Студопедия — Джерела. Поняття й терміни: богохульство; бунт; убивство; вигнання; вина; вирок; виставлення біля ганебного стовпа; відсікання пальців; відсутність наміру; волочення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Джерела. Поняття й терміни: богохульство; бунт; убивство; вигнання; вина; вирок; виставлення біля ганебного стовпа; відсікання пальців; відсутність наміру; волочення






Кароліна

Поняття й терміни: богохульство; бунт; убивство; вигнання; вина; вирок; виставлення біля ганебного стовпа; відсікання пальців; відсутність наміру; волочення до місця страти; ґвалтування; грабіж; двоєжонство; діз­нання; думка законознавця; загальне розслідування; злочини проти влас­ності; злочини проти держави; злочини проти моралі; злочини проти особи; злочини проти правосуддя; злочини проти релігії; зрада; інквізиція; кваліфікована смертна кара; крадіжка; крайня необхідність; неправдиве свідчення; малолітній вік; надання допомоги в момент скоєння злочину; надання допомоги до скоєння злочину; надання допомоги після скоєння злочину; наклеп; необережність; необхідна оборона; обваження; обмір; об­ставини, що виключають вину; обставини, що виключають покарання; об­ставини, що обтяжують покарання; обставини, що пом’якшують пока­рання; підпал; ганебні покарання; пособництво; презумпція; проста смертна кара; ре­цидив; розбій; розпусні дії; скоєння злочину при виконанні службового обов’язку; смертна кара; спеціальне розслідування; співучасть; стадії ско­єння злочину; стадії судового процесу; судове засідання; тілесні пока­рання; тюремне ув’язнення; урізання язика; уніфікація; фальшивомонетництво; чаклунство; членоушкодження; шмагання лозинами; штраф.

Казуси

1. У місцевості Швабія виявлено факт убивства Клауса (шефен). Установлено, що Клаус у цей день віз пшеницю до млина. Підозра впала на Курта, якого свідки бачили біля підводи із пшеницею Клауса. Інших свід­чень не було. Курт відповів, він дійсно стояв деякий час біля підводи, тому що втомився й хотів запитати господаря, чи не підвезе він його. Але господаря так і не дочекався, пішов далі. Але свідки, які бачили Курта, припускають, що він міг скоїти зло­чин, адже має запальний характер і не завжди може себе стримувати. Суд­дя при­значив тортури. Прокоментуйте ситуацію. Чи мало місце порушення судового процесу? В яких ви­падках і як застосовуються тортури за Кароліною?

 

2. У місцевості Швабія було виявлено факт убивства Клауса (шефен). Установлено, що Клаус у цей день віз пшеницю до млина. Підозра впала на Курта, якого свідки бачили біля підводи із пшеницею Клауса. Курт по­яснив, що дійсно стояв деякий час біля підводи, тому що втомився й хотів запитати господаря чи не підвезе він його. Але господар відповів йому надто грубо, що призвело між ними до сварки, у ході якої Курт піднявся на підводу й ударив в обличчя Клауса, від якого той упав на підводу. Після цього Курт пішов геть. У ході допиту з’ясувалося, що на підводі було ба­гато мішків, які зникли після того, як було знайдено тіло Клауса. До того ж, він лежав на землі біля пустої підводи. Курт заперечував свою причетність до вбивства, пояснюючи, що Клауса могли вбити інші, які й украли міш­ки із пшеницею. Суддя прийняв до уваги зауваження підозрюваного. Прокоментуйте ситуацію. Чи мало місце порушення судового процесу? Як вирішити цей казус?

 

3. Марта була визнана такою, що займається чаклунством. Але отри­мані свідчення були нечіткими, і суддя дійшов висновку, що Марта не зав­дала шкоди оточуючим. Але заняття чаклунством вважається великим зло­чином і суддя вирішив, що Марта все ж таки є винна. Вирок – смертна кара шляхом спалю­вання. Прокоментуйте ситуацію. Чи мало місце порушення суддею норм Кароліни?

 

4. Херц поширював інформацію, що його сусідка Марта (удова) – чак­лунка, наводячи приклади її чаклунських дій. Але, поширю­ючи таку інформацію, Херц розраховував, що її можна буде засудити до страти, а самому претендувати на ділянку землі, на якій стоїть її стара хата. З часом ці чутки набули розголосу. І Марта постала перед судом. Суд виз­нав, що Марта є чаклункою, і виніс вирок. Прокоментуйте ситуацію. Чи мало місце порушення судо­вого процесу? Чи є вина Херца в цьому казусі згідно з нормами Кароліни?

 

5. Майнц під час спільної трапези посварився із Фрідріхом. Фрідріх у розпалі схопив ножа й кинувся на Майнца. Майнц удало ви­вер­нувся від направленого на нього ножа. Перехопивши руку Фрідріха з но­жем, Майнц направив руку з ножем на самого Фрідріха й смертельно по­ра­нив його. Свідків пригоди не було. Кваліфікуйте цю дію. Прокоментуйте ситуацію. Чи можна за­хис­тити Майнца за нормами Кароліни?

 

6. З курника Вольфа вкрадено курку, яка коштує на базарі 4 гульдени. Підозра впала на Сецена. Хоча курку так і не було знайдено, Вольф не зні­має своєї підозри в скоєному злочині із Сецена. Кваліфікуйте дію. Прокоментуйте ситуацію. Як має бути вирішено цю справу за нормами Кароліни? Якого покарання мав зазнати злочинець, якби його було схоплено в момент викрадення?

 

7. У Геймца викрадено частину врожаю зерна з клуні, зламавши замок двероей. Як установлено, сліди підводи вели за хутір, у бік лісу. Викрадачів, як і підводи, на яких вивезено збіжжя, не знайшли. Проте знайшли малолітнього хлопця з мішком з-під зерна. Геймц упізнав свій мішок. Кваліфікуйте дію. Прокоментуйте ситуацію. Яким буде покарання за нор­мами Кароліни?

 

8. Карл разом з Герхардом працювали на млині Херца, який був людиною жорстокою, а тому часто їх ображав. Через це вони вирішили помститися Херцу, вкравши зерно з його млина. Для цього вони залучили Курта, який мав приїхати на підводі та вивезти зерно. Карл пошкодив двері, немовби їх зламали злодії. Усе вказувало на те, що крадіжку скоїли чужі люди. Але напередодні крадіжки Курт поді­лився планом помсти з Валдісом, який застеріг не робити цього. Курт погодився й відмовився, попередивши Карла з Герхардом. Кваліфікуйте дію. Прокоментуйте ситуацію. Яким буде покарання за нормами Кароліни в разі скоєння злочину?

 

9. У 1542 р. у німецькому місті Віттенберг двох місцевих бюргерів утягнено у важливий майновий позов щодо міської будівлі. За день до суду відповідача за позовом знайдено неподалік від власного будинку мертвим. Підозра впала на позивача, адже відомо, що він привселюдно ображав уби­того, погрожував йому розправою та був помічений зі зброєю в товаристві підозрілих людей. Прокоментуйте ситуацію. Чи може суддя, діючи відповідно до норм Кароліни, взяти позивача під варту як підозрюваного у вбивстві та застосувати тортури, щоб отримати зізнання? Як мотивується в Кароліні застосування тортур?

 

10. У темному безлюдному провулку поліцейський обхід виявив двох осіб, які приставили драбину до вікна помешкання, власника якого вдома не було. У затриманих при собі були вилучені відмичка від замку. Прокоментуйте ситуацію. На яке покарання заслуговую за Кароліною?

 

11. У темному провулку поліцейський обхід затримав двох осіб, які приставивши драбину до вікна помешкання проникли в будинок, скоїли крадіжку речей господаря й були затримані коли злізали з драбини. Якому покаранню заслуговують за Кароліною?

 

12. На місці крадіжки майна затримані три особи, у яких, окрім речей, була виявлена відмичка. Третьою особою виявився малолітній хлопець, який зумів пролізти через вузькі рами вікна будинку. Прокоментуйте ситуацію. Якому покаранню заслуговують за Кароліною?

 

13. У будинку піймано чужого чоловіка, якого підозрюють у крадіжці. На суді було з’ясовано, що крадіжка дрібна, а чоловік не має можливості заплатити штраф. Прокоментуйте ситуацію. Яке покарання очікує за Кароліною?

 

14. Два свідки, знаних у місті Магдебург як купці, дали свідчення, що бачили підозрюваного біля палаючого будинку. На цій підстав чоловіка звинуватили в підпалі, хоча до цього він не був поміченим у зв’язках зі злочинцями і мав пристойну репутацію в односельців. Власник постраждалого будинку й обвинувачений були сусідами, суперечки між ними були звичним явищем. Власник постраждалого будинку був впенений, що це зробив його сусід, тому заявив, що сусід неодноразово говорив, що спалить його будинок. Прокоментуйте ситуацію. Чи може суддя провести допит під тортурами? Яке покарання за Кароліною?

 

15. У вільному місті Франкфурт у ніч на 25 грудня 1545 р. підмайстер цеху чоботарів Кайл був помічений у товаристві осіб, про яких, як кажуть, ходить дурна слава. У цю ж ніч було вбито майстра Кайла. Відомо й те, що Кайл заборгував деяку суму грошей майстру. Прокоментуйте ситуацію. На сонові якого німецького закону буде проведено слідства? Чи буде притягнутий до відповідальності Кайл?

 

16. У місті Вюрцбурзі було затримано ремісника Йогана, який при собі мав украдене майно вартістю в три гульдени. На допиті сказав, що купив речі в Карла Міхельсона. Суддя наказав узяти під стражу торговця. Після доставки арештованого, суддя розпорядився застосовувати тортури. Під тортурами Міхельсон спочатку не визнавав своєї вини, а потім зізнався. Але в цьому злочині зізнався й інший чоловік, без певного місяця проживання. Свідки підтвердили, що останнього бачили в лавці торговця Міхельсона. Саме під тортурами він сказав, що скоїв крадіжку за примусом невідомої йому особи. Украдене здав Міхельсону, а останній після продажу мав віддати йому гроші. Прокоментуйте ситуацію. Чи мають місце порушення згідно Кароліни?

 

17. У розслідуванні крадіжки з міського складу встановлено, що їх організатором був Фогель, який безпосередньо участі не приймав. Один з учасників виламав решітку на вікні, а двоє інших проникли до приміщення й винесли майно. Прокоментуйте ситуацію. Як кваліфікувати дії всіх учасників за Кароліною?

 

18. До судді надійшло прохання про звільнення від покарання Густава, сина міського магістрату. Зазначалося, що він уперше притягується до відповідальності й готовий до компенсації завданої шкоди. Прокоментуйте ситуацію. Чи має право суддя звільнити від кримінальної відповідальності за Кароліною?

Питання для самоконтролю

1. Які загальні принципи кримінального права за Кароліною?

2. Що таке вина?

3. Що таке “об’єктивна вина”?

4. Які обставини виключали покарання?

5. Що таке “необхідна оборона”?

6. Наведіть приклади обставин, які пом’якшують покарання.

7. Які дії законодавець зараховує до обтяжуючих обставин?

8. Що таке рецидив?

9. Що спільного між замахом на злочин і скоєнням злочину за Кароліною?

10. Що таке “земський мир”?

11. Якою була мета покарання за Кароліною?

12. Який вид судового процесу домінував?

13. Назвіть стадії судового процесу.

14. У яких випадках використовувався допит?

15. Що таке “судний день”?

16. Назвіть види вироків.

 

МОДУЛЬ 4. ДЕРЖАВА НОВОГО І НОВІТНЬОГО ЧАСУ

 

Семінар 15-16. Механізм конституційної монархії Англії XVII – XIX ст.

План

1. Причини й передумови формування й становленні практики обмеженої влади монарха в XIII – початок XVII ст. в Англії та її інституціоналізація

2. Роль і місце законодавства Довгого парламенту (1640 – 1653 рр.) у формуванні механізму обмеженої влади монарха

3. Роль і місце Бредської декларації 1660 р. і Habeas corpus act 1679 р. у формуванні конституційної монархії в Англії

4. Роль і місце Білля про права 1689 р. і Акту про престолонаслідування 1701 р. у становленні конституційної монархії в Англії

5. Формування інститутів конституційної монархії в XVIII ст. в Англії

6. Парламентське право Англії (джерела, структура, принципи)

7. Виборча система Англії, передумови та наслідки її реформи в XIX ст.

 







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 533. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия