовувати для підвищення родючості ґрунту.

Встановлення складу земельних угідь, їх розміщення з урахуван­ням ступеня змитості ґрунтів, а також розрахований комплекс заходів щодо поліпшення угідь дасть можливість визначити кількість грунтозахисних сівозмінних масивів згідно з плановим завданням стосовно використання їх для виробництва сільськогосподарської продукції відповідно до коректованої структури посівних площ. При цьому можна використовувати декілька принципових варіантів:

- всі наявні на території сільськогосподарського підприємства (колективного господарства) змиті ґрунти включають у спільну польову сівозміну, де передбачають смугове розміщення сільськогосподарсь­ких культур, додаткові агротехнічні та інші заходи, спрямовані на запобігання ерозії ґрунтів і підвищення родючості змитих земель;

- середньо- і сильнозмиті ґрунти, а також незмиті та слабозмиті з активними процесами ерозії включають у спеціальні ґрунтозахисні сівозміни, які потребують комплексу агротехнічних, лісомеліоративних, гідротехнічних та інших заходів регулювання ерозійних процесів;

- при наявності невеликих змитих ділянок, які не можуть бути включені ні в один із вказаних типів сівозмін, їх використовують у запільній ділянці, або в окремих вивідних полях із спеціальним чергуванням сільськогосподарських культур.

Варіанти слід вибирати залежно від умов розміщення змитих земель на території господарства, від рельєфу місцевості, спеціалізації господарства та інших соціально - еколого - економічних і природних умов. Якщо в господарстві є достатньо компактний масив змитих земель, то доцільно впроваджувати самостійну сівозміну з науково обгрунтованим розміщенням полів, лісосмуг та інших елементів території, передбачаючи, як обов'язковий, комплекс заходів щодо захисту ґрунтів від вітрової і водної ерозій.

Аналіз варіантів при виборі проектного рішення проводять за та­кими показниками: вихід валової продукції, коефіцієнт ерозійної не­безпеки, величина затрат на проведення додаткових заходів боротьби з ерозією ґрунтів та їх окупність, собівартість та рентабельність одержуваної продукції.

Результати аналізу варіантів проектних рішень необхідно зводити в спеціальні таблиці й скласти програму (модель бізнестан) для про­ведення подальших розрахунків на комп'ютері, враховуючи фактори, які впливають на розвиток ерозійних процесів, кількість і собівартість продукції на ділянках, що землевпорядковуються. Величина валової продукції, одержаної на землях, що зазнають ерозії, залежить від ви­рощуваних культур: просапні (цукрові буряки, кукурудза, соняшник та ін.) на змитих ґрунтах різко знижують урожайність і посилюють процеси ерозії ґрунту; культури звичайної рядкової сівби (озимі та ярі зернові колосові, вика, горох, однорічні й багаторічні трави) краще захищають ґрунт від ерозії і менше знижують урожайність від її дії.

Вирішуючи проблему диференційованого розміщення сільськогосподарських культур з урахуванням змитості ґрунтів, потрібно дотри­муватися вимоги проектування сівозмінних масивів: ділянки повинні бути компактними і найбільш організаційно й економічно вигідними за формою, однорідними за ґрунтовим покривом, однаково захищені лісовими смугами, мати добрий транспортний зв'язок тощо.

Для аналізу варіантів диференційованого розміщення сівозмінних масивів можна використовувати також результати бонітування ґрун­тів і економічної оцінки земель (здатність до ерозії та ступінь її розвитку, багаторічна врожайність, валовий продукт, чистий прибуток).

При розміщенні ґрунтозахисних сівозмін необов'язково суворо узгоджувати їх межі з контурами ділянок змитих ґрунтів. Необхідно враховувати, що точність нанесення ґрунтових контурів на план невисока і на міцевості немає різкої межі, наприклад, між слабо- і середньозмитими ґрунтами. Крім того, остаточні межі між сівозмінами встановлюють ли­ше після надання полям по можливості правильної форми і прямолінійності меж для забезпечення зручності механічного обробітку.

 

9.2.4. Особливості організації угідь і сівозмін на зрошуваних та осушених землях.

Основою для визначення особливостей організації угідь і сівозмін є районна або регіональна меліоративна система, розроблена на перспективу в кожному сільськогосподарському підприємстві. На основі додаткових меліоративних пошуків у районах зрошення вста­новлюють: площу, склад сільськогосподарських угідь і кількість води, необхідної для їх зрошення; джерело забору води і його зв'язок з сівозмінними масивами, багаторічними насадженнями і природними кормовими угіддями; спосіб, норма та режим зрошення з врахуванням якості ґрунтів, рельєфу місцевості, підстилкових порід і рівня підгрунтових вод; склад сільськогосподарських культур у сівозмінах, порід плодових дерев, виноградників на території багаторічних насаджень, видів трав на пасовищах і сіножатях; склад сільськогосподарських угідь, придатних для зрошення і поетапне їх освоєння; обсяг культуртехнічних робіт на засолених, перезволожених та інших діля­нках, що потребують поліпшення або проведення комплексу меліоративно - профілактичних робіт (пониження рівня підґрунтових вод, розсолення ґрунтів, застосування диференційованих систем удобрення, и планування на зрошуваній площі); розмір капіталовкладень на проведення меліоративних робіт і його включення в зміст проекту.

В умовах зрошення проектування сівозмін тісно пов'язане з орга­нізацією водокористування, умовами розміщення іригаційної мережі.

Розмір, види сівозмін залежать від сільськогосподарських культур, способу поливу, рельєфу, тривалості вегетаційного періоду, по­ливної техніки та інших факторів. Як правило, у зрошуваних сівозмінах прагнуть розмістити багаторічні бобові й злакові трави для поліпшення меліоративного стану ґрунтів і створення умов для одерження високої урожайності сільськогосподарських культур.

Зрошувані сівозміни розміщують відокремлено в узгодженні із зрошувальною мережею, способом та режимом зрошення. Велику увагу при цьому приділяють питанню захисту ґрунтів від іригаційної ерозії, яка проявляється, як правило, на ділянках з крутістю схилу понад 1 – 20 за неправильного режиму зрошення і порушення відповідної агротехніки.

У районах осушення встановлюють: земельну площу, склад угідь, що потребують осушення; наявність і стан осушувальної мережі, гідротехнічних споруд, необхідність їх розширення та ремонту; якісний стан осушених земель, умови їх використання під сільськогосподмрські культури і для організації сіножатей і пасовищ; обсяг капіталовкладень, спрямованих на розширення площ осушених земель, утримання і ремонт осушувальної мережі, використання осушених земель, поліпшення меліоративного стану згідно з проектами осушення.

Розробку проекту, будівництво осушувальної мережі проводять узгоджено. Організація земельних угідь, їх поліпшення, проектування сівозмін мають зональний характер.

На основі розробленої структури посівних площ і детального ви­вчення ґрунту орних угідь визначають кількість сівозмін, їх площу, склад, пропорцію і чергування культур у кожній із них. Для вирішен­ня питання про кількість, типи і види сівозмін порівнюють різні варі­анти їх з оцінкою за такими показниками: обсяг виробництва продук­ції рослинництва на гектар ріллі; обсяг виробництва кормів у цілому й окремо по кожному з його видів; продуктивність тракторів і сільсь­когосподарських машин; обсяг внутрігосподарських перевезень. Щоб встановити кількість полів, необхідно детально вивчити конфігурацію земельного масиву з однорідними ґрунтами.

Поля сівозмін по можливості нарізують у вигляді прямокутників або близьких до них форм. У рівнинних степових і лісостепових ра­йонах їх розміщують довшими сторонами перпендикулярно напрямку пануючих вітрів, а на схилах - вздовж горизонталей; у районах над­мірного зволоження - вздовж схилу або під невеликим кутом.

Поля й окремо оброблювані ділянки на території сівозміни фор­мують з урахуванням складу ґрунтів, умов рельєфу, експозиції схилу, інтенсивності ерозії, засолення та інших негативних природних фак­торів. Проектування полів повинно передбачати також форму, конфі­гурацію поля, спосіб його розміщення на схилі тощо. Довжина поля або окремо оброблюваної ділянки в кінцевому підсумку визначає дов­жину робочої загінки для машинно-тракторних агрегатів і впливає на витрату палива при великій кількості організаційно - економічно не­продуманих заїздів і поворотів. Найкраща довжина гону – 1500 - 2500 м, вона може змінюватися залежно від зони та інших факторів. Ши­рину поля встановлюють залежно від його площі, бажане співвідно­шення ширини й довжини поля 1:2, 1:3 за величини поля 150 - 200 га і більше, та 1:4 - для масивів не менше 50 га. За умов складного ерозійного рельєфу і великої строкатості ґрунтового покриву ці вимоги порушуються через необхідність проведення комплексу протиерозій­них заходів, особливо під час впровадження контурно - меліоративної організації території. При цьому зростають витрати на механізовані роботи з обробітку сільськогосподарських культур, але підвищується ефективність заходів захисту ґрунтів від ерозії.

Рівнозначність полів сівозмін є одним з основних показників, що використовуються при розміщенні у сівозмінному масиві планової структури посівних площ. Вона забезпечує постійність площ посівів кожної сільськогосподарської культури за роками, рівномірність валового збору врожаю, чіткість планування механізмів і витрат на проведення робіт. Особливо вона необхідна для овочевих і спеціальних сівозмін. Проте в умовах розмежування ділянок, розчленування території балками та ярами, в умовах розвитку ерозії ґрунтів відхилення в рівнозначності допускають до 20 % у бік збільшення їх на гірших і зменшення на кращих за якістю ґрунтах.

Розміщення полів з урахуванням рельєфу і якості грунтів має надзвичайно важливе значення, особливо в районах складного, пересіче­ного рельєфу і розвитку водної ерозії ґрунтів.

В умовах складного ерозійного рельєфу і строкатого ґрунтового покриву не завжди можна нарізати поля з достатньо довгими гонами и доброю конфігурацією. Це пояснюється складністю умов розмі­щення полів, необхідністю проведення на полях додаткових заходів щодо затримання і використання стоку дощових та стічних вод для нагромадження вологи й запобігання змиву.

На територіях складного рельєфу, або при великій строкатості ґрунтів, спочатку виділяють однорідні ділянки, з яких потім склада­ють поля, забезпечуючи при цьому захист ґрунтів від ерозії. У райо­нах розвитку вітрової ерозії практикують смугове розміщення чистих парів і зернових культур, а також багаторічних трав.

Організація території зрошуваних земель повинна бути погоджена із зрошувальною мережею, а на заліснених землях - з полезахисними смугами. Межі полів встановлюють, як правило, з урахуванням по­стійних каналів і лісосмуг.

Фермерам земля може виділятися у вигляді окремої ділянки. Вони самі або разом із спеціалістом розробляють і впроваджують сівозміну невеликою кількістю полів. Такий варіант більш підходить і орендним колективам з виробництва тваринницької продукції на власних кормах, а також при вирощуванні невеликої кількості польових культур.

Особливої уваги заслуговує питання розміщення полів сівозмін на змитих ґрунтах. Нині у великих високомеханізованих господарствах за кожною виробничою польовою бригадою закріплюють одну - дві сіво­зміни з середнім розміром поля 100-200 га. За умов складного рельєфу і строкатого ґрунтового покриву іноді важко проектувати поля однорідні за рельєфом і ґрунтами. Поля сівозмін у цих умовах часто розміщені на схи­лах різної експозиції і мають декілька ґрунтових відмін, що різняться за родючістю. Тому проектування полів треба починати з проектування од­норідних ділянок, достатньо зручних для механічного обробітку, а потім з цих ділянок формувати поля сівозмін. У багатьох випадках запроектовані таким чином поля мають не зовсім правильну, іноді химерну форму. Але це істотно не впливає на зниження продуктивності при виконанні польо­вих робіт, оскільки обробіток таких полів і всі інші процеси будуть проводитися на частинах - у межах агротехнічно однорідних ділянок. Межі агротехнічно однорідних ділянок мають бути запроектовані так, щоб затри­мувати стік дощових і зливових вод зі схилів.

Під час проектування таких ділянок слід забезпечити правильне роз­міщення лісових смуг і польових доріг, щоб уникнути концентрації стоку вздовж їх меж, що призводить до утворення ярів. Агротехнічно однорідні ділянки своїми довгими сторонами повинні розміщуватися поперек схи­лів, а їх основний обробіток слід проводити вздовж горизонталей.

В умовах пересіченої місцевості й строкатого ґрунтового покриву проектування полів не завжди можна розпочинати з виявлення і форму­вання агротехнічно однорідних ділянок, зручних для механічного обробі­тку. Якщо відокремлені ділянки повністю включені в площу одного поля, потрібно вирішити питання внутрішньопольової організації території.

Найбільш повна і правильна протиерозійна організація території полів сівозмін можлива тільки при узгодженому розміщенні системи протиерозійних лісових смуг по межах полів, сівозмін і ділянках, що окремо обробляються.

Захисні лісові смуги проектуються відповідно до меж полів і ді­лянок, що окремо обробляються, для захисту полів від водної і вітрової ерозії ґрунтів та оптимізації мікроклімату для сільськогосподарських культур на земельній ділянці. Умови їх проектування визнача­ються комплексним лісомеліоративним проектом.

Польові дороги проектують для узгодженого забезпечення зв'язку і щозмінних масивів, окремо оброблюваних ділянок з магістральними і міжгосподарськими дорогами. Вони призначаються для перевезення вантажів, людей, сільськогосподарських машин тощо. За змістом, призначенням, шириною й умовами проектування польові дороги поділяються на основні і допоміжні; основні обслуговують більшу частину сівозмінного масиву або всю сівозміну і проектуються на стиках меж полів, допоміжні обслуговують одне - два поля і проектуються відповідно до меж полів або ділянок, що окремо обробляються. Ши­рина основних польових доріг – 5 - 6 м, допоміжних – 3 - 4 м.

Польові стани проектуються у сільськогосподарських підприємст-нах, де сівозмінні масиви знаходяться на значній відстані від населеного пункту. Польові стани забезпечують скорочення непродуктивних переїздів агрегатів для обробітку ґрунту, догляду за культурами, збирання їх і а служать місцем відпочинку працюючих у полі, місцем зосередження техніки і тимчасового зберігання насінного та іншого матеріалу.

Джерела водопостачання є необхідною умовою забезпечення лю­дей, які працюють у полі, питною, а машин - технічною водою. Вони розміщуються в місцях розташування і концентрації основних сівозміних масивів та їх складових частин.

При розміщенні в сівозмінних масивах зрошувальної і осушуваль­ної мереж, будівництві гідротехнічних споруд складають додаткові проекти впорядкування їхньої території у потрібному масштабі, який час змогу виконувати роботи зі створення й експлуатації земельної площі меліоративної системи.

Вирішуючи питання кількості полів, встановлюють чергування культур у кожній сівозміні, використовуючи рекомендації науково - дослідних установ і досвід самого господарства щодо оцінки поперед­ників для кожної культури. Найцінніші і вибагливі до них культури доцільно розміщувати після кращих попередників, керуючись основ­ними принципами побудови сівозмін. Потім розробляють технологію вирощування сільськогосподарських культур для кожного поля. Вказують способи, глибину й строки обробітку ґрунту, способи і строки сівби та внесення добрив і пестицидів, їх види і норми, систему до­гляду за рослинами, заходи регулювання чисельності бур'янів, шкід­ників та збудників хвороб рослин тощо.

Встановлені норми органічних добрив повинні забезпечувати позитивний, або, у крайньому разі, бездефіцитний баланс гумусу.

9.2.5. Заходи з охорони земель і навколишнього середовища.

Одночасно з агрокомплексом розробляють систему заходів з охорони земель, водних джерел і повітря, куди включають захист ґрунтів від ерозії, водойм і повітря від забруднення, рекультивацію порушених земель. При цьому визначають агротехнічні заходи, щорічні обсяги робіт, потребу в насінні багаторічних трав для залуження, а також у мінеральних добривах і спеціальних машинах та знаряддях.

Агролісомеліоративні заходи планують із завершеною системою захисних лісових насаджень, які у поєднанні з іншими заходами забезпечують зниження швидкості вітрів, регулюють поверхневий стік води і підвищують стійкість ґрунту проти ерозії. Для цього передбачають створення насаджень різного призначення - полезахисних, водорегулювальних та вітроломних лісових смуг біля виробничих центрів, польових станів, водних джерел, а також заліснення ярів, балок, крутих еродованих схилів, пісків. Передбачають також заходи щодо реконструкції і ремонту існуючих лісових насаджень.

Для регулювання стоку води, закріплення ярів, які розвиваються, проектують гідротехнічні споруди. їх також, як і прибалкові та при яружні лісові насадження, розміщують на неорних землях. Нові будівлі й споруди слід розміщувати на непридатних для сільськогоспо­дарського використання землях або на гірших сільськогосподарських угіддях, при цьому верхній родючий шар знімають і використовують, для поліпшення інших ділянок.

При проектуванні виділяють землі, що підлягають охороні, намі­чають заходи щодо запобігання забрудненню вод. На великих тваринницьких комплексах і фермах передбачають очисні споруди й поля зрошення. Перелік територій, що охороняються, знаходиться в інструкціях з внутрішньогосподарського землевпорядкування.

 

9.2.6. План реалізації проекту.

Це заключна стадія проектування. В ньому визначають строки і послідовність виконання запланованих заходів, об­сяги і вартість робіт щодо всіх видів і строків проведення, дають реко­мендації, як краще організувати їх виконання, визначають підрядні орга­нізації і участь у здійсненні проекту самого господарства.

Строки виконання запланованих заходів встановлюють з ураху­ванням обсягів робіт, господарської значимості, можливості госпо­дарства тощо; виділяють першочергові заходи на найближчі два – три роки та заходи другої черги – до розрахункового і третьої – на перспективу.

План розроблюють спеціалісти проектної організації разом із землекористувачами і спеціалістами господарства.

9.2.7. Розгляд і затвердження проекту.

Після одобрення технічною радою проектної організації його розглядають на розширеному засідан­ні правління колективного господарства, на виробничій нараді об’єднання з участю голови або члена виконкому сільської (селищної) ра­ди народних депутатів, а потім районним і обласним управлінням сільського господарства.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1976. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия