Студопедия — Завдання 1.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання 1.






1.1.Ознайомитися з будовою термометрів для вимірювання
температури ґрунту, технікою їх встановлення і методикою
спостереження.

1.2.Ознайомитися з будовою і дією приладів для визначення
вологості повітря. Визначити вологість повітря.

Теоретичні відомості

Перш ніж вимірювати температуру ґрунту або повітря, потрібно добре вивчити правила відліків і ведення спостережень за допомогою термометрів.

Під час відліку потрібно правильно оцінювати положення кінця стовпчика рідини (ртуті або спирту) у капілярі відносно шкали. У ртутних термометрах (меніск випуклий) відлічують на шкалі положення уявної дотичної до випуклої частини меніска. У спиртових термометрах (меніск увігнутий) відлічують положення уявної дотичної до ввігнутої частини меніска. Очі спостерігача повинні бути на одному рівні з рідиною в капілярі. При правильному положенні ока уявна дотична (ризику) на шкалі буде здаватися рівною лінією на всьому протязі (рис.3.5,а); коли ж око займатиме неправильне положення, то там де проходить капіляр, буде зігнутою. На рис. 3.5 (б, в) показане положення стовпчика ртуті й поділок шкали відповідно при низькому й високому положеннях ока.

Рис. 3.5 - Положення ока спостерігача при відліках температури на термометрах: а правильно; б і в н неправильно

 

Термометр строковий (рис.3.5,а) - це звичайний ртутний термометр із циліндричним резервуаром і вставною, молочного кольору, шкалою, ціна поділки якої становить 0,5°С. Межі шкали від +60, +70°С до -25 -35°С. Шкала і капіляр вміщені в захисну скляну трубку. Циліндрична форма резервуара забезпечує найбільшу площу контакту його з ґрунтом і тим самим збільшує надійність показів термометра. Спостереження за допомогою строкового термометра полягають у знятті його показів у відповідні строки.

Термометр максимальний (рис.3.5,б). Цей термометр також ртутний з циліндричним (інколи Кулястим) резервуаром і вставною шкалою, на якій поділки нанесено через 0,5°. Межі шкали: верхня від +51 до +71°С, максимальний мінімальний нижня від -21 до-31°С. Максимальне значення температури термометр зберігаєзавдяки тому, що в нижній частині капіляра за допомогою впаяного в дно резервуара скляного стрижня (штифта) створено кільцеподібне звуження. Із підвищенням температури ртуть у резервуарі розширюється і піднімається по капіляру, оскільки розширення ртуті більше, ніж сили тертя в місці звуження. Коли температура знижується, ртуть стискується (зменшується в об'ємі); але вона не може знову повернутись у резервуар через те, що сили молекулярного зчеплення значно менші, ніж сили тертя в місці звуження.

Це призводить до розриву ртуті в місці звуження капіляра, і стовпчик її, який був у капілярі до качану зниження температури, залишається на місці, показуючи вищу температуру, яка спостерігалася з моменту попереднього рядка спостереження.

Знявши покази максимального термометра, його готують до наступного відліку. Для цього термометр беруть у руку й, тримаючи резервуаром вниз, кілька разів струшують, щоб перегнати ртуть із капіляра в резервуар. Після струшування покази максимального термометра повинні бути близькими до показів строкового. Максимальний термометр встановлюють на поверхні ґрунту горизонтально, трохи нахиленим у бік резервуара.

Термометр мінімальний (рис. 3.5,б). На відміну від попередніх, цей термометр спиртовий із вставною шкалою, яка має поділки через 0,5. Межі шкал: верхня від +21 до +30°С, нижня від - 41 до -75°С. Резервуар термометра циліндричний або у вигляді вилки. Всередині капіляра (у спирті) є штифтик, виготовлений з темного скла, який має вигляд невеликої витягнутої котушечки. Він може вільно переміщуватися всередині капіляра й не заважає вільному переміщенню спирту, який його обтікає.

Із зниженням температури стовпчик спирту в капілярі зменшується, і як тільки поверхнева плівка його дійде до штифтика, останній почне переміщуватися разом із спиртом у бік резервуара. Рухатиметься він доти поки температура знижуватиметься. Якщо температура залишається незмінною або почне підвищуватися, рух штифтика припиняється, бо з підвищенням температури спирт вільно обтікає штифт. Отже, положення штифтика дає змогу встановити мінімальну температуру, яка спостерігалася між рядками спостережень. Щоб визначити величину мінімальної температури досить відрахувати положення відносно шкали більш віддаленого від резервуара кінця штифтика.

Після зняття показів термометр потрібно підготувати де наступного строку спостережень. Для цього штифтик підводять до меніска спирту, піднявши термометр резервуаром уверх. Як тільки штифтик дійде до меніска спирту й зупиниться, термометр встановлюють горизонтально на поверхні ґрунту.

Щоб перевірити роботу термометра під час зняття показів мінімального термометра, слід зробити відлік по штифтику (показує мінімальну температуру) і меніску спирту (показує температуру в момент спостереження). Покази по меніску спирту повинні відповідати показам строкового термометра або бути близькими до них.

На метеорологічних станціях і агрометеорологічних постах термометри для вимірювання температури поверхні ґрунту (строковий, максимальний і мінімальний) встановлюють на відкритій площадці розміром 4x6 м, без рослинного покриву. Ґрунт на ній повинний бути розпушений і вирівняний граблями. Усі термометри розміщують посередині площадки резервуарами на схід на відстані 10-15 м один від одного. Першим з півночі встановлюють строковий термометр, іншим мінімальний, третім - максимальний. Усі три термометри повинні лежати так, щоб резервуар і зовнішня оболонка кожного термометра були занурені наполовину в ґрунт, але не покривалися землею, а резервуари щільно прилягали до ґрунту. Щоб не ущільнювати грунт біля термометрів, для підходу до них під час спостережень з північної сторони кладуть невеликий дощаний настил.

Термометр колінчастий (Савінова) використовують для вимірювання температури орного шару ґрунту на глибинах 5, 10, 15 і 20 см. Це ртутний термометр, який має вставну шкалу з ціною поділки 0,5°С. Залежно від глибини, для якої термометр призначено, його довжина змінюється від 290 до 500 мм. Захисна трубка і капіляр термометра трохи вище резервуара зігнуті під кутом 135°С (рис.3.3).

Нижня частина скляної захисної оболонки від резервуара до початку шкали заповнена термоізоляційним порошком, а зверху над порошком - ватою. Це потрібно для кращої термоізоляції резервуара від верхньої частини термометра, яка перебуває в інших температурних умовах, ніж його нижня частина, що розміщена у грунті.

Колінчасті термометри встановлюють рано навесні. Зразу ж після сходу снігового покриву, коли глибина талого ґрунту досягає 20-25 см. Колінчасті термометри встановлюють рано навесні. Зразу ж після сходу снігового покриву, коли глибина талого ґрунту досягає 20-25 см установлюють їх на ділянці поруч із термометрами для визначення температури поверхні ґрунту на відстані 10см один від одного резервуарами на північ на лінії в напрямі зі сходу на захід у порядку зростання глибини. Щоб встановити колінчастий термометр, потрібно викопати канавку у вигляді трапеції (рисунок). Північна сторона канавки прямовисна. У нії на заданій глибині роблять заглиблення, паралельне поверхні ґрунту, в яке вставляють резервуар термометра.

Рис.3.3 Термометр колінчастий

 

Колінчасті термометри встановлюють рано навесні. Зразу ж після сходу снігового покриву, коли глибина талого ґрунту досягає 20-25 см установлюють їх на ділянці поруч із термометрами для визначення температури поверхні ґрунту на відстані 10см один від одного резервуарами на північ на лінії в напрямі зі сходу на захід у порядку зростання глибини. Щоб встановити колінчастий термометр, потрібно викопати канавку у вигляді трапеції. Північна сторона канавки прямовисна. У ній на заданій глибині роблять заглиблення, паралельне поверхні ґрунту, в яке вставляють резервуар термометра. При цьому частина термометра, розміщена над поверхнею грунту,повинна бути нахилена під кутом 450 до поверхні ґрунту. Після встановлення термометра канавку засипають, уважно стежачи, щоб збеігалася послідовність вийнятих шарів ґрунту і грунт щільно прилягав до резервуара. Для стійкості термометри закріпляють на дерев'яних козлах. Восени, коли температура ґрунту на глибині 5 см знижується до 00С, термометри з ґрунту виймають і спостереження не проводять.

До термометрів під час спостережень потрібно підходити з північної сторони й послідовно, починаючи з термометра, встановленого на глибині 5 см, знімати їх покази. Після відліку вводять поправки на "виступаючий стовпчик" та інструментальну частину.

Психрометричний термометр. Температуру повітря вимірюють з а допомогою сухого термометру, який є частиною психрометра, і в свою чергу призначений до вимірювання вологості повітря. Найбільш широке застосування отримали два типа психрометрів – станційні і аспіраційні.

Психрометричний термометр – ртутний, з шаровидним резервуаром і металічним ковпачком в верхній частині з ціною поділки 0,2°. Станційний психрометр встановлюють в психрометричній будці 1 (рис. 3.7).

Рис. 3.7. Психрометрична будка.

Всередині будки є штатив 6 (рис. 3.8), на якому кріпляться вертикально два психрометричних термометра: зліва – сухий 1,по якому визначають температуру повітря, справа – змочений 2. Максимальний 4 і мінімальний 5 термометри розміщують резервуарами до сходу на особливі дугоподібні лапки, прикріплені до нижньої перекладини штатива, причому максимальний термометр встановлюють до верхньої пари лапок, а мінімальний – до нижньої пари лапок горизонтально.

Після відліку температури максимальний термометр струшують, повторно роблять другій відлік. Штифтик мінімального термометра підводять до меніску спирту.

Рис. 3.8. Установка термометрів в

психрометричній будці.

 

 

Завдання 2:оволодіти методикою спостережень за температурою за допомогою термометрів; ознайомитись із будовою та принципом дії різних термометрів; температурними шкалами.

Хід роботи

1. Ознайомитись з температурними шкалами (Цельсія, Фаренгейта).

2. Ознайомитись із будовою та принципом дії різних термометрів. Прилади їх установки та експлуатації.

3. Визначити ціну поділок різних термометрів.

4. Зробити відліки температури за допомогою строкового термометра.

5. Ознайомитись із методикою спостережень за допомогою максимального термометра. Нагріти його до 30-35 градусів. Зачекати 3-4 хвилини, зробити відлік; взяти термометр за середину (резервуаром вниз, струснути його декілька разів, поки показ не стане відповідним строковому, виконати повторний відлік.

6. Ознайомитись із методикою спостережень за допомогою мінімального термометра. Охолодити його резервуар. Під час охолодження прослідкувати за рухом штифтика. Зачекати поки термометр знову покаже початкову температуру та зробити відлік по віддаленому від резервуара кінцю штифтика та стовпчику спирту.

7. Увести шкалові поправки у відліку термометрів.

8. Результати спостережень і опрацювання занести до таблиці.

 

термометр вид відліку відлік виправлення Виправлене значення температури
строковий максимальний   мінімальний до струшування після струшування штифт спирт      

Контрольні запитання:

1. Чому для наповнення термометрів використовують дві рідини (ртуть, спирт)?

2. Які особливості будови максимального та мінімального термометрів?

3. Чому в літні дні мінімальний термометр не залишають на поверхні ґрунту, а взимку не користуються термометрами Савинова?

4. Від чого залежить температурний режим ґрунту?

5. Які теплові властивості має ґрунт?

6. Якими приладами вимірюється температура ґрунту та повітря?

7. Як діє температура ґрунту на рослини?

8. Які типи термометрів використовуються в метеорології?

9. Температурні шкали. Перехід від температури однієї шкали до другої.







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 4583. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия