Студопедия — Джерела. Цивільне уложення Германської імперії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Джерела. Цивільне уложення Германської імперії






Цивільне уложення Германської імперії

Поняття й терміни: абстрактний договір, квазідоговір, пандектне право, пандекти, іпотека, парантели, партикуляризм, юридична особа, фе­рейни.

Казуси

1. Помічник механіка цукрового заводу Шмідт 14 червня 1907 р. од­ружився з Ельзою. Під час судового процесу про визнання цього шлюбу недійсним, що розпочав Ганс Шмідт (батько), відповідач навів такі аргу­мен­ти: а) має самостійний заробіток; б) його мати Матильда Шмідт дала згоду на цей шлюб; в) оскільки мало місце церковне вінчання, світська влада вже не може розірвати “священний союз двох сердець”. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення ухвалить суд?

 

2. Гергард протягом 1903 р. дав одному зі своїх друзів Кампгаузену в piзний час 20 книг із бібліотеки батька. Кампгаузен не лише не повернув книги, але й продав їх за 125 марок букіністу Айзерсу. Гергард, бажаючи приховати цей учинок, викупив книги батька за власні назбирані кошти. Однак Гергарт-старший про все дізнався й звернувся до букініста з вимо­гою повернути кошти сина за книги. Але Айзерс відмовився виконувати цю вимогу. Прокоментуйте ситуацію. Чи правомірна вимога Гергарта-старшого?

 

3. Управитель майном князя Форстенберга Фрідріх Глобе винайняв батраків для прополювання бурякових плантацій. До роботи мали стати 1 серпня 1907 р. Однак весь перший тиждень йшла злива, яка спричинила зупинення сільськогосподарських робіт. При нарахуванні виплат батракам, управитель відмовився виплачувати за дні, що припали на зливу з 1 по 7 серпня, пославшись на те, що в цей час батраки могли працювати на інших роботах. Але останні не погодилися з таким рішенням, заявивши, що вони наймалися для прополювання бурякових плантацій. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення ухвалить суд?

 

4. 13 травня 1905 р. померла Самуель Лівенсон, яка залишила після себе спадкоємницю Маргариту Лівенсон. Одночасно свої претензії на спа­док висунув Карл Лівенсон – син сестри Самуель Лівенсон Рози Лівенсон. Маргарита Лівенсон відмовилася визнати за Карлом будь-які претензії на спадок. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення ухвалить суд?

 

5. 17 вересня 1908 р. Альфред Шварц уклав договір купівлі-продажу партії пшеничного борошна. Але вирішив відмовитися від виконання цього договору, пославшись на § 626 і 627 ГЦУ. Прокоментуйте ситуацію. Чи правомірні його дії за ГЦУ?

 

6. Франц Гауптман уклав договір найму у фільварку барона фон Рос­тенхаузена й почав працювати сільськогосподарським робітником. За умо­вами договору оплата встановлювалася потижнева. Через деякий час Гауп­тман висловив скаргу з приводу незадовільного харчування. Управитель Карл Рігерт, посилаючись на § 621 ГЦУ 1896 р., звільнив його з роботи. Гауптман звернувся до суду з позовом. Барон фон Ростенхаузен (через свого адвоката) виправдав дії управителя, згідно з § 626 ГЦУ. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішить суд цю суперечку?

 

7. 14 березня 1903 р. дружина Ганса Верніке Луїза, на щорічному яр­марку купила в кредит 300 кг борошна, 100 кг гороху. Коли бакалійник Фрідріх Шмідт пред’явив рахунки, Ганс Верніке відмовився їх сплачувати, пославшись на те, що він не давав дружині повноважень закуповувати ці продукти. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити цю суперечку?

 

8. Наймач найняв робітника на роботу на умовах, гірших зазвичай. Договір було укладено належним чином. Чи може наймач розторгнути договір за власною ініціативою. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішить суд за Германським цивільним уложенням.

 

9. У Німеччині на початку XX ст. хімічний концерн побудував завод, без необхідних очисних споруд. Скидання стічних вод призвело до зниження врожайності на сусідніх земельних ділянках. Власники землі звернулися з позовом до суду. Прокоментуйте ситуацію. Як рішення може прийняти суд за Германським цивільним уложенням.

 

10. Адвокати крупного підприємства заявили в суді, що викиди підприємства не вплинули не врожайність землі на основі висновків їх лабораторії. Лабораторні висновки засвідчили, що власники землі по своїй волі використовували воду для поливу зі ставка в яку завод періодично скидав залишки води від свого виробництва. Прокоментуйте ситуацію. Яке буде рішення суду за Германським цивільним уложенням.

 

11. Група робітників одного з цехів звернулися до директорату концерну про необхідність проведення захисних робіт у приміщенні їх цеху й унеможливити проникнення шкідливих парів із сусіднього цеху. Робітники були звільнені. Останні звернулися до суду з позовом про незаконність їх звільнення. Прокоментуйте ситуацію. Яке буде рішення суду Германським цивільним уложенням.

 

12. Юлій купив масивний срібний секретер видатного майстра Філоні. Через деякий час з’ясувалося, що секретер усього лише викладений срібними пластинами роботи Філоні. Юлій звернувся до продавця розірвати договір купівлі-продажу й повернення грошей. Продавець відмовився від повернення всіх грошей і запропонував компенсувати різницю між вартістю секретера Філоні й підробку з використанням деталей від Філоні. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення може прийняти суд Германським цивільним уложенням.

 

13. На початку XX ст. німецький підприємець Отто Брандт передчасно помер, не залишивши заповіту. У нього залишилися батьки, дружина, донька, син, внук від живого сина, внук від сина, що помер. Прокоментуйте ситуацію. Хто з названих осіб має право на відкрите спадкове майно й в яких долях за Германським цивільним уложенням.

 

14. У 1907 р. у мешканки Кельна Катрін Гес, яка не мала зареєстрованого шлюбу, народилася дитина. Катрін звернулася до адвоката Гельмута Шмейера пояснити її права й права її дитини. Прокоментуйте ситуацію. Яку відповідь міг дати адвокат за Германським цивільним уложенням.

 

15. Марта Шмідт із Гамбургу найнялася на роботу покоївкою до баронеси фон Шварцкомпф, домовившись про тижневу оплату в сумі 20 марок з 1 березня 1903 р. Не задоволена умовами виконання своїх зобов’язань, Марта Шмідт заявила, що вона більше не працює й з наступного дня на роботу не виходить. Прокоментуйте ситуацію. Чи правомірні дії Марти згідно норм Германським цивільним уложенням.

 

16. Зазвичай восени Фріц спалював пожовкле листя у своєму саду. Сусід Ганс подав позов до суду про заборону спалювати листя Фріцу, посилаючись на ст. 905 ГЦУ. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішить суд за Германським цивільним уложенням.

 

17. Земельна ділянка Ганса знаходилася поблизу аеродрому під Дюссельдорфом. Ганс зажадав від адміністрації аеродрому грошової компенсації за незручності які він вимушений терпіти від роботи аеродрому у своєму будинку. Аргументував тим, що літаки під час зльоту чи приземлення порушують його спокій на його приватній території. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення прийме суд за Германським цивільним уложенням.

 

18. Орендар Хоффман заявив власнику житла про дострокове розірвання договору оренди, посилаючись на те, що орендоване ним житло непридатне для проживання. Власник помешкання відмовився від пропозиції на тій підставі, що орендар був проінформований про умови житла, яке той винаймає. Прокоментуйте ситуацію. Яке має бути рішення суду за Германським цивільним уложенням.

 

19. Фабрикант Гунтер і робітник Фрідріх уклали договір найму з виплатою заробітної плати в сумі 15 марок. У ході виконання трудових обов’язків, Фрідріх відмовився від виконання деяких з них, посилаючись на те, що вони не входять до компетенції його фаху. Адміністрація при виплаті заробітної плати вирахувала 3 марки. Робітник звернувся до суду з позовом про неправомірність рішення адміністрації. Аргументував, що він виконує ту роботу, яка передбачена умовами договору. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за Германським цивільним уложенням.

 

20. Лена Майер звернулася до суду з позовом про розірвання шлюбу, пославшись на те, що вони з чоловіком однакової думки необхідності розлучення. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення прийме суд за Германським цивільним уложенням.

 

21. На момент укладення шлюбу Гельга Ландрут була власницею будинку й присадибної ділянки, вітряного млина, дорогоцінних прикрас. Її чоловік, маючи проблеми з фінансами, прийняв рішення про продаж дорогоцінних прикрас і млина для покриття боргу. Гельга звернулася до суду з позовом про скасування договору купівлі продажу її майна чоловіком. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення прийме суд за Германським цивільним уложенням.

 

Питання для самоконтролю

1. Що таке пандектне право?

2. Що таке партикулярне право?

3. Чому з уведенням Цивільного кодексу не можна стверджувати, що в Ні­меччині було сформовано єдину систему регулювання цивільних відно­син?

4. Чому норми кодексу називають “каучуковими”?

5. Чим можна пояснити наявність у кодексі термінів і понять соціально-етичного спрямування?

6. У чому полягала дозвільна (концесійна) система реєстрації юридичних осіб?

7. Чим відрізнялася наявна система реєстрації юридичних осіб від дозвіль­ної?

8. Поясніть сутність інституту неправоздатних товариств за кодексом.

9. У чому полягала теорія “волевиявлення” при розробці договорів?

10. У чому полягає суть абстрактних договорів за кодексом?

11. Назвіть особливості регулювання рухомого й нерухомого майна за кодек­сом.

 

Семінар 23-24. Кримінальне законодавство Франції Нового часу

План

1. Причини й передумови кодифікації правових норм у сфері кримінальних відносин у кінці XVIII – перш. полов. XIX ст. у Франції й санкціонування Кримінального кодексу Франції 1810 р. і Кримінально-процесуального кодексу Франції 1807 р.

2. Загальна характеристика ККФ 1810 р.: джерела (форма), система принципів, структура, систематизація, особливості юридичної техніки

3. Ідеї класичної школи кримінального права та їх відображення в кодифікованому кримінальному законодавстві Франції (ККФ, КПКФ)

4. Суб’єкти й об’єкти кримінальних відносин

5. Система та класифікація злочинів у ККФ

6. Система та класифікація покарань у ККФ

7. Загальна характеристика КПКФ 1807 р.: джерела, структура

8. Суб’єкти й стадії кримінального провадження

 







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 739. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия